Jump to content

Moto Zajednica

DA LI MOŽE DA SE FARBA PP

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 293 postova
  • Motocikl: 450 EXC

:zdravo:

Na masci koju imam piše PP ( polipropilen)a hoću da je prefarbam,da li je izvodljivo i čime je potrebno ofarbati da bi bila ok.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 171 postova

Na masci koju imam piše PP ( polipropilen)a hoću da je prefarbam,da li je izvodljivo i čime je potrebno ofarbati da bi bila ok.

moze da se farba ali prije lakiranja treba da se baci spric git za plastiku on je bezbojan i ne smirgla se,Zanci prvo vodobrusni smirgl 1000 ili 1200 zatim prajmer za plastiku pa lak

• Svrati ponekad, 293 postova
  • Motocikl: 450 EXC

ma da druže ali autolakireri mi ispraše mozak kao će je pojesti akril .

sad sam našao pp boju pa ću najverovatnije da probam :zdravo:

• motordzija opste prakse, 700 postova
  • Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850

Polietilen (PE) i polipropilen (PP) su vrste jeftinih plastika na koje se ne lepe najveci broj boja i njihovih pripremnih premaza. Najcesce se boje toniranjem strukture, ubacivanjem pogodnog tonera u celu zapreminu materijala. Za njih je pri povrsinskom bojenju neophodna posebna vrsta pripremnog premaza samo za njih a to nisu prajmeri za alkid ni akril ili metalik.

Prajmeri za plastike (osim polietilena (PE) i polipropilena (PP)) lepe se na poliester, epoksid, polikarbonate akrilonitril~butadien~stiren (ABS), stiren~akrilo~nitril (SAN), polivinil~hlorid (PVC), itd. Naziv ovog poslednjeg je odomacen kao opsti naziv za plastike u narodu, sto je jos jedna od masovnih zabluda.

Poliuretan (PU) je izuzetno gibljiva vrsta polimera, a lepkovi i boje na PU osnovi lepe se na polimere iz drugog pasusa, kao i mnoge druge materijale (npr. obojene metale).

Nevolja nastaje sto kad vam dopadne polomljeni deo, niko na oko ne moze utvrditi koji je zapravo materijal u pitanju. Primeri su auto branici, fabricki su najcesce od PVC ili ABS plastika koje su jace, skupe, a mala privreda uvek nudi eto, kao bas takve iste ali vam ne kazu da su od PE ili PP drasticno jeftinije, tesko da cete ih obojiti.

• Podržavam 3

• U prolazu, 65 postova
  • Motocikl: KTM 400

pucace ti boja ako imas vibracija bez greske, pre ili kasnije.... uzmes masku, uzmes foliju u boji koju hoces, neko ti to lepo polepi da se i ne primecuje da je folija i onda to prelakiras auto lakom novije generacije jer je on elasticniji od ovih starih, ima neke aditive itd... jeftinije ti je od farbanja, brze, manje smirglanja i pripreme........ pa proceni.....

pozzz 0takoje.gif1zdravo.gif

• Podržavam 1

• U prolazu, 19 postova
  • Motocikl: Qingqi Supermoto 125

Folija kada se zapekne fenom poprimi oblik plastike, i ne sme se savijati jer postane kruta posle zagrevanja, a pp plastika se hvala bogu uvija, tko da ce i to da pukne. Bio sam u TCF racing u futogu, covek je profesionalac, presvlaci taksi vozila iz Novog Sada. Odbio je moju ideju i posao i preporucio mi farbanje akril bojom koja je najelasticnija. http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/83665-plastike-za-farbanje/

• U prolazu, 65 postova
  • Motocikl: KTM 400

kod mene na ktm-u je bila nalepnica velike povrsine prelakirana, malo je jebenija za skidanje ali stoji i ne puca, moze i samo folija da se stavi i nece praviti problem sve dok je ne zakacis sa nekog kraja da krene da se odlepljuje, a ako nije previse komplikovana plastika tj da nema mnogo lomljenja ne mora fen ni da se koristi... a fen inace ne zapece foliju nego je zagreje zbog lakseg oblikovanja i nije istina da postaje kruta... kruta postaje posle par godina kad izgori od sunca ili kad joj prodje trajnost......1zdravo.gif

• Podržavam 1

• U prolazu, 19 postova
  • Motocikl: Qingqi Supermoto 125

Znam sta mi je covek rekao koji zaradjuje na tome. :) I nalepnica nije isto sto i folija. 1zdravo.gif Lak ce samo da sklizne sa folije. Jer je u pitanju Oracal 751. 1zdravo.gif

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja