Jump to content

Moto Zajednica

Izrada kočionih diskova?

Recommended Posts

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

Pa ovi iz Sremske Mitrovice su decenijama pravili ventile za mnoge svetske automobila.........nije mi jasno kako i mi Srbi nismo otislu u svemir a imamo tehnologiju?????

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 4484 postova
  • Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори

Na R motoru koji ima ludo ubrzanje i ide 250 ne bih se igrao pravljenim diskovima.

Pa svi diskovi su pravljeni! :) Nikako mi nije jasno sta to napolju imaju sto nasa mala privreda nema? Materijal, znanje? Nesto trece?

Pazi Lalajko niko ove ne podcenjuje nase majstore i njihov kvalitet,ali da se kocioni diskovi mogu raditi tako lako bilo bi vise proizvodjaca koje bi se time bavili.I nasi su radili lamale za auta pa posle dva ostrija starta moras sve opet da radis........Sta hocu da kazem dali je neko kod nas spreman da da par miliona eura na opremu,tehnologiju i matrijale za pravljenje diskova i da ceka 10 godina da mu se vrate pare???

Kod nas nemas jednog majstora koji moze da obradi bregastu ili da je prepravi sto je daleko sigurnija i manje slozenija procedura od pravljenja kocionih diskova

• Svrati ponekad, 205 postova
  • Motocikl: RF600+

Kada smo već kod ventila... svojevremeno je Akrapovič pripremao  glave za Ducati trkački tim, ako se dobro sećam tada je aktuelna bila serija 888, ako ne i 851, a  ugrađivao je ventile iz Sremske Mitrovice (MIV)!

• Integrisan, 13048 postova
  • Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750

Na R motoru koji ima ludo ubrzanje i ide 250 ne bih se igrao pravljenim diskovima.

Pa svi diskovi su pravljeni! :) Nikako mi nije jasno sta to napolju imaju sto nasa mala privreda nema? Materijal, znanje? Nesto trece?

Pazi Lalajko niko ove ne podcenjuje nase majstore i njihov kvalitet,ali da se kocioni diskovi mogu raditi tako lako bilo bi vise proizvodjaca koje bi se time bavili.I nasi su radili lamale za auta pa posle dva ostrija starta moras sve opet da radis........Sta hocu da kazem dali je neko kod nas spreman da da par miliona eura na opremu,tehnologiju i matrijale za pravljenje diskova i da ceka 10 godina da mu se vrate pare???

Kod nas nemas jednog majstora koji moze da obradi bregastu ili da je prepravi sto je daleko sigurnija i manje slozenija procedura od pravljenja kocionih diskova

Pa čak i da ima majstora koji mogu, ko garantuje da si naišao baš na tog a ne na nekog u "ne boj se" fazonu. Svako normalan bi radije platio manje

nego više. Radi se o tome da se na najvećem moto forumu u regionu od strane ljudi kojima se zbog njihovih godina i iskustva veruje, propagira

izrada krucijalnih deova u kućnoj izradi. To je kao da ja deci pričam kao ja bolje vozim auto na dopu i alkoholu nego njihova majka trezna (što je istina).

Ko tačno zna šta radi može da radi šta hoće, ostali treba da se pripaze!

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Radi se o tome da se na najvećem moto forumu u regionu od strane ljudi kojima se zbog njihovih godina i iskustva veruje, propagira

izrada krucijalnih deova u kućnoj izradi.

Navedi neko ime?

Pitanje:

Znam da se diskovi ne menjaju često i mogu dugo da traju ali mnogi od nas imaju problem sa istima.Kupovina  novih je poprilična investicija pa me interesuje dali neko zna od kog materijala se izrađuju i na koji način jer smatram da izrada nebi trebala da bude komplikovana.Drugar mi ima mašinsku radionicu i može od metala sve da napravi pa neznam zašto nebi mogao i diskove.Naravno da takve diskove nebi ugrađivao u neke novije i snažnije motore ali za motore kao što je moja HONDA CB450S mislim da bi ti diskovi radili posao,valjda?

odgovori:

Ne vidim tu neku visoku tehnologiju, a da dobar majstor uz odgovarajuci materijal ne bi mogao da napravi dobar disk.

Ma što da daš neke silne pare kad možeš da uštediš?Od čega je inače japanski disk??A koštaće ko da je od zlata...Ako ga nađeš povoljno kupi naravno originalni al' ako nema ili je preskup ....

Znači, pravimo diskove i ne damo da nas pljačkaju ;)

Ja i dalje tvrdim to sto sam napisao: dobar majstor, odgovarajuci materijal i masina rezultovace istim diskom kakve pravi francuska i nemacka mala privreda. I oni to rade u malim pogonima, sa lokalnim majstorima i ne vidim bas nikakav razlog da tako ne funcionise kod nas. Zasto toliko malo poverenja imamo u sebe? Da taj nemac dodje ovde, dotera masine i materijal, zaposli ljude, onda bi ti diskovi, radjeni na isti nacin kao u Nemackoj bilo OK?

Ja ne govorim o kucnoj radinosti vec o MALOJ PRIVREDI!

Ne znam kakvi se materijali koriste na automobilskim diskovima, i dok to ne saznam nisam za prepravke takvih diskova na moto diskove.

Pa kad bi pričali o određenom majstoru kog ti poznaješ (ili štampar ili neko drugi) i ti ili neko drugi rekao da spomenuti majstor ume da napravi disk i

da je kvalitet odličan i da bi i ti kupio od njega to bi bila druga priča i  baš mi me bolelo uvo da li je Nemac ili Srbin. A ovako uopšteno...

Evo, pade mi na pamet Kolubarina Centralna radionica, opremljena sa masinama vrednim milione evra. Skoro sve sto rade (sem bagera za nase kopove) ide u izvoz. Magnetni strugovi i slicno su za njih sitan alat :)

• Zainteresovan, 763 postova

U tom fazonu , moj drugar pre dvadeseeetak godina hteo u svog keca da ubaci peti stepen prenosa i da mu promeni  glavni prenosni odnos ( diferencijal )  U tu svrhu su mu u Borskoj rudnickoj radionici  izrezali drugi tanjirasti zupcanik ( onaj veliki ) iz dovolno velikog komada celika , okalili na potrebnu tvrdocu i to radi i dan danas. I danas ga svakodnevno vozi covek kome je posle prodao tog keca .

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

Vala koliko filozofije oko diskova trebale su se vec plocice potrositi................i dokle je stigla izrada diskova na kraju????? kad ce taj test krug????

• Drug član, 3001 postova
  • Motocikl: FleXeR

Slazem se sa Vama da ima pogona i ljudi koji to mogu da urade uz odgovarajuci materijal....

ALI, koliko to kosta????? U maloj seriji, komad..... PUNO!!!!

A varijante da ti uradi drugar, ili neka kompezacija TO JE DRUGO!!!!

I ja sam stavio napravljene nosace....... Da sam placao mateijal, ruke po REALNIM cenam verovatno bi bilo JEFTINIJE KUPITI FABRICKE!!!

Ja bih to poverio nekom od majstora koje poznajem...a vi kako hoćete...svako ima pravo na neko mišljenje i korisno je čuti šta ko misli o tome.,

Upravo o tome i pričam. Ti i još po neko to mogu da kažu i najverovatnije izvedu. Ali savetovati generalnu publiku da kupe materijal

i odaberu "majstora" koji će da im napravi disk je nešto sasvim drugo.

Pa nije baš da nije nikakva garancija ali nije ni 100,00 % Meni se na NOVOM, duplo skupljem od prosečnog, automobilu zapadne proizvodnje odšrafio

menjač nakon pređenih manje od 2000 km. Nosač. Svašta može de se desi i uz strogu kontrolu kvaliteta.

• Svrati ponekad, 282 postova
  • Motocikl: BMW GS ADV , Yamaha T MAX

Eto i NASA okupi trust mozgova i uz neogranicen budzet lansira Šatl i posle 45 sec.  PRC  LUTKO ,pa ko moze da vam  garantuje da cete se ujutro probuditi ?

• Svakom po zasluzi, 12439 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Evo na Louis-ovom sajtu ima nacrt većine diskova, samo treba upisati tačne dimenzije.

Ovo je zadnji disk od Transalpa, '92. godine.

http://www.louis.de/shop/zusatz/anl/10043632_Skizze.pdf

A ovo je nacrt prednjeg diska:

http://www.louis.de/shop/zusatz/anl/10043610_Skizze.pdf

• Zainteresovan, 729 postova
  • Motocikl: X8

Licno meni je tu bitna kontrola kvaliteta. Da li ce neko u radionici napraviti disk koji ce zadovoljiti kvalitetom kao onaj originalni? Koliko sam shvatio mi ovde pricamo o upotrebljenim diskovima koji vise ne mogu da se koriste na kolima zbog istrosenosti. Pretpostavljamo da ti diskovi nisu krivi i da nisu nikada pregrejani...

Svi koji su ucestvovali u ovoj temi pretpostavljaju da je polovan istroseni disk dobar,ali niko ne zna koliko.

Druga stvar je ako bi koristili nov neupotrebljen disk... Tada ostaju pitanja odgovarajuce obrade.

Tek na kraju dolazimo do cene i vremena utrosenog na jedan disk....

• Svakom po zasluzi, 12439 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Da li neko zna tačnu oznaku legiranog čelika koji se koristi za pravljenje diskova?

• Drug član, 3001 postova
  • Motocikl: FleXeR

Da li neko zna tačnu oznaku legiranog čelika koji se koristi za pravljenje diskova?

Oni EXTRA kvalitetni (skupi) se prave od Niikal-Hrom-Molbiden legiranog celika....

Npr. MOTO MASTER, citat....

With Moto-Master brake discs you get ultimate braking power. Always present, whenever you need it. In the dirt, on the race-track or for daily use. Moto-Master rotors are made from a hardened and refined Nickel-Chrome-Molybdenum alloy steel. This material guarantees for extremely little rotor wear and performing braking. They are precision lasercut, CNC drilled and surface machined for perfect fitting and flatness. The discs are hardened and tempered to give the ultimate combination of strength, resistance and hardness. The venting holes in the contact surface are designed for efficient cooling and disc cleaning to evacuate water and mud. A thin 8 micron zinc plating of the disc provides superb surface finishing and helps to prevent corrosion.

A materijala ima i jeftinijih, dobar tekst za upoznavanje sa tematikom....

http://en.wikipedia.org/wiki/Disc_brake

• Zainteresovan, 763 postova

Ja bih to poverio nekom od majstora koje poznajem...a vi kako hoćete...svako ima pravo na neko mišljenje i korisno je čuti šta ko misli o tome.,

Upravo o tome i pričam. Ti i još po neko to mogu da kažu i najverovatnije izvedu. Ali savetovati generalnu publiku da kupe materijal

i odaberu "majstora" koji će da im napravi disk je nešto sasvim drugo.

To bi bilo veoma korisno za  moto konzumente , da majstori tipa  raush , drumska lisica , stampar , bokilic ..... navedu svoje  podizvodjace , strugare glodace  varioce u koje imaju poverenja  . Ono sto znam je da mi je burazer radio glavu svoje CB 450 u u MR u Beogradu , vodjice , ventili , sicevi , ravnanje ,odlicno uradjeno  cena realna , preporucujem ,  masinska radinica na auto putu kod auto komande.

• Drug član, 1050 postova
  • Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400

Licno meni je tu bitna kontrola kvaliteta. Da li ce neko u radionici napraviti disk koji ce zadovoljiti kvalitetom kao onaj originalni? Koliko sam shvatio mi ovde pricamo o upotrebljenim diskovima koji vise ne mogu da se koriste na kolima zbog istrosenosti. Pretpostavljamo da ti diskovi nisu krivi i da nisu nikada pregrejani...

Svi koji su ucestvovali u ovoj temi pretpostavljaju da je polovan istroseni disk dobar,ali niko ne zna koliko.

Druga stvar je ako bi koristili nov neupotrebljen disk... Tada ostaju pitanja odgovarajuce obrade.

Tek na kraju dolazimo do cene i vremena utrosenog na jedan disk....

mala ispravka , ja sam pomenuo polovne jer ih ima u izobilju , ako neko je skeptichan sa polovnim takodje sam skrenuo paznju i na to da od golfa 123 disk koshta od 7 do 13 eura u zavisnosti od modela dal je 235 ili 255 itd ....

• Zainteresovan, 729 postova
  • Motocikl: X8

Mislim da je to mala suma da bi se neko igrao sa polovnim diskom.

Kako stojimo po pitanju materijala od kojih se prave diskovi za kola? Isti materijal ili je onaj za motore malo cvrsci/krtiji?

• U prolazu, 21 postova
  • Motocikl: Honda XRV 750 Africa Twin; BMW R 60

Pozdrav!

Na mojoj Africi,zadnji disk je bio u kritičnom stanju:0ljut2.gif

P1080935.jpg

P1080936.jpg

Tražio sam da kupim,dobijao razne (najčešće pogrešne) informacije,prazna obećanja,nerealne ili preduge rokove,itd.0zbunjen.gif

Da ne dužim,rešio sam da napravim disk...

Pronašao sam stari disk od automobila (Moskvič,sredina 70-ih godina prošlog veka),koji,doduše,nije bio izbušen kao ovaj na slici:

P1080933.jpg

P1080934.jpg

Imam strug,a po struci sam alatničar,i evo rezultata:

P1080948.jpg

P1080939.jpg

P1080938.jpg

P1080937.jpg

Stavio sam nove pločice...

Sve funkcioniše besprekorno...1zvizduk.gif1zvizduk.gif1zvizduk.gif

Verovatno ću napraviti i prednje,jer i njima uskoro ističe radni vek...

Na raspolaganju sam za sva dodatna objašnjenja...

Veliki pozdrav!!!1zdravo.gif

Promenio član GageMax
  • Podržavam 4

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja