Jump to content

Moto Zajednica

Aditivi za ulja

Recommended Posts

• Ne silazi, 6578 postova
  • Motocikl: đački pešački

Elf nije viskozno predviđen za toliku temperaturu iako nazivno, po gradaciji tako izgleda. Čak i da ima visok indeks i tačku izgaranja, po API klasi nema dovoljan udeo aditiva pa iako ne puca, razređuje il ga motor ne troši, ne podmazuje celishodno. Raniji interval zamene skoro da u ovom slučaju nije bitan. Od dva, radije bi sipao Molov 20-50, neki Dinamik, SG je razred, ima bar po tome pun procenat sastojaka. I košta jeftinije.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Da, Ima solidan indeks i pošto je SG, po tome bi trebao da ima paket aditiva koji je dobro došao našim agregatima. Koliko sam gledao, vrlo ozbiljne sertifikate imaju, sad za Srbiju, ko zna. Ali što je bitno, gotovo da je nemoguće da je falsifikat što je jako bitno. I predpostavka mi je da sva preduzeća sa potencijalom, a oni to jesu, ako hoće da se probiju na tržište, moraju da daju visok kvalitet. ako ih bije glas da imaju najbolja goriva, što ne bi razmišljao da im je i ulje prihvatljivo kvalitetno. Distribuciju vrše uz pumpe tako da imaju sopstveni distributivni lanac i ne troše novac na reklamu koju inače debelo plaćamo kroz zvučne marke. Ako ne nađem uskoro meni dobar izvor, sipaću to il jedan Lukoil, da probam a i da mi ne zimi motor sa izvozanim i matorim uljem, da bude u čistoj sredini.

Rusi imaju isto izvrsne preporuke, al istu analogiju imam ko za Mol. Imaju 20-50 mineral, Standard ako se ne varam, ne mogu da se setim koji je Api. Nisam obraćao pažnju, MOL ima asortiman moto ulja kao i za sve ostale upotrebe. Vrlo ozbiljna ponuda. Zvao sam ja raznorazne "uvoznike" svako priča svoju priču, ne moš povataš ni za glavu ni za rep. Kvazi tehnolozi osim API razvrstavanja pojma s pojmom nemaju, ne moš nikakav podatak da dobiješ. I čim malo im uđem u klinč, odma vrdaju. Dođe mi da potražim stare kontakte pa da naručim da mi smućkaju burence po meri. Baš je zeznut ovaj Bokser, kud BMW izbaci dosadašnji mineral, uopšte nisam imao nameru ni da pomislim da tražim nešto drugo.

• Svrati ponekad, 201 postova
  • Motocikl: sve o nozevima

U hondi xl 600 koristio sam pet-sest brendova ulja 20/50. Pri voznji na velikim vrucinama ulja izgube vec sta izgube i javlja se problem sa menjacem, nemoguce pronaci ler i masina ima zvuk ka da se podmazuje vodom. Od prosle godine sipam elf i vozio sam ga oko 5000km i menjac radi normalno. Od sad elf dok se ne iskvare.

Čim vidim JASO MA, prilagođenost mokrom kvačilu, preskačem, kao što je i novo OM BMW. Ima niz moto ulja u toj gradaciji 20-50 i ako bi se primorao, uzeo bih Fuks odnosno Silkolane, ili nešto od već navedenih a koja su predpostavljam osetno jeftinija.

Znam da se ljudi hvale Elfom al je isto JASO MA. Zanimljivo je da ima relativno nizak Vi i tačku paljenja a radi dobro na Hondinoj uljari. To govori u stvari koliko su ostala ulja problematična što i potvrđuje Cicko. Generacijski ta Honda datira iz vremena kad nisu postojala moto ulja, nisam ekspert, pa ispada da je JASO diskutabilan.

Ja sam rešio da nađem ulje sa udelom ( poželjno još većim), klasičnih dodataka prema SG klasifikaciji a svi sledeći razredi ih umanjuju ili zamenjuju novokomponovanim čiji učinak nije kao obećavan, bar po iskustvu niza korisnika vazdušnjaka i klasik automobila. Od modernih, sintetičkih, jedino mi M1 15-50 zadovoljava sve kriterijume al džaba kad je zastupljen samo u USA.

Ima opšta tema o uljima i zasebna za Boksere pa da ne idemo van njih. Ovo je bilo samo preneto Stevino upozorenje oko Mos2 i Pecino i moje sponatano noćobdisanje, on bez žene a ja ko bez nje.-_-, nije prvi u mesecu.

• Svrati ponekad, 115 postova
  • Motocikl: Hayabusa

Ima li neko iskustva sa aditivima ulja za motore koji trose ulje ili nemaju kompresiju ?

Nekad je postojao onaj ruski "univerzalni Modifikator" i pricalo se da radi a sad vidim ima gomile raznih proizvodjaca i aditiva ?

Ja u to "polu" verujem , inace ne bih verovao uopste da licno nisam nasuo u Yuga koji je trosio 0,5l ulja na 120KM , posle toga nije trosio ni malo a posle 4 zamene ulja (bez aditiva) poceo je opet da troskari ali mnogo manje ...

Citam na raznim mestima da to valja sipati u zdrav motor i da kada prestane aditiv da radi ne gine generalka ... ...

Pitam jer drugaru motor na izdisaju (karike-klipovi) a hteo bih da premosti ovu sezonu do kraja pa zimus da radi ... varijanta sa guscim uljem ne igra ulogu pa reko mozda neko nesto zna po tom pitanju ..

ovo sam sipao : http://www.teleshop0...difikator-plus/

PS. trazio srodnu temu a nisam nasao pa ako ima neka urednici reaguju ...

Za motocikle ne postoje,pošto se zalepi za lamele kvačila pa lepo i to moraš da menjaš....zato treba koristiti kvalitetno ulje i odgovarajuće za motor

1zdravo.gif

• Svrati ponekad, 115 postova
  • Motocikl: Hayabusa

Pa meni dodje malo lakse nego tebi jer vozim stariju mashinu .. mene jedino zeza sto nemam hladnjak ulja pa ga brzo razbiju temperature ...

muka mi vise od traganja za uljima i standardima kojekavim .. kad poludim i kupim Modricu sae 30 pa se vozim ko covek ..

ovo sad merkam 1neznam.gif

http://www.profaco.r...atio-20w50.html

(ne moj da te zbuni pocetak strane .. motaj nize)

a sa ovim nisam bio zadovoljan :

http://www.louis.de/...tnr_gr=10038360

kao original za BMW

a ovo bi naj radije probao :

http://www.louis.de/...tnr_gr=10038239

Za vazdušno-uljno hlađenje motore se sipa mineralno....20w40/20w501zdravo.gif

Za vazdušno-uljno hlađenje motore se sipa mineralno....20w40/20w501zdravo.gif

Ja rešio da se edukujum kolko god mogu i sve više mi se nameće zaključak da nam je tolika ponuda i enigma oko ulja produkt velikog zamešateljstva. Priče, iskustva, analize, propaganda, sve to vuče svak na svoju stranu i jako teško je doneti pravi zaključak i izbor.

Postoji nekih 5 grupa ulja i malte ne uopšte nije bitno jel mineralnog ili sint porekla jer tehnologijom prerade se dobijaju sasvim različite tvorevine. Exxon i Castrol vode duel šta je čisto sintetičko a šta ne, pa je "pravda" podeljena, u USA je "problematčno" ulje proglašeno sint a u Jevropi nije.

Činjenica je da se ide na ređa ulja kako godine protiču a to omogućava nešto drugojačija konstrukcija sklopova i donekle upotreba legura. Ponuda uljara u gušćim gradacijama jednostavno je mala i u glavnom u mineralnom obliku u koja se jako dobro umešavaju aditovi ZDDP i Moly preko potrebni za starije agregate i po pravilu ih imaju više nego u sint uljima, ali sve manje u odnosu na ranije, a samo iz ekoloških razloga jer zapušavaju katalizatore. Vrlo mali broj sint ulja ima značajniji paket tih "arhaik" aditiva i gušću gradaciju. Neminovno se nameće iz istorije, iskustva i ponude da je mineralno jedini pravi izbor, što praktično ispada tako ali u osnovi nisam zaključio da je to baš tako. Zato sam i spomenuo M 1 15-50, predhodilo mu 20-50, koje je sintetika, uslovno gusta, sa vrlo velikim sadržajem pomenutih aditiva, visokom tačkom izgaranja i odličnim-brzim pumpanjem na niskim temperaturama, shear stabilnošću, izuzetnom baznošću itd. Problem je što to ulje i slična nije moguće naći u Jevropi već samo u USA. I Henkov Bokser je na njemu u martu mesecu imao 470 k milja.

Jedini pravi način za izbor je specifikacija ulja a svi to manje više pokušavaju da izšibicare. I još jedina enigma mi stoji a to je samo zrno ulja, kod sintetike su sva ujednačena, više kliska a kod mineralnog ne ali upravo zbog te ne savršenosti oblika navodno bolje popunjavaju mikro neravnine u sklopovima. Svi ostali parametri, gradacija, trajnost, penušanje, stabilnost... direktno se postižu putem modifikatora.

Posle transformacije OM BMW ulja lično još uvek nemam definisan izbor a ono što bi i probao jednostavno nije mi lako i redovno dostupno. Ima jedno ulje al kad sam video da dolazi iz srpskog Bermudskog trougla, odma sam preskočio. Zvanični Mobil distributer me je juče obavestio da nisu u mogućnosti da obezbede uopšte pomenuto ulje. Trenutno čekam odgovor od glavnog tehničkog lica Fichs-a koji je i motordžija pa se nadam da će iznaći nešto, imaju nešto prihvatljivo samo ako budu predusretljivi.

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

Dugo se nisam ubacivao u rasprave o uljima, ali eto moram i ovdje nešto objasniti.

Naime Uopće nije bitno dali je MA ili MB jaso za motore sa suhim kvačilom.

Baš u Jaso MB dobiti ćeš ono iz API SH i dalje.

Odgovor se krije u API SG specifikaciji, naime to je posljednja specifikacija koja ne sadrži "modifikatore trenja" kao aditive, a oni su ti koji povećavaju "skliskost" i dodavani su u API SH pa nadalje zbog "fuel economy" iliti karakteristike ulja da pruža manji otpor u motoru i smanjuje potrošnju.

Osim toga neznam čemu je mineralno ulje zakon za dvocilindrični zračnjak, naime vozim Ducati M900 sa zračno-uljnim hlađenjem motora gdje je hlađenje vertikalnog cilindra sigurno problematičnije od horizontalnog na BMW-u, a uz to isto ulje podmazuje i mjenjač.

Otkad imam motor vozim na Silkolene PRO 4 Plus 10w-50 racing sintetički ester i nikada nikakvih problema niti sa grijanjem niti sa podmazivanjem motora ili mjenjača.

Temperatura niti u najljuće ljeto prilikom vožnje ne prelazi 80-90, a samo u cimanju po gradu ili radu na mjestu ulje se zagrije do najviše 120 celzijusa.

@ Đunta : Hej da dali si ti slao upit u Multicompany, slali su mi e-mail u vezi mineralnog ulja za BMW :aha:

• Podržavam 1

• Drug član, 1740 postova
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

pa problem mi i nemamo toliki koliko ima losih ulja ... meni se motor zagreje mnogo vise od tvojih 120c .. ti imas taj hladnjak ulja koji mnogo znaci ..

Meni je problem da kad dobro ugrejem motor ulje pocne da isparava i naulji mi filter i napuni karbove .. isto tako kad se usija motor i ulje bude retko pocne u mashini sve zivo da zvecka ..

Castrol je bio dobar , nije isparavao uopste i mashina se bukvalno nije cula , kad zapusis auspuhe rukom mislis da je motor ugasen , ali je problem sa tim uljem bio da posle 4000km ulje je bilo kao voda , bilo je cisto kao kad je sipano ali razbijeno potpuno..

Dugo se nisam ubacivao u rasprave o uljima, ali eto moram i ovdje nešto objasniti.

@ Đunta : Hej da dali si ti slao upit u Multicompany, slali su mi e-mail u vezi mineralnog ulja za BMW :aha:

Ko bi drugi :moto3:.

Drago mi je što sam te "primoro" da se reaaktiviraš. Ja imam svoje iskustvo i neku svoju terminologiju i analogiju pa ispravljaj molim te.

Mnogi misle da je mineralka zakon za starije i podgrejanije agregate što nije baš tačno kako sam i naveo ranije. Svojvsvenost svake grupe ulja u suštini nije presudno bitan u pogledu kliskosti koliko u intervalu zamene i ostalih zadataka u tu i širu svrhu. Ja bi radije menjao na po 3k sezonsko monogradno neg ona predviđena za "Extended life", mada i to računica može da pobije.

Moj zaključak je direktno izveden iz nužnosti paketa ani wear aditiva koji su drugojačiji za staru generaciju motora, šire tolerancije i ravni podizači. Koliko sam našao analize, JASO MA za mokro kvačilo ili nema ili u vrlo maloj količini dozvoljava Moly i kad se gleda lestvica kliskosti, maksimalna vrednost predviđena za MA je u stvari početna za MB odnosno za ulja na kojima nisu uopšte deklarisani JASO razredi. Kad vidim obe oznake zajedno, MA i MB, to je za mene uravnilovka, nit tamo nit vamo. Neka je to i beznačajno malo u praksi, jednostavno neda mi se da ga trošim uprkos svim ostalim perfektnim podacima. Molio bih te da sa stručne strane malo razjasniš ovu dilemu, pa nek je i samo moja.

Ani wear dodaci od vajkadašnji, cink, fosfor kao glavni, su preporukama i propisima umanjivani bez obaveštenja proizvođača pa praktično isto ulje i isti naziv nisu isti danas i pre niza godina, klasična obmana po mom shvatanju. SG razred je vrlo redak i umesto nekih 1.600 ppm-a sveden na maks 1.200, u praksi ispod 1.000, a unikatna trkaća ulja imaju i 2.000. Mobil je javno objavio da se oni neće privoleti preporuci EPA al su umesto 1.600 ppm, smanjili paket na 1.200-1.300 i to u punoj sintetici, a imaju ulja koja i dalje sadrže 1.700-1.800 ppm-a. Neka ulja imaju svega 200. Naravno, postoje zamene za te iskonske dodatke, možda i bolje ali mislim da je to okrenuto današnjim konstrukcijama. I ono što sam oduvek smatrao mogućim, naknadno aditiviranje, može biti vrlo opasno jer može izazvati niz negativnih pojava, penušanje, i oštećenje ležajeva, jednostavno nije isto dolivanje i sjedinjavanje u procesu proizvodnje. ( Špricer ima sličnu analogiju)

temperatura ulja vam se diže jer vozite ko BABE sa išijasom ... :nanana: :nanana: znam iz vlastitog iskustva... :lol: :lol:

BMW Bokseru je radna temperatura 145° C na nekih 120-130 kmh, a crveno polje je već na 150°. Praktično agregat radi na osetno većoj temperaturi plus ima temperaturne pikove zbog potpuno pasivnog hlađenja a kod Airheada ko Pecin, je sve još izraženije zbog neimanja termostatski regulisanog uljnog hladnjaka. Skala ide do 175°.

Gledajući empirijske analize, zanimljivo je da dosta ulja iako sa velikom gustinom i visokim "flash point"-om nakon svega 1-2 k drastično izgube nazivno svojstvo i postanu praktično ko voda što bi se reklo. Otuda jako bitno iskustveno mišljenje korisnika, ala Cickovo.

Od danas sipam samo jelen pivo pa sta bude. Ako je meni dobro bice i njemu.:Lalajko:

Il, dok je dobro tebi, biće i njemu. Al šta da radimo mi, ja, koji ne pijemo, boza?

Ako m900 bude raspoložen pa pojasni, nek se shvati i ko reklama, Fuks je čista arijevska kompanija i to garantuje izuzetan germanski kvalitet i što je bitno, istinitost i tačnost svih specifikacija. Ja sam blizu da se opredelim za njihove proizvode i za motor i auto, kosilicu... pre svega zbog garantovane originalnosti, ali tek ako zaključim da pašu mom agregatu, jedini je kamen spoticanja JASO MA. I srpski distributer ima u ponudu MAN-ove filtere po lepoj ceni, a to su najbolji filteri, ajd, možda Mobil al za long lajf ulja što mi ne koristimo.

Što kaže Peca, problem je na strani kvaliteta u smislu originalnosti, svaki dan raznorazni nutkaju sva ulja podupirući njihovu verodostojnost nekakvim vizit kartama za zvučnim amblemima.

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

Ko bi drugi :moto3:.

Drago mi je što sam te "primoro" da se reaaktiviraš. Ja imam svoje iskustvo i neku svoju terminologiju i analogiju pa ispravljaj molim te.

Mnogi misle da je mineralka zakon za starije i podgrejanije agregate što nije baš tačno kako sam i naveo ranije. Svojvsvenost svake grupe ulja u suštini nije presudno bitan u pogledu kliskosti koliko u intervalu zamene i ostalih zadataka u tu i širu svrhu. Ja bi radije menjao na po 3k sezonsko monogradno neg ona predviđena za "Extended life", mada i to računica može da pobije.

Moj zaključak je direktno izveden iz nužnosti paketa ani wear aditiva koji su drugojačiji za staru generaciju motora, šire tolerancije i ravni podizači. Koliko sam našao analize, JASO MA za mokro kvačilo ili nema ili u vrlo maloj količini dozvoljava Moly i kad se gleda lestvica kliskosti, maksimalna vrednost predviđena za MA je u stvari početna za MB odnosno za ulja na kojima nisu uopšte deklarisani JASO razredi. Kad vidim obe oznake zajedno, MA i MB, to je za mene uravnilovka, nit tamo nit vamo. Neka je to i beznačajno malo u praksi, jednostavno neda mi se da ga trošim uprkos svim ostalim perfektnim podacima. Molio bih te da sa stručne strane malo razjasniš ovu dilemu, pa nek je i samo moja.

Ani wear dodaci od vajkadašnji, cink, fosfor kao glavni, su preporukama i propisima umanjivani bez obaveštenja proizvođača pa praktično isto ulje i isti naziv nisu isti danas i pre niza godina, klasična obmana po mom shvatanju. SG razred je vrlo redak i umesto nekih 1.600 ppm-a sveden na maks 1.200, u praksi ispod 1.000, a unikatna trkaća ulja imaju i 2.000. Mobil je javno objavio da se oni neće privoleti preporuci EPA al su umesto 1.600 ppm, smanjili paket na 1.200-1.300 i to u punoj sintetici, a imaju ulja koja i dalje sadrže 1.700-1.800 ppm-a. Neka ulja imaju svega 200. Naravno, postoje zamene za te iskonske dodatke, možda i bolje ali mislim da je to okrenuto današnjim konstrukcijama. I ono što sam oduvek smatrao mogućim, naknadno aditiviranje, može biti vrlo opasno jer može izazvati niz negativnih pojava, penušanje, i oštećenje ležajeva, jednostavno nije isto dolivanje i sjedinjavanje u procesu proizvodnje. ( Špricer ima sličnu analogiju)

temperatura ulja vam se diže jer vozite ko BABE sa išijasom ... :nanana: :nanana: znam iz vlastitog iskustva... :lol: :lol:

BMW Bokseru je radna temperatura 145° C na nekih 120-130 kmh, a crveno polje je već na 150°. Praktično agregat radi na osetno većoj temperaturi plus ima temperaturne pikove zbog potpuno pasivnog hlađenja a kod Airheada ko Pecin, je sve još izraženije zbog neimanja termostatski regulisanog uljnog hladnjaka. Skala ide do 175°.

Gledajući empirijske analize, zanimljivo je da dosta ulja iako sa velikom gustinom i visokim "flash point"-om nakon svega 1-2 k drastično izgube nazivno svojstvo i postanu praktično ko voda što bi se reklo. Otuda jako bitno iskustveno mišljenje korisnika, ala Cickovo.

Od danas sipam samo jelen pivo pa sta bude. Ako je meni dobro bice i njemu.:Lalajko:

Il, dok je dobro tebi, biće i njemu. Al šta da radimo mi, ja, koji ne pijemo, boza?

Ako m900 bude raspoložen pa pojasni, nek se shvati i ko reklama, Fuks je čista arijevska kompanija i to garantuje izuzetan germanski kvalitet i što je bitno, istinitost i tačnost svih specifikacija. Ja sam blizu da se opredelim za njihove proizvode i za motor i auto, kosilicu... pre svega zbog garantovane originalnosti, ali tek ako zaključim da pašu mom agregatu, jedini je kamen spoticanja JASO MA. I srpski distributer ima u ponudu MAN-ove filtere po lepoj ceni, a to su najbolji filteri, ajd, možda Mobil al za long lajf ulja što mi ne koristimo.

Što kaže Peca, problem je na strani kvaliteta u smislu originalnosti, svaki dan raznorazni nutkaju sva ulja podupirući njihovu verodostojnost nekakvim vizit kartama za zvučnim amblemima.

Jedna kratka: u MSDS(material security data sheet) iliti sigurnosno tehničkom listu za Silkolene V TWIN 20W-50 u stavki 3. pod opasne tvari naveden je sadržaj ZnDtP(cink dialkilditiofosfat) u količini manje ili jednako 2,5% što je manje ili jednako 2500ppm, pa kako vam drago :moto3:

I puno puta sam vodio jalove rasprave i zato sm u potpisu u spjevao pjesmicu za sve one koji se čvrsto drže pogrešnih uvjerenja.

Razlog pada viskoznosti je kvaliteta baznog ulja, jer kao što je nekom svaka guma u istoj dimenziji "ista" tako su i ulja u istom viskoznom razredu "ista".

Sintetika tu ima veliku prednost zbog stabilnije ravnolančane strukture, a kao što je poznato mineralna ulja imaju razgranatu molekularnu strukturu koja je i nestabinija pa time i podložna raskidanju veza usljed povišene tamperature ili opterećenja.

Iz tog su razloga mineralna ulja viših viskoznih razreda prividno otpornija na povišene temperature, ali ono što je bitno je ustvari indeks viskoznosti(VI) pa tako ulja sa višljim VI imaju i manji pad viskoznosti kod povišene temperature, a samim time i stabilniju molekularnu strukturu.

Mineralna ulja standardne kvalitete imaju VI oko 90-110, a poboljšana i do 150, ali poboljšivači indeksa viskoznosti ne garantiraju i dugotrajnost.

Zato su HC(hidrokrekirana) i sintetička ulja u prednosti jer imaju VI preko 150 bez dodavanja poboljšivača, a neka trkaća ulja za ogibljenje i do 300.

Naravno kod motornog ulja mora postojati pad viskoznosti jer sa pregustim uljem ne mogu se podmazati svi dijelovi motora i dolazi do pojačanog trošenja isto kao kada se ulje i previše razrijedi pa mu "puca" mazivi film.

Za istu kvalitetu HC i sintetika netrebaju aditiva koliko i mineralno ulje, ali je odnos cijene baznih ulja u nabavi mineralno 1; HC 3; PAO sintetika 5-6 ; Ester sintetika 8 i više, a zato postoji i razlog.

Kvalitetno sintetičko ulje je skupo s razlogom, a kvalitetno mineralno ulje je također skupo zbog dodataka koji mu moraju kvalitetu približiti HC i Syn uljima.

Vidim pričali ste i o "vintage" trkaćim uljima, ne ulazite u tu problematiku, naime trkaća ulja su HI PERF proizvodi namjenjeni kratkotrajnoj upotrebi, a trkaći motori rade male kilometraže i često se radi kompletna reparacije motora i tu imperativ nije trajnost nego su performansr br.1

Mnoga starinska trkaća ulja sadrže uz mineranu bazu dosta cink-fosfor EP(extra pressure)dodataka koji su korozivni, prirodnih estera(ricinusovo ulje)kao AW(anti wear) dodataka koji je agresivan prema gumenim dijelovima u motoru i izuzetno prlja motor iznutra jer se zapeče poput čađavog laka na unutrašnjost motora.

To sve za trkaće motore nije bitno jer ih i tako rastavljaju svakih nekoliko desetaka sati.

Evo slikovit primjer, bio sam VIP gost u Kawasaki Eckl tvorničkom SBK timu na WSBK utrci u Monzi 2001. tada se je na Yanagawinom ZX7RRu svakih 700 km rastavljao motor i radila revizija, a na 600 SS motorima svakih 1000 km.

Oni su tada vozili na SILKOLENE PRO RACE 0W-20 koji je na ZX7RRu zbog smanjenog otpora u motorupovećao snagu za 7 konja u odnosu na prethodno korišteno ulje u gradaciji 10W-50.

Dakle ne razmišljajte o "trkaćim" uljima jer i većina današnjih Stock, supersport i superbike takmičara u nacionalnim i regionalnim prvenstvima vozi na "običnim" uljima koje je moguće kupiti u trgovini.

:cackanje: Ovo je zaista kompleksna tema i jako puno sam pisao o tome, a i sada imam osjećaj da sam vas u puno toga zakinuo, jer bih vam cijelu noć mogao pisati o tome, ali brate umoran sam od svega toga pa lagano izbjegavam slične teme i jako sam sretan što Expandable sada piše i odgovara na pitanja, a ja samo gledam čitam i glavom klimam :Mina::popovanje:

[Trenutno čekam odgovor od glavnog tehničkog lica Fichs-a koji je i motordžija pa se nadam da će iznaći nešto, imaju nešto prihvatljivo samo ako budu predusretljivi.

Jedna kratka: u MSDS(material security data sheet) iliti sigurnosno tehničkom listu za Silkolene V TWIN 20W-50 u stavki 3. pod opasne tvari naveden je sadržaj ZnDtP(cink dialkilditiofosfat) u količini manje ili jednako 2,5% što je manje ili jednako 2500ppm, pa kako vam drago :moto3:

:cackanje: Ovo je zaista kompleksna tema i jako puno sam pisao o tome, a i sada imam osjećaj da sam vas u puno toga zakinuo, jer bih vam cijelu noć mogao pisati o tome, ali brate umoran sam od svega toga pa lagano izbjegavam slične teme i jako sam sretan što Expandable sada piše i odgovara na pitanja, a ja samo gledam čitam i glavom klimam :Mina::popovanje:

Priča o uljima je svuda podignuta na "akedmski nivo" i zaista je potrebno da neko preseče Gordijev čvor ko sad m900. Nisam nešto bio vičan da nađem MSDS za Silkolene V TWIN 20W-50; jesam doduše na jednom od mnogobrojnih Fuchs internacionalnih podružnica, no pošto ima odstupanja kod nekih proizvođača i kod istog proizvoda zavisno od tržišta, imao sam određenu rezervu i otuda potera za Tehničkim licem, tj. tobom.

Ovo ulje, (V TWIN) i svega još od par proizvođača, se vrlo uspešno upotrebljava kod Poršea, Korvete i niza sportskih- uličnih automobila. Jesam ja pomenuo vintage trkaće aute al samo u kontekstu da im se javlja problem usled pomanjkanja ZDDP-a aditiva. Naravno da trkaće ulje ne može da bude upotrebljivo i za upotrebu na ulici i u dužem periodu, to je valjda jasno. Mada sam skoro imao raspravu oko odabira ulja za amortizer, uzeo naravno trkaće ulje, Silkolane, i morao da obrazlažem zašto, a zašto ne rejsing u svakodnevni agregat.

Meni lično si zakinuo delimično samo opservaciju na JASO MA i ostale podgupe, ili bez išta, za ostale ne znam, pa te molim za pojašnjenje, stoji mi to ko dlaka u grlu. ( Imam svoj stav al nisam siguran da nije zabluđen). Mnogi automobilisti sada koriste moto ulja zbog njihovog boljeg kvaliteta i većeg udela aditiva ne mareći za MA vs MB. Imam negde još od doba skutera skalu i zanimljivo je recimo da neki Kastrol za skuter je deklarisan svuda kao MA a samo u Italiji je postojao u opciji MB, zbog jako velikog broja skutera u toj zemlji. Ja sam tad a i sad hteo da koknem Moly al vidim da to ne može uvek da prođe.

Jesam možda bio naklonjen mineralnom ulju zbog inertnosti dodataka u njima, sad gotovo i da nisam. Ovaj V TWIN je mineral, bez JASA MA koliko sam video. Pođšto postoji niz sintetičkih ulja sa nižom prvom cifrom, 5,10,15 W-50 al redovno MA, to sužava bar meni izbor, a vrlo bi rado uzeo neka od Fuchs-ovih ulja, ala 10 ili 15-50 jer mislim da ću vozati i tokom hladnih dana.

Pusti malo Gosn Stevu, Expandable, da se odmori.

(m900, imaš i pp, nećeš se tako lako izvući). :lol:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja