Jump to content

Moto Zajednica

Piaggio free-rolnice

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 248 postova

Pre svega pozdrav,da pocnem :)

Istrosile su mi se rolnice na friju i trebam ovih dana da ih promenim,dobio sam 2 para rolnica tacnije 1 par (6 komada od 4.5 grama) i 3 rolnice od 6 grama i 3 rolnice od 5 grama...

Procitao sam da su free-jeve fabricke 8.5g pa me zanima kako ce se ponasati sa ovim od 4.5?

Meni se ne svidja ono odlozeno kretanje,tj da gasi kvacilo na velikim obrtajima kad se krece,i ne moze normalno da se vozi nekih 10-20kmh pred semafor,u guzvi itd,i ja bih hteo kao da krece cim mu se daje gas.

I da li je moguce iskombinovati nesto od ovih rolnice,npr 3 ove 3 one...?

I kako da znam  da li su istrosene,da li se to vidi na njima? Ispod je slika,i imaju plastiku na sebi,te to znaci da nisu istrosene?

oNK3z_photo0338.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• festina lente, 749 postova
  • Motocikl: XRV

Ih pa ne mogu rolnice da imaju efekat oprugica za kvacilo nikako.

Koj ti je setup skutera trenuntno?

Ako je serijala i zelis bolji start bez da izgubis krajnju uzmi recimo 6.5g rolnice ili ako bi vec malo da rizikujes 6g (ja imao, lepo su isle na serijali)

Ne zaboravi dimeznije su 19x15.5

P.S. I turpija moze da ze vozi polako i na semaforu i bez problema, samo je potrebno znati i umeti  ;)

• Svrati ponekad, 248 postova

Ih pa ne mogu rolnice da imaju efekat oprugica za kvacilo nikako.

Koj ti je setup skutera trenuntno?

Ako je serijala i zelis bolji start bez da izgubis krajnju uzmi recimo 6.5g rolnice ili ako bi vec malo da rizikujes 6g (ja imao, lepo su isle na serijali)

Ne zaboravi dimeznije su 19x15.5

P.S. I turpija moze da ze vozi polako i na semaforu i bez problema, samo je potrebno znati i umeti  ;)

Pa mislim da imam i to....

D5h32_photo0341.jpg

Jel to?

Samo me zanima da li su ove fabricke,tj da li i kod njih postoji razlika ili...?

EDIT: Kako ce se ponasati ako mu stavim jednu 4.5g jednu 5g....

I ako su ovo sa slike odgovarajuce opruge,stavicu i njih,pa me zanima kako ce onda kretati,da li ce kretati odmah po dodavanju gasa,ili ce isto morati 2/3 gasa

A jel bi mogao da mi objasnis to za visoke obrtaje...

Ako tu federi imaju funkciju,koja je onda funkcija rolnica (pocetnik sam,jebiga ucim se)

• Drug član, 1429 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300, Ktm exc300

Na jednom nasem forumu posvecenom bas Free i Liberty skuterima, ljudi koji se razumeju u iste kazu da ne bi trebalo kombinovati tezine rolnica, tipa 3 ove 3 one. Sto su lakse rolnice skuter ce brze kretati, kad su teze imace vecu krajnju brzinu. E sad, ne smes da stavis ni prelake ni preteske, koliko sam ja ukapirao, treba malo eksperimentisanja sa tim tezinama, da bi video sta ti najbolje lezi.

Ja trenutno vozim Liberty-ja i hocu da postignem isto sto i ti, da imam taj pocetni start dobar, ali jos nisam nasao vremena da se zezam sa rolnicama i oprugama.

@mrxfon ako zelis bolji start pola grama - maks gram lakse rolnice i cepaj. Proveri memranu kabra i lanac bregaste. Ako je sve to u redu libi bi trebao da ide kao zmaj.

@dzohy Kada das gas otvaras difuzor u karbu i dajes vise goriva cilindru, on vrti radilicu, koliko ce je lako zavrteti zavisi od gramaze rolnica (lakse brze, teze sporije), one se nalaze u variomatu koji vrti kais koji vrti kvacilo, kada kvacilo dodje do odredjenih obrtaja (zavisi od tvrdoce oprugica kvacila) pakne kvacila se odvajaju, spajaju sa zvonom kvacila koje je povezano sa torquom, koji je povezan sa difercijalom koji vrti zadnji tocak. Takodje u torqu se nalazi centralna opruga i od nje zavisi koliko brzo se on odvaja pod pritiskom kaisa.

Ako ti je serijska masina stavi 6g rolnice, ostale su prelagane za serijalu, mozda ce biti i te, ali probaj.

Oprugice ne znam iz cijeg su pakovanja tako da ne mogu nista da ti kazem za tvrdocu.

• Drug član, 1429 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300, Ktm exc300

Ajd da ne otvaram novu temu. Kako da odvijem onaj zupcanik da bi dosao do rolnica, on se okrece, da li da ga necim blokiram ili sta da radim...

Ili kompresorom ili alatom za blokadu (ima blokada variomata i blokada klipa, uvrne se umesto svecice).

Moguce je i blokirati jacim srafcigerom ali onda rizikujes ostecenje bloka/variomata/srafcigera.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja