Bandolera 1894 Napisano Maj 27, 2011 Bandolerosi, 816 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Suvozačica na TDM-u Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan "U Alpe ti je najbolje ići u lipnju - onda su ti dani duži i još uvijek nema mnogo turista!" Rekao je jedan moj poznanik, inače iskusni bajker i prekaljeni alpinista! "A gdje da idem u svibnju obzirom da u Alpama ima još snijega?" Upitah, iako mi je odgovor i prije bio poznat! "Pa na jug, normalno, uostalom planine na Balkanu nisu niti upola surove kao u Alpama!!!" Iskusno mi odgovori. "Da, čovjek je u pravu" , proletje mi kroz glavu, uostalom zadnjih godina smo se upravo u to vrijeme smucali Balkanom a iskustva su bila i više nego pozitivna. I to je bilo to - ako je dvojba uopće i postojala, rastopila se kao snijeg na proljetnom suncu! Obzirom na činjenicu da Mirela nije mogla dobiti godišnji te da na put idem sam, itinirer je bio skloniji planinama no gradovima i šetnji po istima, odnosno, takav je barem trebao biti. I tako je počelo! Ljepotice su bile sretnije no inače - pa ipak mama ostaje doma.... Kako bih ne samo sebi objasnio opravdanost putovanja, prvi dan sam išao u Split, točnije u Podstranu, na svadbu veoma mi dragoj osobi. Ostatak puta je bilo vraćanje doma - samo ne istim putem. I onda moja draga počne razmišljti na glas...."A da me povezeš dolje do Splita da ti ne bude dosadno samom?", reče osoba kojoj je ipak draže sredstvo prometovanja ono sa duplo većim brojem kotača! Takvu žrtvu nisam mogao odbiti. A to je značilo obavezno zaustavljanje u Slunju i uživanje u prekrasnim krajolicima.... ..... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Nakon Slunja ruta se već mijenja, valjda je puhao neki istočni vjetar pa je doneo miris ćevapa preko Plješevice.... Ubrzo zatim uvijek rado viđeno mjesto..... I neka nova građevina u istom.... I onda... ....razlog dolaska..... Poslije Ripača ponovno u Lijepu našu uz prekrasne krajolike Une koja me uvijek iznova opije prekrasnim odsjajem zelenila na bistroj površini.... Na ne baš prometnom graničnom prijelazu iz očite dosade carinik nas upita: "Gdje ste bili ?" "U Bihaću na ćevapima!" "A kud ćete sad?" "U Split na svadbu!" I ti sasvim iskreni odgovori probudiše u njemu sumnju u iskrenost mojih riječi te mi šutke vrati dokumente i bez pozdrava otvori rampu..... ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Iako smo tu prošli već nebrojeno puta, krajolici mi izmamiše osmjeh zadovoljstva upravo kao i prvi put dok sam ih gledao sa stražnjeg sjedišta očevog "fićeka" kada smo u nepreglednim kolonama gmilili ka moru.... Ovaj put cesta je bila prazna što nam je samo podiglo užitak.... Kijevo.... Peruća... I današnje odredište.... I dok ostatak ekipe provodi vrijeme u crkvi....nama je bilo lijepo i ovako.... White Angel je ipak odlučio da neće ostati na večeri.... ....pozdrav, i do slijedećeg puta ma gdje bilo! Klapa je bila na visini zadatka iako smo zasad bili jedini gosti.... Fotografije ostatka večeri mogle bi poslužiti kao razni kompromitirajući materijali te zadržavam pravo ne prikazivanja istih..... ..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan U jutro je bila prava bonaca, ali ona apsolutna. Spavali su još i konobari. Samo u meni nije bilo mira jer moj dernek tek sad počinje. Ideja je bila doći do Podgorice i naći se sa Goranom, no to nipošto nije značilo najkraćim putem. Nakon expresnog pakiranja i jutarnja expreso..... ....i dalje na jug u toplije krajeve... Dan je bio kao stvoren za vožnju i vrlo brzo, praktično bez zaustavljanja, stigoh u Dubrovnik.... Eh, šta je sudbina..... ...nekada davno trebao sam raditi na ovakvom " lijevom " , ali put me odveo na ovakav " desni "!! Valjda sam ih zato i gledao sa sjetom...... Nedugo nakon toga odvojih se lijevo ka Trebinju... ....Hercegovina me dočeka maglovito... ....zapravo u nepunih desetak minuta vrijeme se naglo mijenja - nagore... Od graničnog prijelaza pa do ulaska u Trebinje nisam sreo niti psa....točnije Njega sam sreo tek u Trebinju i to u vrlo delikatnoj pozi.. .... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Trebinje pamtim iz jednog filma"domaće produkcije" sa Draganom Bjelogrlićem u glavnoj ulozi čiju izjavu o upravo spominjanom mjestu neću zaboraviti nikad.... Gotovo istu vidjeh u Kotoru.... Trebinje je jedno od od mjesta koje imaju dušu.......i na mene je ostavilo pozitivan dojam..... No valjalo je dalje... Nastavak je ponudio prekrasne pejzaže... I onda.... .... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Nastavno...vrlo dobrom i gotovo praznom cestom ka Nikšiću.... I potom... Zovem Gorana koji je nedugo došao sa Sicilije.... Za oko sat vremena... Ovdje nema problema sa ostacima hrane... Goran mi pronalazi smještaj... I sudeći po vremenu ....u posljednji čas.... No...tada me to i nije odveć zabrinjavalo... ..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Dan je odmah počeo loše... Osim što ranojutarnji pogled u nebo nije ulijevo nadu, u sedam ujutro u restoranu još nije bilo nikog....i pritom ne mislim na goste... Nakon što sam nekako ipak dobio doručak, nevoljko obukao kišno odijelo, lagano se zaputih u brda...ovaj...planine! Trebalo je doći do Skopja,a i sama pomisao na tamošnju ekipu budila mi je rapoloženje unatoč sivim oblacima iz kojih je rominjala kiša... No, priroda je prekrasna.... Čak i ovakvo sumorno vreme nije moglo umanjiti ljepotu Morače... A onda je pejzaž postajao malo drugačiji.... Činilo se kao da sam krenuo na skijanje.... ..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Nedugo zatim stigoh u Rožaj te po preporuci Zuma skrenuh desno za Peć... ....i počeh se opet penjati i penjati.... Al priroda je bila očaravajuća... Peć je bila blizu...još samo granični prijelaz... No napredovanje i nije išlo željenom dinamikom.... Konačno ugledah i Crnogorski granični prijelaz... "A gdje si se ti to uputio jadan nebio!?", Začuh riječi dobrodošlice kroz malo odškrinut prozorčić omanjeg kontejnera. "Pa u Peć, a gdje drugdje!", Odvratim glasno, više da uvjerim sebe no njega! "Pa to ti je još oko petnaest kilometara a pogledaj brate kakvo ti je vrijeme!" Zausti carinik doista bratski! "Ma što je to za nas bajkere!", Bila je izjava koju sam izrekao valjda više razmišljajući onom donjom glavom!! "J..te ti si ko Tito, Prozor noćas mora pasti - a!", Bile su zadnje riječi koje sam čuo dok sam spremao putovnicu i kretao dalje...... "Peć mora pasti, Peć mora pasti", ponavljao sam naglas.... ......ali ono što je palo nije bila Peć - već ja!!!!!!!!!!!!!!!! .... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Je..m ti i Titu i Prozor i Peć i Alipnizaciju i Balkanizaciju i onog ko me savjetuje da idem na jug i ... Sve to skupa trajalo je ... ne mogu procijeniti koliko dugo! Nakon što sam se dobro ispsovao, sjetim se kako mi moja zakonita govori da duboko dišem kad sam bijesan.... Onda počnem disati i disati, no ništa se nije promijenilo i dalje sam bio ljut ko ris!! Hm..., nije ni Tito osvojio Prozor bez žrtava.... Pogledam Suzanu - sve u redu, pogledam sebe - živ i zdrav, e sad je valjalo utvrditi situaciju, konkretizirati stvarne probleme i pristupiti rješavanju istih! Dakle Tomislave - nalaziš se u je..oj nedođiji, na 1700 m.n.m, na ničijoj zemlji, u snježnoj mećavi, gdje svake prestupne i to kad je lijepo vrijeme prođe pokoje vozilo. Pizdeknuo si sa motora i to dok si išao uz brdo, a kako će tek biti spustiti se dolje..., i da trebalo bi prije toga i uspraviti Suzanu. Sjetih se svih onih koji mi pričahu kako se motor diže sa zemlje i kako to baš i nije neki problem.....no sve je ostalo samo na teoriji.... Je.. ga valja zvati pomoć. 911...zvoni - javi se ugodan ženski glas, pita što trebam, ja lijepo i uljudno objasnim situaciju.... a glas me upita:" Odakle zovete i koga trebate!" "Zovem sa planine iz ničije zemlje i trebam pomoć!" Prozborim. "Ali gospodine jeste li vi ozlijeđeni?" Nastavlja glas. "Osim ega ne!" Odvratih. "Pa koga hoćete da vam spojimo, policiju, i zapravo koju policiju?!" "Ma kakvu policiju, neku vučnu službu....tako nešto!" "To niste trebali nas zvati ali evo vam broj.......!" Ljubazno će glas! Zovem broj....javi se glas, ovaj put muški...... "Da!!!" "Dobar Vam dan, ja sam iz Hrvatske pao sam sa motora na vrh planine između Rožaja i Peći i trebam nekog da spusti mene i motor dolje......" "A baš si sa motorom?!" Veselo će glas! "Da baš motorom!" Odvratim. "I po snijegu ti motorom?!" Opet će glas. "Da, po snijegu motorom!" Ponovim. "A ono baš motorom i to na vrh brda!" Nastavlja glas veselo. "Da baš motorom i to na vrh brda!" Ponovim sad već nervozno. "E pa mili moj nađi ti nekog drugog zaje....t!!!!" I glas se više nije čuo! No začuo se zvuk motornog vozila... Crni Audi 80, kosovskih tablica, dva muškarca staju i izlaze van. Započnu nešto na Albanskom, no na moj kažiprst koji je bio uperen u Suzaninu tablicu, zadovoljno se nasmiju! Začas uspravismo Suzanu i uz ukratko prepričavanje proteklog događaja stariji lik uzme telefon, promrmlja nešto na Albanskom i reče: "Stiže za najviše dvadeset minuta! "Ko stiže za dvadeset minuta?!" Prozborim začuđeno! "Crveni Tojotin kombi!" Odvrati lik sjedajući u Audi i uz podignutu ruku u znak pozdrava i kiseli osmijeh ode van dosega mojih očiju! Super, pomislim, iako mi je sve izgledalo predobro da bi bilo istina! .....Nakon što je prošlo tri puta po dvadeset minuta shvatih kako se riješiti budale na motoru koja čeka pomoć na vrh brda! Nedugo zatim naiđe još jedno vozilo...ovaj put sa Crnogorskim tablama. Čovjek, sam, uspori....gleda u mene i moju visoko uzdignutu ruku u znak stajanja. Potom se zaustavi, spusti prozor točno onoliko koliko je trebalo da proturi mobitel van i uslika me!! Zatim se nasmije, onako šeretski i nastavi dalje zatvarajući prozor. A ja ostade čekajući Godoa........ ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan U međuvremenu prođu još dva vozila, u svakom po jedna muška osoba, no sve moje gestikulacije i pokušaji glumljenja očajnika završili su gledanjem u njihovu ispušnu cijev iz koje je izlazio gusti crni dim jako uočljiv na bijeloj podlozi.... "E moj Tomislave ovako možeš do Božića!" Izustim samom sebi u kacigu, koju uzgred nisam skidao cijelo vrijeme kako mi se kosa ne bi smočila jer sam znao da ću po snijegu morati voziti dignuta vizira jer još nitko nije izmislio grijače istog ili ti bar brisače!!! Misao mi prekinu buka nadolazećeg vozila.... ...po zvuku zacijelo je bilo nešto većih gabarita..... ....i zaista, u daljini ugledah smeđi Nisan Patrol! Biti ili ne biti pitanje je sad.... ...i ja sjedoh na sred ceste točno u onaj položaj kako moja bolja polovica sjedi na Jogi - dobro ne baš tako pravilno!! Nisan usporava ali ne staje.... ... e je..i ga, sad se nikud ne mičem....bolje da me zgazi pa onda mogu zvati ponovo onaj ženski glas koji mi reče kako mi ne može pomoći jer nisam ozlijeđen! I Nisan stade....no nitko ne izlazi van... Gledam ja njega, gleda on mene - dobro, ne vidi me od kacige!! I tako se gledamo neko vrijeme.... ...Onda se na Nisanu otvori prozor... "Šta ti glumiš nekog kosmonauta?!" Začu se duboki glas iz vozila! E to je to - kontakt sa zemljanima je uspostavljen i još se i razumijemo! Ustanem se polako, ono, da ga ne uplašim (a valjda nisam disao od straha), skinem kacigu i zapodijenem razgovor.... Kad sam mu sve ovo što napisah u predhodnom i ovom postu ispričao, čovjek se opali smijati do suza! "E moj jarane pa što me ljepo ne zaustavi, ovak sam te skoro zgazio, je.. te, ja mislio neka pljačka!" Veselo će jaran! "A kako da ti pomognem", nadalje će. I tako dok ga ja šacujem dal je iste sorte kao i onaj sa "crvenom Toyotom", zapazim tragove širokih guma koji "očistiše" snijeg do nikad mi ljepše crnoće asfalta!??! "Ovako ćemo jarane" , veselo nastavim. "Ti vozi polako ispred mene, ne vrludaj i ne koči. A ja ću po tvom tragu "skijati" niz breg!" Pobjedonosno uzviknem. "Pa zar ti ne reče da ideš u Peć!", Upita sa osmjehom. Moj izraz lica bio je dovoljan odgovor.... .....Osim toga i Suzana se prilikom pada okrenula nazad, valjda i sama dajući do znanja u kom smjeru trebamo ići..... I tako malo po malo širom raširenih nogu koje glumiše pomočne kotače doskijasmo do dijela gdje mi mokar asfalt i kiša nikada u životu nisu bili ljepši...... Da, i nemoj da me netko pita za slike sa tog dijela puta....... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan U Rožaju nastavih ravno prema Kosovskoj Mitrovici...a desant na Peć ostavih za neka druga vremena... Na granicu sa Kosovom stigoh oko četiri popodne...i tek tada osjetih mokre noge! Čekaj, znam da mi čizme propuštaju čim Vakula spomene kišu.....ali imam navlake za iste i to skroz nove i full kišno odijelo, ono, sve po PS-u. No, od nove vrste sporta, skijanja motorom, desilo se ovo... Granica Srbije i Kosova... U Mitrovici stadoh na kavu.... Od silnih napora ožednuh i Suzana... Cesta prema Prištini nalikovala je prošlogodišnjoj od Drača ka Vloreu za prvi maj. Vozila užasno mnogo, a kulture vožnje užasno malo, sve skupa začinjeno cestogradnjom po kojoj se upravo odvija promet, normalno bez ikakve signalizacije i pravila osim onog jednog i najvažnijeg... ....pravilo da nema pravila.... No i sama pomisao na desant na Peć učiniše mi ovu vožnju i više nego dobrom... Ubrzo dođoh u Prištinu... Priština je jedno veliko gradilište, i to u doslovnom smislu te riječi!! No grijeh bi bio reći kako grad nije već jako izgrađen i doista pitanje je dana kad će postati istinska metropola sa svim sadržajima koju istu čine. ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan I tad je počela prava kiša. U bilo kojim drugim uvjetima sad bih stao i potražio konačište, jer već sam cijeli bio mokar. Kako kad sam imao kišnjak i sve membrane u odijelu... ....e dragi moji...od znoja.... I sad dok ovo pišem nepunih deset dana nakon što se ovo desilo, imam tri kile manje od uobičajene mi kilaže a o Balkanskoj gastronomiji neću trošiti tipkovnicu. Zašto nisam stao i nastavio sutra.... ....zato što idem u Skopje, a ko je bio zna o čemu govorim.. Do Skopja nisam stao, dobro, osim na granici na kojoj me ljubazna carinica pitaše na kojem graničnom prelazu sam ušao i dal imam žig. Tad nisam osjetio težinu pitanja! Nedugo, stigoh u Skopje. Sparkiram se kraj neke ogromne i krasne građevine ispred koje nije bilo nikog. Osim američke zastave... Siđem sav ukočen, skinem kacigu, rukavice, uzmem mobitel i zovem Viktora.... ....I dok slušam zvuk telefona čekajući konačni halo, začuh neku viku al ne iz uređaja... Policajac trči prema meni i sav nervozan valjda pokazuje da se mičem odavde.... Prstom pokažem na telefon objašnjavajući kako idem čim kažem Viktoru gdje ga čekam! Ali ne, čovjek zapeo i ne odustaje...samo da mi nije počeo i kacigu na glavu stavljat! I tad pop....m do kraja. Skinem mu sve ono što sam danas već skinuo sa dodatkom ambasade! Čovjek vidje da je vrag odnio šalu i da baš nema posla sa nekim normalnim te veli da se smirim jer će me privest. "E moj prijatelju, za mene ti je sad zatvor odlično riješenje!!", odvratih iskreno i začuh Viktora na vezi... Deset minuta kasnije dolazi Viktor dok ga policajac i ja čekasmo u birtiji preko puta. Obzirom da nisam imao denara.... Slikat se nije dao, jer kao sve snimaju kamere i mogao bih ostati bez aparata... Nisam htio rizikovati dotad snimljen materijal iako sam bio siguran da blefira.... O Viktoru (nick Velprom) neću trošiti riječi. Reći ću samo najbolji vozač stroma kojeg ja poznam i još bolji čovjek. Upravo mi je skuhao čaj!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan I to bi bilo to za danas - e možda i bi kad ovo ne bi bila Makedonija i uvijek mi rado viđena ekipa. ...Iako sam znao da se neću samo tako moći izvući i naprosto poslije tuša zbrisati u krevet, ovo doista nisam očekivao... Inače danas je ponedjeljak uveče.... Prvo smo malo mezili... Pa smo si malo spili... I na kraju popevali... Potom je Viktor preuzeo stvar u svoje ruke.... Sukus svega .... legli smo oko četiri ujutro i to nakon što sam očajnički molio Viktora i Vujčeta da nastavak ne potražimo na drugom mjestu.... ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Utorak ujutro osam sati..... ...Gledam u Viktorov akvarij a slika gotovo ista kao maloprijašnji mi odraz u zrcalu.... Upravo sam tako izgledao....crven, buljav, tupavog pogleda i nijem kao i ona.... Ustaje i Viktor te kao pravi domaćin pristavi kavu, i to ne jednu nego dvije! ...Inače pravi Bikeri u Skopju u "jutro" idu na doručak... ....ovako... Utorak, jedanaest sati... Nakon što smo lagano (naglasak na lagano) doručkovali, prepričavajući Bikerske zgode, te planirajući naredni vikend... ...vrijeme je bilo za pokret! Kako sam proćerdao već dobar dio dana (obzirom na jučerašnje događaje i nisam imao grižnju savjest) krenuo sam oko 13 sati! Današnje konačište bilo je u Sofiji što ostavlja dovoljno vremena za laganu vožnju uz pokoje zaustavljanje.. ...tako je i bilo.... Ako se već priroda nije pobrinula za prekrasni ambijent netko već je... Kriva Palanka pejzaž na stijeni... Ideja je bila vidjeti Rilski manastir no upravo iz toga smjera nahruliše crni oblaci, ..a tko se jednom opeče..... I onda vidjeh znak na cesti na kojem je pisalo "Manastir 5km"! ...i stvarno za pet km dođoh ovdje... ....rampa dignuta, a nigdje nikog!! Poslije saznah kako je ovaj manastir najbogatiji freskama u cijeloj Makedoniji.... ....i doista je..... ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Ovo je bio odmor za dušu... ...nakon svih jučerašnjih napora našah se u sred šume na prekrasnom svetom mjestu potpuno sam... Malo sam se začudio kako nema nikog pa makar da pripazi na ovo "blago" ali sam duboko u sebi na tome bio neizmjerno zahvalan! Siguran sam da u Rili nije tako! Još jučer u ovo vrijeme sam bio u.... ....a sad pogledajte ovo... Doista bih mogao i živjeti na ovakvom mjestu, dobro, ne baš takvim skrušenim životom... Nakon što smo se nadisali krasnog šumskog zraka nastavismo dalje istom takvom cestom.... ...i dođosmo u Europsku uniju... Bio je to moj prvi susret sa ovom zemljom i pokazalo se dobro da sam i ovaj put sve predrasude ostavio doma te zaboravio sve što mi je itko ikad rekao o Bugarskoj. A pričalo se uglavnom loše... Ceste u Bugarskoj su uglavnom dobre, a i one koje su loše ubrzano se obnavljaju... Promet je vrlo rijedak osim u blizini većih gradova... Vozi se strogo po propisima, gotovo za ne vjerovati, osim nekolicine kamikaza koji su očito svuda pravilo.... .....poslije sam od Neše saznao i zašto - naime postavljene su nadzorne kamere koje nisu vidljive i prvi kontigent kazni već daje rezultate...za mene izvrsno jer unatoč ne brzoj vožnji bio sam među bržima... Mjesta jesu siromašna ali je vidljiv pomak ka povećanju standarda... I da, nigdje ni traga smeću kojeg često povezuju sa navedenom zemljom. Ukratko vožnja do Sofije bila je čisti užitak upravo obrnuto proporcijalan onom jučer! ... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Stajem na samom ulazu u Sofiju i unosim kordinate hotela u GPS. No ta naizgled jednostavna operacija koju dosad učinih mnogo puta i nije ispala tako naivna. Naime u bugarskom pismu ima "čudnih" znakova tako da nije baš lako upisati ono što treba.... .....sva sreća pa je Bugar, po kome je ulica moga večerašnjeg hotela dobila ime, imao "normalno" prezime... Sofija je veliki grad, naročito u pet sati popodne... Širi centar je popločen kamenim kockicama na kojima vožnja dvokotačem i nije najlijepša stvar na svijetu... ...kako to izgleda po kiši nisam želio saznati - bar ne iz prve ruke! Hotel "Zenit" nalazi se u strogom centru grada i bio je pravi izbor... ....doduše ne moj, već Nešin, koji se odmah pobrinuo prvo za Suzanu pa onda i mene... Neša me je kao pravi domaćin provodao po gradu, a dok sam ja protežući noge skupljao prezentirani vam materijal, čovjek mi kratko i jezgrovito dočara grad u kojem sa obitelji živi zadnji desetak godina... Najstarija građevina u Sofiji... Čuvare nismo našli... Najslikanija crkva u Bugarskoj... Sam grad je vrlo lijep i uređen, pun zelenila i suprotnosti... ....dojam mi se još više popravio nakon odličnog izbora restorana autohtone kuhinje .... Sa mojim večerašnjm domačinom vrijeme je brzo odmicalo (tako to obično biva kad pričate sa zanimljivim ljudima) i da nas nije potjerala kiša vjerovatno bih opet doručkovao u jedanaest.... ..... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan U jutro sam malo rastegnuo noge... ....mislio sam krenuti oko podne a prije toga sa Nešom popiti kavu.... Svako malo veće raskrižje pokriveno je budnim okom organa reda... Do jedanaest sam morao napustiti hotel.... ...pa dolazi Neša i vozi me do Suzane koju je sinoć zbrinuo na sigurnom mjestu.... I taman tad počela je kiša... ...iako nisam nikuda žurio, te usprkos želji da sa Nešom još malo proljudikam uz kavicu, nikako nisam htio izlaziti iz Sofije po skliskim kamenim kockicama... Inače Neša je pravi Biker, a njegova dva motora ukupno imaju oko 3.000 cm3!!! Požurivan kišom brzo se opraštam... ....i krećem ka večerašnjem odredištu.....Velikom Tarnovu....... Odmah po izlasku iz metropole točno uz cestu, na svakom ugibalištu, sa pravilnim razmacima ordiniraju djelatnice najstarijeg zanata... ....iako sam vozio prilično sporo, i kao u vojsci pogleda u desno, niti jedan dio njihova tijela nije odavao zainteresiranost... Shvatio bih njihovo ignoriranje da sam vozio bez kacige, no ovako..... ...izgleda da sam ružan i sa kacigom na glavi!! Nastavak nudi krasnu brdovitu cestu sa vrlo rijetkim prometom... Svaki drugi spomenik njemu je u čast.... Cesta broj šest preko Pirdopa i Karlova prolazi podnožjem planinskog masiva nimalo bezazlenih vrhova.... ....očito je takva bila i klima.... Kišnjak je bio stalno na meni jer takva izmjena vremena u tako kratkom roku nije dozvoljavala drugo... Tad sam shvatio smisao uzrečice da poslije kiše dolazi sunce, iako bih ja još pridodao da nakon sunca opet dolazi kiša!!! ... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Unatoč učestalim pljuskovima uživao sam beskrajno, a odlična brdovita cesta kroz prekrasne pejzaže samo je pojačavala moje zadovoljstvo... No valja biti na oprezu.... Prije Kazanlaka skrenuh za Šipku u kojem je prekrasan manastir... Na moju žalost opetovani pljusak nije dozvolio razgledavanje istog.... Od Šipke do Gabrova vodi veličanstvena cesta kroz istu takovu prirodu, no koliko god cesta bila dobro, toliko je vrijeme bilo loše - sve dok u jednom trenutku uvijeti za vožnju postaše nemogući.... ....izgleda da svaki drugi dan moram imat elementarnu nepogodu.... No ovaj put sam stao na vrijeme.... Temperatura je bila oko pet celzija, a kiša i magla sveli su vidljivost na minimum.... ....sreća pa je promet bio vrlo neintenzivan.... Za oko deset kilometara i petstotinjak metara niže u Gabrovu.... Otresli smo se kao dugodlaki pas kad izađe iz vode i .....napravili lokvu... I nakon pola sata odlične vožnje..... Tarnovo, koje i nije tako Veliko, više bi pristajao pridjev Prelijepo.... Nakon što smo osigurali "staju" za danas uputih se istražiti ovaj doista veličanstveni grad... ....... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Tarnovo leži na živopisnoj rijeci Yantra koja meandra oko grada na doista imopresivan način. Upravo takav položaj grada u odnosu na rijeku omogučio je izgradnju zaista veličanstvene tvrđave koja i nakon dvije tisuće godina dominira gradom... Tarnovo je bivši glavni grad Drugog bugarskog carstva i to je zaista vidljivo na svakog kutku ovog mjesta... Ako u Bugarskoj vidite spomenik... Sigurno je u čast njemu... Grad je doista živopisan i prilično drugačiji od ostalih Bugarskih gradova... Stari, ili ti "Turski" dio grada... .... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Sve ovo što dosad vidjeh opravdalo je moj dolazak na ovo mjesto no to je bila tek uvertira ovom... U svojoj ushićenosti nisam primjetio kako oko mene nema baš nikoga i kako samo ja gazim ovim svetim tlom.... ....no to je primjetio netko drugi... Ubrzo shvatih kako sve one Bugarske riječi koje završavaju na teže izgovorljive suglasnike bijahu upućene meni.... .....znam da nisam platio ulaz ali nikog nije bilo na mjestu prodaje karti... I kad sam došao u domet u kojem i razumijem pokoju Bugarsku riječ prozborih nešto na Engleskom.... .....i teh tada izazvah erupciju psovki za koju prevod nikom nije potreban.... "Jel ima kakvih problema šefe!" Upitam pomalo nervozno! "A si ti Rus?!" Razumjeh nešto slično! "Ne, Hrvat!" Odvratim iščekujući reakciju! I dalje je sve krenulo odlično... Moj poluimenjak, čuvar ključeva ovoga carstva, već sat vremena pokušava završiti današnju smjenu, a neki glupi turista nikako da shvati da je Bugarska u drugoj vremenskoj zoni u odnosu na Englesku koju on po vlastitom priznanju jedino više mrzi od Turske.... Idučih sat vremena imao sam besplatnu podugu povijesti Tarnova na zaista živopisan način.... ....to što sam razumio tek djelić toga očito nikog nije smetalo... ... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Potom me poluimenjak provoda dijelovima grada gdje noga običnog turista i ne kroči često.... .....i zaista, bila bi šteta da to propustjeh... Većinu ovih živopisnih kuća kupili su Englezi i prema mišljenju mog vodića na njima rade svetogrđe prilikom raznih rekonstukcija... Nakon dugotrajne šetnje zaslužena večera.... Cijene hotela i restorana u Bugarskoj su još uvijek prihvatljive, no tendencija rasta upravo je eksponencijalna... .... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Novi dan je ponudio staro vrijeme.... ...osnovna zamisao sadržavala je odlazak na obalu Crnoga mora te "penjanje" njegovom obalom sve do delte Dunava... ...no ovaj put poslušah meteorologe... Vožnja po ravnom popraćena kišom nije izazivala erupcije oduševljenja... Potom dođoh u Ruse, velik pogranični grad koji tangira lijevu obalu velike rijeke... Tu smo odlučili napuniti svoje utrobe potrošivši doslovce i posljednji novčić tadašnje nam države... Sve ono što spomenuh o Tarnovu ne vrijedi za Ruse... Granicu prijeđosmo brzo, a i sama širina Dunava na tom dijelu nije impresivna... ....inače, ovo je tek jedan od malobrojnih mostova koje povezuju posljednje primljene države EU-a.... I nije baš u cvijetu mladosti... Prvi kontakt sa Rumunijom i nije bio spektakularan. Dosta siromašna mjesta slična zadnje viđenim u Bugarskoj. Čak je i vrijeme bilo isto... Nastavak je ponudio česte posjete benzinskim crpkama iako ni Suzana niti ja nismo bili žedni.... ....a po svemu sudeći ni mokra zemlja koja nija mogla upiti očito prevelike količine vode... I kako je metropola bivala sve bliža, promet je postao sve gušči... ...vrhunac je bila obilaznica, ili bolje rečeno obična cesta oko dvomilijunskog grada čiji je nagli rast standarda umnogostručio broj vozila, koje nekad možda i dostatna cestovna infrastruktura nije mogla progutati.... Sve gore navedeno, začinjeno kišom i nepostojanjem vertikalne i horizontalne signalizacije,u kojem se križanja prometnica u istom nivou odvijaju slično kao i u Tirani, rezultiralo je da vozač dvokotača tih dva sata i nije bio najsretniji čovjek na planeti.... .... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan No, čim smo od Bukurešta malo odmakli situacija se radikalno mijenja... i to na bolje... Popravilo se i vrijeme... A potom i okoliš... Nakon Ploiesti-a počinje užitak... ...odlična planinska cesta i što je najbitnije - suha.... Taj dio zemlje pretežno je turistički orjentiran, naročito zimi.... To naročito vrijedi za mjesto Sinia, koje bez pretjerivanja mogu nazvati istočni Monte Carlo... Tu smo pronašli i jedan prekrasan manastir... Kuće u okolici više podsjećaju na dvorce... A vozni park nimalo ne zaostaje... .... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Jun 2, 2011 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan A onda oko pet sati popodne smo našli trag i do pravog dvorca.... ....do kojeg ima oko petnaest minuta hoda.... ....ili minuta dvokotačem.... A potom dvorac... ....nije da dvorac nije lijep... ....no sve ostale kuće ili ako hoćete dvorci, niti malo ne zaostaju.... Po starom dobrom običaju dolaska na završetak predstave.... ....no "Šarko" nije izgledao kao moj poluimenjak iz Tarnova... ....tako da dvorac ipak ne pogledasmo iznutra.... Okoliš zadivljuje... Isto kao i cijena od deset lei (dvadeset kuna) za parking Suzane.... ....koju smo sa dotičnim ipak spustili na četiri... No ako je to cijena za ovakvo vrijeme u nastavku - jeftino smo prošli... ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...