Jump to content

Moto Zajednica

Mondial zc 150, ima li neko iskustva sa njim

Recommended Posts

• U prolazu, 67 postova

Naime pazario sam skuter Mondial zc 150, ZN 150t-9, skuteri proizvodjaca Zhen (Zhongneng) samo su sklapani u Turskoj kao Mondial, i distribuirani i kod nas kao sto je nas Orion.E-mark_approved_ZNEN_scooter.jpg

Skuter ko skuter, solidno odradjen, neke plastike je nemoguce uklopiti(dobio sam ga u fabrickom sanduku i licno sklopio), ima diskove nazad i naprijed, abs koji nema nikakvu funkciju, posto blokira tocak kad se jako stisne kocnica,,,jedino da nema neko podesavanje ali ja ne znam da to podesim, izuzetno tih motor sa dosta snage, tj dovoljno za mene...auspuh izuzetno mali i podsjeca na rezonu sa 2t skutera

E sad zanima me iskustva da li je neko imao sa njim, koji je motor u pitanju, tj kopija kog motora, posto sam cuo da je on kopija neke honde (zaista se u terminologiju oko skutera i motocikala izuzetno slabo razumijem), zna li neko koji je agregat, tj njegova kopija u pitanju, i gdje se mogu dijelovi naci za njega.

I kako se pokazao po pitanju dugovjecnosti, koje su mu mane i tako, znacilo bi mi svako iskustvo posto je ovo za mene novo, i znacilo bi puno da mogu da znam sta da ocekujem. Izuzetno je udoban iako je po dimenzijama identican recimo sprint eaglu, izgleda bas kao krstarica u odnosu na njega...dvoje moze komotno da se vozi,ima podesive amortizere dva komada pozadi,sve u svemu za sada je fino, vidjecemo dalje.

Kad sam ga sklopio ispustio sam gorivo da bi napunio karb i za ne povjerovati je ali upalio je na prvi potez kurble. Zaista nisam ocekivao tako nesto...

za sada ga vozim polako, nisam presao 70kmh, presao oko 500km sa njim, sa fabrickim uljem upalio i drzao 2x po 10 min da odradi, onda ipustio ulje i sipao motul 10w40 koje je po specifikaciji odgovarajuce.

u ovih 500km isao sam relaciju bgd-sremska mitrovica i nazad, uzivanje, bez problema...jedino sto sma primijetio da mi je pojeo kais samo tako, i skinuo ga za skoro 3mm, ali to sam vidio da je sam varijator jako lose zavrsno obradjen pa ga je tek sada ispolirao kako treba, i jos vozim stari kais dok ne pukne ili do 1000km mada sam kupio drugi i stoji za nedaj Boze.

I znacilo bi mi da dobijem informacije o njegovim blokadama posto ni na nogarama ne moze tj jedva moze da predje 8k obrtaja, a kazu da im je max oko 120kmh bez blokada, samo sto ne znam sta im je blokirano, nema nista na kvacilu, kao sto neki imaju pickup za brzinu...gdje jos mogu da budu blokirani 4t skuteri.

Hvala

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 67 postova

Hmmm, malo mi to onda nelogicno, posto sam probao skuter da na nogarama i nije htio preko 8k obrtaja odnosno preko 85kmh, a obrtaljka ide do 12-13k, i brzinomjer do 140kmh, ali opet necemo o tim ciframa, to samo pise, negdje sam nasao po forumima da oni mogu preko 100kmh da idu, i da imaju neke blokade, pa sam se raspitivao o cemu se radi ali nisam dobio info.

Uglavnom ja cu nastaviti sa opisom ovog modela, pa ako se jos neko umijesa jos bolje.

Sutra je planirana tura do Novog Sada i nazad i to u dvoje, pa vidjecemo kako se ponasa na tim putesestvijima.

Za sada prede kao macor, i sem kao sto rekoh slabije uklopljenih plastika, pogotovo oko kormana ovaj dio oko cajgera gdje po kalupu odlivka fali skoro 1cm plastike da bi se dijelovi uklopili, ali rijesicemo to nekim lajsnicama da se ne vidi.

Instalacija dosledna kinezima, ocaj i plac majke Bozije. to sam prilikom sklapanja sve pocupao, i rasveo nanovo, polako i natenane,,, izolovao, izlemio, uveo u termobuzire i sredio to kako dolikuje posto mi je to profesionalna deformacija.

Potrosnja za sada je oko 2,8-2,9litara na 100km,iako sam ocekivao da ce biti znatno veca, posto je prvih 300km vozen oko 30-40 kmh, kasnije do 50kmh i u par navrata do 70kmh na kratkim dionicama.

00km-4l

136km-4,73l do punog rezervoara, i svkai put do cepa sipano.

298km-5,2l

454km-4,38l

Od dodatnih troskova sam kupio kais Tensai za 1800 dinara, i stoji u skuteru i ceka trenutak za zamjenu. posto dosta alata imam i uvijek nosim sa sobom napravio sam i alatkicu za olaksavanje odvrtanja varijatora tako da to nije problem da se zamijeni bilo kada, samo je malo problem ako rolnice iskoce i budu samljevene ali gledao sam kais sem sto je sa strana sastrugan nema tragova ispucalosti od dugog stajanja, nov je i mekan, samo sto je kao sto rekoh varijator jako lose odliven i nije poliran pa ga je odrao.

Zaboravio sam da napomenem da sam prilikom prvih voznji imao neko cudno grebanje u prenjem tocku, uzrok nisam mogao da ustanovim nikako, kocnice su radile kako treba ali se osjecao teret na plocicama tj tocak se nije slobodno okretao, pomislio sam da je u pitanju razrada plocica ali se to intenzivno desavalo stalno i posle 200km. rasklopim ponovo sve u dijelove probam klipove, rade bez problema ne zaglavljuju, plocice nove, nema nigdje da grebu, montiram ponovo, kad opet grebe kad na manjim brzinama motam lijevo desno,, pomislim da mozda ne grebe korman, ali on slobodan,,,onda se sjetim da su cilindri bili vani jer je u toku transporta ispala plastika koja ih razdvaja i ja sam srafcigerom razdvojio plocice, i problem je bio tu, u samoj posudi za ulje. naime, ja kada sam sabio klipove ulje se vratilo u posudu u povecalo pritisak vazduha u boci koji je posle montiranja diska pritiskao klipove i to je strugalo,,,otvorio sam poklopac boce, razdvojio celjusti postavio poklopac postavio plocice, diska nadrukao i to je to, nema da struze.

Zamjerka velika je na prtljazni prostor, motor je sa vertikalnim klipom pa je mnogo prostora zauzeto ispod sjedista, i full face kaciga ne moze da stane ispod posto je tu u akumulator, pa ce njemu najvjerovatnije biti promjenjeno mjesto posto mnogo protstora ispod centralnog dijela za noge ima slobodno, greota tu bar acu ne ubaciti. Izuzetno plitak prostor i malo prostora s obzirom na velicinu skutera.

Sutra cu ubaciti slike sklapanja sa velikim prijateljem iz Cruisersa bez kog bi sigurno nesto omasio posto o motorima znam jako malo, pogotovo neke cake, da recimo prednji tocak ima distancijalnu cauru i sl, ja bi to sigurno bacio kao visak dijelvoa.....

• U prolazu, 67 postova

100_1455.jpg

100_1456.jpg

100_1457.jpg

100_1458.jpg

100_1459.jpg

100_1460.jpg

100_1461.jpg

100_1462.jpg

100_1463.jpg

100_1464.jpg

100_1465.jpg

100_1466.jpg

100_1467.jpg

100_1468.jpg

100_1469.jpg

100_1470.jpg

100_1471.jpg

100_1472.jpg

100_1473.jpg

100_1474.jpg

100_1475.jpg

100_1476.jpg

100_1477.jpg

100_1478.jpg

100_1479.jpg

100_1480.jpg

100_1481.jpg

100_1482.jpg

100_1483.jpg

100_1484.jpg

100_1485.jpg

100_1486.jpg

100_1487.jpg

100_1488.jpg

100_1489.jpg

100_1490.jpg

100_1491.jpg

100_1492.jpg

100_1493.jpg

100_1494.jpg

100_1495.jpg

100_1496.jpg

100_1497.jpg

100_1498.jpg

100_1499.jpg

100_1500.jpg

100_1503.jpg

• Svrati ponekad, 208 postova
  • Motocikl: Honda Dylan 150cc

Uhh svaka čast na DIY varijanti :takoje: jel tako izašao jeftinije ??? ili je slična cena kao i kad je sklopljen ovde :zvizduk:

ja ga merkao ali cifra je tad bila oko 1000 eur,pa uzeh V3 a sad na moto-shou ispred Delte sitija nudili ga za 800 eur :stabre:

viđao sam ih u ponudi kao model Leader proizvođača Sky, Jonway, Mondial, Laverda :moto3: ali presudilo je što ima male točkove da ipak

uzmem V3

• U prolazu, 67 postova

Pa mene je izasao 800e, ovako rasklopljen,to je ostatak od neke firme sto je ugasena, pa se sad rasprodaju, ali nisam ja htio da uzmem sastavljen primjerak kojih ima par komada, posto sam smatrao da treba to da se odradi za svoju dusu, char samostalnog sklapanja je neopisiva. Koliko sam upoznat, svi slicni modeli na trzistu su 125ccm, samo je ovaj 150 (ispravite me ako grijesim) i probao sam sky leader, ali je dosta slabiji od ovoga i bas mu fali snage pogotovo kad dvoje vuce, ovaj je dosta jaci na uzbrdicama, sto opet nije nesto sto se moze porediti sa burgmanom 400, i sl, ali izvlaci bez problema.

danas relacija Bgd-Novi Sad-Bgd, nas dvoje, bez ikakvih problema...preko Pazova i Indjije. Niti sam gdje stajao niti je on bilo kako pokazao gubitak snage ili neki vid zamora. Krstarenje sa prosjecnom brzinom od 60kmh, potrosnja oko 2,7l, ne mogu da se pozalim, doduse morali smo napraviti po jedan zastanak usput posto hoce pozadina da utrne na sjedistu, ipak nije bas tako udobno kao sto sam mislio, prije neki dan sam isao za Sr Mitrovicu ali sam ispruzio noge i sjeo na ovaj zadebljani dio koji dijeli vozaca i suvozaca, pa mi bilo gotivno ali danas to nisam mogao i bogami utrnulo sjediste,,,,samo tako...

Jedino sto sutra idem da reklamiram je zadnje leziste kaisa, kod kvacila, ono je sa sitnim tragovima korozije i pojelo je kais samo tako, ali iako nemam zvanicnu garanciju na njega ove prve stavke ce biti zamijenjene, u domenu da se dovede u stanje pune ispravnosti.Prvo sam mislio da je do obrade varijatora, ali nije, ipak je do kvacila, i ti sitni komadici korozije su saranili kais samo tako,,,kao smirgla. Ostalo je Besprekorno za sada, vidjecemo dalje.

da svi ti su 125cc možda Laverda je bila 150cc ali više nisam siguran ... ma bitno je da si ti zadovoljan :takoje: i da se lepo voziš :moto3:

• Drug član, 3087 postova

Ау, што је лепо када пазариш моторче овако у кутији!

Чек, а та ликвидирана фирма што их распродаје, има само скутере или...?

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Bosske, hvala na sjnom prikazu ovog skutera. Lepo je videti da neko ulozi toliko ljubavi u neki motor. Zelim ti puno prijatnih kilometara na ljubimcu!

• U prolazu, 67 postova

Pa evo u iscekivanju da mi donesu novo kvacilo i kais, malo kvrckam po forumu.

Cini mi se da ima jos par komada skutera od 150 i jedan cini mi se od 125ccm. Ne bih da sad reklamiram nesto, posto nisam ni distributer niti neko ko se bavi time.

Kao sto se vidi na slikama dan paklen, ja mokar samo tako, ko da sam pokisao hehe,,,ali prva voznja popodne,,,neprocjenjivo..

Uglavnom sklapanje je trajalo par sati, onako lagano stim da mi je instalacija zadala najvise problema posto sam sve pocupao i nanovo razveo kako treba...

Sve srafove sam provjerio, pogotovo sto znam da kinezi placaju extra radnicima za krvnicko stezanje srefova pa sam to sredio kako treba i provjerio svaki sraf kome se moze prici.

Jos me kopkaju detalji oko ogranicenja broja obrtaja, ali ispitacemo i to uskoro, ima nekih crijeva pun klinac oko filtera i oko motora, pa moguce da nesto od toga predstavlja smetnju. Nema nikakvo slijepo crijevo i sl na auspuhu, i ono sto mi se ne svidja je to da se auspuh grije ko nenormalan , posto nema nikakve dodatne izolacije i izgleda kao rezonantni auspuh kod cvaja.

Evo i slika problematicnog kvacila, nekih kao nusfiltera koji idu na filter vazduha, cini mi se da je to iberlauf, i plastika oko kormana koje je nemoguce uklopiti pa cu staviti neke lajsnice jer je odlivak fizicki manji nego sto treba da bude da bi se uklopio...

100_1504.jpg

100_1505.jpg

100_1506.jpg

100_1507.jpg

100_1508.jpg

100_1509.jpg

100_1510.jpg

100_1511.jpg

100_1512.jpg

100_1513.jpg

100_1514.jpg

Mozda bi i sam naslova ko admini to mogu da rijese mogao da se promijeni posto bi ovo moglo da bude jedno onako empirijsko iskustvo koje bi moglo da pomogne eventualnim buducim kupcima da se odluce ili ne odluce za ovaj model.

Napomenuo bih da je skuter proizveden 2008 godine, ali je stajao u magacinu svo vrijeme tako da je doslo do sitne korozije koju cu da slikam po kvacilu, ali nigdje drugo nea po sasiji i metalnim dijelovima

Је л' си добио скутер са оним такозваним АБС-ом, оним тупавим вентилчићем испред клешта предње кочнице?

Видим не некој од фотки натпис АБС на предњем блатобрану, па питам зато питам.

Ено га на једној фотки, сад сам видео.

Кажу људи да је боље када га нема, па га скидају.

• U prolazu, 67 postova

Pa kao ima, ventilcic na prednjem tocku ali nikakvu funkciju nema. prvo sam primijetio da na njemu malo pusta ulje, pa sam skinuo donju kapicu i ispod nje ima neki sraf imbus, pa sam ga stegao, a to je valjda kao neko podesavanje vec necega sto mi nije poslo za rukom da saznam jer kad se taj sraf malo otpusti pocne ulje da curi pa tu nema podesavanja definitivno, bar ne kod mene...E sad, tocak blokira kad se nacepi rucica tako da ne znam zaista koja mu je svrha, niti se sta osjeti u odnosu na zadnju posto je i ona disk ali bez abs-a, isto koce maltene, blokira i zadnja i prednja kad se stisnu momacki....

ono sto bih bas pohvalio je sjedista koje se skida na 5 srafova za kljuc 10, fantazija, s obzirom na moje prethodno iskustvo sa Sprint eagle koji je imao jedno 25 srafova i sav skuter morao da se rasturi, ovdje je to jednostavno zaista...sad trazim mjesto akumulatoru, posto mi pod sjedistem smeta a ima mjesta ispred motora veoma mnogo samo da osmislim neki nosac i to rijesim...

Sto se tice motora mislim da sam malo pogrijesio posto se definitivno radi o horizontalnoj masini, samo mi se ucinilo da je vertikalna, ali je blago nakosena prema gore ali ipak mislim da spada u horizontalne...

slike ce kasnije, sad mi prljave ruke, a odmaram pa flekam po tastaturi, jbg ona se lako cisti...

• U prolazu, 67 postova

TAnaaaaa...gotovi i ovi radovi, akumulator je nasao svoje mjesto ispred motora, u donjoj plastici, na nosacima koje sam modifikovao od fabrickog poklopca akumulatora, uklopio se fenomenalno, malo je zeznuto skidanje samog akumulatora posto je zavucen u plastike koje se na moju zalost skidaju u komadu, tj cijelo tijelo skutera je iz 3 dijela,3 ogromna komada plastike., ali to je proces koji se obavlja jednom ili ni jednom godisnje pa tih par srafova nije problem. Ostavio sam gore visoko dva izvoda zica kako bi se moglo u slucaju potrebe izvrsiti paljenje na kablove i sl, i upakovao sam i zastitio te kleme maltene da se i ne primjete.Mada on ima i prikljucak za upaljac koji sam ja malo prepakovao pa sam direktno sa acu izveo kabl do njega sa osiguracem od 30A, sto znaci da moze da izdrzi poprilicnu struju tako da se i preko njega moze vrsiti pozajmica struje i slicne bahanalije.

Ljubazni prodavac skutera mi je juce donio kompletno novo kvacilo, jos jedan set lamela neraspakovan, rolnice , kais, varijator i jos nekih dijelova, tako da sam sada bas opremljen i za nedaj Boze...Zaista za veliko cudo korektan prodavac koji je juce zbog mene 2x spartao na relaciji medakovic-Lipovica i nazad...Kakva bolja garancija moze tako nesto da pokrije. hehe..

Sve namontirano, i radi kao satic. Mnogo bolje ide, startniji je i na manjim obrtajima postize vecu brzinu. Onaj prethodni kais je bio poderan do 16mm, tako da je upadao u kvacilo do pola.

Umjesto fabrickog kaisa duzine 835, dobio sam 842, ali imam jos jedan koji sam kupio 835 i postavljao sam oba, izgleda da tih 7mm bas nikakvog uticaja nema, ili se on bar ne moze odokativno i po osjecaju vidjeti

evo malo slikica rasporeda ispod sjedista.

na prvim slikama nema acu i vidi se prostor koji je iskoristen a akumulator je fabricki smjesten u prenjem dijelu unutar prostora ispod sjedista tako da je zauzimao dragocjeni tovarni prrostor koji je ionako premali (plitak toliko da ni jedna fullface kaciga ne moze da stane zbog dubine)

i dalje ne mogu da stavim kacigu ispod sjedista, ali sam dobio onako solidno prostora, dok se ne nabavi neki bolji i veci kofer, ovaj je privremeno postavljen, upekla sirotinja pa ne moze na sve strane.

Na 4 slici se vidi mjesto cdi-a i automata anlasera, cdi je inace sa 5 zica iako ima 6 izvoda, ali je vjerovatno koliko sam informisan taj 6ti izvod samo dupla masa. Cim saznam javicemo da se i ta dilema razjasni,

100_1515.jpg

100_1516.jpg

100_1517.jpg

100_1518.jpg

100_1519.jpg

100_1520.jpg

Boske pa ti postade doktor za elektriku na Kinezima :takoje: kako izgleda da imaš dvorište - svraćaćemo kod Dr da nam popravlja naše kineze... :zdravo:

uz pivo naravno :zvizduk:

• U prolazu, 67 postova

Heheh...ma elektrika na prevoznim sredstvima mi je uza specijalnost, samo sto se nisam baktao do sada sa dvotockasima. Polako ulazimo i u taj svijet. samo sto je elektrika na skuterima zaista smijesna spram onoga sto ja obicno radim, maltene par zica cini cijeli skuter...

http://postimage.cc/gallery/xv6o93rc/

http://postimage.cc/gallery/6ee7rj4p4/

http://postimage.cc/gallery/6ef85crk8/

ovo su neki od mojih ranijih radova, tako da ovo sa kinezima i njihovom semom koja moze na parcetu toalet papira da se iscrta zaista je jednostavno.

U sustini sve sto radim radim do perfekcije prcizno, kad mi se ne radi kako treba ja prekidam i ostavljam posao...

A vidio sam kako je jedan clan jako fino predstavio neki sprint skuter, pa mislim da bi veoma lijepo bilo kad bi svako ko ima malo viska vremena ostavio svoje utiske vezano za pojedine modele, tako bi buducim kupcima bilo mnogo olaksano mnogo toga od samog izbora skutera do ocekivanja i varijanti koje moze da ocekuje.

Ja cu se truditi da iznesem nepristrasne cinjenice i ono sto ja mislim da treba, sto naravno treba ali nikako ne moze potpuno da izbaci subjektivni odnos prema svemu. Samo sto ja zaista nisam neko ko se emotivno ponasa, vec sam surovi realista kome samo cinjenice, ono sto je mjerljivo i opipljivo predstavlja relevantan podatak.

• U prolazu, 67 postova

Evo dalje, 1000km predjosmo, jako brzo, maltene ne silazim sa njega, doduse imao sam jedan prisilan silazak, u nedjelju cini mi se kad je onaj pljusak odjednom sasuo, prilikom prelaska sina od tramvaja i zaustavljanja iskliznuo je, ali nije nista strasno malo ograbano sa strane, beznacajno toliko da i ne planiram da saniram.

Onda rekoh kad vec pada kisa, i ne moze da se vozika ovih dana, ja ti fino skuterce u garazu, pa hajde da malo to prepravimo za pocetak,,,

Malo prepravljena instrument tabla, farovi rasklopljeni i zasticeni kako treba posto su poceli bili da pustaju blato unutra, pocelo od sijalica da se ljusti unutra, sve to znaci da mora malo da se bavimo hirurgijom. Ok, sve su to zahvati koje bi ja radio u bilo kom slucaju, dosadasnja praksa modifikacija i prepravki ne moze da se ne ogleda i u ovom primjerku, pa za sada toliko, idemo dalje...sto se tice motora zaista je moje zadovoljstvo sve vece, potrosnja nikako ne prelazi 2,8litara, uspio sam zadnji put da spustim na 2,3l i mislio sam da je greska u sipanju, ali sam zaista lagano vozio, bas penzionesrski i sve su bile duze ture cca 20-40 km i slicno

100_1521.jpg

100_1522.jpg

100_1523.jpg

100_1524.jpg

100_1525.jpg

100_1526.jpg

100_1527.jpg

100_1528.jpg

100_1529.jpg

100_1530.jpg

100_1531.jpg

100_1532.jpg

100_1533.jpg

100_1534.jpg

100_1535.jpg

100_1536.jpg

100_1537.jpg

100_1538.jpg

100_1539.jpg

100_1540.jpg

100_1541.jpg

100_1542.jpg

100_1543.jpg

100_1544.jpg

100_1545.jpg

100_1546.jpg

100_1547.jpg

100_1548.jpg

100_1549.jpg

100_1550.jpg

100_1551.jpg

100_1552.jpg

100_1553.jpg

100_1554.jpg

100_1555.jpg

100_1556.jpg

100_1557.jpg

100_1558.jpg

100_1559.jpg

100_1560.jpg

100_1561.jpg

100_1562.jpg

100_1563.jpg

100_1564.jpg

100_1565.jpg

100_1566.jpg

• U prolazu, 67 postova

Poprilicno se nisam baktao sa kuckanjem po forumu, situacija na poslu i obaveze nisu mi dozvoljavale slobodnog vremena za to. Uglavnom dodjosmo do kraja sezone, polako spremamo skuterce za zimski pocinak. i da sumiramo iskustva na samom kraju, posle 34ookm predjenih.

Uglavnom, moje odusevljenje skuterom za veliko cudo nije splasnulo ni malo, ni posle hajde uslovno receno solidne predjene kilometraze, za ovu godinu. U odnosu na prethodne kojima sam brzo nalazio mane i nezadovoljstvo me obuzimalo, kod ovoga smatram da je to pravi pogodak, probao sam neku apriliju od 200ccm, sym od 250ccm, i jos neke skutere solidno jace, i shvatio da je bas ovo ono sto mi treba, ne prejako da bi zaginuo, ali opet dovoljno jako da zadovolji sve moje potrebe.

Uglavnom potrosnja je tu oko 2,8 litara, ni jednom do sada nije presla 3l/100km, mijenjao sam 2x ulje do sada, i sve servise sam vrsio licno u garazi.

Doduse pocelo je da mi se desava da odjednom izgubi snagu, ide odlicno i odjednom krne da gubi, onda je bilo potrebno par puta da odvrnem i zavrnem gas, i on bi nastavljao neko vrijeme kako treba, pa opet kretao da gubi snagu. Zaista sam se bio zabrinuo jer se to desavalo prvo ponekad a onda sve cesce, i to kad se zagrije skuter...prvo sam provjerio crijev goriva i sva su bila ok. onda svejcicu zamijenim iako je fabricka za ne povjerovati ali NGK, i nju zamijenim i nista, opet isto...,,onda mi padne na pamet da je mozda akumulator krivac jer sam ga tavio ispred motora, pa smanjuje hladjenje, ali i to sam skinuo, i kontam ima prisilno hladjenje ali hajde da probamo,,kad corak, opet nista...ide normalno i na punom gasu samo pocne da se davi i staje, ako drzim pun gas ugasi se i tesko upali,,,ako popustim par puta prihvati i nastavi kako treba...skinem karburator ocistim provjerim filter,,,ma sve ok, i onda naletim na "problem"

Kretenizam,,hehe,,vakuum pumpica, tj crijevo koje ide na nju je pritiskalo sjediste, i napravilo na njemu jedva primjetnu pukotinu koja se ne vidi kad se gleda crijevo, tek kad se savije i to dobro mora se saviti da bi se vidjelo...e sad kad niko ne sjedi na sjedistu ono je preko 2cm visocije i ne dohvaca crijevo ali kad se sjedne plastika se malo deformise i pritisne crijevo i pocne da vuce fals tuda....

a taman bio pola skutera rastavio u dijelove hehe,,,hajde sklopim sve, izmjestim vakum pumpicu na drugo mejsto i sve radi kakko treba..

Inace nasao sam oznaku motora u pitanju je 6GY motor, e sad kopija kog motora je to, zaista ne znam,,,ali vidio sam da ima dijelova za njih tako da se nadam da nije frka...

Takodje sto se tice max brzine nasao sam sraf na karbu gdje se to podesava i zaista ide preko 110kmh, ali je potrosnja znatno veca, pa to nisam cackao,,,neka, dovoljno je i 85kmh....sa 0ko 2,7-2,8 l/100km

Za sada sam pravio sa njim relacije od preko 300km za dan i zaista je ok...udobnost, pouzdanost, upravljivost, stabilnost...nemam zamjerki, sijalice sam doduse morao sve izmijenjati jer su pocrkale jedna za drugom sve, odreda, pa sam i to rijesio sa xenoima,i diodama i sad radi sve kako treba.

Sve u svemu idemo dalje, sad cu da ga spremim za zimski odmor, posto se definitivno nece vise voziti ove godine...pa polako, cekamo proljece,,,samo sto ce vjerovatno biti rasturen u froncle, i prepakovano mngoo toga, ali se ja kao tjesim i pricam kako necu da diram nista...kako da ne... polako...idemo dalje...

• U prolazu, 67 postova

Ima sve slikano, po redu, zadnje sijalice su pravljene od dioda, vidi se na slikama ona plocica gdje je sve sklapano, posto mi fabricki sklapane sijalice nisu imale dovoljno jacine da bi zadovoljile potrebe, prepravio sam ih po svom nahodjenju

• U prolazu, 1 post

Znaci bolji skuteri nemaju ja garantujem imam Mondial 150 HSI to je zver od skutera...Znam da budim teme ali nisam video ranije ovaj post mozete videti na youtub-u kako skuter ide i kako razvija ove skutere je do 2008 godine proizvodila turska sad ih proizvodi kina ali ima i drugih modela koje proizvodi turska...

• U prolazu, 67 postova

Evo slucajno naletjeh na ovaj moj topic, pa mi nostallgija ne da mira, pa moram da prozborim jos koju. 
Evo prodje 11 godina, 60 i neka hiljada kilometara, i mondial za ne povjerovati jos uvijek zivahan. Sto je i od Kineza, ali mnogo je haha. 
Zaista je presao 60 i neku hiljadu, i dalje se ponasa savrseno. Pali kao mina, ide super, prosao i registraciju (morao sam da skidam xenone i prilagodjavam sve da bude u skladu sa propisima, al proslo je). Bemliga, motor presao 60 000 bez otvaranja. 
Do negdje 2018 je bio u garazi, i zaista je izgledao kao nov, mada zadnje 4 godine stoji napolju pod nadsresicom, zasticen zimi ceradom, pa se vec nekako malo ofucao. 

Doduse prije jedno 7-8 godina desilo mu se ono sto se desava vecini ovih skutera, a to je da pukne sasija. Na spoju nosaca kormana i vrata naprijed, pukao je od vibracija kao da je ziletom isjeceno. Prvo se pocelo manifestovati cudnim ponasanjem kao da se uvijao u krivinama, ja provjeravao silen blokove, amortizere, korman, ma sve utegnuto, kad poce da zvace bas onako domacinski i srecom primijetio sam to kad sam krenuo i poskidam plastike, i vidim da je popucao. Izvarim to i ojacam kako treba i od tada se nije nista pojavilo od pukotina na sasiji. 

Do sada od zahvata na njemu, mijenjan je varijator 4x (pucala svaki put celicna potisna ploca na rolnicama), cetkice anlasera 2x, plocice na diskovima 5x, diskovi 1x, kaiseva 10kom, rolnica pojma nemam koliko, to sa svakim kaisem ide po set novih, lamele kvacila 3x, i to ni jednom se nisu istrosile frikcione obloge, vec su nosaci lamelica pucali na caurama koje ih drze na glavcini, sjediste pretapacirao 2x, svjecica 2x zamijenjena eto reda radi, ulje redovno mijenjano na 5000km, i sipano svo vrijeme mannol  polusisnteticko10w40 koje koristim i za kombi, puz i km sajla 3x mijenjani, ulje u deiferencijalu svake godine, plovak u rezervoaru se istrosio pa je zamijenjen, akumulatori 3 kom, i to fabricki je najduze izdrzao, skoro 5 godina. 
Lezajevi tockova su takodje mijenjani, i farbao sam kompletan auspuh, on je malo uhvatio korozije. 
Km sat mu je jedno vrijeme brljavio, prebacivao cifre nasumice, ali je rijesen, i prekidaci od svjetala i migavaca su zamijenjeni jer su popucali unutra, tj raspali se skroz. 
Gume za ne povjerovati, ali jos uvijek su fabricke na njemu, i recimo karburator nisam pipnuo ima sigurno jedno 7 godina, mozda i vise. 
Kad se sve sabere, biciklo da sam vozio, vise bi me kostalo odrzavanje. Zaista ispade perfektna masinica. 

Sve u svemu, ja sam prezadovoljan, i dalje se vozi svakodnevno, auto ne palim uopste kad ne moram. 

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja