slavonac 81 Napisano Avgust 9, 2010 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Obzirom na ovogodišnji negativan omjer planirano - izvršeno nije bilo druge no krenuti na put dok još vrijeme dozvoljava. A dozvoljavalo je. "Šta mi to opet negdje putujemo?" - Zapita Mirela vidjevši kofere! "Ma ne - idemo u posjet rodbini!" Tako je i bilo.... Ideja za ovim putem rodila se davno - ustvari nakon mog prvog posjeta ondašnjoj Čekoslovačkoj 1987., nikad više nije niti umrla. Teško je nabrojiti koliko puta sam je od tada posjetio i uvijek se ponovno vraćao... No ovo su neka druga vremena a i prvi put idemo dvokotačem.... Ruta putovanja..... Pakiranje je proteklo rutinski za razliku od oproštaja koji je uvijek poseban i težak... U času smo bili na granici.... Današnje odredište je Komarno u Slovačkoj.... Iako mrzim vožnje po auto - cesti kroz Mađarsku to dođe na isto, ravno i monotono. Stajemo u neki restoran pa ujedno kupujemo vinjetu za četiri dana te istu plačamo 3 (tri) Eura!!! Mislim da je to cijena i za automobile! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Avgust 9, 2010 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Nastavak vožnje kroz Mađarsku nije ponudio ništa posebno sve do Szekesfehervara gde se konačno skidamo sa auto-ceste... Ulazimo u grad... Prilično lijep grad....onako po Mađarski koji daje naslutiti slavnu prošlost... I dok Mirela razgledava dučane... Ja se divim prirodnim ljepotama Mađarske... U gradu je bila neka proslava... Red je bio da i mi proslavimo... Mađarska još nije uvela euro ali se svagdje njime može platiti.....samo treba paziti na tečaj koji prilično varira! Nakon slavlja valjalo je dalje, no ovaj put lokalno... Sjever Mađarske obiluje vjetrenjačama.....naime zemlje EU-a do 2020-te moraju imati 20% energije iz obnovljivih izvora... Bivši granični prijelaz - most na Dunavu... I napokon - Komarno... .... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Avgust 9, 2010 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Prvo smo se pobrinuli za Suzanu... A onda se za nas pobrinuo domaćin - Marta i Emil - kojima se ovim putem još jednom zahvaljujemo na gostoprimstvu!!! U jutro - dan kao stvoren za vožnju... No, nakon klope domaćini predlažu kavicu u gradu što moja zakonita sa zadovoljstvom prihvaća. Suzana i ja smo bili u manjini te prihvatismo prijedlog.... Sretosmo i mladog bikera... Ovo bi trebao biti kužni pil (spomenik kugi) - kojeg smo sretali u mnogim gradovima koje je ova bolest poharala... Navodno jedini spomeni u gradu Slovaku - ostali su dignuti u čast Mađarima?! Negdje oko 11 sati krenusmo za Krakow... U Banskoj Bistrici naiđosmo na veliki trgovački centar i..... Nakon Banske Bistrice cesta postaje sve ljepša i ljepša... Ovo su inače poznata skijališta koja smo davno posjećivali za jako male novce....danas više nije tako - Europa i Euro su učinili svoje Nastavismo prema Dolny Kubin-u...gdje smo stali na kavu... Dolny Kubin je lijep i uredan gradić - uostalom kao i velika većina gradova u Slovačkoj - za razliku od cijena... Naime u istom ovom gradu smo 1999-te godine večeru sa pičem za četiri osobe platili 5 (pet) ondašnjih Njemačkih maraka!! Ovako to izgleda danas No neke stavari se ipak ostale iste... Nastavak nije ponudio ništa lošiji okoliš, naprotiv... Nedugo zatim... Iako niti u Slovačkoj ceste nisu loše u Poljskoj je vidljiv veliki odmak na tom polju... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Avgust 10, 2010 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Iako je bio četvrtak gužva na cesti je bila velika.... Od Lubina pa sve do Krakowa vodi dvotračna brza cesta prepuna zavoja....čisti užitak! No brzo nam je nestao osmjeh sa lica kad smo desetak kilometara prije današnjeg cilja vidjeli nepregledne kolone... U Krakowu smo posljednji put bili 1995. godine no očito je da je to sad jedna sasvim druga priča... Uglavnom trebalo nam je oko sat i pol za nekih deset kilometara gradske vožnje. Da stvar bude "bolja" još se i GPS pogubio.... Nakon što sam već izgubio dovoljno živaca zovem Joška, mog rođaka. I Joško stiže... Plan je bio da već sutra nastavimo put Košica tako da smo ubrzo otišli u grad... Otišli smo do dvorca u kojem su sahranjeni najveći junaci Poljske - no on je bio zatvoren... Veče smo završili u jednom od 1.500 restorana koliko ih Krakow broji - i većina su puni.... Ovaj navodno ima malo dužu tradiciju.... U jutro sam htio krenuti čim ranije, no.... ....Mirela i Joško nisu dijelili moje mišljenje....kao danas će biti loše vrijeme, pa jučer nismo niti dvorac obišli, mogli smo otići i do rudnika soli u blizini, pa tu je i Oswiecim....i tu sam popustio na veliko veselje ostalih.... Ostatak dana više nalikuje hodopisu no putopisu.... Joško se potrudio... A ja provjerio Suzanu... Zatim krenusmo u obilazak kao pravi turisti.... Prvo na neko brdo... ..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Avgust 10, 2010 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Nakon brda odosmo u centar... Navodno Krakow ima najveći trg u Europi.... Vrata grada... Pokušao sam predložiti nastavak razgledavanja iz "ovoga" no prijedlog se nije usvojio... I opet hodanje... I napokon malo... Kako li je tek njemu... A onda u dvorac...koji je ovaj put bio otovoren... I taman kad sam mislio da se mojim mukama bliži kraj......ekipa je izglasala da idemo u Wieliczku - razgledavati rudnik soli.....Mislio sam da se možda razgledava sjedeći - kao u Postojni naprimjer, ali ne. "A da odemo prije na ručak?" - upotrijebim zadnji adut! Uzaludno.... Za desetak minuta počesmo se pješice spuštati 54 kata ispod zemlje!!!!!! Posljednja stepenica!!! ..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4802 Napisano Avgust 10, 2010 Ne silazi, 5562 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Kako ste se vratili iz ovog rudnika.... ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Avgust 11, 2010 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Kako ste se vratili iz ovog rudnika.... ;D Na svu sreću liftom - no tih desetak sekundi unutra i nisu najsretniji period u životu!! ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Avgust 11, 2010 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Zapravo, prilično je impresivno vidjeti način i uvjete pod kojima su nekad rudari eksploatirali sol i koju je vrijednost ona imala.... Navodno se za pola kubika soli u ono vrijeme moglo kupiti cijelo selo!? Obzirom da su i rudari morali biti dobro plaćeni za svoj mukotrpan rad, dobivali su umjesto plaće onoliko soli koliko su mogli ponijeti u šaci - što govori da je onaj sa većom šakom imao i veću plaću.... Kako su i u ono vrijeme žene gledale na imovinski status prilično je jasno da su muškarci sa velikim udovima bolje kotirali u društvu...........što daje zaključiti da u cijeloj ljudskoj povijesti veličina muških udova igra bitnu ulogu!!! Navodno, oni konji koji su jednom završili u rudniku više nikad nisu ugledali danje svijetlo... Dvorana u kojoj se svake nedjelje služi misa.... Inače sve što se nalazi u rudniku napravljeno je od soli i drveta..... Obilazak rudnika traje oko dva sata i zaista se ima što za vidjeti.... Sam izlazak obavlja se liftom koji visinu od nekih stotinjak metara prolazi za cca desetak sekundi.... Pritom se u minijaturnoj kabini od metalne oplate koja je lijepo perforirana tako da vidite okno dizala, stiskate kao sardine i slušate ne baš ugodne zvuke... Doista ne znam što je gore silazak pješice ili povratak dizalom!! Nakon pravog turističkog dana, valjalo je kući na dogovoreni roštilj - naime Joško i Mirela obećali su napraviti odličnu večeru... Upravo takva je i bila..... ..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Avgust 11, 2010 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Nakon jučerašnjeg dana spavali smo kao bebe......i još nek mi netko kaže da turizam nije naporan! Jutro je bilo prilično tmurno - kiša je visila u zraku, čak su je i meteorolozi prizivali.... Mirela i Joško odmah predložiše da još jedan dan ostanemo u Krakowu - no ovaj put ostadoh dosljedan.... Joško je kao pravi domaćin ustao prvi, skuhao kavu i servirao doručak......što još reći o njemu osim - da nas je istinski kraljevski ugostio i zaista ne pamtim s kim sam se u tako kratkom vremenu toliko napričao.....naime čovjek je doslovno obišao svijet i to nekoliko puta!! Pozdrav i do skorog viđenja.... Poslijednje upute.... Danas smo odlučili ići do Košica, inače drugog po veličini grada u Slovačkoj i meni osobno najlijepšeg.... no to nipošto ne znači da idemo najkraćim putem.... Prema Zakopane-ma Južni dio Poljske je pretežno planinski te samim time turistički orjentiran.....to je valjda bio uzrok velikim kolonama automobila koje hrle u planine.... Inače i Slovačka kao i Poljska su pune policijskih patrola što tjera vozače na poštivanje propisa, naročito brzine vožnje - samo su kazne u odnosu na nas znatno umjerenije....što smo mi na sreću saznali samo u teoriji! Kako nam je ostalo viška Zlota valjalo ih je potrošiti.... Nowy Targ......tražimo dućane za djecu uz velikodušnu pomoć kolege.... I dok Mirela obavlja ono što najviše voli ja dobivam upute o dionici od Poprada do Košica ali preko Spišske N. Vesi koja je navodno odlična za vožnju i sa vrlo slabim prometom - što će se kasnije pokazati kao dobitna kombinacija!! Provjera buđeta... Ponovo.... Ovaj dio Slovačke je Nacionalni park - Visoke Tatre sa poznatim skijalištima. Ja ga pamtim po jako pristupačnim cijenama, bez velikih gužvi i po prekrasnoj prirodi! Dal je tako i danas!??.... Ždiar...oko 1.200 m.n.m. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Avgust 12, 2010 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Nastavno idemo cestom koja zaokružuje najviše vrhove Tatri..... Nakon Štrbske Pleso spuštamo se u dolinu koja razdvaja Visoke od Niskih Tatri..... Pojam niske treba uzeti sa rezervom obzirom da je većina vrhova Niskih Tatri viša od 2.000 m.n.m..... Inače u Niskim Tatrama nalazi se po meni najbolje skijalište u Slovačkoj - Jasna... Vrijeme za..... Potom u Poprad.... U Popradu se odvajamo prema Spišska N. Ves-i prema preporuci Poljskoga kolege.... Ubrzo cesta postaje osjetno lijepša i neisprekidana mnogim naseljima... Treba iskoristiti svaki trenutak za odmor.... Za oko sat vremena odlične vožnje stigosmo u Košice... Mirela ostaje čuvati Suzanu dok ja pokušavam naći smještaj.... .....no to u Košicama i nije lako.... Upitah nekolicinu ljudi za pomoć - no svi od reda bijahu stranci.... Onda sretoh časne sestre, one bi mogli znati.... "Oprostite znate li za neki pristojan hotel blizu centra za ne baš previše peneza!?" "Što vi mislite, da mi hodamo po hotelima pa znamo za cijene!?" - Glasio je odgovor! Nakon što sam izgladio situaciju nastavih dalje i ne baš brzo pronađoh pansion..... Pogled kroz prozor... Suzana je ostala na čuvanom parkiralištu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Avgust 13, 2010 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Pansion se nalazio nekakvih stotinjak metara od trga.....te smo Suzanu ostavili da mirno odmara - sutra je čeka naporan dan... Centar Košica je vrlo lijep a samo letimičan pogled na isti daje naslutiti da grad živi punim plućima.... Kužni pil - isti kao i u Komarnu.... Odbrojavanje do prvenstva... Grad stvarno puno toga nudi.... Upravo se održavao neki rok-koncert te imasmo i besplatnu muziku, doduše na Slovačkom..... Večer smo završili u jednom od mnogobrojnih restorana koji puno toga nude za još uvijek prihvatljive cijene..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Avgust 14, 2010 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Da, došao je i taj dan....... iako je prvotna ruta bila zamišljena da nakon Košica idemo u Užhorod (za Ukrajinu u ljetnom periodu više nisu potrebne vize), pa preko Orade-e za Suboticu i lagano podravskom doma - stvarnost je slijedeća.......u dosadašnja četiri dana uspjeli smo napraviti cijelih tisuću kilometara, pritom naravno ne brojim one silne kilometre što prođosmo pješice..... I nebo je bilo žalosno... I za čas - Mađarska - sve u redu imamo vinjetu.......koja vrijedi četiri dana a poslijednji je bio jučer.....opet tri Eura... Nastavljmo brzom cestom prema Miskolcu koja na većem dijelu ima ograničenje od 110km/h (radi se o normalnoj dvotračnoj cesti) - skoro da vinjeta niti ne treba... I vrijeme se popravlja.... Poslijednje tankiranje - Shel - 1 euro cijene 200 forinti ,(inače je oko 265) tako da je litra izašla negdje oko 2 Eura.......i onda nek mi neko veli da je Norveška skupa..... Auto-cesta počinje odmah iza Miskolca i vodi sve do Varaždina - tako da nismo nikud žurili..... Obzirom na dan u tjednu a time i gradsku pustoš odlučujemo se za prolazak kroz centar Budapesta.... Iduća tri sata bi bilo najbolje zaboraviti......dobro, popravili smo prosjek pređenih kilometara/danu..... Zahvaljujem se svima koji su doprineli da ovih pet dana zaista uživamo, a naročito našim domaćinima Marti, Jošku i Emilu...... KRAJ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...