Jump to content

Moto Zajednica

Potreban savet u vezi farbanja i jos poneceg...

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 223 postova

Pozdrav svima i molba moderatorima da premeste temu ako joj ovde nije mesto,ali stvarno nisam bio nacisto gde je otvoriti...Evo o cemu se radi:pre oko dva meseca moja Jawa 175 sport je dozivela poslednje trenutke kao fabricki model.Raste polako u choper futuristickog dizajna,sa mnogo elemenata od stakloplastike,abs-a,prohroma i  - tu nastaje problem!Prvo,sediste hocu da uradim tako da ga ne "vajam" od sundjera,cuo sam da postoji neka masa slicna purpenu,koja se ubrizga u `kalup` i poprimi njegov oblik,a nakon stvrdnjavanja dobija sve karakteristike mase koja se koristi za sedista-mekana a postojana...Dakle,zna li neko gde se to `cudo` moze nabaviti?Drugo pitanje je kako ofarbati,ili metalizirati,ili sta god,segmente od stakloplastike i ABS-a,tako da imaju boju najslicniju boji zlata!Znaci, visoki sjaj,postojanost na atmosferlije,na to da ako povrsinu zakacim zipom od jakne ne ostanu tragovi...U krajnjem slucaju,kako galvanizovati abs,recimo bakrom,a onda sve ide laganeze...

Svaki korak u prepravci Jawe belezim,tako da cu kada sve budem zavrsio fotke ovde zalepiti,a Vasa procena bice mera da li sam uspeo ili ne.A sad vi... ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1022 postova
  • Motocikl: kawasaki

obrati se na ovu adresu  ehom boje i lakovi 

011/3292-055, 3292-066,3292-459, 3292-438

Andjelo,hvala za info,ali meni treba nesto sto se najblize naziva elektrohemijsko bojenje,znaci nista sprej bocica ili nedaj boze kendo color!Tehnologija koja me zanima je ona,ako si vid`o stone lampe u boji Au,ili plafonjere...;kinezi dosta toga rade u toj ili slicnoj tehnici,recimo civiluke,kukice za peskire itd.Sad pocinjem da se kajem sto svojevremeno ne upisah hemiju...ili dizajn...ili likovnu...  ::) Jel to niko ne poznaje tehnologiju ili se tajne zanata ne otkrivaju?  ;D

• Svrati ponekad, 100 postova
  • Motocikl: Kawasaki en 500,Sachs x road 125

A,zasto jednostavno ne ofarbas akrilnom zlatnom i onda lak kao kod metalik boje i time dobijas to sto si trazio da se boja ne ostecuje grebanjem itd.Naravno,morao bi pajmer za plastiku da ides prethodno,posto pretpostavljam da nije farbano do sada.

Guest farbach

preskupo je da bi se isplatilo. Zamisli kako ce se majstor obradovati kada na pitanje kolika je serija, dobije odgovor 1(jedan) kom.Samo nanosenje hroma, nikla pa cak i zlata nije skupo, ali je zato priprema  ...Ima u Kamenici Mercesdesov servis koji to radi. Izguglaj nesto, oni rade i restauraciju starih kola. Rade i neki momci u Beogradu, felna izadje 300 e i slicne fore.

• Zainteresovan, 633 postova
  • Motocikl: Honda Africa crf 1000

Ta zlatna boja moze da se napravi najpribliznije iz baze,pa da se lakira,nece biti zlato 100%,ali ce biti jako slicno

Odi do prve farbare gde miksuju auto boje,i potrazi da ti pokazu katalog metalik  boja,ako tamo nadjes,nije nikakav problem da se ofarba

Andjelo,jawa je strava uradjena na slici,ali to je stara skola;ono sto sam ja zamislio najvise podseca na americku skolu,sve radim iznova a motor od Jawe je nuzno zlo,jer nisam imao nista drugo pri ruci (citaj:dzabe,besplatno...).A mislim da je dobar fazon da staru dvotaktusu ubacim u kombinaciju gde joj ni po kom kriterijumu nije mesto.Dosta toga sam pripremio,koci me nedostatak slobodnog vremena,kao i stvari zbog kojih sam otvorio temu... :) Stampar,upravo to hocu da uradim,pa neka traje koliko traje,ionako ce  90 posto biti samo za pokazivanje...Dare,hvala,razmislicu,ali sada trenutno pokusavam da detalje od ABS-a,nakon zestokog poliranja ucinim provodnim za jelektriku,grafitni prah,ali zeza me tu mnogo toga (sve moje muke uslikavam  ;) )...Jos da dodam,radim potpuno sam,samo uz verbalnu pomoc nekoliko ortaka oko stvari za koje nisam znao kako....

P.S: Uradio sam formu sedista od Itong bloka,ali ne znam na koji nacin da istu uradim od `sundjera` - i za taj problem mi treba dobar savet;ono sa materijom slicnoj purpenu izgleda da je bio samo zez mog komsije,jer nista nisam uspeo da izguglam :( ...

Uh!Teram inat samome sebi,sve se skida, nece pa nece!Uz pomoc grafita dobio sam provodnu povrsinu ABS-a,naneo tanak sloj bakra ali kada sam pokusao da to ispoliram,sve se skida!Ljusti se,nije se `zalepilo` na plastiku...Pokusao sam pozlatu jednog malog delica,kvalitet izostao,povrsina kao peskirana kvarcnim peskom,prilikom poliranja se desava da nabubri i ispuca kao obicna farba kad je skidate sa drveta uz pomoc brenera!Polako pocinjem da  @izdim zbog svega toga,pogotovu sto sam sebi obecao da drugi majstor ni sraf nece zasrafiti na ovome sto budzim >:( >:(>:(

Znam da kinta sve resava ali`inat` mi je drugo ime...

• Drug član, 1022 postova
  • Motocikl: kawasaki

prilikom poliranja moras da imas masinu sa reostatom  ja prilikom poliranja plastike radim sa 1200 o/min , pa i manje  a kada skidam sa laka na autu  ostecenja to radim i sa manjom brzinom  jer sve brze dodje do paljenja farbe a i plastike prilikom poliranja zato probaj da smanjis obrtaje na polir masini i ne bi trebalo biti  problema

Andjelo,zar sumnjas da nisam probao sve varijante i alate!?!Pocev od 50 o/min pa do 6000!Razlicite cetke,paste,dzidzu-midze i na kraju sam dobio-nista!Ostavicu stvar par dana da miruje,mozda `izguglam` neku drugu tehniku.Nikako ne mogu da se pomirim sa cinjenicom da moram da palim kompresor!A i cijanidi nisu sto su nekad bili :D Sada jurim materijal za prednju viljusku,celik 4320,ima ga ali je problem kako ga kupiti!Tamo gde je cena ok,ne prodaje se na malo...Original kvacilo kod Jawe sadrzi male segmente od plute!Zna li neko,mogu li se zameniti `ferodom`?I jos ovo,koliko smem da obrusim `glavu`,tj.da smanjim kompresioni prostor a da to ne utice na pregrevanje masine?

Jel` sam to ja sam sebi uradio off?Valjda nisam... ;)

P.S za stampara :nije li mala gustina struje 30A/cm2 ?

Hvala ,Stampar, na konstruktivnoj kritici,ali nemoze tako!Ja sam u nekim blesavim godinama (skoro 41) tako da zujanje po gradu sa devojcicom iza prepustam mladjim kolegama kojima to sigurno vise prilici!Vise sam za slowing varijantu gutanja kilometara...Ponavljam:od Jawe koristim samo motor,a ram,ogibljenje,zadnju,prednju viljusku,rezervoar,sediste,bisage, i sve ostalo pravim sam za svoju dusu,pa nek posao traje koliko traje ili koliko mora!Model je ,mislim,477 (jedan cilindar) koji je prvi put registrovan 1977.g...Posedujem poprilicno iskustvo u svim vrstama obrade metala i plasticnih masa,dostupne su mi masine za rad (strug,glodalica,brusalice,rendisaljka,MIG,MAG,TIG,cnc frezerka,presa za savijanje cevi,kovacica,zatim brizgaljke engel,artburg itd,itd).Dakle,ne placam majstore i ne radim po sistemu da drugi sve urade a ja to samo da sklopim,mada nemam nista protiv toga.Detalje od ABS-a koristim kako bi ukupna tezina kreacije ostala u okvirima 135-140kg,koliko je tezina originala,a i zbog lakseg modeliranja...

I to je otprilike to...Greska:mislio sam na 30mA/cm2,ispustio sam slovo!Jos ovo:nemacka kuca `Keck`radi specijalne boje,tako da ako ne uspe metalizacija oni su alternativa,na moju veliku zalost!I jos samo da dodam,zao mi je ako se iz mojih postova zakljucilo da sam pun k`o brod,upravo suprotno,a za pozlatu znas koliko malo materijala treba,svako sigurno ima jedan zlatnik,to je 25-30e,a sa time se cudo moze uraditi!!!

Pozdrav i hvala na savetima,par dana cu biti na terenu,pa se nastavljamo...

Samo da osvezim temu...Odustalo se od svih vrsta metaliziranja...Najvise zbog toga sto zestoko udara po dzepu!"Keck" ce odraditi svoje za ABS i `stakloplastiku`,trenutno se resavaju problemi oko geometrije i statike rama,ali nista strasno... Osnovni problem je i dalje slobodno vreme!!!Ali,gura se...

A sta sad reci kad si sto posto u pravu!?!I zasto si morao da se setis onoga sto sam tada postovao?...Samo da znas, preko ovih stvari necu olako preci!!!!Moraces da biras vrstu piva kada se budemo sreli!!!!K`o u starim dobrim dvobojima:znas,ono,biraj oruzje...!!! ;D ;)

• Drug član, 1050 postova
  • Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400

pa zar nije bilo lakshe da se kupe zlatni listici i lepak i da se uradi klasichna pozlata kao shto rade ameri natpise , moze i sa krpom da se naprave krugovi kao na cisterni za mleko  ;D bem ti poredjenje ... inache zlatni listici naravno ne od chistog zlata ima u nekoliko nijansi od onih koji vuku ka bakru do onih koji vuku na belo zlato ... koshta 400din 20komada a lepak je oko 700din akrilni ... nanosi se chtkicom pa se utapka i tako su radili ranije shto ne bi i sad , plus moze da se lakira a da ne izgubi sjaj ....

kako napreduje izrada. postavi slike posto i ja planiram da radim nesto slicno

Shabi,sve je u leru,nikako da se oslobodim obaveza  :( !!! Slike cu postaviti kada bude sve gotovo,sada i nije bas previse zanimljivo ;)...

Dutchman,hvala,razmislicu o ideji...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja