Jump to content

Moto Zajednica

Hondino tajno MotoGP oružje – menjač!

Recommended Posts

  • Drug član, 3618 postova
  • Lokacija: Kovin

ecSX2_screenhunter06apr060115.jpg

 

Hondinu dominaciju početkom MotoGP sezone 2011, stručnjaci i poznavaoci materije, pripisuju njihovom novom sistemu promene brzina – menjaču. Pred početak sezone kružile su priče da je Honda pripremila nov menjač, čak se pričalo i o tome da koristi DCT (duplo kvačilo), zabranjeno po MotoGP propisima. Honda je te glasine demantovala ali nije otkrila tajnu svog menjača.

 

Kako Honda nije direktno zaštitila nijedan patent koji bi mogao biti primenjen, počele su da kruže glasine o tome je primenila patent druge firme koji ne koristi duplo kvačilo ali radi na sličnom principu, omogućavajući promenu brzine za 0.008 sekundi. Logično, što manje vremena izgubite na promenu brzine, više vam ostaje za ubrzanje. Kako originalna dokumentacija patenta sadrži preko 27.000 reči, pokušaćemo da vam ukratko opišemo kako ovaj mehanizam funkcioniše.

 

Menjač ima 12 zupčanika i obezbeđuje 6 različitih stepena prenosa (jedan par zupčanika čini jednu brzinu). Zupčanici se nalaze na dve osovine, što je već poznat koncept ali je razlika u tome što se birač brzina nalazi unutar same osovine. Brzine se menjaju manjom osovinom koja prolazi kroz “glavnu” koja nosi zupčanike, pomoću 12 različitih štapova sa urezanim ekscentričnim zazorima. Ti zarezi pomeraju veoma male “igle” koje ulaze u rupe veće osovine i pomeraju4 klackalice sa oprugama koji uzubljuju odgovarajući zupčanik menjajući brzinu.

 

Uopšte, ceo sistem je zamišljen tako da je sledeća brzina već sprema i pomeranjem nožice menjača prebaca u susednu brzinu automatski razubljujući trenutnu. Kada se pogleda komplikovanost sistema i brojni sitni elementi koji ga čine, dobija se utisak da je za njegovo sklapanje potreban u najmanju ruku kvalifikovani časovničar.

 

I drugi MotoGP timovi su izjavili da rade na sličnim menjačima, među njima i Yamaha, koja priznaje da je još daleko i da je opterećenje prlikom promene glavna prepreka koju nisu prevazišli. Bilo kako bilo, Hondin menjač očigledno radi kako treba i ostaje da bude noćna mora ostalim timovima…

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2285 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

0,008 sekindi.... 8 hiljaditinki sunce ti poljubim.... Sta mislite oce li ikad ovo da ture na serijske? Mozda na Kawasaki? :zvizduk:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1342 postova
  • Lokacija: Beograd-Srbija
  • Motocikl: ZX10-R

Kawasaki razmislja sta ce da ugradi u avione,helikoptere,tankere,ratne brodove....busillice za tunele..... superbrze vozove.....

 

A ovi sto prave motokultivatore.....muz instrumente i razboje moraju da mozgaju o menjacima za moto GP ako hoce da ostanu u igri.... :nanana:

 

 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja