Jump to content

Moto Zajednica

Blow-by clearance - dilema

Recommended Posts

• Integrisan, 8531 postova

Pozdrav,

Da li je neko stelovao blow-by clearance za zadnju kocnicu ("brzinu" reakcije zadnje kocnice) na 1200GS-u? U prilogu je izvod iz reprom-a (doduse za motore pre 2008. ali i za novije je veoma, veoma slicno) kako se to radi.

BMW u reprom-u kaze da je clearance od 2mm do 3mm ok (2.5mm je podrazumevana vrednost). Ipak, postoje velike kontraverze po net-u da li valja spustati ovo ispod pocetnih 2.5mm, jer (navodno) postoji rizik od blokada zadnjeg tocka (hidraulicni sistem kocnice odlazi pod pritisak spontano;).

Sto bih se uopste zezao sa ovim? Pa jbg, naviknut na japansku;) zadnju kocnicu (prakticno u ravni sa osloncem za stopalo), BMW poluga mi je suvise nisko. Buduci da ne moze da se steluje visina poluge zadnje kocnice (za modele posle 2008.) jedino moze da se malo "ubrza" reakcija (tj. smanji hod poluge pre trenutka pocetka kocenja). Naravno, znam da integralni abs kod bmw-a aktivacijom prednje aktivira i zadnju (i da dosta ljudi zato i ne koci zadnjom), ali ja sam navikao da zadnju dosta koristim dok stojim (na makadamu itd.) i ovaj polozaj mi jako ne odgovara.

Zanimaju me konkretna iskustva, tj. ko je probao da spusti clearance ispod 2.5mm i da li je bilo problema.

Hvala unapred!

Blow-by.jpg

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Pravo da ti kazem - jedino sto me zeza je da kada stojim na motoru skoro da je nemoguce dovoljno pritisnuti zadnju kocnicu. Tu skracenje hoda svakako pomaze. BMW kaze da moze da se smanji 0.5mm na klipu (sto na polugi zadnje daje jedno 5mm kraci hod za isto kocenje, ovako odokativno).

Naravno, i napraviti novu polugu je resenje, ali malo komplikovano;)).

Prosto sam mislio da je neko vec probao, jer je procedura stelovanja (uz nonius) posao od 5min...

• Zainteresovan, 952 postova

Mislio sam da može da se zasrafi dodatak od rezbarenog aluminijuma, sećaš se onih sportskih papučica za aute i da to bude 10-20mm debelo, 5 te ne vadi. I da lepo izgleda naravno samo što je poseta nekom strugaru ili bravaru neophodna ali ne bi trebalo da te košta više od 500-600 dinara. Ne bih natezao klip a i ako to uradiš nosi alat sa sobom da ne ostaneš u nedodjiji sa motorom koji može samo da se nosi, kad blokira ni guranje nije opcija.

Da opisem epilog, mozda ce nekome nekad koristiti:

Nategao sam klip na minimalnu dozvoljenu vrednost (po reprom-u), tj. na 2mm. Prevezao sam oko 100km danas, cisto radi testa.

Nije bilo problema (realno ih i ne ocekujem, jer ipak BMW zvanicno dozvoljava opseg od 2-3mm), ali je dobitak trivijalan. Kocnica reaguje _malo_ brze (tj. malo je kraci hod poluge), ali nedovoljno.

U tom smislu moj zakljucak je da dobitak ne opravdava cak ni nespokoj, a kakoli rizik od blokade zadnjeg tocka, bilo to opravdano ili ne. U tom smislu vratio sam na default vrednost (2.5mm).

Resenje bi moglo da bude ono sto je gore opisano - alu dodatak na pedalu koji povecava njenu visinu. To mi deluje najelegantnije.

• Stomatolog na motoru, 1522 postova
  • Motocikl: Transalp XL600V-X

Razne dodatke za noznu kocnicu pravi Touratech pa mozes da vidis sta bi ti najvise odgovaralo, a mozes cak i da kupis spustenije fuzastere, cime bi ti se relativno podigla poluga kocnice, a i dobio bi na komforu s obzirom da si visok.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja