Jump to content

Moto Zajednica

Sutra kupujem bi xenon pa mi treba misljenje

Recommended Posts

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

Kad sam ja turao Xe, čovek mi je pričao nešto o osvetljenju po suvom i kišnom vremenu - tipa 4300 je bolje za ovo, a 5k+ za ono... ne znam da li u tome ima nešto, valjalo bi da neko ko je probao kaže neku reč :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• - enduro sector -, 2147 postova
  • Motocikl: adventure

Kad sam ja turao Xe, čovek mi je pričao nešto o osvetljenju po suvom i kišnom vremenu - tipa 4300 je bolje za ovo, a 5k+ za ono... ne znam da li u tome ima nešto, valjalo bi da neko ko je probao kaže neku reč :)

Da, editovao sam post bash u tom pravcu, al si me pretekao  ;D

Ti beshe imash 4300 ?

• MK. Sirius - Srbija, 806 postova
  • Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08

Jedan drugar nekoliko godina ima na motoru Xenon, i ono srebro sa unutrasnje strane fara, odnosno ogledala/sociva je polako pocelo da mu se ljusti i otpada, tj far je poceo da matira iznutra. Da li uzrocnik toga moze da bude xenon? Hocu da ih ugradim kod sebe, ali ne i da upropastim far.

U pocetku smo mislili da mu voda ulazi negde, medjutim posto ima 2 fara na motoru, simtomi su bili identicni i na jednom, i na drugom faru, sto nam je dalo povoda da posumnjamo na xenon.

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

Ja imam na jednom 4300, na drugom 5000 (jedan je bi, drugi je strejt, odnosno samo dugo)... bemliga.... dugo retko koristim pa nisam baš napravio neku analizu

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Verovatno je 6000k najbelji xenon. Ali mi se ne bavimo fotografijom vec vozimo motore. Smatram da ce 4300k bolje osvetljavati kroz kisu ili maglu jer sve sto vuce ka crvenom delu spektra bolje prodire kroz zamuceni vazduh. Iz tog razloga je sunce na zalasku crveno - plavlji deo spektra biva zaustavljen kroz debeo sloj atmosfere koji zraci moraju da probijaju. I zato se za osvetljavanje velikih povrsina (raskrsnice, industrijski kompleksi) koriste natrijumove sijalice koje, primetili ste, daju narandzasto svetlo.

• Skuteras, 3707 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Meni je npr. najbitnije da bude sto belje svetlo. Vrlo cesto, uvece, a nekad i preko dana, kad radim bukove nekim ribama, koristim motor kao dodatni izvor svetlosti. SB800 + 4300K sa freewinda daju vrh setlo za fotkanje. Mislim da ce posluziti dobro i onima koji voze po kisi.

Neko rece "bolje su nocu i po kisi, ali su losije..." sta, losije su danju, po jakom suncu?

• U prolazu, 71 postova
  • Motocikl: Yamaha R6

U pitanju je jedna sijalica, bi xenon, ali imam problem, ugradi mi majstor, i 2 kabla jednostavno ne mogu da se spoje jer su im dzekovi razliciti, i sad mi radi samo kratko mada stvarno ubija kako sija, realno mi ne treba dugo, al kad sam vec platio hocu da imam i to. A svetlo je skroz belo

• Podržavam 1

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Kod bixenona bi promena kratkog i dugackog trebala da pomera kompletnu sijalicu unutar fara napred-nazad. Promenom fokusa se dobija kratko ili dugačko. Ne možeš ni očekivati da instalacija na motoru ima identične konektore kao HID set koji si kupio. Dakle, "grunfovanje" je neminovno :)

Apropo Kelvinaže... ja imam 2 komada 6000K i više sam nego zadovoljan. Pre ovoga sam imao Nightbreaker. On je davao mnogo bolje svetlo od klasične H4, medjutim ovaj bixenon "kebe jevu" ;) Verujem da se nikada ne bih vratio na obične sijalice :) Pogotovo dugačko svetlo!! Na putu koji je potpuno neosvetljen, u totalnom mraku, pravo uživanje je okinuti duga svetla. SIJA K'O DA JE DAN! ;)

• Safety bike, 954 postova
  • Motocikl: nekad RS250 i AA500

U pitanju je jedna sijalica, bi xenon, ali imam problem, ugradi mi majstor, i 2 kabla jednostavno ne mogu da se spoje jer su im dzekovi razliciti, i sad mi radi samo kratko mada stvarno ubija kako sija, realno mi ne treba dugo, al kad sam vec platio hocu da imam i to. A svetlo je skroz belo

Jednostavno treba rele da se stavi da bi mogao da blicas tj koristis dugo svetlo.

• U prolazu, 71 postova

E drugari a kako se to radi, jel radi neko? Iz sijalice izlaze 2 tanke zice (crvena i crna) i spojene su u dzek, a taj dzek se ne poklapa sa drugim dzekom (plava i braon zica) koji izlazi iz kontrolora, tako da ta 2 dzeka trenutno vise  :-\

• Podržavam 1

Jedino da ti neko od elektroničara sa foruma objasni kako se to tačno povezuje... Meni je Joška ugradio xe i rade za sve pare. I dugo i kratko. :)

• Svrati ponekad, 398 postova
  • Motocikl: KTM SMR 690

danas montirah 6000k kod mate posto jelte nesto previse ne planiram da vozim motor po kisi i magli :) tako da mi je 4300 bulja i bledo... odo sad da testirma... mogu samo reci da nije bas samo povezati :) treba tu dosta upakovati (sunce ti jebem kolko zica i djidjikurica)...

• U prolazu, 71 postova

Sad sam provozao po kraju, oslepeo sam ljude sa ovim 6000k, moja preporuka svima. Jager ako odlucim da stavim i dugo mada mi ne treba jer je ovo zlo, poslaces mi broj na pp.

• Podržavam 1

Kontaktiraj Josku na PP, broj nemam, oprao sam telefon u veš mašini pre neko vreme.... i pogubio SVE brojeve  >:(

• Svrati ponekad, 146 postova
  • Motocikl: KTM 690 DUKE

E drugari a kako se to radi, jel radi neko? Iz sijalice izlaze 2 tanke zice (crvena i crna) i spojene su u dzek, a taj dzek se ne poklapa sa drugim dzekom (plava i braon zica) koji izlazi iz kontrolora, tako da ta 2 dzeka trenutno vise  :-\

U principu u  kompletu idu : hid sijalica, balast i potrebni kablovi na kojima se nalazi relej tj mala elektronika koja upravlja upravo sa one dve zicice crvenom i crnom odnosno kratko  ili dugacko svetlo!!!!

Cena jeste ok ali nisi dobio ono najbitnije  !!!!!

dakle nedostaju  kablovi i ta mala kutijica, da si ga dobio kompletna  montaza traje 15 min i sve mora da legne bez seckanja zicica!

Ako ti nesto nije jasno slobodno me kontaktiraj !!!!

011 34 22 888

063 207 756

Tomislav

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja