Jump to content

Moto Zajednica

Bezbednosni prsluk

Recommended Posts

• In memoriam, 884 postova

Super cena! I izuzetno korisna stvar, pogotovo kada se vozi otvorenim putem u nocnim casovima. Vrlo rado bih obukao jedan, da smo ih poneli kada smo se prosli vikend vracali nocu sa Zlatibora Ibarskom magistralom...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1085 postova
  • Motocikl: Beta Xtrainer
ne bih ga stavio ni kada bi mi platili' date='pa nismo strasila nego motoristi.

svaki motor koji je u ispravnom stanju ima dovoljno osvjetljenja[/quote']

Upravo tako!

I dosta moto-opreme ima reflektujuæe detalje. Bar je takav sluèaj sa mojom.

U svakom sluèaju, taj prsluk treba imati kao deo opreme u sluèaju nekog kvara na otvorenom putu. Tada ga zaista treba navuæi na sebe!

• U prolazu, 75 postova
obavezan po novom ZOBS.

O tom zakonu se prica vec par godina. Svaki put kad krenu da kruze glasine da "samo sto nije usvojen" ljudi nagrnu u auto skole. Zna li neko TACNO sta ce sve da bude u njemu? Ima li negde predlog ili nacrt da se procita?

ne bih ga stavio ni kada bi mi platili,pa nismo strasila nego motoristi.

svaki motor koji je u ispravnom stanju ima dovoljno osvjetljenja

Ima - sa prednje strane.

Bez prsluka, npr u mracnoj noci po losem vremenu (npr pocela da pada kisa) "tackica" od zadnjeg pozicionog svetla se prilicno slabo vidi na npr krivudavom putu, dok prsluk moze da znaci razliku izmedju "video sam ga na 30 metara" i "video sam ga na 130 metara". Prilicno, zar ne?

Takodje, umorni vozac npr kamiona ili autobusa (ili kola, svejedno) moze zadnje stop svetlo motora pomesati sa automobilskim, misleci pri tome da je ispred automobil sa jednim neispravnim svetlom, sve dok ne pridje prilicno blizu. Mislim da prsluk itekako ima funkciju u voznji po noci ili magli, a kao sto SpaVe rece, takodje vrlo moze da koristi kad je neophodno stati na sred puta... uz sve to, ne zaboravite da kod nas te prsluke po sluzbenoj duznosti nosi policija, pa su ostali vozaci navikli (Pavlovljev refleks, sta cete) da cim ih vide refleksno usporavaju voznju...

• , 1322 postova

da objasnimo neke stvari

1 prsluk je ruzan u 3 p.m.

2 ako auto dolazi ispred motora prsluk se nevidi zbog farova(znaci ne pomaze)

3 ako auto dolazi iza motora vidi se stop svjetlo (i to je dovoljno) a u 90 posto slucajeva je motor brzi od auta tako da auto ne pretice (znaci ne pomaze)

4 ako auto dolazi sa bocne strane vidio je ili motor ili farove ili je cuo zvuk auspuha,jer ako nije vidio nista od toga onda je kasno da vidi i prsluk (znaci ne pomaze)

5 jedina korisna stvar je u slucaju kvara da te vozaci vide na cesti kada je motor bez osvjetljenja i u tom slucaju ga treba imati

• Svrati ponekad, 426 postova

Sve sto je Andrej rekao stoji 101%... e a sad sto je ruzan i sto mnogima ne bi palo na pamet ili im je glupo ga ga nose (ukljucujuci i mene :roll: ) to je vec druga prica...

3 ako auto dolazi iza motora vidi se stop svjetlo (i to je dovoljno) a u 90 posto slucajeva je motor brzi od auta tako da auto ne pretice (znaci ne pomaze)

4 ako auto dolazi sa bocne strane vidio je ili motor ili farove ili je cuo zvuk auspuha,jer ako nije vidio nista od toga onda je kasno da vidi i prsluk (znaci ne pomaze)

1. Slazem se

2. Spreda se vide farovi, to je OK

3. Ovde se ne slazem - zamislite voznju po mrkloj noci, vracate se sa mora ili Zlatibora Ibarskom ka Beogradu, kasnite, i pocinje da pada kisa. Auto je u takvim uslovima sasvim sigurno brzi od motora, osim ako bajker ima deathwish :roll:

4. Ok, zavisi iz kog ugla, ali mislim da cak i tu farovi koji osvetle prsluk omogucavaju da se motorista vidi mnogo ranije...

• Drug član, 2143 postova

4 ako auto dolazi sa bocne strane vidio je ili motor ili farove ili je cuo zvuk auspuha' date='jer ako nije vidio nista od toga onda je kasno da vidi i prsluk (znaci ne pomaze)[/quote']

1. Slazem se

3. Ovde se ne slazem - zamislite voznju po mrkloj noci, vracate se sa mora ili Zlatibora Ibarskom ka Beogradu, kasnite, i pocinje da pada kisa. Auto je u takvim uslovima sasvim sigurno brzi od motora, osim ako bajker ima deathwish :roll:

4. Ok, zavisi iz kog ugla, ali mislim da cak i tu farovi koji osvetle prsluk omogucavaju da se motorista vidi mnogo ranije...

Ja bi se slozio da je prsluk gadan u 3 p.m. Ali je svakako jako koristan u datim vremenskim ne-uslovima pa bih ga ja svakako koristio, na ustrb estetike, a u korist bezbednosti.

:D:D:D

• Svrati ponekad, 419 postova
  • Motocikl: BMW S1000XR '16, BMW R1250GS HP ADV '19

Bolje da umesto da nosimo taj prsluk ofarbamo motor u zlatnu.

1. Ostaje isto mozda jos i gore :D

2. Ostaje isto

3. Ostaje isto

4. Ostaje isto samo sto moze neko namerno da naleti na nas: Vidi tozla!

:P

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

Ljudi, šta prièate vi? Prsluk je gadan/ružan? Pa to je deo opreme koji nema estetsku, veæ bezbednosnu funkciju... Dušu dao za ovo što Andrej prièa. Ako æe me zbog tog prsluka neko bolje videti, JEBE MI SE što je, navodno, ružan ili što æe neko da pomisli kako nisam 'cool'... svašta s vama.

Po gradu (straJebaje i ostalo) i nije nešto preterano koristan... èak štetan po frajerski imidž vlasnika :wink:, ali daleko od toga da ga ne treba imati.

• , 1322 postova

ljudi pricamo o glupostima,zna se za sta taj prsluk sluzi a ako je netko htio poboljsati svoju vidljivost dok se vozi na motoru sto si nije kupio neku reflektirajucu jaknu,nego bi svi htjeli biti sminkeri u crnom,sivom...

osim toga siguran sam da svi oni koji zagovaraju da bi bilo dobro staviti ga kada se voze na motoru da ga nitko nikada nije stavio na sebe

14 godina se vozim i nikoga nisam vidio s tim na motoru osim ako nije ostao negdje u kvaru.

od kada sam bio dijete vozim motore i cim sjednem na motor znam koliki je postotak da me netko srusi i svjestan sam toga da mi je glava u torbi i nikakav prsluk to nece promjeniti

i dalje tvrdim da je to dobra stvar kada ostanes u kvaru ali NIKADA ga necu staviti na sebe dok vozim motor

P.S. apsolutno da ga treba imati ali ispod sjedala

• Zainteresovan, 584 postova
  • Motocikl: ZX 12 R

4 ako auto dolazi sa bocne strane vidio je ili motor ili farove ili je cuo zvuk auspuha' date='jer ako nije vidio nista od toga onda je kasno da vidi i prsluk (znaci ne pomaze)[/quote']

1. Slazem se

Sale....SLAŽEM SE 100%!

Možemo i sami da doprinesemo da budemo bolje vidljivi i bez tog famoznog prsluka.Neki pominju kišu i lošu vdiljivost..ja nemam šminkerski crni kišni...moj kišni "DREÈI" od boja,moja kaciga ima dvjesta boja,šareni se,mnogi dijelovi opreme imaju Scotis 3M-reflektujuæi materijal.Prsluk bi trebalo nositi u torbi...pod sjedištem i koristiti ga samo kada na putu ostaneš u kvaru.Šta mislite koliko je bezbjedan kada poène da se leprša i diže za vrat i kada poène da te ljulja veæ na 20 na sat?PROBAO SAM .U BiH je obavezan za bicikliste i to je u redu ( mada ga rijetko koriste )

• www.markone-pegaz.rs, 2426 postova
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Ja sam na strani onih koji razmišljaju o bezbednosti, a ne fenseraju.

Doduše nisam iskusan bajker, pa ne znam kako prsluk utièe na aerodinamiku. Mislim da i to mora da se uzme u obzir kada se prièa o bezbednosti.

Ipak, kao iskusan vozaè automobila (bar se posle 18 godina smatram takvim), mogu da vam priznam da je bajkera sve više u saobraæaju. Neki su vešti, neki i nisu... Uglavnom mora se otvoriti èetvoro oèiju kada se ukljuèuješ u saobraæaj. Bez obzira kako. Èak i peške!

Velike brzine postižu se za kratko vreme i na kratkim razdaljinama. Gledam svaki dan klince kako zuje na motorima ne razmišljajuæi o drugim uèesnicima u saobraæaju. Ne razmišljajuæi da li ih neko uopšte vidi, a ako ih i vidi, koliko je u stanju da proceni njihovu brzinu. Pogotovo stariji i deca. Prvi, jer su im refleksi i èula na žalost otupeli, a drugi, zbog nedostatka životnog iskustva.

Ljudi... u pamet se!

Ja lièno æu stalno voziti moj bajk sa upaljenim svetlima. I danju i noæu, i u gradu i na otvorenom putu. Moje iskustvo u uoèavanju bajkera na putu je da se bar 80% bolje vide sa upaljenim svetlom! A nikad neæu zaboraviti (mislim da je to jedino što pamtim iz škole kao pametno) šta nam je profa OTO-a govorio: U saobraæaju je mnogo važnije BITI viðen nego videti!

Možda zvuèi glupo, ali možda mi je ta reèenica spasila život u ko zna koliko situacija. Od toga da parkiram sa strane kada su mi svetla u kvaru, pa do toga da odustanem od vožnje po gustoj magli ili nekoj meæavi. A o vožnji na APN-u do 18. godine da ne prièamo...

Prsluk... izuzetno korisna stvar po meni koju obavezno vozaèi motora kojima ne smeta u vožnji treba da stave na sebe na otvorenom drumu. Po gradu... mislim da je dovoljno upaliti svetlo i voditi raèuna.

Aerodinamika je veæ potpuno druga tema, ali i potpuno razumem vozaèe koji imaju problem stabilnosti zbog prsluka...

:sesirko:

• Svrati ponekad, 375 postova
ne bih ga stavio ni kada bi mi platili' date='pa nismo strasila nego motoristi.

svaki motor koji je u ispravnom stanju ima dovoljno osvjetljenja[/quote']

Ima - sa prednje strane.

Bez prsluka, npr u mracnoj noci po losem vremenu (npr pocela da pada kisa) "tackica" od zadnjeg pozicionog svetla se prilicno slabo vidi na npr krivudavom putu, dok prsluk moze da znaci razliku izmedju "video sam ga na 30 metara" i "video sam ga na 130 metara". Prilicno, zar ne?

Takodje, umorni vozac npr kamiona ili autobusa (ili kola, svejedno) moze zadnje stop svetlo motora pomesati sa automobilskim, misleci pri tome da je ispred automobil sa jednim neispravnim svetlom, sve dok ne pridje prilicno blizu. Mislim da prsluk itekako ima funkciju u voznji po noci ili magli, a kao sto SpaVe rece, takodje vrlo moze da koristi kad je neophodno stati na sred puta... uz sve to, ne zaboravite da kod nas te prsluke po sluzbenoj duznosti nosi policija, pa su ostali vozaci navikli (Pavlovljev refleks, sta cete) da cim ih vide refleksno usporavaju voznju...

odlicno i realno objasnjenje...niko nas netera da ih stavljamo po gradu...

• Svrati ponekad, 254 postova

to sasa care :!: :D mi smo primorci malo slabijeg sluha za tu zastitnu opremu, odje kad su kacige uveli da se nose bilo je bruke, i dan danas ima legendi koje radje placaju kazne nego da stave kacigu. ljeti papuce i japanke prvi ja koristim da podjem motorom od bijele do igala jer me mrzi da oblacim patike i poslije mi noge smrde :wink: . sve to stoji za bezbjednost ali se najezim i kad ga vidim da prodje pored mene

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

Taj prsluk je obavezan samo u Americkim vojnim bazama. Cim prodje rampu, parkira i skida prsluk i vozi, i pre nego sto udje u bazu stane i stavi prsluk, samo moraju da paze da ih MP nevide jer oni mogu da im pisu prijave bez razlike da li je u civilu ili ne, ili u bazi ili ne (USA only).

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja