Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha Fzs 600 Fazer - lancanici nisu u osi!

Recommended Posts

• U prolazu, 41 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS 600

Zdravo

Imam fejzera 600 99 god vec nekih 4 godine.Nisam do sada menjao lanac i lancanikepa reko da malo uradim servis preko zime.Lik od koga sam kupio motor rece da je manjao lanac i lancanike. Lanac se jako brzo istrosio pa reko da zamenim (DID lanac-O ring).Skinuo prednju deklu i video da je prednji lancanik menjan, stavio novi i ujedno zamenio maticu prednjeg lancanika za novu (onu od 12mm jer se na nekim Fejzerima desavalo da se stara uza matica sama od sebe odvije, tako da yamaha savetuje zamenu za ovu siru, jace stezanje i obavezno novi osigurac i Locktite).Fezerasi mogu naci ovaj problem mnogo puta opisan na netu.FABRICKA GRESKA! zato i prihvataju zamenu cele osovine na njihov trosak.naravno u inostranstvu.Elem sve to lepo popakujem i posto cekam novi lanac da stigne, namontiram zadnji tocak, cisto da mogu da pomeram potor i slucajno primetim sledece:

Prednji i zadnji lancanik uopste nisu u liniji.Napominjem da je zadnji lancanik originalan, mozda nije ni menjan.Zadnji lancanik bezi ka spolja za oko celu debljinu prednjeg.Proverio sam sve zivo od lagera zadnjeg tocka, svi distanceri na pestu i po upustvu, sve stegnuto kilo kljucem i nemam objasnjenja?

primecujem da je prednji lancanik jako pojeden sa unutrasnje strane, objasnjivo jer je lanac isao ukrivo.Da merio sam koliko sam mogao i zadnju viljusku i rekao bi da nije kriva.

Dali je iko od vas koji imaju fejzera 600 ovo proveravao, i da li je to jos jedan fabricki propust? Hm mozda je to nekako povezano i sa problemom odvijanja matice prednjeg lancanika?

Kad je lanac na motoru tesko se vidi ali ovako jasno je ko dan. Slikacu pa cu staviti na sajt.

Nije neresiv problem ali molim vlasnike Fejzera da provere.Jer ako je to tacno lanac se mnogo brze jede i krivi nego obicno.

Pozdrav svima a narocitimo vlasnicima Fejzera

Robert

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 84 postova
  • Motocikl: fz1n,fzs600,shineray 200,kreidler80

pozdrav,ja imam isti fazer i sad sam isao u grazu da gledam ali mi je lose svetlo nevidim ,sutr cu bas da proverim.ja sam motor uvezao iz italije pre 2 god.,meni je posle 3000 km poceo kao da trza kad skreces kao da preskace lanac i kad sam skinuo deknu na matici uopste nije bilo navoja , bas cu sutra da izmerim ,izmeri koliko ima od vila do zupcanika i na drugoj strani od vila do diska

• U prolazu, 41 postova

Zdravo sinoc sam i ja ponovo proveravao, zaista je pomeren ka spolja.Mozda ne bas za celu debljinu lancanika (kod mene je 9mm), ali ipak nije u osi. Ima i par snimaka na Youtubu kako im lanac poskakuje kao lud.Kao da hoce da preskoci lancanik.

Ovaj lanac na snimku je gotov, I moj ima bar 10 tvrdih mesta. jedva se presavija ijako se neravnomerno isteglio. Ako ide ukrivo nije ni cudo.

Poslao sam pitanje i na http://foc-u.co.uk forumu i dobio odgovor da se verovatno ne poklapaju crtice na vili za centriranje zadnjeg tocka.Moze biti i to cu proveriti. Lanac ima korak 530 tako da mu na lancaniku od 9mm ima vrlo malo prostora da seta levo desno. Vidi se bas i na slici lancanika gore da se pojela unutrasnja strana lancanika a i na lancu se obrijala unutrasnja strana do tocka.

E sad sto se tice matice prednjeg lancanika to je fabricki problem ne samo kod Fejzera ovog godista nego na jos par nekih modela iz tog perioda. Yamaha napolju snosi trosak rastavljanja masine i zamene cele osovine ako je sirina navoja na osovini manja od 17.5mm.Kod mene je oko 17.8 i to je normalno. Savetuje se obavezna zamena matice za siru (kao sto sam ja stavio) novi osigurac i obavezno Locktite. Stara matica je uza i hvata samo 2-3 kruga navoja i steze se na 70Kn, a nova na 90Kn.

Ja nisam imao problema ali mnogi jesu.Otpadala im je matica uz put i sto je naj gore obrijala navoj na osovini. Ja sam nasao nou maticu preko neta i dobio je iz Nemacke.E vo vam i clanak o tome, zato ako ste u mogucnosti zamenite maticu!!!. Niko jos nije sa sigurnoscu ustanovio sta je uzrok ovom problemu, ali se predpostavlja da je fabricka greska u osovini, pa se od vibracija matica odvije.Evo vam link pa mozete da procitate http://fazerowners.y...cket-and-washer

A sto se tice lancanika videcemo

2005_039_54KD39_05_Ritzelbefestigung.pdf

• U prolazu, 41 postova

Izmerio sam od unutrasnje strane vile do zadnjeg lancanika (negde pored matice za pricvrscivanje lancanika za nosac) ima oko 17m, a od vile do diska sa druge strana 25mm. Kako je stanje kod tebe?

• Svrati ponekad, 134 postova
  • Motocikl: Yamaha FZ6S

Postoji mogućnost da se zadnja viljuška iskrivila usled pada ili udara(ako je do istog ikada došlo),da nije nacentriran zadnji točak ili eventualno luft u zadnjij viljušci.

• U prolazu, 84 postova

pozdrav,kod mene stoji ravno sad sam gledao,do lancanika ima 19-20mm,a do diska isto kao i kod tebe 25,ili su vile ili masina stoji ukrivo,ali posto sam ja vulkanizer i namenjao sam se tockova i guma proveri distancere od zadnjeg tocka ,posto mi se desavalo da su nesto budzeni i stezes i stezes tocak nikad kraja,vile se uvijaju ko grancica

• U prolazu, 84 postova

pozdrav,da i to sto kazes za crtice na vilama to mi se desavalo x puta kad namontiram nekom gumu i stavim kao prvo gledas gde je lanac dotegnem ili sta vec treba i posle kao poravnam desnu stranu ono stoji tocak skroz ukrivo,tako da ja to uopste vise ne gledam nego da stoji ravno i to je to

• U prolazu, 37 postova
  • Motocikl: Honda XL 1000 V

proveri da nisu zamenjena mesta distancerima...

Sa obe strane bi trebalo da su isti,tako da nije bitno kako ih vraćaš.

• U prolazu, 41 postova

Zdravo

Distanceri ne mogu da se zamene jer nisu istog precnika.Sve sam ispregledao i na kraju razvukao kanape i video da je zadnji tocak zaista pomeren oko 3mm ulevo.Cini mi se da sam do sada primetio da mi motor pri malim brzinama kad pustim volan malo vukao u desno, ali nista ozbiljno, tako da nisam obracao paznju.Inace na motoru se videlo kad sam ga kupovao (od nekog lika iz Zrenjanina) da je imao pad, ali na vaznim delovima na motoru nema ostecenja, tako da ako je i pakovan sa nekog drugog motora sve je zamenjeno sto je bilo osteceno.Videlo se da je klizao sa desne strane, ali kazem vec par godina vozim ovaj motor i sasvim se normalno ponasao.Ne bi nista ni primetio da nisam skinuo zadnju vilu da je podmazem i ocistim lanac.Sve u svemu stanjio sam nosac zadnjih klesta za 2 mm tako da je tocak sad na sredini i lancanici se mnogo bolje gadjaju. Trenutno plastificiram neke delove, cekam K&N, novi vizir, pa registraciju) a onda ce mo videti kako se sad ponasa u voznji. Bilo mi je bitno da to sredim da mi nebi novi lanac brzo isteglio, videcemo.Inace pre njega sam imao XJ600n, i razlika je ogromna.Pozdrav svima

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja