Jump to content

Moto Zajednica

Kaciga i rukavice

Recommended Posts

• U prolazu, 11 postova

Ćao društvo, 

relativno skoro sam se skoro pridružila forumu, i mogu reći da sam još nekako "taze" što se tiče teme o motociklizmu. 

Pre neke dve nedelje sam uzela LS2 Storm II  FF800 kacigu. Upitanju je road turing kaciga, i kupila sam i kožne rukavice sa štitnicima na zglobovima, pristima i dlanu. 

Postavljam ovo ovde jer kroz sezonu / dve ću uzeti svoje zverče i prosto želim da vidim dokle sam dogurala.

Sama sam u ovoj celoj priči tako da ono, mali podsetnik, što se kaže.

Dosta ljudi sam ovde upoznala koji su mi dosta dobrih saveta dali, tako da slobodno ako želiš nešto da mi sugerišeš otvorena sam za savete dal bili vezani za opremu ili za izbor motora. 

Hvala još jednom na vremenu, kolege, pa se nadam kuckamo, i vozimo u nekom trenutku. Pozdrav! 😄

rucke.jpg

kaciga front.jpg

kaciga bok.jpg

Promenio član Simijonović
  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 100 postova
  • Motocikl: MT-07 , super soco ts1200r

Pozdrav! U slicnoj situaciji sam bila i ja kad sam pocela sa motorom, tj prvo sam krenula neku opremu da uzimam i onda tek uzela motor :D Koji su ti planovi i zelje za prvim ljubimcom?

• U prolazu, 11 postova
Pre 4 sati, PetraBG je napisao:

Pozdrav! U slicnoj situaciji sam bila i ja kad sam pocela sa motorom, tj prvo sam krenula neku opremu da uzimam i onda tek uzela motor :D Koji su ti planovi i zelje za prvim ljubimcom?

Helouu

tako sam i ja planirala hahaha 

Ej, iskreno mi je Honda r600 CBR onako baš zapala za oko, ali je tu ograničenje koje moram da poštujem, a da uzimam 125 - cu ... 

I pričala sam sa kolegom na forumu, juče fazon, u vezi blokatora i reko mi je da se ne zezam, pa sam pre toga pričala sa ljudima tu oko sebe koji voze već neko vreme kažu da lagano mogu da stavim... i sad ne znam šta da mislim. 

Budući da sam sama na svom, ne da mi se da dajem pare na nešto što ću da "prerastem".  A onda sa druge strane, kako bude biće, toliko želim da vozim motor da me pa nije ni briga ( uturašnja borba sa zdravim razumom). 🙃 

• Drug član, 773 postova
  • Motocikl: Sashac XJR 1300 black demon.

Msm da ti je cbr 600 slaba ,i nju ces da prerastes.Uzmi litarku odma, i nemoj da zavrces gas i to je to.

• Svrati ponekad, 176 postova
  • Motocikl: Yamaha xj 900 S

Mislim da pri odabiru motora mora  da se obrati pažnja na njegovu  težinu . Hiljadarka je dosta teža od 600 ccm i to može ženskoj osobi da bude problem kod isterivanja iz garaže ili bilo kakvog pomeranja pre početka vožnje . Dugar ima cbr1000 i znam koliko je teška. 

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 270 postova
  • Motocikl: Yamaha xv950r

Kad je Kawasaki početkom 70ih izbacija H2 ima je 74ks i dobio je nadimak "widowmaker", a danas je najčešća preporuka za novajlije mt07 (74ks). Ludi svit.

Mnogi motoristi govore da je zabavnije voziti slabiji motor na 80% nego jaki motor na 20% kapaciteta.

Šta god da uzela, obzirom na opremu, pretpostavljam da će zvijer prvijenac biti crvene, crne ili bijele boje.  ;) 

Sretno!

• Sviđa mi se 1
  • Haha 2
  • Podržavam 2

• Drug član, 1620 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

125 ce bas brzo da dosadi, ako se poseduje dozvola A1 onda nesto oko 400cc, zavrsava posao i bez problema na duze staze.
Uzeo sam 750cc al sam mogao da ga ubijem na dugme tako da sam se bez problema na pocetku vozio.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 11 postova
pre 21 minuta, RankoBg87 je napisao:

125 ce bas brzo da dosadi, ako se poseduje dozvola A1 onda nesto oko 400cc, zavrsava posao i bez problema na duze staze.
Uzeo sam 750cc al sam mogao da ga ubijem na dugme tako da sam se bez problema na pocetku vozio.

Uf, čekaj sekund, treba mi pojašnjenje. Da li da polažem za A1 ili A2 kategoriju? Koja je "bolja"?

• U prolazu, 11 postova
Pre sat vremena, overtone je napisao:

Kad je Kawasaki početkom 70ih izbacija H2 ima je 74ks i dobio je nadimak "widowmaker", a danas je najčešća preporuka za novajlije mt07 (74ks). Ludi svit.

Mnogi motoristi govore da je zabavnije voziti slabiji motor na 80% nego jaki motor na 20% kapaciteta.

Šta god da uzela, obzirom na opremu, pretpostavljam da će zvijer prvijenac biti crvene, crne ili bijele boje.  ;) 

Sretno!

Mhm, primljeno k'znanju! hahah ma neka bude koje boje hoće (nadamo se crn / crven) samo da je moj!😁

• Drug član, 1620 postova
  • Motocikl: Honda NC750x
pre 3 minuta, Simijonović je napisao:

Uf, čekaj sekund, treba mi pojašnjenje. Da li da polažem za A1 ili A2 kategoriju? Koja je "bolja"?

Ako imas godina 24+, polazes za A i onda ti je nebo granica, mozes da biras sta ti dusa hoce, da dva meseca vozis 125 pa 250 ili 250 pa 600, sa A1 mozes samo do 500cc ali i tu ima motora koji znaju bas da zabave i da se lepo vozi.
Koleginica jedna ima Kawasaki 400, meni se ono bas svidja, zna lepo da nabaci osmeh kad se malo da jaci gas a slabiji je od mog trenutnog.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 11 postova
pre 18 minuta, RankoBg87 je napisao:

Ako imas godina 24+, polazes za A i onda ti je nebo granica, mozes da biras sta ti dusa hoce, da dva meseca vozis 125 pa 250 ili 250 pa 600, sa A1 mozes samo do 500cc ali i tu ima motora koji znaju bas da zabave i da se lepo vozi.
Koleginica jedna ima Kawasaki 400, meni se ono bas svidja, zna lepo da nabaci osmeh kad se malo da jaci gas a slabiji je od mog trenutnog.

Aha okej, hvala puno!

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1210 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

A1 je do 125 ccm i 11kw, A2 do 35kw i nema ograničenja u radnoj zapremini. Motori koji mogu biti limitirani na A2 ne smeju da imaju punu snagu veću od 70kw.

Za prvi motor svakako je bitno niže sedište, manja masa i manja snaga, nikako ne bih preporučio preko 70 konjskih snaga. Gabarite gledaš spram svojih.

Ima hvala bogu ovde živih primeraka, i devojčica i dečaka koji su krenuli sa supersport mašinama preko 100ks, pa je sve ispalo ok :-) Što ne znači da tako treba.

A to što je 70ih motor od 70ak ks bio widowmaker, više je bilo do neprilagođene kostrukcije, vešanja, kočenja, opšte ciklistike. Može da ide a ne može da skrene ni da stane :-)

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

• U prolazu, 11 postova
pre 4 minuta, Gordak985 je napisao:

A1 je do 125 ccm i 11kw, A2 do 35kw i nema ograničenja u radnoj zapremini. Motori koji mogu biti limitirani na A2 ne smeju da imaju punu snagu veću od 70kw.

Za prvi motor svakako je bitno niže sedište, manja masa i manja snaga, nikako ne bih preporučio preko 70 konjskih snaga. Gabarite gledaš spram svojih.

Ima hvala bogu ovde živih primeraka, i devojčica i dečaka koji su krenuli sa supersport mašinama preko 100ks, pa je sve ispalo ok 🙂 Što ne znači da tako treba.

A to što je 70ih motor od 70ak ks bio widowmaker, više je bilo do neprilagođene kostrukcije, vešanja, kočenja, opšte ciklistike. Može da ide a ne može da skrene ni da stane 🙂

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Aha okej, to mi je trebalo da čujem, valjda sam ga sad skontala.😅

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 3 postova

Predlazem da razmislis o kawasaki ninja 250. To je sasvim pristojan motor. Kvalitetan i pouzdan, sto ti je veoma bitno, a i nije narocito skup. Trosi oko 4l i jeftina je registracija, kao i servis, gume i sl. Ne ide kao 600/1000 ccm, sto bi bilo glupo i ocekivati, ali ide i vise nego dobro za pocetnika i za prvih par sezona. Da se motor preraste moze, ali nije realno da svi prerastu cak ni 125ccm posle prve sezone, jer to sto smeju da dodaju gas ne znaci da su prerasli motor. Potrebno je da prodjes mnogo km i da vidis/dozivis razne situacije u saobracaju kako bi sto bolje razumela saobracaj i ocenila koji jaci motor zelis i kada.

Srecno sa voznjom:)

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

• Hvala 1

• U prolazu, 11 postova
Pre 2 sati, nikolakole992 je napisao:

Predlazem da razmislis o kawasaki ninja 250. To je sasvim pristojan motor. Kvalitetan i pouzdan, sto ti je veoma bitno, a i nije narocito skup. Trosi oko 4l i jeftina je registracija, kao i servis, gume i sl. Ne ide kao 600/1000 ccm, sto bi bilo glupo i ocekivati, ali ide i vise nego dobro za pocetnika i za prvih par sezona. Da se motor preraste moze, ali nije realno da svi prerastu cak ni 125ccm posle prve sezone, jer to sto smeju da dodaju gas ne znaci da su prerasli motor. Potrebno je da prodjes mnogo km i da vidis/dozivis razne situacije u saobracaju kako bi sto bolje razumela saobracaj i ocenila koji jaci motor zelis i kada.

Srecno sa voznjom:)

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

U redu, hvala puno na preporukama i savetima. Zaista znači puno! 

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 100 postova
  • Motocikl: MT-07 , super soco ts1200r
On 8/28/2024 at 3:55 AM, Simijonović said:

Helouu

tako sam i ja planirala hahaha 

Ej, iskreno mi je Honda r600 CBR onako baš zapala za oko, ali je tu ograničenje koje moram da poštujem, a da uzimam 125 - cu ... 

I pričala sam sa kolegom na forumu, juče fazon, u vezi blokatora i reko mi je da se ne zezam, pa sam pre toga pričala sa ljudima tu oko sebe koji voze već neko vreme kažu da lagano mogu da stavim... i sad ne znam šta da mislim. 

Budući da sam sama na svom, ne da mi se da dajem pare na nešto što ću da "prerastem".  A onda sa druge strane, kako bude biće, toliko želim da vozim motor da me pa nije ni briga ( uturašnja borba sa zdravim razumom). 🙃 

U sustini mozes da pocnes sa time ali gledaj da ce ti biti bas tesko. Kad pocinjes da vozis motor moras da mislis o mnogo stvari, o balansu, saobracaju,manevrisanju,poziciji, menjanju brzina,kocenju,polozaju tela, kako se zaustaviti/krenuti, kako krenuti po razlicitim uslovima puta, kako ulaziti u krivinu u razlicitim brzinama, kako izlaziti iz krivine..Kako se parkirati, kako voziti pri malim brzinama..etc. Jako puno nepoznanica ce ti biti tu naredjano jedno na drugo, a sa sto jacim motorom tu trpas kompleksnost koju jaci motor donosi - startnost motora, osetljivost gasa, njegova snaga, tezina,centar ravnoteze,agilnost..etc. Ja sam pocela sa '50cc' - tj sa elektricnim motorom - pa sam eliminisala problem 'menjaca' i ucila balans i snalazenje u saobracaju..I sasvim mi je to bilo dovoljno da mi bude strasno u pocetku dok nisam naucila neke stvari..Sada mi je ko da vozim malo tezi bicikl.. Nakon polozenog  A, sam uzela mt07 i on mi je bio jos strasniji. Par puta sam se psovala sto nisam uzela nesto 'manje' ali u smislu tezine i velicine - jer mt07 ima oko 190kg i jako je tesko ga pomerati po dvoristu i na uzbrdicama (meni barem), a pogotovo sto sve to radim na prstima zbog visne. Sve sam postepno opet ucila i sa jako puno opreznosti.. Najbitnije ti je da zapamtis da veliki motor ti nece prastati greske lako, dok ce mali da ti oprosti mnogo...Dosta stvari je drasticno manje stresno nauciti na slabijem motoru. Moja preporuka ti je da pocnes od neceg slabijeg, uzmi polovno pa prodaj posle godinu dve i uzmi vece ako zelis da promenis.. Ako si se zacrtala za jaci motor ocekuj da ce ti biti dvostruko teze nauciti (u jednacinu ubaci da si zensko pa je nama jos teze jer smo manje) i pamet u glavu i sve radi polako i postepeno. 

Sto se tice CBR'a to je motor trkalica, ima 4 cilindra sto znaci da mu je snaga u velikim obrtajima i pri velikim brzinama....Ne bih rekla da je bas za pocetnike..Rekla bih da je to motor za nekog ko je vise iskusan (pogotovo jer ima 117 hp), dok za tebe bi bilo nesto u rangu ninje 250 (mozda i 400) cfmoto 450, Honda CB300R , ili naked'a kao mt03, KTM390.. Razmisli malo i o stilu voznje i gde bi se vozila, jer npr naked motor je mnogo laksi za voznju po gradu i agilniji od 'trkalice' koje su npr namenjene za ravne puteve i staze i nisu bas za voznju do posla i nazad ili u guzvama grada.

Za kraj : kad krenes sa motorima neces se 'zadrzati' na jednom, verovatno ces uzeti jos jednog ili ih menjati..To je blaga bolest motorizma :D ja vec razmisljam o kupovini sledeceg, a cak se razmisljam i o kupovini slabijeg od 125cc da bi vezbala tipa wheelie jer se ne usudjujem to na velikom motoru. 

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja