Jump to content

Moto Zajednica

Suvozaci?

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 254 postova

a kad pocnu ljetnje vrucine a mlada dama sjedne iza tebe pa ti "upases majicu u sorc" pa ili skoci s motora ili dobijes po glavi :wink: sad se nose kacige pa nije strasno za vozaca :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 110 postova
  • Motocikl: Honda CB900 F2
Pa jos kad na ledjima(obicno preko 8000obr.)osetis dva "uboda" od' date='nazovimo to "airbag"-a :wink: ,dodje ti da ga odvrnes jos jace! :rolleyes:[/quote']

HeHehe, ovo mi je jako poznato. Samo sto je moje bolnije, nesto mi uvrne kozu, jako ustine. Nisam znao da boldorka iz 83 ima blokadu :D:D

• Svrati ponekad, 436 postova
kako uopste sapatnik treba da se ponasa iza vas????aj sad da vas cujem kako bi vam odgovaralo ...

Samo da ne radi nista. Da se ponasa kao dobro vezana torba, ane kao do pola napunjeno bure od 100l.

• Banned, 993 postova
  • Motocikl: zx7r

nemam problema sa suvozachima sem sa rodjenim caletom :shock:

svim suvozachima samo kazhem da se opuste i da se blago naslone na mene i ruke na rezervoar i ni makac odatle... da ne bi mogli da mi se ispravljaju kad ih tako razvuchem preko motora :P

koga god da vozim, ne vozim dalje od grada pa polako i sigurno vozim bez naginjanja motora pa i ne mogu da primetim kako se neko ponasha kad zalegnem malo vishe...

cale mi je katastrofa!! ja na pravcu 200+kmh sa njim on mrtav ladan totalno opushteno al kad treba da zalegnem u krivini qq strashno ne da mi udara kontru, nego sav krene da drhti i da se trese a motor skache po putu i ide gde se njemu svidja... par puta nam je proklizavao zadnju tochak i mene oblivao onaj ladan znoj :evil:

samo bih smeo sa najboljim drugarom da se uputim na neko duzhe putovanje... on lepo zazhmuri dok ga vozim, uzhiva i mozhemo da struzhemo fuzice po krivinama njemu je opushteno :D

btw. sooper tema

• Uploader, 419 postova
  • Motocikl: GSXR 600

Jeste da malo kasnim i da je tema matora ali sam morao da vam pokažem ovaj fini tekst o paravilima za saputnika na motociklu.

MY MOTORCYCLE PASSENGER RULES

These are MY motorcycle rules. They may be different than other rules you

have learned. You may have ridden on other motorcycles. You may have

different riding experiences than I. You may do things differently.

This does not matter to me... This is MY motorcycle. These are MY rules.

Abide by them, and we will live to see another day. Don't... and we may

die. At best you will never ride on my motorcycle again. This I guarantee.

1) Do NOT mount or dismount the motorcycle unless the driver has both feet

firmly planted on the ground and both hands on the handle bars and gives you

an affirming nod.

2) Do NOT move or wiggle around during slow speeds; especially while

stopping for, or leaving from, a traffic light. Motorcycle balance is most

crucial at low speeds. At high speeds you can ride no-handed! I'll show

you later...

3) If you want to talk to the driver, tap him on the shoulder on the side

you wish to talk to him on. He may not immediately be able to talk, but

will as soon as he can.

4) If you want to show the driver some scenery or a point of interest along

the ride, tap the thigh on the side facing that area and point slowly.

5) If a maneuver is scaring or alarming you, close your eyes and hold on.

Squeeze your thighs to maintain seat position. Do NOT move or wiggle

around.

6) Under NO circumstances fight the motorcycle's lean. This is

catastrophic. The motorcycle MUST lean to turn. Law of physics.

Hint: Look over the driver's shoulder in the direction of the lean. See

rule #5.

7) If you see a police vehicle that you think I did not see, please just

lightly tap my helmet a couple times. That is all that is needed.

8) When slowing or stopping, use the lower portion of your body to press

against the driver while slightly arching your back. This keeps your helmet

from hitting mine. Please don't hit my helmet. This is very annoying and

distracting.

If you have any trouble with any of these rules, please let me know NOW. I

will immediately cancel your ride and find someone else with a greater will

to live who may enjoy being a passenger.

• Drug član, 2314 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600
Ti airbegovi rade i kad imamo jake kocnice :lol: pa onda naizmenicno gas-kocnica mesaaaajjjj......

Ako se pretera sa time moze se desiti i sledece:

119696.jpg

• Svrati ponekad, 173 postova

Ja ne vozim vise nikoga na motoru. Jednom mi je jedan momak skocio sa motora i od onda se klonim suvozaca,bilo da je musko ili zensko. Sva sreca vozila sam deset na sat,pa nismo pali. Bili smo u Canju na setalistu pored plaze tamo ni ne moze brze da se vozi. Kad sam krenula da prodjem izmedju dva stuba on se uplasio da ne udari kolena. Naravno,bilo je mesta da prodje jos jedan motor pored nas. O onima sto su mi ispravljali krivine necu ni da pricam.

• Zainteresovan, 549 postova
  • Motocikl: Malaguti Madison s200

Evo jednog poduzeg, ali jako korisnog teksta za suvozace na 2 tocka!!

Ja sam cak hteo i da ga istampam i da ga podelim svima koje postavljam iza sebe :)..Nemojte da vam bude mrsko da ga procitate (ako vec niste na sajtu sa koga je preuzet ;) ) jer ima dosta korisnih stvari! ;)

Vožnja sa suputnikom, bolje i èešæe reèeno suputnicom, je èesto razlog kupovine motocikla. Supružnici koji se žele voziti malo „drugaèije“, ili i malo evocirati uspomene iz mladih dana; poduzetne cure i djevojke koje imaju „muda“ uzeti nešto tako opasno, kao što je motocikl, za prijevozno sredstvo; mladiæi koji od motocikla oèekuju višestruke koristi u vidu dobivanja ugleda pred škvadrom i zainteresiranim djevojkama, dizanja razina hrabrosti i testosterona (koji se onda mogu i drugaèije koristiti), i kao popularne „picolovce“, a ima i onih koji tu spravu na dva kotaèa žele i sasvim racionalno, praktièno koristiti, kao prijevoz do škole ili radnog mjesta...

No, na stranu ta nabrajanja o soliranju na motociklu; ovdje se trebamo baviti jednom „naprednijom“ verzijom korištenja motocikla, a to je vožnja „u dvoje“. Znam neke iskusne motocikliste koji se gnušaju i same pomisli da bi vozili nekoga odozada, pa èak i svoju curu ili neku drugu punoljetnu djevojèicu, govoreæi da je to preopasno, da nemaju povjerenja u nikoga tko bi im bio iza guzice na neèemu tako brzom i tako nestabilnom kao što je motor, da se boje nepredvidljivog ponašanja one druge osobe iza sebe, jer se èinjenièno mnoge dame na zadnjem sicu, koliko god se voljele popesti na isti, ne znaju i ponašati na tom sicu tijekom vožnje... Osobno mislim da je tu više problem u njima nego u suvozaèici, ali neka...

U dvoje je uvijek zagarantirano dobro društvo...

E pa baš zato, odluèio sam ovdje dati neke savjete, sakupljene sa svih strana, kao i sa nekih stranih foruma gdje sam isto èlan, gdje mnogi dobronamjerni èlanovi rado daju savjete iz svojeg bogatog iskustva, kako bi i mi imali koristi od toga... jednostavno, smatram da savjeta na motociklu nikada dosta, obzirom na fizikalnu složenost i teoriju same vožnje, i da nikada, ali nikada nismo dva puta prošli kroz identiènu situaciju, niti po pitanju putanje, vjetra na cesti, brzine... stoga je i širina znanja i spremnosti na iznenadne situacije kljuèna rijeè u govoru o sigurnosti vožnje na motociklu.

Pa da poènem... dobar suvozaè na motociklu je samo onaj koji se ponaša kao i da nije na motociklu! Dobar suvozaè se ne penje na motocikl dok mu vozaè ne kaže da može, a isto tako niti ne silazi dok mu se ne kaže; dobar suvozaè ne radi èudne i riziène pokrete za vrijeme vožnje (namještanja težine, premještanja, naginjanja), i dobar suvozaè nikada ne pokušava „pomoæi“ u upravljanju motociklom na bilo koji aktivan naèin, ukljuèivo i dodirivanje guvernala, što je i vrhunski glupo i vrhunski opasno... nadalje, dobar suvozaè neæe spuštati noge sa suvozaèkih „fuziæa“ kada se zaustavi motocikl na semaforu, veæ æe i dalje sjediti mirno kao da se ništa nije dogodilo.

Prigodom vožnje na motociklu sa suvozaèem, vozaè treba biti vrlo, vrlo nježan... pritom mislim na nježnost upravljanja, pogotovo dodavanja gasa i koèenja. Kada se vozite po gradu, ili drugdje malim brzinama, poželjno je da suvozaè sjedi uspravno, kako bi maksimalno smanjio pritisak na leða, a onda i ruke vozaèa... niti ne trebam spominjati da je najugroženiji dio vozaèa „meðunožna meštrija“, pogotovo na R-motorima, èiji tank svojim skoro okomitim zidom vrlo neugodno tlaèi te osjetljive dijelove pri naglim koèenjima... i kada optereæenje uslijed tromosti vozaèev tijela još „podebljamo“ sa masom suvozaèa, situacija postaje istinski bolna! Stoga je stil vožnje potrebno prilagoditi i takvim situacijama, iliti voziti bez zaletavanja i ostalih radnji koje mogu zahtijevati nagla koèenja.

Dodatna težina u vidu suvozaèa je vrlo podnošljiva kod malih i manjih brzina. Kod veæih brzina, ili kod neravnog ili lošeg kolnika, ta dodatna težina može na momente preoptereæivati ukupni ovjes motocikla, pogotovo same opruge amortizera, pa je i na tu èinjenicu potrebno obratiti dužnu pažnju prije poèetka vožnje. Najèešæa podešenja ovjesa, ona tvornièka, nisu dovoljna za podnošenje takvih optereæenja, pa je prije vožnje potrebno izvršiti i prepodešavanje amortizera za poveæanu težinu. Tome može umnogome pomoæi ispravna analiza predstojeæeg puta, pogotovo po tipovima podloge i stanja same podloge, pa se podešenja rade po pretpostavljenim maksimalnim optereæenjima.

Poveæana ukupna težina rezultira i poveæanim optereæenjima guma, pa je i tu potrebno izvršiti korekcije, najèešæe dopumpavanjem cca 0,2 do 0,6 kPa. Optereæena guma treba imati malo veæu površinu dodira sa podlogom od one kada se vozi samo vozaè, a svaki motocikl ima, u svojem „user-manualu“, tablice pumpanja guma za sluèajeve vožnje jedne ili dvije osobe. U principu, i sa suvozaèem, koji se ponaša kao nekakav dio samog motocikla, može se voziti gotovo kao i kada ste sami na motociklu, pa èak i do granice kada veæ rade knee-slideri.

Ovaj suvozaè vas neæe gnjaviti previše...

Oboje na motociklu, i vozaè i suvozaè, trebaju biti propisno i dobro obuèeni, i tu nema principa da vozaè treba biti „bolje“ opremljen. Oprema za obadvoje treba biti kompletna, znaèi od kacige, jakni sa štitnicima, hlaèa sa štitnicima, visokih moto-èizama ili druge usporedive obuæe preko gležanja, pa do rukavica... Znaèi, one slikice sa reklama, gdje se suvozaèica vozi u ljetnoj haljinici i sa sandalicama na nogama, a vjetar miluje noge cijelom dužinom baš onako kako bi i mi to voljeli, jednostavno zaboravite... ako vam je stalo do te osobe iza vas, pokažite joj da ju cijenite, pokažite joj svoj zaštitnièki instinkt na najpametniji naèin – opremite ju od glave do pete, i spasite i sebe i nju od kroniènih upala i možebitnih teških ozljeda ili smrti uslijed pada, što je svakako važnije od toga da noge i tange vidi svaki prolaznik. Ionako je bitna samo èinjenica da vi uživate u tome, a drugi ionako nisu važni.

Kada se vozite sa suvozaèem na nekom custom/chopper motociklu sa naslonom, bolje reèeno sissy-barom, obratite pažnju i na rastereæenja prednjeg kotaèa uslijed premještanja težišta motocikla unatrag. Kada se suvozaè nasloni u svojem sjedalu na stražnji naslon, može vam se èiniti da je upravljaè prelagan, skoro kao da i nema prednje gume. To može biti opasno prigodom bržeg ulaska u zavoj, jer lako dolazi do gubitka gripa, zatim pojave boènog proklizavanja, a time i gubitka kontrole nad motociklom i njegovom upravljivosti. Trebam li reæi kako to najèešæe završi? Mnogi vani za tako nešto savjetuju jednostavne stvari koje bi kod nas mogle, uobièajeno za sve pametne stvari na ovom svijetu (jer mi smo tradicionalno najpametniji na svijetu), naiæi na podsmijeh i izrugivanje, a odnose se na „generalne probe“ vožnje sa takvim optereæenjem u vidu vreæa sa „neèim“ unutra i težine cca 60-ak ili više kg, fiksiranima na zadnjem sjedalu sa „španerima“. Desetak kilometara sa takvim optereæenjem na zadnjem sjedalu može dati dobar utisak ponašanja motocikla prigodom naglijeg ubrzavanja ili koèenja, prigodom naginjanja u zavojima ili proklizavanja.

Od savjeta za suvozaèe rekao bih još neke elementarne stvari.

- Na motocikl se uvijek penjite sa njegove lijeve strane!

- Za vrijeme vožnje nemojte stiskati niti motocikl, a niti vozaèa, sa nogama ili rukama.

- Nikada, ali NIKADA; nemojte gurati prste u pojas ili hlaèe vozaèa! U sluèaju stiska prstiju može se javiti jaka bol, koja može rezultirati paniènim reakcijama izvlaèenja prstiju i narušavanja ravnoteže, a u sluèaju pada stisak remena za hlaèe, ili sam rub hlaèa, mogu i lomiti ili otrgnuti prste ili šaku. Zvuèi bizarno, ali dogaðalo se! Bolji savjet je da suvozaè ima utaknute palce u prednje donje džepove na jakni, obuhvaæajuæi sa dlanovima izvana vanjske džepove u kojima su im palci.

- Vožnja bez kacige za suvozaèe je isto pogibeljna, jer uslijed koèenja mogu glavom lupiti u kacigu vozaèa i razbiti nos, ili porezati lice, što isto može rezultirati ishitrenim reakcijama i panikom. Stoga je važno da je suvozaè na motociklu minimalno jednako dobro opremljen kao i vozaè.

- Još jedan detalj, na koji moraju obratiti pažnju i vozaè i suvozaè, je smještaj zadnjih nogohvata (fussrastera) u odnosu na ispušnu cijev. Mnogo nogu je opaljeno i opeèeno zbog toga što je vlasnik htio malo „poboljšati“ motocikl, pa se bacio u razne zahvate rezanja, kraæenja i otvaranja ispušnih cijevi, bez razmišljanja da bi to moglo biti vrlo opasno za eventualnog suvozaèa u datom trenutku. Pritom su i zadnju „fuziæi“ èesto postavljani samo forme radi, bez razmišljanja o smjeru, silinu i intenzitetu grijanja ispušne cijevi i paljenja ispušnih plinova.

- Na motociklu sjedite uspravno, budite opušteni, jer ukoèenost umara. Nemojte kontrirati zavoju, tj. ponašati se kao da vi vozite! I nemojte nikada niti pomisliti dodirnuti upravljaè za vrijeme vožnje!

- Budite samo uvijek uspravno na motociklu, kièmom paralelno (kao da je produžetak) sa okomitom osi motocikla. Položaj tijela neka bude blagi nagib prema naprijed. Držite se za rukohvate iza sjedala, ili vozaèa oko pojasa, ali bez da ga stežete.

- Izbjegavajte radnje tipa škakljanja, bockanja, kuckanja po vozaèevoj kacigi ili udaranja vozaèa! Ako nemate ugraðenu interkom-komunikaciju u kacige, reducirajte komunikaciju i razgovore na najmanju moguæu mjeru, osim ako je nešto hitno, ali i tada mu to priopæite pravovremeno, da se stigne „organizirati“ (npr., ako trebate iæi na WC itd...).

- Za vrijeme vožnje nije dopušteno, a još manje poželjno, jesti, piti, pušiti, mahati rukama, odvajati ruke od tijela ili rukohvata, skidanje odjeæe ili kacige, mobiteliranje bez ugraðenog hands-free sustava, ustajanje sa motocikla (za suvozaèa uvijek, za vozaèa dok ima suvozaèa iza sebe)...

Ne žalite povesti svoju dragu sa sobom...

I mada ne sumnjam da mnogi od vas znaju sve ovo (mislim i ozbiljno i cinièno), pa èak i mnogo toga što sam možebitno zaboravio, nadam se da æete mnoge važne stvari iz ovog teksta - na ozbiljan i adekvatan naèin - reæi kao dobre savjete svojim stalnim, ili i svim buduæim suvozaèima i suvozaèicama. I u zajedništvu na vašem motociklu, želim vam puno (zajednièkih) kilometara...

• ♥Amor Vincit Omnia♥, 1524 postova
  • Motocikl: Fazer 600
Mina je savrsheni suvozach! I snimatelj-fotograf!

Hvala Mina!deathofcaesarbyleoleonaxs6.gif

Hvala Yo ! :oops: :oops: :oops:

• Drug član, 1592 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Da dodam ovdje moje novo iskustvo.

Ima već dvije godine da nisam bio suvozac.

Prije sam bio na zadnjem djelu sica od APN do Honde XX.

Elem, poslije te dvije godine pauziranja igrom slucaja bio sam suvozac drmandicu.

Relacija Njivice - Bijela.

Za razliku od prije uopste se nisam prijatno osjecao, odnosno falila mi je kontrola nad motorom.

Kada se motor zaustavi imao sam neodoljivu želju da spustim nogu sa nogostupa.

Izgleda da sam nikakav za suvozaca, pogotovo sa mojom visinom od 191 cantimetra :oops:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja