castor 383 Napisano Avgust 2, 2008 Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan Da ne pričam ja ništa, slika govori više jezika od mene... ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
junior 0 Napisano Avgust 7, 2008 U prolazu, 1 post Prijavi odgovor kao problematičan Evo i ja postao pravi bajker... ;D Idem pre par dana malo u voznju,posto sam bio na moru pa nisam stigao da provozam posteno moj novi motor.Krenem ti ja,stanem na raskrsnicu i krenem polako,bas polako.Isao sam max30 -40km/h,kad odjednom trasssss.Isklizao mi prednji tocak,motor levo u stranu,a ja naravno preko.... Tresnuo sam posteno,posto sam malo tezi ...Ustanem ja podignem skaf,gledam nista mi nije jasno.Motoru nista,ispalo mi zadnje svetlo,ja sav u ogrebotinama.Gledam,vratim se nazad par metara gde sam pao,kad ono imam sta da vidim.Nekom kretenu iscurilo ulje,i to sve preko rizle.Ali posto je ta deonica bila mracna nisam video.Nista sednem ja na motor,i kuci na lecenje.Sve me jos uvek boli,ali prezivecu. Eto toliko od mene.....verovatno neiskustvo i los dan... pozzzz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spel 72 Napisano Avgust 10, 2008 Svrati ponekad, 497 postova Lokacija: Šabac Motocikl: bez motora od 1.10.2008 zbog udesa Prijavi odgovor kao problematičan vrlo pazljivo pratim teme i postove koji se ticu upozorenja kolega koji su znatno duze na tockovima od mene. zaista, nesebicno dele iskustvo sa nama koji (pr.a), nismo padali jos. naime, imam godinu dana vozackog iskustva na motoru i srecom, ali samo srecom, jos mi se nije desio pad. za tih godinu dana presao sam oko 6000 km i osim nekoliko incidentnih situacija nije bilo nista. nadam se da ce tako i ostati. ako neko zeli da cuje moju "filozofiju" voznje, onda sledi nastavak: niikada kada vozim ne konzumiram alkohol, trudim se da budem vrhunski koncentrisan kada god sedam na motor, nikada ne idem na "prvu loptu", ne zurim previse, ne verujem nikome u saobracaju, ne prolazim kroz crveno, pratim podloge, dajem zmigavce malo ranije, kocim malo ranije, u krivine ulazim sa oprezom i za nijansu sporije, u gradu vozim sporije - kada nema mnogo saobracaja malo i brze, ne obilazim po svaku cenu, na autoputu vozim relativno brzo, ne svadjam se sa policijom, odmaram se nakon predjenih izvesnih kilometara, najcesce u gradu uz kafu, itd itd *verujem da ce nekom biti zanimljivo da i ovo procita Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aki 86 Napisano Avgust 10, 2008 Super heavyweight, 641 postova Lokacija: Nis Motocikl: BMW F700 GS Prijavi odgovor kao problematičan vrlo pazljivo pratim teme i postove koji se ticu upozorenja kolega koji su znatno duze na tockovima od mene. zaista, nesebicno dele iskustvo sa nama koji (pr.a), nismo padali jos. naime, imam godinu dana vozackog iskustva na motoru i srecom, ali samo srecom, jos mi se nije desio pad. za tih godinu dana presao sam oko 6000 km i osim nekoliko incidentnih situacija nije bilo nista. nadam se da ce tako i ostati. ako neko zeli da cuje moju "filozofiju" voznje, onda sledi nastavak: niikada kada vozim ne konzumiram alkohol, trudim se da budem vrhunski koncentrisan kada god sedam na motor, nikada ne idem na "prvu loptu", ne zurim previse, ne verujem nikome u saobracaju, ne prolazim kroz crveno, pratim podloge, dajem zmigavce malo ranije, kocim malo ranije, u krivine ulazim sa oprezom i za nijansu sporije, u gradu vozim sporije - kada nema mnogo saobracaja malo i brze, ne obilazim po svaku cenu, na autoputu vozim relativno brzo, ne svadjam se sa policijom, odmaram se nakon predjenih izvesnih kilometara, najcesce u gradu uz kafu, itd itd *verujem da ce nekom biti zanimljivo da i ovo procita Sve je to ok i tako i bi trebalo da izgleda idealna bezbedna voznja, ali , to ali, koje uvek na zalost postoji i ti kao i svi mi bajkeri (ili ti ljubitelji motocikala) shansash 50 : 50 (ti : svi ostali ucesnici u saobracaju :o a ima ih... :o , uslovi puta :o, kvar na motoru i ostale nepredvidive stvari gde ne daj Boze moze da dodje do pada sa motora) sto predstavlja i specifichnost i zanimljivost nasheg hobija . Zato bih dodao da pored bezbedne voznje nikad nije na odmet malo bajkerske srece. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Deki021 27 Napisano Avgust 13, 2008 Svrati ponekad, 195 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Kawasaki Er 6n Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam pocetkom leta pao na Detelinari (deo Novog Sada). Isao sam 34 kmh. Motor tek sto je presao 600 km. Negde oko tri popodne, guzva, svi idemo polako, ja skroz u desnoj traci, a taxista iz leve presece mi put da udje u neku ulicicu desno. Bez zmigavca, bez upozorenja. Samo je covek skrenuo kao da nepostojim. Ja na kocnicu, a prednji tocak proklizi po soderu, jer je taj deo Detelinare ceo jedna velika gradilisna zona. Klizao metar, pokusao da ga drzim da ne padne, ali vraga... Na kraju sam skocio, pao preko ramena i odmah odskocio na travu pored puta da me nezgazi jugic od pozadi. Pritrcao mi neki cica, ovim putem mu zahvaljujem na dobroti, pita me jesam dobro, ja gledam gde je taxista, a on zbrisao... I nisam ga ni stigao. Dok sam ja digao motor i krenuo taj je vec daleko pobegao. Ja otiso kuci besan ko pas. Pocele da bole ruke. Inace ja ne pijem, isao sam sporo, ali sitan sljunak je ludilo... Tg taxistu necu da komentarisem da ne uvredim slucajno nekog savesnog, ali vec cemo se negde sresti... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzonsi_Stuntman_89 0 Napisano Avgust 20, 2008 U prolazu, 11 postova Lokacija: Banja Luka Prijavi odgovor kao problematičan e da i ja prilozim svoju skromni biografiju......kad sam imao 5 god ujak mi je napravio motor nalik na tory....tockovi od tacaka masina od pucha ram custom made....ja sam se sa tim cudom vozao par mjeseci i bas sam bio usao u fazon....i jbg jednom mi kocnica preskoci pred po kuce kad sam trebao stati i ja se sa nekih 40kmh zalijepim za sopstvenu ogradu.....motoru nista ali zato kod mene nos usta faca sve krvavo.....jbg par dana plakanja i proslo... 2 pad se desio pre 2-3 god kad smo ja i drug pali sa tzr125....bila neka kisica i izleti nam zadnji kraj od motora u krivini i mi se prospemo ko riza po putu....Nama sreca nije nista bilo ali je zato na motoru bila steta ogromna...ja sam bio suvozac tu 3 pad i nadam se zadnji je bio bezazlen....ujak dovezao nekog nabrijanog krosa u full i ja se kreten raz;etim u dvoristu i nestignem stati i upadnem staroj u cvece....motoru rucke pokrivio a sebi ponos jbg.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Koprian 405 Napisano Avgust 20, 2008 Svrati ponekad, 245 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Beverly 500ie Cruiser Prijavi odgovor kao problematičan brate Dzonsi, ti treba da umesto tog stuntman ubacis bastovan ako ne zbog padova, a ono zbog avatara Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzonsi_Stuntman_89 0 Napisano Avgust 20, 2008 U prolazu, 11 postova Lokacija: Banja Luka Prijavi odgovor kao problematičan brate Dzonsi, ti treba da umesto tog stuntman ubacis bastovan ako ne zbog padova, a ono zbog avatara moracu ;D ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dzontra 1 Napisano Avgust 21, 2008 U prolazu, 42 postova Prijavi odgovor kao problematičan padoh sinoc, rizla me z... a i ja sam malo kriv... ja sam malopre proklizao zbog peska pri brzini od 5 na sat (radovi kod ugostiteljske ispod brankovog mosta). Prednji tocak je samo odbio da bude na zemlji. Skuter je malo izgreban-nista znacajno, a ja nisam, samo sam se rasprostro - posto je prvo pao skuter, pa ja preko njega na stranu. Mislim, peska je bilo 2 cm i video sam ga, al sam ispao nevidjeno glup, misleci da cu da predjem preko njega bez posledica. Sad se nerviram sto sam pao, jer sam inace pazljiv i dosadan sam sebi. Ako sam nesto naucio, to je da cu biti jos dosadniji i principijelniji tokom voznje. pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
NenadKV 25 Napisano Avgust 21, 2008 Svrati ponekad, 108 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Yamaha Tenere 3AJ Prijavi odgovor kao problematičan Juce sam imao prvi pad i to ispred rodjene kuce. Isao sam mozda 20 kmh, i prokliza mi prednji tocak na rizli. Motor mi je pao na stopalo i sa velikom mukom izvucem nogu. Jos se pitam kako sam mogao tu da padnem... Motoru nista, samo se iskrivila ruckica prednje kocnice. Na meni jedna mala ogrebotina na kolenu i povredjeno stopalo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
duleduka 35 Napisano Avgust 22, 2008 Svrati ponekad, 258 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan I ja sam u par dana imao dva 'klizanja', ali sam ostao na tockovima. Prvi put me je jedan s autom naterao da ga obidjem uz sam rub puta gde se skupilo mnogo sljunka i peska, okliznuo mi se prednji tocak, ali uz malu pomoc noge ostao sam 'u sedlu', drugi put, sinoc, skrecuci iz Temerinske prema Tempu (Novi Sad) vidim citavom sitinom puta kanal pun peska, ispravim motor, stisnem kocnicu, prokliznem, ppustim kocnicu i malo brze predjem kanal, bez gasa. Nije mi bilo svejedno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
indian lary 0 Napisano Avgust 23, 2008 U prolazu, 2 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam tako pao pri brzini od oko 40km/h isto mi proklizali točkovi a klizio sam po asfaltu sigurno jedno 15 metara a motor je bukvalno leteo pored mene u vazduhu ali mu nije bilo ništa i ja niisam imao nikakve povrede samo sam izderao dlanove, sreća da niko nije naišao iz suprotnog smera jer ko zna kako bi se završilo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
duleduka 35 Napisano Avgust 23, 2008 Svrati ponekad, 258 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam u ostalim gradovima, ali u Novom Sadu se non stop nesto popravlja i dogradjuje tako da svako malo negde iskrsne poneki kanal, pesak rizla,... i ostale prepreke. Iako sam veoma oprezan neretko naidjem na prepreku preko citavog puta koja se ne moze zaobici. Nadam se da ce se i to jednog dana regulisati. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dzontra 1 Napisano Avgust 23, 2008 U prolazu, 42 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam tako pao pri brzini od oko 40km/h isto mi proklizali točkovi a klizio sam po asfaltu sigurno jedno 15 metara a motor je bukvalno leteo pored mene u vazduhu ali mu nije bilo ništa i ja niisam imao nikakve povrede samo sam izderao dlanove, sreća da niko nije naišao iz suprotnog smera jer ko zna kako bi se završilo Moram da primetim da si odlicno prosao. Pretpostavljam da su ti razne stvari proletale kroz glavu u tim trenucima. Jel si izvukao neku pouku iz ovoga sto ti se desilo? pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_baby 85 Napisano Avgust 31, 2008 Svrati ponekad, 252 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha xj600 S Diversion Prijavi odgovor kao problematičan E pa..overila i ja beton...i to avalski... U petak uveche sam krenula na skup...sa dva drugara...Vozili smo polako,ja sam bila u sredini...Iza mene je bio Uff,chlan foruma,koji me je posle obishao tako da sam ja ostala na kraju..Vozimo tako neko vreme,medjutim oni su malo ubrzali..S obzirom da ne poznajem teren malo sam dodala gas.Krivina.Izadjem iz nje i skontam da cu skrenuti s puta..tako je i bilo...pri brzini od nekih 40 na sat,ja sam proklizala i sletim...beshe tu neko brdo,tako da sam se popela na to podnozje brda i pala na levu stranu..oni su odmakli,pa se vratili kad su videli da me nema... noga mi je ostala pod motorom,povredila sam levo koleno i levu ruku ali nema preloma ni ozbiljnih posledica...sve u svemu,dechko na transalpu je prolazio,stao kad je video shta se desilo i pomogao da ustanem... motoru je pukla plastika kod migavca,koji se raspao...slomljena je ruchica menjacha i ogreban oklop... nishta strashno...na kraju smo otishli na skup,i u povratku vozili 30 km/h... toliko o svemu ovome...mada su mi rekli lekari da mirujem,poshto mi je oteklo koleno,ja ne mogu...vozim i dalje... sutra idem na kontrolu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Mracni 196 Napisano Avgust 31, 2008 Zainteresovan, 845 postova Lokacija: Niksic Motocikl: KTM 990 Adv, KTM 350 Freeride Prijavi odgovor kao problematičan cuveno ispravljanje krivine... ja sam danas jednu ispravio,srecom dobro je proslo a drugu sam presporo usao lakat uzbrdo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bogda 36 Napisano Septembar 2, 2008 Drug član, 1399 postova Lokacija: Chicago IL - Babusnica - Nish Motocikl: Husqvarna tr650 strada abs 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Za ovih 5 godina mog skromnog iskustva pao sam jednom. To nije bilo ni zbog brze voznje ni radova na putu vec zbog nepaznje. Bio je mart mesec. Sneg taman poceo da se topi. Vozimo se mi u nekom selu pored Babusnice. Idemo nizvrdo i dolazimo do pravog dela puta koji je neravan .Meni kaciga koja je bila zakacena izmedju mojih nogu na skuteru se otkacila zbog neravnina na putu. Ja ajde da ne stajem resih u voznji da je namestim. Idem oko 30, pogledam ispred i prav put, probam da zakacim kacigu ona nece, pogledam ispred i opet nastavim da zakacinjem kacigu. Taman je stavim ona spadne od rupa ja se iznerviram i vise ne gledam pravo. Taman sto je nisam nekako zakacio pogledam i vidim da sam ja vec izasao sa puta i da prolazim kroz preterano ostru krivinu koja je preko 90 stepeni. Oba tocka mi u blatu i ostalom snegu pored puta, vidim da od zaustavljanja nema nista i ja stisnem prednju i zadnju kocnicu do kraja, iskrivim motor i tako klizam jedno 2-3 metra i udaram tockovima u ogradu. Meni nije nista osim sto sam se uvaljao u blatu ko svinja, motor samo isprljan a kaciga opet spala i otisla par metara od motora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
duleduka 35 Napisano Septembar 2, 2008 Svrati ponekad, 258 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Pa, ne nosi li se kaciga na glavi, teze spadne Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ducati unlimited 0 Napisano Septembar 7, 2008 Svrati ponekad, 209 postova Lokacija: Bliski Istok-Pancevo Prijavi odgovor kao problematičan Ajde da se i ja prikljucim sa svojim padavicarskim iskustvima opiscu vam dva od vise sitnih .Desavanje letnji dan 93.god u Pancevu centar grada tacnije ulica karadjordjeva i ugao zmaj jovine neka doticna gospoda oproste na malim slovima ali nemam vremena za pravopis (urednici ne mislim na vas nego na kara djordjija i jovu) lagano se priblizavam pomenutoj raskrsnici poznavaoci panceva ce znati gde je to, kod naseg bajkerskog kafica blu mun normalno kaciga na laktu(sto kada sagledam posledice u svojoj ludoj glavi i nije bas normalno) lagano se skrece u zmajevu kada covek prelazi ulicu ,ok usporim jos malo ali ne stajem jer on je vec na drugoj strani ulice,ulazim mu iza ledja kada on najedamput kao iz topa krece nazad i pravac pred tocak mog tek srdjenog fj-ota 1100 i covek je na pleksiju pa na meni, naravucenije zajedno smo dole i bajk je dole ,ustajem gledam ga j..o bi mu sve po spisku ali se suzdrzavam .Jesi li ok. je moje pitanje upuceno njemu a on glavom ko vo ok.Yamaha u defektu ,desn retrovizor,migavac oklop izgreban ,sveta ko u cirkusu lepo im predstava besplatna ,nakon par minuta se razilazimo.oko 23h sedim sa ekipom u njegosevoj na uglu u piceriji ne secam se imena iz tog vremena kada se dovlaci nasa draga policija dvoje patrolnih kola i bogami interventna sa sve lepim fiatovim kombijem,dvojica se setaju oko Yamahe a jedan prilazi stolu.Pitanje ko vozi zeleno belu jamahu,odgovor ja ciko ,dodji vamo jebem li ti mamicu hostaplersku ti ce da gazis ljude po mom gradu(bez cenzure jer su to stvarno njegove reci),ustajem i prilazim motoru kad ekipa u plavom pocinje da se ostri, nesto bi da biju ,a i pola kafica ustaje zamnom .pregazeni gospodin stoji i polu glasno jauce nisam ih ja zvao nego hitna pomoc u koju sam otisao da previjem lakat .sve u svemu defile kroz grad do novog supa i pisanje izjave do 04:30h dok im se nije svidela zadnja verzija jer su predhodih 20-tak pocepali uz ubrazlozenje nije tako bilo (oni su vidoviti i uvek u pravu) aaa veceras dok budem u trecoj moj udes iz Grcke sa godisnjeg odmora 94.god motor isti, epilog dva dana kome steta 2000 maraka(nisam kriv al sam blesav) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ducati unlimited 0 Napisano Septembar 7, 2008 Svrati ponekad, 209 postova Lokacija: Bliski Istok-Pancevo Prijavi odgovor kao problematičan P.S. mogli bi ste i da uramite ovo jer se ne desava svaki dan ljudi padaju iz gluposti, ali okako sa ovakvim traumama to je uspeh Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nesic1 266 Napisano Octobar 9, 2008 Drug član, 1225 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Keeway Speed 150 Prijavi odgovor kao problematičan Evo i ja padoh veceras, odbacio druga kuci, i posao polako osvrnem se oko sebe nigde nikog, ulica prava, siroka pusta, ja svojim KeWe-om krstarim drumom i odjednom mi pada fenomenalna ideja, aj malo da mi zaskripi zadnja guma, ulaganim za prvu, nagnem se napred i pocnem, lepo sam poceo ali odjednom, neznam zbog cega, previse jako stiskam prednju kocnicu, zadnji kraj proklizava i eto mene na asfaltu, sva sreca da sam imao opremu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZeljaYZF 180 Napisano Octobar 14, 2008 Zainteresovan, 984 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250GSA Prijavi odgovor kao problematičan Evo i ja padoh veceras, odbacio druga kuci, i posao polako osvrnem se oko sebe nigde nikog, ulica prava, siroka pusta, ja svojim KeWe-om krstarim drumom i odjednom mi pada fenomenalna ideja, aj malo da mi zaskripi zadnja guma, ulaganim za prvu, nagnem se napred i pocnem, lepo sam poceo ali odjednom, neznam zbog cega, previse jako stiskam prednju kocnicu, zadnji kraj proklizava i eto mene na asfaltu, sva sreca da sam imao opremu... Heh, kako glupa situacija a eto nezgode . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
popaj 475 Napisano Octobar 15, 2008 Svrati ponekad, 154 postova Lokacija: Beograd -Kaludjerica Motocikl: Africa Twin Prijavi odgovor kao problematičan Ne mogu bas svih da se setim , al navescu nekolicinu nezgoda, uzroke zbog kojih je doslo do istih a onda probati da izvucem lekciju iz svega toga. - Brankov most . Kisa , tip iz leve trake naglo prelazi u moju (valda me nije snimio) naglo stiskam prednju i u sekundi se kotrljam po asfaltu Ovaj pad je cista posledica neiskustva - naglo kocenje na klizavoj podlozi , a pogotovo samo prednjom ili samo zadnjom neminovno uzrokuje zanosenje i verovatno pad. Po suvom od prilike doziram 70:30 u korist prednje kocnice . Po kisi fifty-fifty ili mozda 60:40 u korist zadnje gume . Ovde kazem gume jer po kisi ne doticem pedalu vec kocim samo motorom . Fino doziranje noznom je jako tesko (na poluzi prednje samo jedan prst) , a kocenje motorom mu dodje kao prirodan ABS . Naglo prebacivanje u nizi stepen sa gasom na leru takodje moze da zanese zadnji kraj , al tocak sigurno ne blokira i moze da se koriguje rucicom gasa - Kranj . Jos od Nemacke me prati kisa . Nemam nikakvu zastitu od kise preko rukavica i cizama . Ruke i noge su mi mokre , zglobovi me bole , hladnoca mi se uvukla u kosti . Na umu mi je samo kako da sto pre / brze stignem do mora . Na raskrsnici skrecem ulevo – prebrzo . Motor proklizava , mi sa njim . Ustajemo, dizemo motor . Ja i devojka smo OK, a i motor naizgled nije mnogo ostecen . Tek kad sam krenuo vidim da se nesto sj..alo u menjacu i brzine menjam uz pomoc trikova . Nekako se dovlacimo do Opatije , al sam nazad morao da ga stavim na voz za Beograd. Bez obzira sto je leto obavezno nosite kvalitetnu opremu za zastitu od kise/hladnoce.Velika neudobnost ma koje vrste ce sigurno da vam umanji koncentraciju i otupi reflekse. U otezanim uslovima voznje pauza za caj ili kafu od 15 min na 2-3sata u kafeu na pumpi ucinice put manje neugodnim i sigurnijim . Ne insistirajte po svaku cenu da prevalite kilometrazu koju ste zacrtali za taj dan. Ako je putovanje postalo suvise naporno treba razmisliti o odlasku u motel ili, ako je moguce, postavljanju satora. - Trg Republike . Opet kisa , prolazim pored konja i skrecem desno ka Terazijama , motor proklizava , zaustavljamo se na pesackom ostrvu. Ovaj put nije u pitanju bila prevelika brzina . Ovaj put mi je zebra podmetnula nogu. Od tada se trudim , ako je moguce , po kisi da gumom ne predjem preko bele povrsine , a ako mora – onda bez nagle izmene pravca, kocenja, ubrzanja. - Vracam se sa slapova Krke prema Vodicama . Na usponu nailazim na desnu krivinu od 180 stepeni . Ne gledam ispred sebe vec gore da vidim da li mi nailazi vozilo iz suprotnog pravca nebi li mogao da isforsiram krivinu u malo vecem luku U samoj krivini, opet pri nevelikoj brzini, motor proklizava – tras struzem kozom po asfaltu ( bio u letnjoj majci.). Ustajem i gledam asfalt . Na sred puta uzak trag sljunka verovatno „iscureo“ sa nekog kamiona u krivini bio je dovoljan za izletanje Poenta je jasna – pre nego sto se zablenes u neku suknju obavezno prvo skeniraj put ispred sebe , jer malo sljunka (rupa, ulje...) u sekundi mogu da ti pokvare dan ( meni letovanje – zavoje sam skinuo tek u Beogradu) - Sravros. Lep suncan dan . Ulazim u kruzni tok malcice brze , opet proklizavanje i tresak . Ustajem i cudom se cudim . Nit sam kocio, nit sam ubrzavao, nit sam ga obarao do fuzastera a pre 2 dana sam stavio nove gume u Solunu ??? Tad mi dodje nesto i pocinjem patikama da se klizam po asfaltu . Grip 0 U krajevima gde mesecima ne padne kap kise na asfaltu se taloze raznorazne masnoce – ulje iz kamionskih diferencijala i sl. Pravi belaj tu tek nastaje sa prvom kisom, zato oprez. - Stojim na semaforu kod Londona. Pali se zeleno i krecem u pravcu Slavije. Negde kod beogradjanke trotoarom u istom smeru ide covek sa devojcicom ( 10 – 12 god.) . Kad sam bio vec negde kod Borova covek krece ubrzano polu-levo preko ulice vukuci devojcicu za ruku i ne osvrnuvsi se pri tom da pogleda da li ide neko vozilo. Ja vozim levom trakom , a oni su se vec rasirili preko desne i vidim da ce mi u par sekundi zatvoriti put . Sirena na motoru mi ne radi vec neko vreme . Da je ispravna oglasio bi se njom , oni bi zastali i prosao bi ispred njih bez problema .Procenjujem da bi pokusajem da ih obidjem sa desne strane rizikovao da udarim dete . Nikad necu zaboraviti te poslednje 2 sekunde pred kontakt . Taj osecaj da ce se dogoditi nesto strasno a ti si nemocan da bilo sta uradis . U trenutku mi je doslo da viknem , al sam svestan da nema svrhe. Odlucujem da pokusam da protrcim ispred njih (sa leve strane) i dodajem gas. Za malo . Zakacio sam coveka sirokim upravljacem ( DR 500) , tocak se okrece nadesno, padam na levu stranu , udaram glavom u auto koji stoji u suprotnoj traci – mrak . Budim se iz kome posle 4 sata . Oko mene ljudi u belom pricaju o udesu sa motorom ispred Beogradjanke . Meni u glavi neki jeziv osecaj , kao da sam spavao 300 godina i sad se budim . Znam da sam vozio motore , al se uopste ne secam koje , ni to otkud ja kod beogradjanke , odakle i kuda sam isao . Nakon vise sati ( na neurohirurgiji su me zadrzali do jutra , jer je moguc izliv i nakon 24 casa ) prisecam se da sam bio u centru i da sam krenuo sa Terazija do farbare u Marsala Tolbuhina . Od Terazija do M.T. se stize za 3 – 4 min. Mogao sam za tako kratku voznju da nabacim kacigu na lakat , sto sam inace cesto radio . Da sam i tad to uradio vi sad ne bi citali ovaj post. Mogao sam da poginem ili da ubijem pesaka - dete zbog toga sto mi nije bila ispravna sirena na motoru. Covek koji je na gore pomenut nacin poveo dete preko ulice nije nista manji kreten od mene. Na nekom sudjenju mozda bi me oslobodili krivice jer se desavalo van pesackog , al mi to ni gram ne bi olaksalo savest jer bi znao da snosim odgovornost zbog svoje gluposti, aljkavosti i lenjosti . Ukoliko vam se slucajno pokvari sirena ili vam je postojeca slaba odmah je zamenite za najglasniju koju mozete da nadjete na trzistu (normalno isto vazi za migavce i sva svetla na motoru ) . - Prelazim rakovacki nadvoznjak . Iz suprotnog smera nemam ni jedno vozilo i ulecem levo u Maricku . Maricka je siroka ulica sa dve sporedne ulicice koje se ulivaju u nju i meni je bas tada doslo da ga makar u drugoj razvucem do crvenog . Malo napred meni s desne strane iz sporedne ulice (mislim da je Stevana Lukovica) ukljucuje se dekica u fici . Dekica bi da skrene levo , vidi mene na pocetku Maricke i procenjuje (pogresno) da ima i-ha-hoj vremena da prodje kroz raskrsnicu . Dekica bi jos i uspeo da se provuce, a ja izvucem uz kocenje i eskivazu sa desne strane , da se nije desilo ono sto se desilo : Naime vec ulazeci u raskrsnicu dekica se setio da pogleda desno. Videvsi da mu nailazi auto sa te strane on nabode kocnicu i stade na sred moje trake. Ja sam vec tu . Ispred mene fica , iz suprotne trake mi nailazi vozilo . Kocnicu jedva da sam pipnuo , video nema svrhe i samo sam se odbacio uvis sa motora . Letim preko fice , iza mene tresak . Padam i kotrljam se preko glave . To traje. Zaustavljam se , ustajem . U jbt pa ne mogu da verujem – nije mi nista . Idem ka raskrsnici . Vidim na jednoj strani puta tocak , viljuske , far, upravljac. Ostatak ispred fice . Od siline udarca motor je pukao u trouglovima . Nakon pola sata , kad sam se ohladio osecam da noge pocinju da me izdaju . Od onog prevrtanja isteglio sam ligamente na nogama i naredne 2 nedelje nisam u stanju da hodam . Da sam vozio dosta manjom brzinom kao sto sam trebao, od mesta gde me je deda ugledao do raskrsnice bi verovatno uspeo da ukocim. Pa cak i kad ne bi , posledice (bar po motor) bi bile kudi kamo benignije. Nikad ne pretpostavljaj da ce u datoj situaciji ostali vozaci reagovati isto kao i ti . Moras da budes svestan da ih ima dosta sa slabim refleksima / vidom / sluhom , te zbog toga svoj need for speed poriv oslobodi samo na mestima gde je mala verovatnoca da moze da dodje do iznenadjenja. U vezi ove nezgode kasnije sam nesto razmisljao, da motori kod kojih su fuzasteri postavljeni tacno ispod tezista tela pruzaju vecu sansu da se izvuces sa laksim posledicama, nego ako su izbaceni napred (choperi), ili dosta unazad kao kod nekih R-ova. Da sam tom prilikom bio na choperu sa sedistem na 50 cm od tla i napred izbacenim nogama zalepio bi se na ficu ko palacinka , a sudeci kako mi je motor prosao tesko da bi i ja ostao u komadu Setio sam se jos 2 pada , al ih necu spominjati jer se mogu uklopiti u vec navedene. Sta da vam kazem – ucite iz tudjih iskustava, ona iz prve ruke umeju da bole. E sad sam se setio jos jednog pada. Moram jos ovo da ispricam prvenstveno zbog bikera teenage-ra : Ovo je bilo bas jako davno . Raskrsnica ulica Gospodara Vucica i Djerdapske . Djerdapska je ulicica koja se uliva u G. V. i naizgled bez ikakve logike joj je dato prvenstvo . Logika je u tome sto se tu ukljucuje autobus GSP-a , a fakat je da u praksi to niko ne ferma. Elem vozim ja drugara na MZ-u, idemo Djerdapskom i ja u nepreglednu raskrsnicu (na kojoj nije radio semafor) utrcavam ko da vozim kamion od 20t , jer boze moj ovi levo i desno imaju trougao i moraju da me puste . /Spomenuh ovaj kamion , al pametan covek u takvu raskrsnicu, na taj nacin ni kamionom ne bi uletao/ Ulazeci u raskrsnicu s leve strane mi nalece tricikl . Da dobro ste procitali – tricikl . Znate oni – napred korpa sa dva tocka sa strane, one wheel drive pozadi , za upravljacem prevoznik (debeli Albanac) a na korpi ves masina . Albanac vice iz sveg glasa : cuvaj, cuvaj, cuvaj , ali avaj vec je kasno. Tresnuo nas po sred srede. Srecom da je ram od tovarnog prostora bio tacno u visini fuzastera, tako da je on amortizovao udarac pre nego sto mi je stigao do stopala . Posledice – nagnjeceno stopalo, sva sreca bez preloma. Tu smo se zadrzali nekih pola sata i za to vreme je ulicom G. Vucica protutnjalo bar desetak vozila brzinom 70+ km/h , tako da mislim da sam tu skolu jeftino platio. U Beogradu je slicna prica i sa Bircaninovom ulicom. Siroka dvosmerna koju seku jednosmerne ulicice, ali svaka od njih ima prednost nad Bircaninovom. Ne prodje dan a da ne dodje do cukanja na nekom od tih uglova . Opet je poenta jasna – u takve sumnjive raskrsnice, bez obzira sto ti imas prednost, ulazis kao da imas trougao. Ovo pisanije se bas oduzilo, al sta cu kad me htelo - mislim padanje 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5783 Napisano Octobar 15, 2008 Svakom po zasluzi, 12401 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan ....a htela te i Sreća Dobar post, odlična zapažanja i procena krivice, škola za sve nas. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxi 572 Napisano Octobar 15, 2008 Drug član, 1696 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kilo Smor L8 Prijavi odgovor kao problematičan Popaje svaka cast, sto i dalje neustrasivo jases konjica i skidam kapu za tvoje rezone i principe i naravno hvala na prenesenom iskustvu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...