Jump to content

Moto Zajednica

Pocetnicki bike za puniju osobu?

Recommended Posts

• Zainteresovan, 635 postova
  • Motocikl: Suzuki DL650

@m900

da zamalo da zaboravim, daj neku sliku svog motora pliz, samo da vidim kakve retrovizore imas, hocu da nadjem nesto pregledno za BG guzve

@everybody

moram da sredim ovaj plasticni branik sto sam polomio, da li znate nekog ko "vari" plastiku?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

e sad samo da nadjem neke wind stoppere za kolena po normanoj ceni, cujem da oni sa dosta predjenih km savetuju da se to uvek nosi

moram malo da procackam po drugom delu foruma, aj vidimo se kasnije

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

@m900

da zamalo da zaboravim, daj neku sliku svog motora pliz, samo da vidim kakve retrovizore imas, hocu da nadjem nesto pregledno za BG guzve

@everybody

moram da sredim ovaj plasticni branik sto sam polomio, da li znate nekog ko "vari" plastiku?

Čestitam na motoru i da ga sa užitkom voziš.

;D ;D ;D ali su retrovizori za trotinet

Imaš sreće,jer kod slabog kontakta može izgoriti centralina od paljenja,a za svaki cilindar košta cca 250 eura.

Zato pazi da ti kleme na akumulatoru uvijek budu zategnute i da ne gubi kontakt.

Što se tiče štelanja desmodromike, nije to svemirska nauka, samo moraju se imati pločice za zamjenu u svim dimenzijama, a na slici su označene brojevima 17 i 19:

Ovdje je samo jedna strana, a u katalogu ih ima 4 (dakle ove sve pločice s popisa i još tri puta toliko('ko ih ima osim ovlaštenog servisa?)

13b28947.jpg

A evo ti i mog motora,inače ti originalne retrovizore na Monsteru zovu" Mickey Mouse ears"  ;D

ba421ca5.jpg

e jesam se navukao da znas ! juce sam prvi put ono bas vozio po putu, presao sam  oko 250km za 5 sati. Seo sam na motor ujutro u 8 i nisam stao dok sake nisu pocele da peku od bola :P

laganica po vijugavim putevima, nema saobracaja mnogo, dan prelep skoro letnji, ma milina. E zato sam kupio motor, od sad kad god je prognoza suncano, eto mene u Smederevu i okolini da uzivam u voznji :)

@m900 uhh hvala za info, ja to skroz nisam tako skontao kod majstora bio, rekao mi covek da se steluju ventili, i ja reko neka tu rezervni delovi da se uzimaju, samo dohvati motorcangle i nasteluje? Seli smo i napravili zajedno spisak sta da se poruci od delova, i bilo je samo semering i ulje, sve ostalo je njegov rad.

sad izvini sto te smaram, ti kad si radio stelovanje ventila na tvom dukatiju, snaci morao si da kupis te plocice? to mi majstor nije spomenuo :(

Da imao sam srece sa akumulatorom, znaci nije se otkacilo skroz bilo, nego je kontakt oslabio, uzeo burazer da pogleda, WDom isprao naslage od kiseline na srafu, i pritegao samo, i nakon toga motor upalio bez problema (pre toga uopste nije mogao da vergla)

• Ne silazi, 5563 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Nemoj da te brine ta prica sa plocicama...plocice se koriste za stelovanje ventila na jos mnogo motora, kao i na mom Stromu.

PS. ja bih se pre zabrinuo zbog toga sto to majstor nije znao

ma zvao sam, u servisu se niko ne javlja, a na broj prodaje te firme se javlja automat i kaze da je broj neispravan. Inace ti brojevi im stoje na web sajtu ?!

sad stvarno nisam pametan, cim sam majstoru rekao koji motor imam, i pre nego ga je video, rekao je da je to poseban motor koji trazi stelovanje ventila, znaci zna o cemu se tu radi. E sad nije spomenuo te plocice, mozda ima u radnji komplet za sve motore? Uglavnom dogovorili smo se da dodjem sledeci vikend, a da ce on imati spremno sve sto treba da se radi.

Sta da radim, nek opravi covek sada, pa ako bas nisam zadovoljan trazicu dalje sledecu sezonu. Sad mi je on jedini izbor, jer motor ne mogu da vozim nigde daleko (nemam dozvolu).

Da kucnem u drvo motor radi bez problema sada i bez sauga, moguce da je zezao ranije jer je dugo stajao, pa sam mu sipao neki oktan booster i bezolovni benzin. Sad stavljam super po preporuci majstora, eto kazem u nedelju sam se slatko izvozao 5 sati, nikakvih problema nije bilo.

Odradicu to ciscenje karburatora, filtera goriva, sredjivanje ventila, semeringe i nadam se da sledece dve godine kupujem samo ulje i filtere :)

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

sa željom da te odlično služi i punooooooooo punoooooooooo sigurnih kilometara  ;)

ps. mali savet, ako radi ne diraj  ;)

@m900 uhh hvala za info, ja to skroz nisam tako skontao kod majstora bio, rekao mi covek da se steluju ventili, i ja reko neka tu rezervni delovi da se uzimaju, samo dohvati motorcangle i nasteluje? Seli smo i napravili zajedno spisak sta da se poruci od delova, i bilo je samo semering i ulje, sve ostalo je njegov rad.

sad izvini sto te smaram, ti kad si radio stelovanje ventila na tvom dukatiju, snaci morao si da kupis te plocice? to mi majstor nije spomenuo

Onaj tko štela ventile mora imati svoje pločice u svim dimenzijama, jer kada provjeri zazore na ventilima, ako su preveliki ili knap, mora promjeniti pločicama koje će dati ispravan zazor.

Ali kod Ducati motora i desmodromike nema federa koji vraćaju ventile, već bregasta zatvara prako klackalica ventile mehaničkim putem i drži ih zatvorene do faze otvaranja, a tu su donje pločice(br.4 na slici) za zatvaranje ventila jako bitne jer ako su knap može puknuti ventil ili klackalica, a ako su labave ventil ne zaptiva potpuno i može izgoriti.

Da i drugi motori imaju pločice za štelanje, ali za Ducati ne pašu od drugih motora.

Osim toga provjeri i naruči remenje distribucije,jer ako su labavi,nema dotezanja,a inače kada se novi montiraju obavezno je provjeriti ležaje španera.

Inače se remen zateže na 4,5 kg(uzme se feder vaga , zakači se za španer i kada nategneš na 4,5 kg stežeš španer)

Evo ovdje na slici možeš vidjeti gornje(2) i donje(4) koje su potrebne, a ako ih majstor nema , kada pramjeri luft, onda mora naručiti u dimenziji koja je potrebna za pravilnu toleranciju.

Meni ventile štela Tonči u ZG i on je vrhunski Ducati mehaničar i ovlašteni, a sve ostalo si radim sam.

Naime jedan moj drug je sam štelao ventile, ali je dva tjedna čekao pločice iz Italije sa rastavljenim motorom.

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

Bas sam hteo da pitam kako ovo funkcionise ali m900 je objasnio unapred! :)

Hvala!

Znaci ako sam dobro shvatio ove plocice ostaju u masini za razliku od "klasicnog" metoda podesavanja sa mernim listicima i debljina plocice formira ispravan zazor na trajnoj bazi.

hvala na objasnjenju, tek sad vidim da u stvari nista ne znam, ja sam to "stelovanje" dozivljavao kao ono dodjes kod majstora, on uzme srafciger i namesti te ventile, nije mi na pamet padalo da se u stvari narucuju te plocice i menjaju u samom motoru. Ma necu vise da smaram ovde nego cu lepo da odem i iscitam sve na tu temu. Sad mi je samo frka sta li je majstor u stvari hteo da radi kad nismo narucili te plocice :(

nego da se pohvalim isao sam sinoc u prvu nocnu voznju, i to po kisi. Uopste mi se nije dopalo, za mene je sunce i toplina, a ne kisa i blato.

Kao prvo vizir se totalno umaze, i cim ti auto sa ukljucenim svetlima de u susret, nista zivo ne vidis. Morao sam da drzim malo podignut vizir, pa da glavu spustam po potrebi.

Dalje bio sam toliko inteligentan, da u voznju krenem u farmerkama. Bio sam pod utiskom da je kisa toliko slaba da to necu ni osetiti. VELIKA greska!

Posle jedno 20km, voda se nakupila na sedistu, pa su mi da izvinete nazebla jajca :(

Kako se ostali snalaze u voznji po kisi sto se tice vizira? Da li je uopste moguce voziti tako (nocu pogotovu), tj da li kod skupjih kaciga ostaje dobra vidljivost?

p.s. hvala na lepim zeljama, cestitkapa i pozdravima

uh zaboravih da pitam

@m900

oboreno svetlo mi se cini bas bas slabo, ne bih bio siguran sa tim svetlom ni pri brzini od 50km/h

dugo svetlo nije mnogo bolje, ali je podnosljivo pri manjim brzinama

samo da proverim da li je tako i kod tebe, ne razumem se u farove, da li to moze vremenom da izgubi jacinu, ili ne moze.

Pretpostavljam da je kupovina nekog alternativnog resenja u vidu jaceg fara ili xenona jako skupo?

Postoji li mogucnost da se kupi jaca sijalica?

hvala

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

Papa, bolje kacige imaju tzv. pinlock (dupli vizir) pa ne magli kad je vlazno vreme. Ja sam se skoro ponovio sa kacigom i stvarno mnogo znaci. Motor realno nije za kishu ali za slucaj nuzde se izdrzi.

uh zaboravih da pitam

@m900

oboreno svetlo mi se cini bas bas slabo, ne bih bio siguran sa tim svetlom ni pri brzini od 50km/h

dugo svetlo nije mnogo bolje, ali je podnosljivo pri manjim brzinama

samo da proverim da li je tako i kod tebe, ne razumem se u farove, da li to moze vremenom da izgubi jacinu, ili ne moze.

Pretpostavljam da je kupovina nekog alternativnog resenja u vidu jaceg fara ili xenona jako skupo?

Postoji li mogucnost da se kupi jaca sijalica?

hvala

Ja ti izbjegavam noćnu vožnju i mokru cestu.

Pokisao sam i ja lani od Pakraca do Virovitice i to po noći.

Svjetla su ti takva kakva jesu, nužno zlo za noćnu vožnju.

Čuj na motoru čim malo prikočiš svjetlo ti se skrati na 5 metar ispred tebe i tek onda ništa ne vidiš.

prva prava nocnavoznja sinoc, bio sam koncentrisan 150%. Brzina 50-60, to mi je za sada ono gde sam siguran da mogu da reagujem na vreme na seoskim putevima. Vuce brzina jbg, gledam ni ne oseti se u krivinama neka veca brzina, a po seoskim putevima u mraku samo razmisljam o tome da neko nije ostavio neosvetljen traktor na sred puta.

Vozio sam se jedno tri sata, od osam do jedanaest, vetar i hladnocu nisam osetio preko jakne, ali su mi se kolena smrzla, imao sam samo farmerke. Hmm moram da nadjem neke xxxxl pantalone.

E da, imao sam pre par dana problema sa desnim stopalom, drzao sam ga uvek iznad kocnice, kako bih mogao brzo da reagujem, i naravno u tom neprirodnom polozaju je vrlo tsko drzati nogu duze vreme. Ja sam u nedelju posle 5 sati voznje tako bas imao problem sa tim desnim stopalom.

Medjutim juce dok sam se vracao sa posla, vidim decka na nekom trkackom motoru, i obratim paznju gde drzi stopala. Vidim da mu nije desno iznad kocnice, nego komotno stoji na osloncu i usmereno je na dole (znate na sta mislim). I tako resim ja da odmah sebi nametnem prave navike, i namerno sklanjam stopalo sa kocnice kad god ne zelim da kocim. Koje olaksanje :)

Kako od malena nisam u svetu motora, nisam imao od koga da pokuim tako neke sitnice. Ko zna sta jos radim pogresno, a da nisam ni svestan :(

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

Ima kurs bezbedne vožnje... možda je cimanje pošto je u Zrenjaninu ali ja bi bio "bezobrazan" i savetovao ti  da dođeš pod obavezno  ;)

meni je još za kola instruktor stalno govorio da za kola dok ne pređeš 10. 000 nisi vozač već samo učesnik u saobraćaju koji je osposobljen da ne povredi ni sebe ni druge u saobraćaju... verujem da je na motoru ta kilometraža još veća...

prva prava nocnavoznja sinoc, bio sam koncentrisan 150%. Brzina 50-60, to mi je za sada ono gde sam siguran da mogu da reagujem na vreme na seoskim putevima. Vuce brzina jbg, gledam ni ne oseti se u krivinama neka veca brzina, a po seoskim putevima u mraku samo razmisljam o tome da neko nije ostavio neosvetljen traktor na sred puta.

Vozio sam se jedno tri sata, od osam do jedanaest, vetar i hladnocu nisam osetio preko jakne, ali su mi se kolena smrzla, imao sam samo farmerke. Hmm moram da nadjem neke xxxxl pantalone.

E da, imao sam pre par dana problema sa desnim stopalom, drzao sam ga uvek iznad kocnice, kako bih mogao brzo da reagujem, i naravno u tom neprirodnom polozaju je vrlo tsko drzati nogu duze vreme. Ja sam u nedelju posle 5 sati voznje tako bas imao problem sa tim desnim stopalom.

Medjutim juce dok sam se vracao sa posla, vidim decka na nekom trkackom motoru, i obratim paznju gde drzi stopala. Vidim da mu nije desno iznad kocnice, nego komotno stoji na osloncu i usmereno je na dole (znate na sta mislim). I tako resim ja da odmah sebi nametnem prave navike, i namerno sklanjam stopalo sa kocnice kad god ne zelim da kocim. Koje olaksanje :)

Kako od malena nisam u svetu motora, nisam imao od koga da pokuim tako neke sitnice. Ko zna sta jos radim pogresno, a da nisam ni svestan :(

Prednju kočnicu koristi za kočenje,ali samo sa dva prsta,probaj vidjet' ćeš.

Nemoj slučajno u panici stiskati punom šakom, uvijek samo dva prsta(na svim Ducati motorima sa duplim diskovima napred)

Stopala na fuzrasterima drži tako da ti jastučići na stopalima iza prstiju pritišću fuzraster, dakle na prvoj trećini stopala gledano od prstiju, a ne na polovici pa da odozad izgledaš k'o Pajo Patak.

Ako nisi znao i prenošenjem težina sa noge na nogu upravljaš motorom(kao na skijanju)

ee dobra ideja za te kurseve sigurne voznje, ali cu morati da sacekam dozvolu, kako bih uopste mogao da putujem za ZR

ma naravno samo iskustvo, nista ne moze da zameni predjene kilometre. Doduse, kao i kod kola, oni sa godinu - dve iskustva su mozda i najrizicniji, jer se obicno posle tog perioda covek opusti, misli kako je bogom dan vozac pa krene malo agresivnije, nazalost tu se obicno prave kobne greske.

Ja jos imam tu srecu da nisam klinac vise, imam nekih 11 godina voznje auta iza sebe, pa i mogu da procenim uslove na putu, saobracaj itd. Ali definitivno vidim koliko je lako za klince da se povrede. Bas ume da te povuce brzina, a i da ne primetis.

aha M900, trenutno se navikavam da koristim obe kocnice kad god zelim da usporim. Nikad ne idem brze nego sto se osecam sigurno da u svakom trenutku mogu da ukocim na vreme. Medjutim drzim samo jedan prst na kocnici. Imam dva diska napred pa racunam da je dovoljno? Mnogo mi je komfornije da tako drzim ruku, ako zelim da sva prsta da kocim onda ne mogu uvek da ta dva prsta drzim iznad kocnice. A ako samo kaziprstom kocim, onda mogu tako non stop da vozim, da ga drzim podignutog na kocnici, a ostala 4 prsta drze volan. Da li mislis da je ovo pogresno?

Ne znam zasto ali se osecam sigurnije ako je prst vec spreman samo da pritisne, sa sve rukavicama mi je frka da li cu u hitnom slucaju imati dovoljno "muscle memory" da potrefim kocnicu.

Aha znaci stopalo stoji na osloncu blizu prstiju (prva treciina kako kazes)? Ja sam drzao na pola, posto imam cipele, zakacim na stikli (nemoj da me zajebavate, ne nosim stikle, nego svaka muska cipela ima malu stiklu). E bas cu da probam danas tako da stavim blizu prstiju. Ocu od pocetka sve pravilno da naucim, dok mi jos nije preslo u naviku, sad je najlakse da korigujem.

Hvala na savetima

uhh zbog prokletog posla mogu da vozim samo navece, dok ja dodjem na selo, vec pao mrak :(

samo da proverim sa vama, imam jak bol u vratu, u predelu sadnjeg prsljena do vrata, tj ukocen sam, i deluje mi da se ukocenost pojavi nakon svake voznje

s obzirom da je kaciga veoma lagana, pitam se da li mozda glavu drzim u pogresnom polozaju, sto prouzrokuje ukocenost>?

sedim veoma uspravno, znaci kao ono sto nas u osnovnoj skoli uce, ispravi ledja.. Gledam pravo napred, kada normalno sedim u vidnom polju uopste ne vidim motor. E sad racunam mozda treba da nagnem glavu dole?

A mozda samo treba da se naviknem, jer do sada nisam ove misice naprezao na isti nacin??

U toku voznje, nemam nikakve bolove, biti nelagodnost, glava je u prirodnom polozaju. Ali ujutro kad ustanem onda boli.

• Svrati ponekad, 331 postova

meni sad malo nije jasna ova tema...

trazish motor za ortaka, pa za sebe, pa za ortaka pa onda ti kupujesh motor ..

mozda sam ja pogubio konce...

e jbg nemoj brate da me podsecas, hteo je ortak da vozi, ali sam ga zajebao i kupio motor koji je on hteo.

salim se, to je bila sala, da si gledao seriju od prve epizode to bi odma provalio. rekao sam za ortaka da me niko ne provali da u stvari trazim za sebe. Izvini sto to nisam lepo objasnio. Ali realno, ne mozes npr da dodjes Ljovisnu da gledas od 35te epizode, tako i ovo :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja