MarkoSd 0 Napisano Septembar 21, 2009 U prolazu, 19 postova Prijavi odgovor kao problematičan Cuo sam da kod Suzukija cesto pocne da lupa lezaj posle odredjene kilometraze. Ili sta vec, ne razumem se najbolje. Ali me zanima vase misljenje. Kada je hladan bas se cuje, kada se zagreje nije toliko glasno. Vasa misljenja i saveti? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boldor 64 Napisano Septembar 21, 2009 Svrati ponekad, 240 postova Lokacija: temerin Motocikl: honda CBX 550,Yamaha RD 350 ypvs,MZ TS 250-1,Danuvia 125. Prijavi odgovor kao problematičan nisi pisao na koji lezaj sumnjas ,ima puno lezaja u motoru. ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MarkoSd 0 Napisano Septembar 21, 2009 U prolazu, 19 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kod menjaca mi se cini da je u pitanju. Tj u motoru. Ne razumem se stvarno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Septembar 21, 2009 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan a mozda i mislis na lezeci lezaj na radilici... sve zavisi od vozaca i njegovog ophodjenja prema motoru,, vidis,moj kum je veterinar,vozi jugica na plin od prvog dana kad ga kupi novog,prelaze mu jugici godisnje po 50.000km,do 60.000km, posle 3 godine negde na 150.000km ih menja staro za novo,i neduaju ne smrde,rade kao sat,a dok njegove kolege na 100.000km,imaju po jednu generalnu iza sebe,par lamela,menjaca,jebemliga sta je,al on to vozi normalno,i prelaze mu dosta,tako da i to ima neke veze,razmisli malo,,,,, ;) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
garabin 6 Napisano Septembar 21, 2009 Svrati ponekad, 112 postova Lokacija: Zemun Motocikl: KTM450EXC Prijavi odgovor kao problematičan Kada sam na mom sada mrtvom (slupanom) gsxr1100w pre tri godine zamenio lamele poceo je da se cuje taj lezaj ali samo pri leru a cim dodas gas, nestaje. Rade kocka kazao "ma ne obaziri se na to, da ne pucas pare bez veze a nista ne moze da se zajebe i vozi to i uzivaj" te je tako i bilo sve bez problema sve dok mi budala sa autom nije suzanu poslala na groblje a zamalo i mene, mamicu mu jbm! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MarkoSd 0 Napisano Septembar 21, 2009 U prolazu, 19 postova Prijavi odgovor kao problematičan Garabin, isto to su i meni rekli. Vozi, nista strasno, tako je kod svakog Suzukija pre ili kasnije. A inace, takvog sam ga uzeo, nisam se izivljavao. Kad je hladan jaci zvuk, kada se zagreje i posle voznje vec se slabije cuje, ali opet je tu taj zvuk/ Mislio sam da je mozda do ulja ali ne bi trebalo, koristim 5100. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djordje.Rad 274 Napisano Septembar 23, 2009 Svrati ponekad, 205 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: RF600+ Prijavi odgovor kao problematičan I kod mene na RF -u je slicno. Masina je od 900 ccm, i cuje se nekakav zvuk koji kao da dolazi negde izmedju motora i menjaca. Na forumuma sam nasao da je to kod Suzukija cesta pojava, i da verovatno lupa vodjica lanca razvoda koja dobije " luft" na osovinici u donjem lezistu. I isto svi kazu "Samo vozi, nista to nije, ta masina je neunustiva!". Inace, zvuk se cuje do nekih 3000 RPM, posle se izgubi. Motor ide normalno, jedino sto taj zvuk malo nervira, nekada se cuje jace, nekada slabije. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
strasilo 3893 Napisano Octobar 28, 2010 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan Ja bih rekao da se to čuje kvačilo, odnosno pojavi se luft između korpe i lamela i to se čuje.... recimo da je to "normalna" pojava i ne može nanijeti nikakvo zlo mašini .. Ovako to nekako izgleda... Ne piše o kojem se točno modelu suze redi.. ?!? @ djordje... ne kontam kako misliš lufr na osovinici klizača lanca ?!? daj to malo opiši ?!? osovinica ti stoji ovdje ... Sa gornjim blokom je pritisnuta sa dva metalna zatika obučena u tvrdu gumu A sama osovinica na klizaču ti izgleda ovako: Ove slike su sa GSXR-a 750 sa preko 100K km ... Neznam kakav se tu luft može pojaviti ?!? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mohikanac 1209 Napisano Octobar 28, 2010 Drug član, 1318 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm Prijavi odgovor kao problematičan Sto rece strasilo,to je verovatno kvacilo (cak se i rimuje ) A ako se pritiskom na rucicu kvacila smanji zvuk to je to. Sva ostala lupkanja u agregatu(bez menjaca) nisu nikako pozeljna,jer negde ima neki "luft" usled istrocenosti(ili nedovoljnog podmazivanja,zapusena magistrala ulja,nedovoljno ulja,nepravilnog ulja...) vodjica,cilindara a najcesce lezaja,a moze i da tandrlja razvodni lanac za bregaste. Najopasnije je od svega su lezajevi radilice koji znaju da se obrnu i agregat zakuje,ili istera klipnjacu da se malo osunca . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bobanvfr 91 Napisano Octobar 28, 2010 Svrati ponekad, 129 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: vfr rc36 Prijavi odgovor kao problematičan taj zvuk je cest kod suzukija i javlja se iza cilindara (ima dekla na bloku odozgo) tu strada neki lezaj ili slicno i nema svrhe menjati jer opet ubrzo pocne da se cuje. cuje se i na uljarama iz devedesetih pa sve do vodenih najnovijih. vozi i ne diraj Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djordje.Rad 274 Napisano Octobar 28, 2010 Svrati ponekad, 205 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: RF600+ Prijavi odgovor kao problematičan @ djordje... ne kontam kako misliš lufr na osovinici klizača lanca ?!? daj to malo opiši ?!? Tačno tako... ta ležišta od tvrde gume se vremenom stvrdnu, izgube sposobnost upijanja udara koji dolaze od vođice i lanca - što im je osnovna namena, još ako se i malo istroše, uz normalno istrošen lanac i španer stvaraju nervirajući zvuk. Ovo može lako da se proveri ako se spaner gurne za zub ili dva, zvuk bi trebao da se izgubi, što je naravno samo privremeno rešenje za nekoliko stotina kilometara. Kod suzukija sa "suvim" alternatorom izvor buke na nižim obrtajima može da bude i spojnica i ležaj pogona alternatora. Kod prvih modela sa ovakvim rešenjem vratilo pogona i alternator bili su kruto spregnuti - unutrašnje i spoljno ozubljenje ("nutovi"), a kasnije je ubačena spojnica sa gumenim ublaživačima. Srećna okolnost je što su sklopovi međusobno zamenljivi. Ovako je rešeno kod RF serije, ali trebalo bi da bude slično i na ostalim modelima jer je i alternator isti. Pored ovoga sami ležajevi pogona alternatora mogu da budu izvor buke. I ovde je povoljno što je sve lako pristupačno, kada se skine poklopac pogona koji se nalazi iza cilindara. Da li je ovo izvor buke može se proveriti opterećenjem alternatora (svetla)dok motor radi na leru, nivo buke bi trebalo da se smanji. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6068 Napisano Octobar 31, 2010 Svakom po zasluzi, 12432 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan EDIT: Izvinjavam se, greškom sa pritisnuo minus umesto velikog plusa za ovaj dobar post Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
strasilo 3893 Napisano Octobar 31, 2010 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan Tačno tako... ta ležišta od tvrde gume se vremenom stvrdnu, izgube sposobnost upijanja udara koji dolaze od vođice i lanca - što im je osnovna namena, još ako se i malo istroše, uz normalno istrošen lanac i španer stvaraju nervirajući zvuk. Ovo može lako da se proveri ako se spaner gurne za zub ili dva, zvuk bi trebao da se izgubi, što je naravno samo privremeno rešenje za nekoliko stotina kilometara. Kod suzukija sa "suvim" alternatorom izvor buke na nižim obrtajima može da bude i spojnica i ležaj pogona alternatora. Kod prvih modela sa ovakvim rešenjem vratilo pogona i alternator bili su kruto spregnuti - unutrašnje i spoljno ozubljenje ("nutovi"), a kasnije je ubačena spojnica sa gumenim ublaživačima. Srećna okolnost je što su sklopovi međusobno zamenljivi. Ovako je rešeno kod RF serije, ali trebalo bi da bude slično i na ostalim modelima jer je i alternator isti. Pored ovoga sami ležajevi pogona alternatora mogu da budu izvor buke. I ovde je povoljno što je sve lako pristupačno, kada se skine poklopac pogona koji se nalazi iza cilindara. Da li je ovo izvor buke može se proveriti opterećenjem alternatora (svetla)dok motor radi na leru, nivo buke bi trebalo da se smanji. Daj da te pitam, ali da se ne uvrijediš ?!?!? Dali ti radiš kao serviser ili si ovo čuo od nekoga, pa napisao .... ?!?! Ti i ja ili ne pričamo o istim mašinama ili pričamo dva totalno različita jezika (a ovo drugo vjerovatno nije...) ?!? Ta ležišta od tvrde gume koje spominješ, stoje vertikalno (okomito) na silu koju pravi klizač i generalno kad ih blokovi pritisnu, nema nikakve druge dinamičke sile koja djeluje na njih da bi se mogli istrošiti .... ove koje vidiš na slici su sa mašine koja je prešla preko 100 tisuća (hiljada) kilometara i da nisu tako jeftini kako jesu, bez imalo razmišljanja bih stavio stare nazad .... Kad već ulazimo u diskusiju, možeš li mi objasniti šta je to "spojnica" pogona alternatora... Jer opet, ili ne pričamo o istim mašinama.... ili ?!? Imam kod kuće 10ak alternatora za "uljare" i svaki ima pogon preko zupčanika sa kosim zubima..... Ležaj alternatora se može čuti, ali to nije zvuk koji nalikuje na lupkanje ili slično.. on ili zuji ili melje ko mlinac za kafu .. E da.... Na kakav to poklopac pogona misliš ? i to neznam šta je ?!?! Ja dosta radim sa motorima, ali uvijek volim naučiti nešto novo što neznam... BTW: imam bregaste za RF900 pa ako nekom trebaju ... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djordje.Rad 274 Napisano Novembar 1, 2010 Svrati ponekad, 205 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: RF600+ Prijavi odgovor kao problematičan Bez uvrede, svakako... Sve što sam napisao je rezultat iskustva sa modelom RF 900, zato sam u prethodnim postovima i naglasio da bi trebalo da bude slično i kod ostalih modela. Smatram da govorimo istim jezikom bez obzira kako ga zvali (hrvatski, srpski, bosanski, crnogorski,...) ali sam za svaki slučaj priložio nekoliko sličica da se bolje razumemo. Naravno ovo o čemu pišem nisam ja izmislio, već je plod razgovora, pretraživanja interneta i literature. Zvuk koji je na pomenutom RF-u dolazio negde između cilindara i menjača, je prilično karakterističan i za ostale slične suzukijeve modele, naročito za GSXR seriju, od koje je RF u suštini i nastao. Kada je mortor već bio van rama odlučio sam da rešim taj problem. Prvo što mi je palo na pamet je bio razvodni mehanizam, jer se zvuk delimično gubio kada se španer blago dotegne. Posle rasklapanja, pošto je sa lancem i španerom sve bilo u redu, posumnjao sam na vođice. Povlačenjem gore dole zadnje vođice mogao se detektovati mali zazor. Zamenom gumenih ležišta ovo je rešeno. Ne slažem se sa tobom da ova ležišta nisu radijalno opterećena - ako se vidi priloženi PDF biće ti jasno na šta mislim. U kombinaciji sa dinamičkim silama usled kretanja lanca, temperaturom i uljem, gube elastičnost i sabijaju se. Mislim da se konstruktor imao u vidu osnovno pravilo u mašinstvu (strojarstvu) da se troši manji i jeftiniji deo (mada teza o lakoj zameni ne stoji!) Na moju veliku žalost posle sklapanja i paljenja motora deo buke je i dalje postojao. Korpu kvačila sam odbacio kao uzrok jer se zvuk nije menjao bez obzira da li je kvačilo bilo pritisnuto ili ne, ali se zato menjao prilikom paljenja i gašenja svetla - znači alternator! Kod RF-a alternator se nalazi iza cilindara i pogon dobija preko vratila od menjača. Kod modela do 1996. alternator je bio relativno kruto spojen sa vratilom pogona ("nutovi"), vremenom bi došlo do njihovog trošenja, a stradali bi i ležajevi, tako da je popravka zahtevala zamenu i vratila pogona i rotora alternatora. Na kasnijim modelima ovo je rešeno ubacivanjem spojnice sa gumenim amortizerom - neka vrsta sajlent bloka, tako da je u slučaju kvara menjana samo spojnica, po već pomenutom principu zamene jeftinijeg dela. Ležaj do spojnice je 6205N, dakle sa osiguračem, što znači da postoje i aksijalne sile koje ga opterećuju, dok je drugi ležaj 98205 - uži od standardnog, i da stvar bude gora napresovan je na zupčanik spojnice alnasera ("frajlauf") pa se prodaje samo kao komplet. Ja sam zamenio veći ležaj i oba ležaja alternatora i za divno čudo, buka zbog koje sam dolazio u iskušenje da prodam motor je nestala! Na priloženim sličicama se vidi uglavnom sve ovo ( da se ogradim - skinute su sa interneta). Pogledao sam na drugom forumu fotografije tvog motora i po svemu sudeći rešenje pogona alternatora je nešto drugačije, tako da ipak ispada da govorimo o različitim stvarima. U principu povremeno bi trebalo proveriti ovaj sklop, jer je relativno pristupačan. Kod starijih modela sa direktno spregnutim alternatorom, osim mehančke buke koja mu nekako dođe kao zaštitni znak, verovatno retko dolazi do otkaza, jer ipak dosta treba da se ozupčenje toliko potroši da prestane da okreće alternator, a i treba biti baš "tvrd na ušima" da to ne primetiš na vreme. Za modele sa spojnicom kažu to im je "Ahilova peta" i mnogo zavisi od načina vožnje, na slici se vidi jedan primer. A za bregaste, neće mi biti potrebne, ako ga opet budem otvarao dobiće bregaste ili kompletne glave sa karburatorima od GSXR-a, kažu da paše! I da, nisam serviser... Razvod.pdf Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
strasilo 3893 Napisano Novembar 4, 2010 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan ok... ipak smo pričali istim jezikom, ali o različitim stvarima... No, ja se i dalje držim svoje teorije (potkovane praksom) da klizač lanca nije značajno opterećen radijalnim silama.... ne kažem da ih nema, ali su zanemarive u odnosu na silu koju uklještenje može podnositi ... Alternator na RF-u je potpuno drugačiji nego na GSXR-u (ako pričamo o mašini sa uljnim hlađenjem)pa je i tu došlo do razlike u našim pričama.... Inače, uljno hlađene mašine kod suzukija imaju karakteristično glasan zvuk samog rada mašine što se pojavom "vodenih" modela izgubilo... Ali sve mi se čini da obojica mlatimo" praznu slamu" jer ja na kraju svega ustvari nemam pojma na koji model Suzukija je pokretač teme mislio... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
paja90 8 Napisano Februar 17, 2014 U prolazu, 78 postova Lokacija: Beograd Motocikl: suzuki gsxf 750 Prijavi odgovor kao problematičan Jest, da je bajata tema ali ako neko vidi, i mene muci ista stvar, u pitanju je gsx750f 98 god. nesto preko 50000km Cuje se zvuk izmedju lupanja i zveckanja, a najizrazeniji je kad je motor hladan i kad je na leru, kad dodam gas deluje da se slabije cuje ali cini mi se da je to samo zato sto motor postane glasniji. Pred pocetak prosle sezone na servisu smo utvrdili da je lanac bregaste na samrti, tako da njega svakako planiram da promenim, ali me zanima da li postoji jos nesto sto bi moglo da bude u pitanju, a da nije ogromna komplikacija ili preskupo za promeniti, jer me ovaj zvuk neopisivo nervira, tim pre zato sto imam druga koji ima isti motor isto godiste manje vise istom kilometrazom, samo sto kad se upali prede, i onda kad god tesim sebe da je to tako na svim suzukijima, odma mi padne na pamet a zasto nije na njegovom?!?! ukoliko neko gleda ovu temu, upalicu motor ovih dana pa cu snimiti zvuk, mozda se lakse identifikuje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...