Jump to content

Moto Zajednica

Potrebna pomoc oko anlasera - dijagnoza kvara

Recommended Posts

• Zbunjen, 888 postova
  • Motocikl: XRV 650 RD03, KLE500

Proslog vikenda se dogovorim sa kolegom da mu pomognem oko predsezonskog servisa na njegovoj Hondi Shadow 600. Krajem prethodne sezone, poceo je da pravi probleme sa paljenjem, ali smo to pripisali starom i losem akumulatoru, koji smo razduzili i sada, pred servis nabavili novi.

Zamijenili ulje, semeringe prednje viljuske, plocice i pakne, stavili novi akumulator, dali kontakt, kad ono kvrc... Motor nece da zavergla, samo automat anlasera klikce, kao da je akumulator prazan.

Prebacimo akumulator u moj motor, upali iz prve. Nov akumulator, uredan, izbacimo ga sa liste mogucih kvarova. Nakon toga, pogledamo automat i kablove na motoru, sve djeluje uredno vizuelno, nema korozije na terminalima, sve stegnuto uredno. Skinemo automat i prespojimo direktno struju na vodove od anlasera, da vidimo sta ce biti.

Tu vidimo problem. Direktno spojen anlaser na nov, napunjen akumulator, pokusa da zavergla, ali jedva, okrene se jednom i onda umre i u momentu kad umre, pogasi sve sijalice na motoru. Nakon par sekundi, upale se sijalice, anlaser pokusa ponovo da zavergla i opet umre. I tako u krug, nikako da spoji.

Da li mozda nesto u anlaseru nastradalo ili mozda gubi masu, mada ne vidim kako je to moguce, s obzirom da je pricvrscen sarafima na blok.

Ako nekom za dijagnozu znaci nesto ovaj podatak, identican anlaser se nalazi i na Transalpu i na Africi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1719 postova

Mozda je zaribao ili se drasticno ukosio u biksnama (lezajevima), mada ako se rucno okrece onda mozda i nije to, mada moze da se ukosi tek pod opterecenjem... Predpostavljam da su u tom slucaju i cetkice dotrajale...

• Ako gledaš u pod nikad nećes videti nebo, 1383 postova
  • Motocikl: K1600GT

Ja sam imao isti problem..Bile su mi cetkice lose pa sam njih zamenio i kada je skinut sa motora vrti ali ne bas brzo a kada ga namontiram okrene jedva krug u povuce svu struju.Majstor mi je rekao da mi je jedan namotaj na rotoru izgoreo.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja