ticma 34 Napisano Jun 23, 2011 U prolazu, 91 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha FZ6 - BMW R1200GS - Yamaha Xmax 400 Prijavi odgovor kao problematičan Iznenada sam se obreo u Sloveniji na jednoj od najvećih biciklističkih trka u ovom regionu. Jedan moto komesar iz Slovenije se razboleo i kao iskusan sudija pozvan sam na zamenu. Iako je poziv došao u večernjim časovima, ujutru u 5 sati sve je bilo spremno i krećem za Sloveniju. Put kolima protekao bez ikakvih problema, tako da smo se već u pola 10 šetali po Novom Mestu, gde je predviđeno da bude kraj kompletne trke. Obišao sam i pistu na kojoj se vozi sa specijalnim biciklima. Domaćini su došli po nas i prebacili nas do Ljubljane u predivan hotel Austria Trend http://www.austria-trend.at/hotel-ljubljana/en/gallery.asp gde smo bili smešteni prva tri dana. Akcija je počela odmah prvog dana. Pojedinačni hronometar počinjao je u 15,00 časova u centru Ljubljane. Posle ručka spakovao sam moto opremu, a kolima su nas prebacili do mesta starta. Tu je čekalo iznenađenje, sponzor trke Autocommerce je obezbedio, pored kompletnog auto parka i 14 potpuno novih motora. Pošto su uvoznici Moto Guzzia i Aprilie, na raspolaganju su nam bili svi modeli koje prodaju. Meni je pripao Moto Guzzi Breva 1200. To je novi model koji je pretrpeo velike promene u odnosu na starije modele Breve, najvažnije su na motoru. Sada je veći prečnik i hod cilindra što je dovelo do nove radne zapremine koja sada iznosi 1.151 ccm. Drugačiji su i ventili, kao i sistem podmazivanja motora (ulje se i dalje hladi kao na starom modelu, ali je novim sistemom obezbeđeno da je još hladnije kada dođe do glave i izduvnih ventila). Promenjen je i izduv, kao i napajanje Marelli Multipoint, dok su za paljenje smeše zadužene dve svećice po cilindru koje ne bacaju varnicu istovremeno nego sa određenim kašnjenjem. Sve ove izmene su omogućile povećanje snage na 95 KS, no najviše je profitirao obrtni moment koji je sada 100 Nm, no još važnije je da je 85% obrtnog momenta raspoloživo u rasponu od 2.300 do 4.800 o/min, što će reći da ovaj motocikl ,,dobro poteže''. Vizuelno se razlike između modela 850, 1100 i 1200 ne primećuju, ali su u vožnji razlike osetne. Pošto se vozio pojedinačni hronometar, pored svakog takmičara, kojih je bilo 130, vozio je jedan policajac na motoru ispred i sudija na motoru iza takmičara. Krug je bio 6,6 km tako da čim dopratimo takmičara do cilja nastavljamo kontrolu sledećeg vozača. Obrnuo sam preko 12-13 krugova po ulicama Ljubljane prateći takmičare. Dan je protekao bez problema i posle sređivanja rezultata vratili smo se u hotel na odmor. Švedski sto u hotelu, kakav do sada nisam video, zadovoljavao je i visoke potrebe profesionalnih biciklista. Pored toga na svakom cilju je bila velika VIP loža na kojoj se služilo vino i seckala šunka u neograničenim količinama. Nas dvojica iz Vojvodine smo znali da cenimo klalitetnu šunku. Druga etapa je vožena od Kopra do Nove Gorice u dužini od 190 km. Jutro počinjemo transferom od Ljubljane do Kopra novim Fiat Bravo po izvrsnim auto-putevima. U Kopru nas čekaju spremni motori i tu dobijam profi vozača koji će me voziti na Guzzi-u u narednim danima, da bih mogao nesmetano da pratim događanje na trci. Obezbeđenje trke izvrsno, pored nekoliko policijskih vozila, kompletnu trku prati 18 policijskih motora i to većinom Yamahe FRJ 1300 AP, nekoliko BMW-a i 15 redara na motorima. Svi redari su bili na Moto Guzzi ili Aprilia motorima, osim jednog koji nije mogao da se navikne na vibracije sa Moto Guzzia i vozio je svoj motor. Zanimljiv izbor motora sa vazdušnim hlađenjem nije baš sretan izbor na biciklističkoj trci. Na nekoliko visokih planina u okolini Nove Gorice, krećući se malom brzinom dobro natovareni po toplom vremenu mašine su počele da se pregrevaju i pale crvene lampice. Pošto nema ventilatora ili druge mogućnosti za hlađenje samo smo se nadali da će izdržati do cilja. Uspeli su svi da dođu do cilja, bez nekog vidnog oštećenja, jer ipak su to potpuno nove mašine koje su pre ove trke prešle samo nekoliko stotina kilometara, zamenjeno im je prvo ulje i ubačeni u pravu akciju, gde se vozi po pola sata u prvoj sa brzinama od 10-15 km/h na ogromnim usponima, a u sledećem trenutku jurca koliko može, da se stigne druga grupa. Misli su nam već bile na sutrašnjoj, trećoj etapi koja se završava na 1.400 metara nadmorske visine na skijaškom centru Golti, hoće li mašine izdržati takvu torturu? Uveče opet transfer do Ljubljane i provod u hotelu sa znanjem da ujutru napuštamo hotel i selimo se na novu lokaciju. Trećeg dana pravi poduhvat, pakujemo stvari u automobile i krećemo put Tržiča odakle krećemo na etapu od 170 km sa nekoliko izuzetnih planinskih vrhova. Prvo se penjemo na Črnivec visok 902 m potom izuzetan spust gde se Moto Guzzi pokazao kao vrlo stabilan i upravljiv motor na vijugavom putu sa nagibom od preko 8% , sledeći je Kranjski Rak sa 1029 metara i dugački spust, pa nas na 153. kilometru čeka pravi zid sa nagibom od 7% i visinom od 1386 metara. Nebo se namrgodilo i osetilo se prijatno zahlađenje. Takmičari su bili zadovoljni, kao i mašine. Prijalo je malo osveženja. Potpuno novi put, prijatno gladak, pružao je odlične uslove za vožnju. Dramatična trka, i pored velike dužine, odlučena je u zadnjih stotinak metara i iskusni Italijan Ulissi preuzeo je žutu majicu. Odmor u hotelu Golte na planinskom vrhu bio je prijatan, a kiša kao da je čekala da završimo proglašenje. Dok smo sedeli u prijatnom okruženju u hotelu u kojem grejanje radi usred juna, počelo je nevreme. Kiša i vetar se spustili na planinu, a temperatura je bila oko trećeg stepena, očekivali smo i sneg. Bilo je izuzetno prijatno spavati u toplom hotelu, a napolju besni oluja. Jutro je bilo tmurno sa sitnom kišom, opet sedamo u kola i pravac za Ptuj. Tamo nas dočekuju mokri motori i vreme koje više godi vožnji bicikla nego motora. Dvoumim se da li da oblačim kišno odelo, očekujem da sitna kišica brzo prestane. Kreće start zadnje etape, put od 181 kilometra sa nekoliko „manjih brda“ odlučiće konačnog pobednika. Start nervozan i već na desetom kilometru teži pad. Tri vozača ostaju da leže, dvojica sa mukom ustaju i nastavljaju trku, dok jedan ječeći ostaje. Pritrčavamo i obezbeđujemo mesto dok doktor nije stigao i konstatovao povrede koje ne dozvoljavaju nastavak trke. Dvojica aktera pada su tokom trke prilazila doktorskom automobilu koji im je iz kola sanirao rane. Slovenačka televizija napravila je lepu reportažu o najžešćoj etapi http://tvslo.si/predvajaj/kolesarska-dirka-po-sloveniji-reportaza/ava2.108379178/ Cilj u Novom Mestu spremno očekuje takmičare. Centar je očišćen od automobila i prepun navijača i publike spremne da dočekaju bicikliste. Grupa od preko 120 takmičara uleće velikom brzinom i samo šprint odlučuje pobednika. Ipak je brdo prethodnog dana odlučilo konačnog pobednika. Uspešno je okončana trka po Sloveniji, pobednik je postao ULISSI Diego. Takmičari koji su učestvovali na ovoj Pro tour trci su biciklističke veličine sa Tour de France i Giro di Italia, ko prati biciklizam sigurno je čuo za Vicenza Nibalia, Nicki Sorensena i Petacchi Alessandra, Sastre Candil Carlosa, Luca Ascania, koji su ovu trku iskoristili kao pripremni deo za učešče na Tour de France koji će ubrzo početi. Drago mi je što sam bio deo ove predivne trke, koja je organizovana na vrlo visokom nivou i nadam se da ćemo jednog dana imati i mi priliku tako nešto da napravimo. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
alexanto 4938 Napisano Jun 23, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 6023 postova Lokacija: Žabalj-NS Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan :care: Svaka čast! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TomoB 1618 Napisano Jun 23, 2011 Skilled Rider, 1613 postova Motocikl: Pijađo Ćao Prijavi odgovor kao problematičan Nisam shvatio, koju si ulogu imao ti u celom događaju, sudija, redar, pratioc? Guzzi marka nije baš popularna ovde, ma da postoji Moto Guzzi Klub i ima njih ljubitelja. Kolega Mokl imao je Nevadu i uvek priča, kako je tada bio razvijen i fit, gurajući motor sklon crkavanju. Drago mi je, da si prešao i nama uobičajene destinacije (Črnivc, Kranjski Rak, itd...), jedino Golte nisam još stigao da posetim, ma da sam prešao večinu skijaških centara. Nadam se, da si probao kraški pršut i kiselo vino cviček i nagledao se dugonogih hostesa. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Limenko 132 Napisano Jun 23, 2011 Svrati ponekad, 310 postova Lokacija: Bar Motocikl: YAMAHA xj 650 Seca, BMWk100 Prijavi odgovor kao problematičan lepa reportaža , bravo!!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
makimoto 5 Napisano Jun 23, 2011 U prolazu, 93 postova Lokacija: Čačak Prijavi odgovor kao problematičan Buduci da se vise bavim biciklizmom nego motociklizmom za mene je ovo bila odlicna reportaza. Zanimljiv ugao vidjenja trke kroz Sloveniju. Pre 15-tak dana sam bio ucesnik Mratona Franja, 4000 biciklista, sta reci osim treba doziveti. Inace u Sloveniji se vozi BMW 50% a ostatak su ostali proizvodjaci. Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ticma 34 Napisano Jun 23, 2011 U prolazu, 91 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha FZ6 - BMW R1200GS - Yamaha Xmax 400 Prijavi odgovor kao problematičan Na trci po Sloviniji sam bio u svojstvu sudije, ili tačnije moto komesar. To je zaduženje koje zahteva da sa motora nadgledam događanje i pratim regularnost takmičenja. Uobičajno je da na domaćim trkama vozim motor i tako nadgledam trku, a ove sam imao i vozača, tako da sam kao suvozač nadgledao trku. Biciklizmom sam se bavio davno, a učesnik sam maratona Franje u davnim vremenima i pamtim ga kao nezaboravan događaj. Stvarno lep osećaj voziti u grupi sa nekoliko hiljada biciklista po stazi od 157 km gde je pola Slovenije izašlo da te pozdravi. A što se tiče Moto Guzzia, vrlo zanimljiv motor, koji je toliko vibrirao da sam se osećao kao na mašini za masažu. Pošto sam na motoru provodio po 5-6 sati dnevno bilo je prvih par dana dosta neugodno, ali se posle čovek navikne. Zvuk je vrlo zanimljiv, više podseća na čopera, a velika prednos je vrlo elastičan motor, tako da odlično povlači iz izuzetno niskih obrtaja. Na motoru su bile montirane Metzeler gume koje su se pokazale vrlo stabilne, ali ko je vozio takmičarski bicikli nizbrdo, zna da je on nizbrdo brži od motora, mnogima to izaziva nevericu, ali retko se motorom može tako brzo voziti na strmom vijugavom putu kao prava specijalka, tako da su nas i ovde neki takmičari obilazili, iako se vozač svojski trudio i obarao da maximuma, a na krivinam se i nekoliko puta uključivao ABS. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hammerlo 42 Napisano Jun 25, 2011 Svrati ponekad, 138 postova Lokacija: Loznica Motocikl: Yamaha XS360 (1977) , BMW F650GS (2001), KTM LC4 620 (1996) Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast, pises tecno, precizno i zabavno, moglo bi se reci "profesionalno" :zdravo: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svetac 527 Napisano Jun 25, 2011 Drug član, 1448 postova Lokacija: subotica Motocikl: Honda ness 150 Prijavi odgovor kao problematičan moj stariji je sada u kraljevu na drzavnom! okrece pedala ljubi ga tata!! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tomerc 1240 Napisano Jun 25, 2011 Drug član, 1260 postova Lokacija: Chicago Prijavi odgovor kao problematičan Odlicna prica! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mile fazer 4464 Napisano Jun 26, 2011 Drug član, 2013 postova Lokacija: Pula Motocikl: KTM 1290 SD GT Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DzOkS 1172 Napisano Jun 26, 2011 NW, 2593 postova Lokacija: НОВИ САД Motocikl: R 1200 GS Prijavi odgovor kao problematičan Браво Тићма Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ticma 34 Napisano Jun 27, 2011 U prolazu, 91 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha FZ6 - BMW R1200GS - Yamaha Xmax 400 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na pohvalama, malo sam se potrudio. Koga zanima malo više ima i na sajtu moto kluba Apostoli http://www.apostoli.iz.rs/po_Sloveniji.html Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bandolera 1894 Napisano Jun 28, 2011 Bandolerosi, 816 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Suvozačica na TDM-u Prijavi odgovor kao problematičan Super interesantna priča!!! Svaka čast!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...