Ernesto 10 Napisano Decembar 6, 2006 Zainteresovan, 981 postova Lokacija: Bgd Prijavi odgovor kao problematičan Ljudi mi kažu da sam motociklist, a ja mislim da sam biker. U èemu je u biti problem? Tko sam? Tko smo mi? Pokušat æu odgovoriti na ovo pitanje, ne u metafizièkom smislu, ali ipak. Kad na cesti vozim koje god vozilo onda sam sigurno vozaè. Tako barem kaže zakon o cestovnom prometu. A brzo æe se naæi koji pametnjakoviæ, koji æe poèeti filozofirati da rijeè vozilo može znaèiti puno toga. Na sreæu je naš zakonodavac bio pripreman na takve finte, stoga je rekao da je motorno vozilo ono vozilo, koje je namijenjeno vožnji cestom pomoæu vlastitog motora, osim vozila koja voze traènicom i mopeda. Pobrinuo se i za to da znamo da je motocikl motorno vozilo na dva kotaèa sa prikolicom ili bez nje, gdje radna zapremina otto motora prelazi 50 ccm ili kod kojega konstrukcijska predviðena brzina prelazi 50km/h. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sparco 149 Napisano Decembar 7, 2006 Drug član, 1249 postova Lokacija: underlittleforest Motocikl: nekakvo motokros sokocalo Prijavi odgovor kao problematičan ja vozim maxi endure ja sam bagerist Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lancia88 83 Napisano Decembar 7, 2006 Drug član, 1465 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav, motociklist ili bajker? zderac ili gurman? pijanac ili boem? Da, ima tih sinonima koji se tliko sustinski razlikuju da ono zajednicko sto je naizgled i navelo da se ovi pojmovi podvedu pod kategoriju sinonima, postane minorno, jedna tanka malena crtica koja stavise znaci upravo razliku a ne slicnost ili, u prvi mah posmatrano, ekvivalenciju. Prevozis se motorom, to je ono sto je motociklista, uzivas u voznji motorom stvarajuci vlastita pravila, vlastite principe i svoj sistem vrednosti posmatran sa aspekta dva tocka na drumu, to bi bilo bajkerstvo. Manje je bitno da li na skupovima spavas pod satorom ili nosis bradu, da li volis da ispitas granice brzine svog motora ili mu uskracujes tokom voznje jedan od tockova, manje je bitno hoces li njime na Cecu ili na Yu grupu....nesto drugo je ustvari bitno da bi znao sta si Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ernesto 10 Napisano Decembar 7, 2006 Zainteresovan, 981 postova Lokacija: Bgd Prijavi odgovor kao problematičan Vozaè motocikla je po tome svaka osoba koja po cesti upravlja motociklom. Kod toga nije bitno, da li ta osoba ima vozaèku dozvolu. Radi se naime, o samo tri uvjeta: motocikl, vožnja i cesta. Ako koji uvjet nije ispunjen, pravno znaèi da se ne radi o vozaèu motocikla, nego o neèem drugom. Kad ljudi u svakodnevnom jeziku izgovore rijeè motociklist najèešæe misle na vozaèa motocikla. I rjeènik književnog jezika kaže, da je motociklist onaj koji vozi motocikl. Ali u stvarnosti to nije toèno. Netko može voziti motocikl recimo po livadi. Takva osoba stvarno vozi motocikl, ali pravno nije vozaè motocikla. U biti je motociklist. Motociklist je i onaj èovjek, koji se takmièi na moto natjecanjima. Možda nema ni vozaèku dozvolu i možda nikad u životu neæe voziti motocikl u cestovnom prometu. Motociklist je i onaj èovjek kojemu je vožnja motora dio zanimanja npr. policajac ili poštar. Motociklist je i svatko onaj, koji je vlasnik motocikla i upotrebljava ga u slobodno vrijeme. Obièno taj ima i potrebnu opremu, ali nije nužno. Pokušaj definiranja pojma motociklist bi tako bio slijedeæi: motociklist je osoba, koja ima potrebna znanja za vožnju motocikla i koji, kao dio zanimanja ili kao sportaš ili za zabavu dulje vremena upotrebljava motocikl. Motociklisti nisu u nikakvoj zajednici, nemaju isti sistem vrijednosti i normi. Sportaš na motocikl gleda drugaèije nego policajac. Motociklisti zato još nisu supkultura. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wulfy 207 Napisano Decembar 7, 2006 Drug član, 1592 postova Lokacija: Budva - MNE Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada Prijavi odgovor kao problematičan Pobrinuo se i za to da znamo da je motocikl motorno vozilo na dva kotaèa sa prikolicom ili bez nje' date=' gdje radna zapremina otto motora prelazi 50 ccm ili kod kojega konstrukcijska predviðena brzina prelazi 50km/h.[/quote'] ja sam naisao na malo siru definiciju, otprilike to sa dotakom: ,,...sa dva ili tri tocka cija sopstvena tezina ne prelazi 400 kg'' Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
okrad 11 Napisano Decembar 7, 2006 Zainteresovan, 577 postova Prijavi odgovor kao problematičan hih... tema ima dobre predispozicije za rokanje, jos samo vaske da uleti :twisted: ljudi 18 je stepeni, svi MARS NAPOLJE na zujanje, a filozofske rasprave kad upekne minus ... nego, ernesto, promenio si akcenat ili ovo ubacujes odnekle? ako ubacujes, okaci link, pa koga ne mrzi, nek cita. nije mi jasna ova koncepcija, ovako, zbunjen, ... :confused: :misli: :?: ahhh, google je cudo. ovako, brate, a ne na kasicicu: http://www.bikersworld.si/revije/stevilka002/cro002_filozofija.html Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ernesto 10 Napisano Decembar 7, 2006 Zainteresovan, 981 postova Lokacija: Bgd Prijavi odgovor kao problematičan hih... tema ima dobre predispozicije za rokanje' date=' jos samo vaske da uleti :twisted: ljudi 18 je stepeni, svi MARS NAPOLJE na zujanje, a filozofske rasprave kad upekne minus ... nego, ernesto, promenio si akcenat ili ovo ubacujes odnekle? ako ubacujes, okaci link, pa koga ne mrzi, nek cita. nije mi jasna ova koncepcija, ovako, zbunjen, ... :confused: :misli: :?: ahhh, google je cudo. ovako, brate, a ne na kasicicu: http://www.bikersworld.si/revije/stevilka002/cro002_filozofija.html[/quote'] SMARACU! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ernesto 10 Napisano Decembar 7, 2006 Zainteresovan, 981 postova Lokacija: Bgd Prijavi odgovor kao problematičan Pojam biker oznaèava pripadnika bikerske supkulture. U jednoj osobi udružuje tako pojam motociklista kao i vozaèa motocikla. Biker je u pravilu vlasnik motocikla i ima jednak ili barem slièan sistem vrijednosti i normi kao drugi pripadnici njegove skupine. Motocikl ne upotrebljava kao sredstvo prijevoza, zanimanja ili sporta, motocikl je dio njegove osobnosti. Svoje slobodno vrijeme biker proživljava sa drugim bikerima i posjeæuje bikerske priredbe. Zimi, u mrtvoj sezoni, nešto mu fali, on je kao pušaè koji je prije kratkog vremena prestao pušiti. Definiciju bikera još je teže izraditi od definicije motociklista. Ali pošto sam, koliko toliko, hrabar èovjek i to æu pokušati: biker je motociklist, pripadnik bikerske supkulture, u okviru koje sugerira ili akceptira sistem vrijednosti i normi, koje daju smisao pripadnicima bikerske supkulture. Norme bikerske supkulture tako bikeru normalno znaèe više od normi ostale zajednice. Oèito je, da za bikersku supkulturu ne možemo upotrebljavati izraz motociklistièka supkultura, jer takve supkulture nema. Kada bi upotrebljavali taj izraz onda bi u njega ubrajali nehotièno i ostale motocikliste, koji ne osjeæaju nikakve pripadnosti nikakvoj supkulturi i oni to, u stvari, i nisu. Iako je rijeè biker možda preuzeta sa drugog jezika, ostaje èinjenica da boljeg izraza nemamo. Pošto se je taj izraz na ovim prostorima veæ udomaæio, traženje bolje rijeèi u stvari nema smisla. I kakav je onda odgovor na gornja pitanja? Zapravo jednostavan - ja sam biker i to je èinjenica! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
okrad 11 Napisano Decembar 7, 2006 Zainteresovan, 577 postova Prijavi odgovor kao problematičan kad vec smaram, reko da nabacim par konstruktivnih... naslov teme treba da bude: KO SAM JA? kriza identiteta je gadna stvar, u ne bas tako ranim godinama moze zahtevati i ozbiljnije tretmane, a postavlja mnoga pitanja o detinjstvu... hronicna zelja za pripadnoscu (koju sam ti cini mi se vec ranije negde konstatovao), ocajnicki pokusaj da se covek svrsta u neku grupu je opasna stvar jer pripadnost grupi postaje bitnija od grupe same (npr. hitlerjugend, ...). ima tu jos svasta nesto ... smaram i smaracu, ko procita i njega cu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ernesto 10 Napisano Decembar 7, 2006 Zainteresovan, 981 postova Lokacija: Bgd Prijavi odgovor kao problematičan kad vec smaram' date=' reko da nabacim par konstruktivnih...naslov teme treba da bude: KO SAM JA? kriza identiteta je gadna stvar, u ne bas tako ranim godinama moze zahtevati i ozbiljnije tretmane, a postavlja mnoga pitanja o detinjstvu... hronicna zelja za pripadnoscu (koju sam ti cini mi se vec ranije negde konstatovao), ocajnicki pokusaj da se covek svrsta u neku grupu je opasna stvar jer pripadnost grupi postaje bitnija od grupe same (npr. hitlerjugend, ...). ima tu jos svasta nesto ... smaram i smaracu, ko procita i njega cu [/quote'] Ovo uputi na bikersworld posto je text preuzet od njih.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
okrad 11 Napisano Decembar 7, 2006 Zainteresovan, 577 postova Prijavi odgovor kao problematičan kad vec smaram' date=' reko da nabacim par konstruktivnih...naslov teme treba da bude: KO SAM JA? kriza identiteta je gadna stvar, u ne bas tako ranim godinama moze zahtevati i ozbiljnije tretmane, a postavlja mnoga pitanja o detinjstvu... hronicna zelja za pripadnoscu (koju sam ti cini mi se vec ranije negde konstatovao), ocajnicki pokusaj da se covek svrsta u neku grupu je opasna stvar jer pripadnost grupi postaje bitnija od grupe same (npr. hitlerjugend, ...). ima tu jos svasta nesto ... smaram i smaracu, ko procita i njega cu [/quote'] Ovo uputi na bikersworld posto je text preuzet od njih.... pa sto odma ne rece. trebo si to odma na pocetku da kazes, a ja razvezo. u svakom slucaju, u vezi sa temom, ja bih voleo da se klasifikujem kao neko ko voli kretanje u prostoru. mislim da ovo dosta toga obuhvata, vec ako bih krenuo nesto konkretnije, da stesem, ne bi bilo to. e, da i voleo bih da probam onaj exoskelet kojim ripli siba maticu u elijenu 2 :oops: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sparco 149 Napisano Decembar 8, 2006 Drug član, 1249 postova Lokacija: underlittleforest Motocikl: nekakvo motokros sokocalo Prijavi odgovor kao problematičan Although the term refers to any motorcycle enthusiast, sometimes the word "biker" is sometimes used to mean an outlaw biker, or bikie, who is a member of a 1%er or outlaw motorcycle gang. Amongst riders of motorcycles, the term "biker" or "rider" is used to refer to anyone who rides a motorcycle. The word "bikie" strictly refers to European and Australian members of "1%er" or "outlaw" motorcycle gangs. Non-riders tend to place all motorcycle riders into the same category, but within the riding community there are many sub-sets of riders. Bikers tend to associate with others that share their enthusiasm, and congregate at motorcycle events such as "bike week" rallies and races. hm ima istine u tome shto pishete nema shta svaka cast , krajnje iscrpno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
snoopuza 3 Napisano Decembar 30, 2006 Svrati ponekad, 205 postova Lokacija: Prijedor Prijavi odgovor kao problematičan Hrmph ... mi smo kao klinci one koji su imali motor zvali motoristi a na selu se zbog raznih sindroma govorilo motordžija. Vjerovatno da i danas plivaju razni sindromi pa se premeæe par tuðih i par naših izraza jednako upotrebljivih i neupotrebljivih. Traktorista je vozaè traktora bez obzira na zanimanje a vozaè automobila je opet vozaè. Preuzimanjem fraze subcultura u vezi svih oblika preuzeli smo i sve oblike nadimanja i imitiranja, odnosno glume bez autentiènog ponašanja, ili bar bez neke administrativne definicije "neèega". Što æe reæi; da bi bio opaaaasaaan lik, moraš da se uæoraviš tamnim cvikerima, istetoviraš neku mrlinu ili crkotinu na sebe i onda se napucaš sa kantom amonokiselina i izaðeš da izgledaš. Izgledaš zajeban a nisi, izgledaš motociklista a nisi, izgledaš frajer a nisi, izgledaš opasan a nisi a ne izgledaš pametan jer nisi. Sa pojavom velikog broja konzumenata amerièkog smeæe koje je kao ne autentièna kvazi religija došlo i do nas, pojavili su se razni moto frikovi, dangube i besposlièari koji su zujali iz objesti poluraspadnutim motorèinama. Pijana bratija je dobila zamjenu u nalickanim pro-bajkerima koji su jednak isprdak i uzaludnost. Jedni su propast u kolektivnoj a drugi u individualnoj formi. Ja NAS gledam i vidim jedino kao hobiste i istinske zaljubljenike u motocikle i moto-sport. Niko od nas ne pripada nekom gangu koji kontroliše neki nelegalan posao, niko od nas nije toliko propao da bruka ono najljepše u svemu a to je druženje i meðusobna pomoæ. Rijeè bike u žargonu znaèi biciklo ali i motor tako da pojam bajker podrazumijeva i tu dozu prihvaæene subkulturalne definicije naèina korištenja bajka ili ti motora. Rossi nije bajker pa je opet u redu. Meni ne smeta ni jedan izraz ukoliko ga snašinski ne trpamo kao otkrovenje o postanku svijeta, tu je i neka ga a mi bajkeri, bilo trblavi ili suvi, fensi masne ili prirodno masne kosice, prcavi ili nafitiljeni, doktori nauka ili osnovci jednako pripadamo istoj familiji a ko prvi doðe do istine i taènog imena kojim trebamo da se zovemo neka mi javne. Nije da nemam svoj stav ali ukrašæu reèenicu Ive Andriæa, "ljudi koji pored svog jezika koriste tuðe izraze me podsjeæaju na seoske udavaèe koje vade zdrave zube da bi stavile zlatne" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexterr 1969 Napisano Decembar 30, 2006 Aktivirao se na času, 3277 postova Lokacija: Suburbia, blok 45 Motocikl: 1 Litar Honde Prijavi odgovor kao problematičan Izgledaš zajeban a nisi' date=' izgledaš motociklista a nisi, izgledaš frajer a nisi, izgledaš opasan a nisi a ne izgledaš pametan jer nisi. [/quote'] Ne postoji toliko velika krigla piva kojom bi te èastio za ovo... Što bi rekli, dje me nadje!!! :wink: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
snoopuza 3 Napisano Decembar 30, 2006 Svrati ponekad, 205 postova Lokacija: Prijedor Prijavi odgovor kao problematičan :oops: :oops: :oops: pa krenuæemo od više malih krigli :oops: :wink: za poèetak! :idea: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RSVMillenian 228 Napisano Januar 2, 2007 Drug član, 1140 postova Lokacija: Chicago, IL USA Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675 Prijavi odgovor kao problematičan Ova je tema odradjena bar jedno 10 puta do sada. Sta te bre boli ona stvar kako te ljudi nazivaju, svi ste bre motociklisti i "bajkeri". O kakvoj bre subkulturi vi pricate? Mods and Rockers je podela iz '60 proslog veka, ej bre,to je bre pre 40 i kusur godina, koga bre to jos zanima. Sedi na motor i uzivaj i nemoj da brines. Biker Although the term refers to any motorcycle enthusiast, sometimes the word "biker" is sometimes used to mean an outlaw biker, or bikie, who is a member of a 1%er or outlaw motorcycle gang. Amongst riders of motorcycles, the term "biker" or "rider" is used to refer to anyone who rides a motorcycle. The word "bikie" strictly refers to European and Australian members of "1%er" or "outlaw" motorcycle gangs. Non-riders tend to place all motorcycle riders into the same category, but within the riding community there are many sub-sets of riders. Some bikers ride heavy cruiser-type motorcycles. (Motorcycles in excess of 700cc displacement are considered "heavy," and "cruisers" are large, heavy bikes designed for relaxed travel that allow the rider to sit upright or lean back. A chopper is a motorcycle that has been stripped down—or "chopped"—to the bare essentials: engine, frame, gas tank, wheels, handlebars, and seat.) The other more popular styles of bikes are Sports Bike (those who have the fastest, most maneuverable of bikes. Like going fast, and most importantly, taking corners as fast and leaned into as low as possible) Tourers (Big comfortable bikes, built for covering long distances comfortably) Dirt bikes (Designed for off road riding) Adventure Tourers (Bikes built for travelling across vast distances where roads do not exist. Cross between a dirt bike and a tourer) Bikers tend to associate with others that share their enthusiasm, and congregate at motorcycle events such as "bike week" rallies and races. Prema tome svi smo bre motociklisti ili bajkeri. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wulfy 207 Napisano Januar 2, 2007 Drug član, 1592 postova Lokacija: Budva - MNE Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada Prijavi odgovor kao problematičan ja sam usput i kamiondjija (U kamionu godisnje predjem oko 10.000 km) a opet ne pijem pivo. Sta sad, u koju skupinu me smjestiti? Juce mi je jedna djevojka rekla: ,,Kretenu''. Mozda pripadam toj skupini, a opet imam i motocikl i automobil i kamion... Ko sam ja? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RSVMillenian 228 Napisano Januar 2, 2007 Drug član, 1140 postova Lokacija: Chicago, IL USA Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675 Prijavi odgovor kao problematičan Ti si moj idol "KRETENU" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
snoopuza 3 Napisano Januar 2, 2007 Svrati ponekad, 205 postova Lokacija: Prijedor Prijavi odgovor kao problematičan Pa.............. kad bi bio drugar da prevedeš ovaj tekst..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RSVMillenian 228 Napisano Januar 2, 2007 Drug član, 1140 postova Lokacija: Chicago, IL USA Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675 Prijavi odgovor kao problematičan Biker Although the term refers to any motorcycle enthusiast' date=' sometimes the word "biker" is sometimes used to mean an outlaw biker, or bikie, who is a member of a 1%er or outlaw motorcycle gang. [b']Amongst riders of motorcycles, the term "biker" or "rider" is used to refer to anyone who rides a motorcycle.[/b] The word "bikie" strictly refers to European and Australian members of "1%er" or "outlaw" motorcycle gangs. Non-riders tend to place all motorcycle riders into the same category, but within the riding community there are many sub-sets of riders. Some bikers ride heavy cruiser-type motorcycles. (Motorcycles in excess of 700cc displacement are considered "heavy," and "cruisers" are large, heavy bikes designed for relaxed travel that allow the rider to sit upright or lean back. A chopper is a motorcycle that has been stripped down—or "chopped"—to the bare essentials: engine, frame, gas tank, wheels, handlebars, and seat.) The other more popular styles of bikes are Sports Bike (those who have the fastest, most maneuverable of bikes. Like going fast, and most importantly, taking corners as fast and leaned into as low as possible) Tourers (Big comfortable bikes, built for covering long distances comfortably) Dirt bikes (Designed for off road riding) Adventure Tourers (Bikes built for travelling across vast distances where roads do not exist. Cross between a dirt bike and a tourer) Bikers tend to associate with others that share their enthusiasm, and congregate at motorcycle events such as "bike week" rallies and races. Prema tome svi smo bre motociklisti ili bajkeri. Iako sama rec "biker" oznacava svakog motocuklistu, ponekad se rec "biker" ili "bikie" upotrebljava kada se imenuju clanovi moto bandi takozvani "1%er" motociklisti odnosno pripadnici Outlaws bande, Hells Angelsa i sl. Kod vozaca/jahaca motocikala sama rec "biker" oznacava sve one koji voze motore. Rec, tj izraz "bikie" se koristi samo u Evropskom i Australijskom podrucju i njime se imenuju samo pripadnici kriminalnih bandi tj gore spomenuti "1%er". Obicni ljudi uglavnom svrstavaju sve motocikliste u istu kategoriju mada u samoj motociklistickoj komuni postoje par pod-kategorija vozaca motora kao sto su: Kruzeri,Adventure, Sport, Enduro, Turing itd. Vozaci motora vole da se medjusobno druze, vole da podele svoj entuziazm i cesto se okupe na moto skupovima i trakama. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
snoopuza 3 Napisano Januar 2, 2007 Svrati ponekad, 205 postova Lokacija: Prijedor Prijavi odgovor kao problematičan Hvala kolezi!! E baš u tom zecu leži grm... važno je da se shvati suština a ne da se ko kako hoæe rasipa zabludama. Treba koristiti svaku priliku da se našim kolegama motociklistima pojasni svaki izraz da nebi došlo do mitomanskog kièeraja i slenga koji je karakteristièan za polusvijet, bilo o muzici, modi ili motociklizmu. Nije ovde samo rijeè o forumašima nego o svim ljudima koji su ikada èuli ili izgovorili pomenute pojmove. Dobro je da se prièa na ovu temu jer nismo samo mi èitaoci ovih redova. Hvala ti još jednom drugar! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sparco 149 Napisano Januar 3, 2007 Drug član, 1249 postova Lokacija: underlittleforest Motocikl: nekakvo motokros sokocalo Prijavi odgovor kao problematičan ma mi smo ljudi, neki vishe neki manje al eto to smo nazalost heheheheh Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
snoopuza 3 Napisano Januar 3, 2007 Svrati ponekad, 205 postova Lokacija: Prijedor Prijavi odgovor kao problematičan Tko leti vrijedi tko ne leti ne vrijedi!! ( Grunf, A.Ford) :wink: :wink: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...