budjoni 65 Napisano Maj 27, 2011 U prolazu, 41 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Pa da si mu preprečio put ti bi bio kriv 100%, pa taman da je on išao i 400 na sat. Stvarno ne znam odakle ti ovakva informacija? Mozda bi ti voleo da je tako ali nije, na srecu svih onih u kolima koji nicim nisu doprineli udesu! Oduzimanje prednosti, uključuje se iz dvorišta na glavni put, dužan je da propusti sva vozila, taj sa motociklom bi u slučaju sudara jedino mogao da odgovara za prekoračenje brzine, to jest ako preživi Nemoj zaboraviti da je to uzrocno posledicna veza, a i tako se uglavnom i vestaci kad dodje do takvih situacija. Podji od pocetka, motor je prekoracio brzinu-vozilo ceka ukljucenje (prvi prekrsaj je na strani motorcikla a ne vozila) vozac registruje motorcikl kao tacku u daljini i pocinje ukljucenje u saobracaj-motorcikl je nazalost vec tu. Bilo nama po volji ili ne, u ovakvim slucajevima se uglavnom deli odgovornost. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Maj 30, 2011 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ovo sa "tackama u daljini" je vrlo interesantan opsteprihvaceni fenomen. Nesto kao "bilo na TV-u, pa mora da je istina". Svi pricaju o tim "tackama" i "tackicama", koje se "stvore za sekundu" (a nerijetko cak i za stotinku). Ako motor ide 200 km/h, prelazi 55 m/s. Znaci motor na udaljenosti od 55 metara je "tacka". Ako ide 100 km/h to je vec 22 m/s, a naslusao sam se i o "tackama" na toj brzini. To sto vozac koji se ukljucuje propusti da pogleda i procjeni kojom brzinom se krece "tackica", tj. da uzme vrijeme koje mu je potrebno (shodno sopstvenim mogucnostima) i uvjeri se da moze bezbjedno da se ukljuci, apsolutno je nebitno naravno. Da smo na www.barbi.com/forum, pa i da pokusam da razumijem.... Cinjenica je da ljudi jednostavno bleje za volanom, a onda kad naprave sranje pricaju o tackicama. Postavio sam vec dobar primjer za ovu tvrdnju u video clipovima. Definitivno nije tackica, ali dzaba, ipak "nevidljiv". 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Yankiee 104 Napisano Maj 30, 2011 Svrati ponekad, 222 postova Lokacija: Subotica Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan Po meni nije bitno da li je tacka ili tackica problem je sto se ne ocekuje takva brzina i ne moze da se proceni ako je ogranicenje 60 a neko vozi 120 ogromna je razlika ! Pogleda levo pogledas desno , sekunda je puno ! Da nije bilo prethodnog krsenja ogranicenja brzine ne bi bilo ni usecanja ! To je isto kao da neko vozi bez svetla nocu i neko mu usece put !!!! JUce vozim spoljnom trakom po sredini da me neko ne izgura ujedno izbegavam rupe u unutrasnjoj automobil odjenom izmedju prosisa sportak , dva junaka bez kaciga !! da sam u tom trenuku skrenuo samo malo da izbegnem neku rupu odosmo obojica dodjavola ! A nisam ga ni cuo ni video pri brzini od oko 70 na sat ! Alkohol, brzina oduzimanje prednosti najveci su razlozi nesreca a najfatalniji neka kombinacija istih! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
icatenej 2436 Napisano Maj 30, 2011 Duh Bez Sekire, 1037 postova Lokacija: Beograd - Miljakovac, Ljubovija Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250 Prijavi odgovor kao problematičan Ovo je dobar video: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Yankiee 104 Napisano Maj 30, 2011 Svrati ponekad, 222 postova Lokacija: Subotica Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan odlican ima ih jos par ja ih sve drugarima na fejs poslao ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ratboy 1389 Napisano Maj 30, 2011 Zainteresovan, 952 postova Prijavi odgovor kao problematičan Po meni nije bitno da li je tacka ili tackica problem je sto se ne ocekuje takva brzina i ne moze da se proceni ako je ogranicenje 60 a neko vozi 120 ogromna je razlika ! Pogleda levo pogledas desno , sekunda je puno ! Razlika nije ogromna nego 2X, duplo, matematika je egzaktna nauka. Vozač koji se uključuje bi trebao da ostavi bar pet puta više lufta ne nišani u metar. Ako vozilu treba recimo dve sekunde da predje tih par metara tudje trake znači da je motor sa ekstremnih 200 km/h bio na stotinak metara, ja nikad nikome nisam iskočio na toliko bar ne na putu na kojem je moguće postići ozbiljne brzine, ne računam zagušenja u gradu kad svi mile i provlače se. I da ne dodje do kontakta onaj kome iskočiš treba da se prepadne, nabade kočnicu, isklizne, izazove lančani sudar itd. To su priče za malu decu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Yankiee 104 Napisano Maj 30, 2011 Svrati ponekad, 222 postova Lokacija: Subotica Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan Moguce da je prica za malu decu sve samo da se ne smanjuje brzina ! Matematicki jeste 2 x ali u reakciji onog koji izlazi nije 2 x vec vise zbog sledeceg : 33,3 m/sek ili 16.6 m/sek to je 100 metara za 3 sekunde ili 100metara za 6 sekundi kad vidi motor ili ga ne vidi na 100 metara on nece startno izadji vec komotno, diskutabilno koliko je kome potrebno da izadje 2 ,3 ili 4 sekunde kad misli da ima citavih 6 ! A da ne govorim ako ima neke prepreke kao auto u spoljnoj traci a motor u unutrasnjoj i sl. ! Da li vozi neka baba deda ili pijanac ! Ako se vi mozete osloniti na matematiku onda mozete voziti i 240 ! sekund ipo je sasvim dovoljan da se izadje iz sporedne ulice ! Tako da kako generalizovanje motorista tako ni automobilista nikome ne ide u prilog ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Maj 30, 2011 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Po meni nije bitno da li je tacka ili tackica problem je sto se ne ocekuje takva brzina i ne moze da se proceni ako je ogranicenje 60 a neko vozi 120 ogromna je razlika ! Pogleda levo pogledas desno , sekunda je puno ! Da nije bilo prethodnog krsenja ogranicenja brzine ne bi bilo ni usecanja ! To je isto kao da neko vozi bez svetla nocu i neko mu usece put !!!! JUce vozim spoljnom trakom po sredini da me neko ne izgura ujedno izbegavam rupe u unutrasnjoj automobil odjenom izmedju prosisa sportak , dva junaka bez kaciga !! da sam u tom trenuku skrenuo samo malo da izbegnem neku rupu odosmo obojica dodjavola ! A nisam ga ni cuo ni video pri brzini od oko 70 na sat ! Alkohol, brzina oduzimanje prednosti najveci su razlozi nesreca a najfatalniji neka kombinacija istih! Problem nije u "ocekivanju takve brzine", vec je problem u obuci vozaca, koje izgleda niko ne uci da oni nemaju sta da "ocekuju" (ili gataju). Ako vec ne moze da procjeni, onda stoji i ceka dok ne procjeni ili dok ovaj prodje. Na kraju krajeva, ako cemo da idemo u te vode, tj. "ocekujemo", (a ne bi trebali, jer je to irelevantno), zar nije za ocekivati da se "ocekuje" upravo velika brzina kad se vidi motor? Pa svaki dan je u novinama naslov "motorista isao prebrzo i razvalio jadnog ocekivaca". Na jos jednom kraju krajeva, ovakve stvari se desavaju i autima (pa i kamionima kao u gore navedenom) pa niko ne prica o tackicama, velikoj brzini, nisam te video i to. Uglavnom je prica "nemam pojma" ili "stvorio se (niotkuda)" ili ostane ona klasicna "pod nerazjasnjenim okolnostima". Sve sinonimi za blejanje. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Yankiee 104 Napisano Maj 30, 2011 Svrati ponekad, 222 postova Lokacija: Subotica Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan Ta ocekivanja su ocekivanja da se igra po pravilima (pouzdanje u pravila) ? Bokser u mecu ne ocekuje da ce ga protivnik udariti nogom i ako ga ovaj udari nogom to uopste nije irelevantno ! Igraj po pravilima o tom ocekivanju ja govorim i ko hoce razumece ! KOliko je nepravilno oduzimanje prednosti toliko i prekoracenje brzine ! A generalizacija motorista je opet nesto drugo ! ili kako se zove nego ocekivanje da ce rampa biti spustena kad prolazi voz da ce znakom bitiobelezena novonastala velika rupa na putu da ce podvoznjak bitivisok koliko i pise daniko nece ici u suprotnom smeru itditd znacinije za ocekivati da ce neko voziti 200 ili 120 tamo gde sme 60 bio motor iliautomobil zato reakcija i kasni i dogadjaju se nazalost takvestvari Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Maj 30, 2011 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ta ocekivanja su ocekivanja da se igra po pravilima (pouzdanje u pravila) ? Bokser u mecu ne ocekuje da ce ga protivnik udariti nogom i ako ga ovaj udari nogom to uopste nije irelevantno ! Igraj po pravilima o tom ocekivanju ja govorim i ko hoce razumece ! KOliko je nepravilno oduzimanje prednosti toliko i prekoracenje brzine ! A generalizacija motorista je opet nesto drugo ! ili kako se zove nego ocekivanje da ce rampa biti spustena kad prolazi voz da ce znakom bitiobelezena novonastala velika rupa na putu da ce podvoznjak bitivisok koliko i pise daniko nece ici u suprotnom smeru itditd znacinije za ocekivati da ce neko voziti 200 ili 120 tamo gde sme 60 bio motor iliautomobil zato reakcija i kasni i dogadjaju se nazalost takvestvari Grijesis Pionire. Ne znam koliko imas godina/iskustva, ali sve te primjere sto si naveo da treba ocekivati, upravo ne treba ocekivati. Moze da bude dovoljno da te samo jednom iznevjere ocekivanja. Svaki dan neko ide u suprotnom smjeru, kroz crveno, preko neobiljezenih rupa, pa pravo pod voz kraj dignute rampe. Naravno da postoji pravilo koje zabranjuje prolazak kroz crveno, ali isto tako postoji i pravilo (iz ignorisanog dijela obuke) da se i kroz zeleno ide oprezno (a ne kao oslobodilac). Ta (ignorisana) pravila su upravo u mrtvom uglu mnogih vozaca i to je razlog sto se nazalost dogadjaju takve stvari. Jer ludaka je uvijek bilo i bice, ali kad bi se "normalni" drzali ovih ignorisanih pravila, broj nesreca bi se smanjio zbog proste matematicke teorije vjerovatnoce. Za nesrecu bi onda bilo potrebno 2 ludaka. U saobracaju treba ocekivati sve sto fizika dozvoljava. I ne ocekuj da te vidio i kad ides 30, jer i sa 30 zna da zaboli u pm. Sta mislis za koga je ona druga tabla u pozadini? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Maj 30, 2011 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kakva koincidencija. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Yankiee 104 Napisano Maj 31, 2011 Svrati ponekad, 222 postova Lokacija: Subotica Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan ''Grijesis Pionire. Ne znam koliko imas godina/iskustva, ali sve te primjere sto si naveo da treba ocekivati, upravo ne treba ocekivati. Moze da bude dovoljno da te samo jednom iznevjere ocekivanja. Svaki dan neko ide u suprotnom smjeru, kroz crveno, preko neobiljezenih rupa, pa pravo pod voz kraj dignute rampe. '' prodje sa 200 na sat izleti iz ulice .... upravo o tome i pricam da sei bez ocekivanja ne bi se desila ni jedna saobracajna jer bi reakcije bile pravovremene a ne zakasnele Moje iskustvo od nekih 5000 na motoru ,oko 500.000 u 25 godina od fice do sprintera i po po Evrope kao i i 50.000 dodatanih na biciklu kao ucesnik u saobracaju kaze ono sto sam napisao ! Pa sad iskustva su nam verovatno razlicita ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kosooki 1317 Napisano Maj 31, 2011 Drug član, 1665 postova Lokacija: Cacak Motocikl: XF650 Zrakoprc :) Prijavi odgovor kao problematičan ni jednom zelenom svetlu ne verujem totalno jer sam bas zato sto sam pre nekoliko godina pred jednom raskrsnicom dao gas da mi se ne zatvori zeleno, pa onda mi iznenada sinulo "ipak uspori za slucaj da neka budala ne prodje kroz crveno" i oduzeo sam gas cime sam izbegao zakucavanje passata pri minimum 60 na sat direktno u moja vrata od tada i autom u nepreglednim raskrsnicama usporim i gledam ima li jos koji "passat" jer se i meni zbog zamisljenosti ili odvracene paznje desilo da jednom prodjem kroz stop preko veoma prometne ulice i 2 puta da prodjem kroz crveno sve se srecom zavrsilo bez posledica, ali "what if" svaki pruzni prelaz, poznati/nepoznati dobro pregledam iako je dignuta rampa jer mi se nesto cini da je voz prilicno tvrdji, tezi i veci od mene sto kaze moj matori: "ovde lezi onaj sa prvenstvom prolaza" i ta rec mi odzvanja svih ovih 13 godina vozackog staza ali dok bude imalo vozaca koji kad vide motor 200 metara daleko kontaju da ce doci za cirka pola sata jer toliko bi njemu trebalo autom uz postovanje ogranicenja ili kilavog pregleda saobracaja na putu na koji se ukljucuju bice i "izvini brate, nisam te video" situacija situacija se pogorsava ako se automobilom ili nekim jos nepreglednijim vozilom ukljucuju na saobracajnicu na kojoj je guzva onda ovlas pogledaju ima li koga sa leve strane, a zatim svu paznju usresrede na prvih slobodnih 4.25m izmedju 2 auta ne bili uglavili svoj pleh i kolonu a motociklista, kao inace prilicno neuocljiv, dolazi bas sa one strane koju je on samo letimicno perifernim vidom pregledao e zbog takvih, a ima ih i previse i srbiji treba da gledas iza sebe i za njega, posebno na motoru 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Maj 31, 2011 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan ''Grijesis Pionire. Ne znam koliko imas godina/iskustva, ali sve te primjere sto si naveo da treba ocekivati, upravo ne treba ocekivati. Moze da bude dovoljno da te samo jednom iznevjere ocekivanja. Svaki dan neko ide u suprotnom smjeru, kroz crveno, preko neobiljezenih rupa, pa pravo pod voz kraj dignute rampe. '' prodje sa 200 na sat izleti iz ulice .... upravo o tome i pricam da sei bez ocekivanja ne bi se desila ni jedna saobracajna jer bi reakcije bile pravovremene a ne zakasnele Moje iskustvo od nekih 5000 na motoru ,oko 500.000 u 25 godina od fice do sprintera i po po Evrope kao i i 50.000 dodatanih na biciklu kao ucesnik u saobracaju kaze ono sto sam napisao ! Pa sad iskustva su nam verovatno razlicita ! Iskustva su nam definitivno razlicita, ali zato, fala bogu, imamo sta da kuckamo po forumu. Ti si zapeo za brzinu kao majku svih nevolja, a ja ispadam sad neki manijak. Neda mi se da kopam po statistici, ali vjerujem da su vozaci koji postuju brzinu (ili je prekorace u nekim normalnim kolicinama) u ogromnoj vecini (u odnosu na manijake). Tome ide u prilog npr. i podatak o vise od 50% svih kazni za brzinu u Holandiji su za prekoracenja do 10 km/h. E sad, ako od ovoga podjemo, sta je onda uzrok svih tih miliona saobracajnih nesreca? Sta to radi tvojoj teoriji o "pravovremenim (a ne zakasnelim) reakcijama" kao stubu sigurnosti? Kako satru po stotinak biciklista svake godine (koji narvano imadose prednost)? Ja naravno necu voziti 200 pred raskrsnicu, ali ne zato sto me ne mogu vidjeti ili procjeniti moju brzinu, vec zato sto jedni nit gledaju, nit procjenjuju, a drugi gledaju, ali kroz sebe. A i nekulturno je. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Yankiee 104 Napisano Maj 31, 2011 Svrati ponekad, 222 postova Lokacija: Subotica Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan Tacno je sto kazes i slazemo se u tome ja sam samo hteo da dam akcenat da je sve bitno a ne samo jedno jer koliko ti ili ja nebitno ocekujemo da nam nece ludak izleteti na put toliko i ako ti ili ja izlazimo iz sporedne da nece neko voziti 200 ! eto meni se desilo vise puta da nisam video motoristu u situacijam kao neki dan koju sam opisao ! Ja izlazim maksimalno oprezno a i vozim tako, tri dana bi mogao nabrajati situcaije kakve sam sve imao gde su me mogli pocistiti sa lica zemlje da nisam mislio i njihovom glavom ali ljudi jure zure ne razmisljaju neodgovorni su telefoniraju pricaju itd itd . Ucesnici u saobracaju moraju na neki nacin ocekivati od drugog ucesnika da se ponasa u skladu pravila jer zato su i izmisljena ! Objavio sa i temu gde je bas rec o usecanju puta i da mi nije jasno sta je u njihovim glavama ! Dakle slazemo se ali moras priznati da nije samo blejanje ako neko ne vidi ili ne primeti motoristu samo toliko i da skrenem paznju mladjima na brzinu ili jos bolje receno neprilagodjenu brzinu posto nije isto sto se bezbednosti tice da li si na autoputu ili u naselju a ides istom brzinom ! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Maj 31, 2011 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Apsolutno se slazem. Pravila su postavljena, ali ima puno onih koji nece, pa onih koji ne mogu, pa onih koji ne znaju...itd. Moj stav je da naravno treba misliti za njih i naravno prilagoditi (izmedju ostalog) i brzinu, jer jedan je zivot (noge, ruke i ostalo). Ali je isto tako moj stav da to ne znaci da treba reci "tackica" nego "blejach". (izuzetci naravno opet potvrdjuju pravilo) Dakle, poruka za mlade moze da se formulise "eticki korektno" ovako nekako: "Usporite, jer drugi bleje, pa ce se vaditi na tackice, a vas nece biti". poz ps. Da ne bude zabune, i ja sam se jednom zablejao (opsirnije ovdje). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gorancha 49 Napisano Jun 12, 2011 Svrati ponekad, 223 postova Lokacija: KN13DN Prijavi odgovor kao problematičan Uh,oce me nesto ovih dana...Jos se nisu stisale emocije od one situacije zbog koje sam otvorio temu,kad,danas,opet situacija!Ali,ovoga puta totalno moja krivica,bez obzira sto su mi radila sva cetiri zmigavca,sva sreca sto je proslo sve bez posledica:sa parkinga se ukljucujem vozeci unazad,gledam kako treba (a ne vidim),covek na skuteru,bio mi u mrtvom uglu ( ),i uspeo nekako da izbegne kontakt...Samo mi rukom pokazao da nisam uracunljiv i nastavio dalje...Sreca moja (a i njegova) sto sam bio pod ler gasom...Ljudi,otvorite cetvoro ociju,pazite,moze se desiti da sledeci put vi budete na dva tocka!!!I,uvek budite spremni na to,ma kako banalna situacija bila,da vas covek u kolima ne vidi,bas kao sto ja danas nisam video skuter,dzaba sve ako se desi...Pozdrav svima i maksimalna paznja,bilo da ste na dva ili cetiri tocka! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...