Vuja 35 Napisano Mart 9, 2010 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Голям, благодаря ти за представянето на този двигател. Аз не знам нищо за njihovij производство и аз бях просто приятно изненадан, когато видях текста. Добре дошли сред моите собствени. Велико ти хвала на представљању овог мотора. Нисам знао ништа о њиховиј производњи и баш сам се пријатно изненадио када сам видео текст. Добро дошао међу своје. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jozamladen 21 Napisano Septembar 7, 2010 Svrati ponekad, 155 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Keeway Cruiser 250 Prijavi odgovor kao problematičan Ево да отворим тему, мада о њој не знам скоро ништа. Дакле овде ће се говорити о 2Т и 4Т мотоциклима из Источне Европе, који нису ни Јава ни МЗ. А има их довољно - Сокол, Јунак, Панонија, Балкан итд. За почетак прилажем пар слика, а познаваоци и љубитељи нек се јаве Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Зорге 695 Napisano Septembar 7, 2010 Drug član, 3087 postova Lokacija: The very heart of southern Banat Prijavi odgovor kao problematičan Млађо, а камо су ти Ромет, Чепел, Данувиа (пази кад раде - http://www.danuvia.hu/ )...? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 35 Napisano Septembar 7, 2010 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Izbrisao sam Simsona jer su ovde motori који нису ни Јава ни МЗ. Sada MZ Svet treba posmatrati u širem kontekstu, Istočni blok se okuplja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ssekir75 36 Napisano Septembar 7, 2010 Svrati ponekad, 450 postova Lokacija: nis - bela crkva Motocikl: voshod 3m, moto guzzi falcone Prijavi odgovor kao problematičan o junaku sam napisao u temi o rusima, a imao sam srecu da vozim i panoniju i danuviu. panonia je lep motor, zao mi je sto taj koji sam ja vozio ( imao je reg br s 10207) nije imao papire pa ga nisam kupio ( tad mi je bilo vazno da imam motor za voznju a ne za ukras). secam se da mu nije trebao akumulator, palio ko mina, 68x68 klip, a bilo mi je interesantno sto je imao strelicu na vrhu kucista menjaca koja je pokazivala u kojoj je brzini. jos negde imam kopiju uputstva na srpskom, pa ako nekog zanima... danuviju je imao otac mog tece, bila je sva razdrndana ali sa papirima, pa sam negde bio nagazio jednu bez papira i mislio da je prekucam,ali starac nije teo ni da cuje. i taj ostatak je dao ciganima za otpad ( da li dakazem da sam poludeo kad sam cuo za to) sta ja znam,za mene malo slaba,mada za 125ccm iz tog vremena, i u ne bas dobrom stanju, i ne tako losa. ko ima vise iskustva neka kaze. romet motorice sam vidjao nekada davno po nisu, ali o njima ne znam apsolutno nista. balkan sam vido samo na slici Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ssekir75 36 Napisano Septembar 15, 2010 Svrati ponekad, 450 postova Lokacija: nis - bela crkva Motocikl: voshod 3m, moto guzzi falcone Prijavi odgovor kao problematičan pade mi na pamet,zbaoravili smo emw,iwl i awo od nemaca, pragu i bemerland od ceha i veci broj fabrika kod poljaka. trenutno nisam u mogucnosti da radim bilo sta o ovome,ali da napomenem... ko zna nek napise sta,a ja cu kad imam vreme da napisem sta ja znam... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MZ 80 Napisano Novembar 24, 2010 I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028 Prijavi odgovor kao problematičan Skoro da je ko MZ, nema veze, vazno da su deca vesela!! Panonia Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ssekir75 36 Napisano Novembar 24, 2010 Svrati ponekad, 450 postova Lokacija: nis - bela crkva Motocikl: voshod 3m, moto guzzi falcone Prijavi odgovor kao problematičan vujo, prebaci sve ovo u onu temu o motorima istocnog bloka. da se ne rasipa materijal po temama, ko ce da pronadje kad mu treba... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 35 Napisano Novembar 24, 2010 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Nisam to baš pametno uradio. Ubacio sam "Motocikli iz Istočne Evrope" u "Nije baš MZ ali...". Onda sam shvatio da sam se zajebo i da je trebalo obrnuto ali nazad nema pa kad su već postovi pobacani ko zna kako bar da naziv teme bude adekvatan i onda sam ga napravio ovako. Izbegavam da čačkam bilo šta, nisam se baš snašao u novom Forumu pa se plašim da nešto ne zajebem. Opet, u pravu si, ako se čeka može da se pogubi pa je još gore. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ssekir75 36 Napisano Novembar 25, 2010 Svrati ponekad, 450 postova Lokacija: nis - bela crkva Motocikl: voshod 3m, moto guzzi falcone Prijavi odgovor kao problematičan ma ko mu klacka koske, bitno da je na jednom mestu. lako ces da skapiras sta se desilo ako si novi, a sa druge strane, znas kad bi se setio da prekopam ceo mz svet ( o celom bjb iluzorno je i govoriti). jednostavno nemam vremena za to. tako bi verovatno uradio i neko ko trazi podatke... zato je bolje i ovako nego onako u dve teme Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MZ 80 Napisano Novembar 26, 2010 I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028 Prijavi odgovor kao problematičan Izbrisao sam Simsona jer su ovde motori који нису ни Јава ни МЗ. Sada MZ Svet treba posmatrati u širem kontekstu, Istočni blok se okuplja. Ali se Simson vozi sa A kategorijom i IFA ga je pravila , pa su ga nazvali mini MZ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
karbi 224 Napisano Novembar 26, 2010 Svrati ponekad, 415 postova Lokacija: sokobanja Motocikl: Honda cbx 750f, Jawa 350/361, Jawa 250/559, Prijavi odgovor kao problematičan Tema je odlicna. sobzirom da volim stare motore i da radim na jednoj staroj Jawi, ovakve teme su mi veika inspiracija i podsticaj Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wulfy 196 Napisano Novembar 26, 2010 Drug član, 1592 postova Lokacija: Budva - MNE Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada Prijavi odgovor kao problematičan Evo spisak fabrika iz socijalističkih zemalja, vrlo moguće da nije potpun, ali to je ono što znam da se radilo u socijalizmu Sovjetski Savez ГМЗ - Горький мотоциклетный завод od 1941 ИМЗ - Ирбитский мотоциклетный завод koji kasnije dobija ima komercijalno ime Ура́л, odnosno Ural ИЖМАШ - Ижевский Mашиностроительный Завод poznat pod imenom ИЖ, odnosno IŽ КМЗ - Киeвский Мотоциклетный Завод poznatiji pod komercijalnim imenom Днепр, odnosno Dnjepar ЛМЗ - Ленинградский мотоциклетный завод ММЗ- Московский мотоциклетный завод ММВЗ - Минский Мотовелозавод poznatiji sa komercijalnim imenom Минск, odnosno Minsk НАТИ - Научном автотракторном институте ПМЗ - Подольском механическом заводе ТИЗ - Таганрогслий инструментальный завод No. 65 им. т. Сталина ТМЗ - Тюменский мотоциклетний завод ХМЗ - Харьковский мотоциклетный завод ЗиД - Завод имени Дегтярёва, komercijalni naziv je Ковровец za 125 kubične i Восход za 175 kubične motocikle. Bugarska Балкан Jugoslavija Tomos Čehoslovačka ČZ - Česká Zbrojovka Jawa Poljska Sokół SHL - Suchedniowska Huta Ludwików WSK - Wytwórnia Sprzętu Komunikacyjnego Mađarska Pannonia Csepel Ostaju još Albanija i Rumunija (koja je sigurno imala neke motocikle u proizvodnom programu). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MZ 80 Napisano Novembar 27, 2010 I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028 Prijavi odgovor kao problematičan Pa najglavniju i najpoznatiju si zaboravijoooo!! Istocna Nemacka DDR Motorradwerk Zschopau MZ 1948 renamed in IFA Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MZ 80 Napisano Novembar 27, 2010 I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028 Prijavi odgovor kao problematičan Vujo, Vujo, ko te tero da brises Simson?? Simson AWO 425 sport 1960. Kad su presli pod IFA fabriku poceli male motoricew da prave. 1978 Simson IFA S50 B2, 60ccm Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 35 Napisano Novembar 27, 2010 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Moram da priznam da se ne sećam da sam brisao bilo šta. Moguće je, ne kažem, samo se ne sećam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ssekir75 36 Napisano Novembar 28, 2010 Svrati ponekad, 450 postova Lokacija: nis - bela crkva Motocikl: voshod 3m, moto guzzi falcone Prijavi odgovor kao problematičan wulfy,mesas fabrike sa modelima. npr csepel je fabrika a panonia je model. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wulfy 196 Napisano Novembar 29, 2010 Drug član, 1592 postova Lokacija: Budva - MNE Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada Prijavi odgovor kao problematičan Csepel je kompanija koja je osnovana 1932 godine. Poslije drugog svjetskog rata je nacionalizovana i proizvodila je uglavnom dvotaktne motore koji su se zasnivali na DKW motoru. Prije drugog svjetkog rata konstruktor mašina je bio Laszlo Sagi. Pannonia je tipična fabrika iz socijalističkog doba, dakle osnovana po direktivi partije i to 1951 godine. Počeli su sa proizvodnjom dvotaktnih mašina upavo na tehnologiji koju je ima Csepel, pa mislim da su se i prvi modeli i zvali Csepel (nisam siguran), no ova marka je poznatija jer je učestvovala na brojnim trkama koje su se odigravale sa druge strane ,,željezne zavjese'' U mađarkoj je postojala kratko početkom šezdesetih i marka Panni koja je pravila skutere. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wulfy 196 Napisano Novembar 29, 2010 Drug član, 1592 postova Lokacija: Budva - MNE Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada Prijavi odgovor kao problematičan Pa najglavniju i najpoznatiju si zaboravijoooo!! Istocna Nemacka DDR Motorradwerk Zschopau MZ 1948 renamed in IFA Nekako mi se podrazumjevalo da je tu Istočna Njemačka, no kada sem je zaboravio da je dodam Berlin - od 1958 do 1965 prave skutere koji za pogon imaju MZ agregat 150 EMW - Eisenacher Motorenwerk, kako je jedna od BMW fabrika bila smještena u mjestu Eisenach koje po podjeli Njemačke pripada Istočnoj tu su se pravili motocikli sa bokser agregatom koji su, gle čuda, ličili na BMW motocikle, no to je trajalo do 1956 godine. Ta fabrika je mnogo poznatija po automobilu Wartburg. Pitty - od 1954 do 1964 skuter sa MZ motorom d 150 kubika Simson - ne mogu da vjerujem da sam ovo zaboravio Još neki rijetki socijalistički motocikli BMG - mađarski ratni motocikl pravljen od 1939 do 1944 godine radne zapremine 98 ccm Carpati - rumunski skuteri iz šezdesetih sa dvotaktnim agregatom zapremine 65 ccm. Danuvia - jedno vrjeme se prodavili kao odvojena marka, ali komplentna konstrukcija je Csepel Hurican - čehoslovačka marka koja je kratko postojala poslije drugog svjetskog rata i pravila je sportske motocikle, a sportski motocikli i socijalizam ... ne ide to. Ivo Lola Ribar - jugoslovenski skuteri tokom pedesetih pravljeni po licenci vespe. Junak - Poljski motocikl od sredine pedesetih do sredine šezdestih sa četvorotaktnim agregatima zapremine 250 i 350 kubika Manet - Čehoslovačka, pedesete i šezdesete godine prolog vijeka. Skuteri sa 89 i 123 ccm. Matra - još jedan mađarski ratni motocikl, pravio se od 1938 do 1947 godine. Dvotaktni motori Sachs i Ardie. Osa - poljski skuteri koji se prave od kraja pedesetih godina. Promot - poljski terenski motocikli sa kraja šezdesetih i početka sedamdesetih. Za pogon su koristili Puch agregate. Sarenka - poljska marka koju sam već pomenuo, to je WSK, ali za izvoz se u pojedin državama prodavao pod ovim imenom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ssekir75 36 Napisano Novembar 29, 2010 Svrati ponekad, 450 postova Lokacija: nis - bela crkva Motocikl: voshod 3m, moto guzzi falcone Prijavi odgovor kao problematičan imam kuci fotokopiju servisne knjizice panonije (teo sam da kupim taj motor,ali nije imao papire) i tamo lepo pise da je to "fabrikat csepel". e sad, ako oni lazu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wulfy 196 Napisano Novembar 29, 2010 Drug član, 1592 postova Lokacija: Budva - MNE Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada Prijavi odgovor kao problematičan Dosta podataka do kojih sam došao poklapa se i za Csepel i za pannoniu, s' tim da se ime Pannonia ne pominje prije pedesetih. Moguće da je u procesu nacionalizacije promjenjeno ime. Moj izvor (za većinu stvari) je određena britanska literatura koja se mora uzeti sa rezervom jer su neki proizvođaći za britansko tržište imali drugačije ime nego za ostatak Evrope, pa te podatke popunjavam internetom često koristeći i google translate da prevedem na engleski (jer na neki drugi jezik prevod izgubi smisao) pa onda sam prevodim. Svaka dodatna informacija samo pomaže , uostalom nije li poenta foruma da se nadopunimo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ssekir75 36 Napisano Novembar 29, 2010 Svrati ponekad, 450 postova Lokacija: nis - bela crkva Motocikl: voshod 3m, moto guzzi falcone Prijavi odgovor kao problematičan je, zato ti i kazemo je zvanicna knjizica koja je isla uz nju. imao je i deo o delovima i odrzavanju poa ja to kopirao za svaki slucaj. doduse i pomogla je kasnije nekima... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MZ 80 Napisano Novembar 30, 2010 I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028 Prijavi odgovor kao problematičan Treba dodati i White Motorcycles model Shooting Star , pravljen u Madjarskoj iskljucivo za USA trziste do 1975.!!! Reklamni posteri za predhodno napisano. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ssekir75 36 Napisano Novembar 30, 2010 Svrati ponekad, 450 postova Lokacija: nis - bela crkva Motocikl: voshod 3m, moto guzzi falcone Prijavi odgovor kao problematičan ma ovo je panonija Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MZ 80 Napisano Decembar 1, 2010 I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028 Prijavi odgovor kao problematičan Aki ti tako kazes neka bude. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...