oblak 350 Napisano Decembar 12, 2008 Svrati ponekad, 337 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vespa Prijavi odgovor kao problematičan Umjerena cijena, odlične performanse i izvrsna agilnost na zavojitim cestama najbitnije su karakteristike modela SV 650 S, novog Suzukija koji će zasigurno osvojiti svoje mjesto pod suncem među dvocilindričnim motociklima, poglavito zbog odličnog odnosa cijena/ kvaliteta/performanse. Prodajna mu je cijena 56. 962 KN ključ u ruke. Njegov neposredni konkurent, Ducati Monster Dark 600 prodaje se po cijeni od 53. 564 kn, ali je opremljen mnogo manje sofisticiranim i slabijim dvocilindričnim motorom (46,9 KS na osovini u usporedbi sa 63,3 KS koliko razvija Suzuki). Točno je da Monster ima izuzetnu estetsku osobnost i neponovljivu narav, no ne smije se zaboraviti da za postizanje performansi kakve nudi ovaj SV 650 S treba posegnuti za modelom Monster 900 S, a to znači da po tvorničkom cjeniku treba izdvojiti čak 87.108 kn. Moramo primijetiti da je proizvođač za svoj novi, vrlo atraktivan proizvod mogao izabrati i pravo ime umjesto anonimne oznake SV-S. Zbog toga nam je gotovo spontano padalo na pamet da je ovaj motocikl konstruiran štedljivo, da ima "klasični" motor, "jednostavan" okvir te "banalnu" završnu obradu. No, ništa od svega toga. SV 650 S iznenadio nas je u svemu. Opremljen je dvocilindričnim motorom posljednje generacije, okvir mu je od aluminijskih profila ovalnog presjeka koji je dostojan i motocikala sportskijih karakteristika, a završna obrada detalja više je nego primjerena. Pogonski je agregat vodom hlađen V motor pod kutem od 90_, promjer i hod cilindara iznose 81 x 62,6 mm, a ukupni obujam motora je 645 ccm. Sustav razvoda je riješen sa dvije bregaste osovine u glavi s lančanim pogonom. Za pravilno disanje se brinu 4 ventila po cilindru pod različitim kutevima radi povećanja turbulencije u izgaranju. Dva usisna ventila promjera 31 mm su pod kutem od 14_, dok su ispušni ventili pod kutem od 16_. Dovod goriva riješen je sa dva potlačna rasplinjača Mikuni promjera 39 mm, dok elektronika upravlja vremenom paljenja prema položaju gasa i broju okretaja motora i to potpuno neovisno za svaki cilindar. Glavna konstrukcija okvira sastoji se od sklopa aluminijskih profila ovalnog presjeka, a odlikuje se malom težinom i vrlo velikom torzijskom krutošću. Za razliku od modela TL 1000, stražnji ovjes je klasični sa središnjim jednostrukim amortizerom koji nudi 7 mogućnosti podešavanja opterećenja opruge. Na hidrauliku se, na žalost, ne može djelovati. Ista je situacija i na prednjem je kraju, gdje je vilica bez mogućnosti podešavanja, sa šipkama promjera 41 mm. Položaj vozača u sjedalu je tipično sportski (za razliku od naked modela SV 650), dok je težina vozača potpuno oslonjena na ruke. S druge strane, visoko postavljeni oslonci za noge vozača prisiljavaju na pomalo "ščućuren" položaj, iako je zbog toga moguće ulaziti u zavidne nagibe. Primjeren je i smještaj suputnika koji na raspolaganju ima i velike držače. Za parkiranje motocikla predviđen je bočni oslonac koji se dosta teško upotrebljava iz sjedala zbog toga što je previše povučen prema natrag. Instrumenti su svedeni na nužni minimum. Brzinomjer zauzima središnje mjesto sa bijelim oznakama na crnoj podlozi, dok je obrtomjer malo diskretniji i ne slaže se baš besprijekorno s glavnim instrumentom. I njegova se grafika razlikuje od glavnog instrumenta (crne oznake na bijeloj podlozi). Na donjem dijelu kontrolne ploče, uokvirene dekoracijom "carbon look", nalaze se kontrolna svjetla pokazivača pravca, rezerve goriva (koje u prvoj fazi treperi, a zatim gori kontinuirano), praznog hoda i dugog svjetla, dok se kontrolno svjetlo tlaka ulja nalazi u brzinomjeru, gdje je smješten i brojač ukupnog broja prijeđenih kilometara koji se pretvara u parcijalni brojač pritiskom na tipku na donjem dijelu okvira od lažnih ugljikovih vlakana. Komande na upravljaču jednostavne su za upotrebu, a kvaliteta izrade primjerena je cijeni. Prostor pod sjedalom suputnika je vrlo mali. Na otvorenoj cesti ponašanje dvocilindaričnog Suzukija bilo je ugodno iznenađenje, kako zbog znatnog momenta koji motor razvija pri malom broju okretaja, tako i zbog sposobnosti ubrzanja u gornjem dijelu skale obrtomjera. Već u području do 3.000 okr./min. osmeroventilski Japanac nudi relativno dobru progresiju koja omogućuje sporu vožnju bez prečestog posezanja za mjenjačem i bez neugodnih poskakivanja koja spadaju u neizbježne karakteristike velike većine dvocilindraša zapremine do ili preko 600 ccm. Kada se prijeđe 5.000 okr./min. ubrzanja postaju još konkretnija, a kazaljka obrtomjera počinje se vrlo brzo penjati. Kada se dostigne razina od 9.500 okr./min. razvijanje snage pokazuje blagi pad, iako se još uvijek može povući do crvenog polja (10.500 okr./min.) Od prednosti ovog motora, pored mogućnosti ubrzanja pri niskom broju okretaja bez kolebanja i poskakivanja, svakako treba spomenuti vrlo dobru izbalansiranost, zahvaljujući kojoj su vibracije vrlo slabo izražene i primjetne su samo na osloncima za noge na režimima od preko 5.000 okr./min. Stvarna težina motocikla je 180 kg, međuosovinski razmak iznosi 1.420 mm, a iskorak prednjeg kotača je 100 mm. To nam slikovito pokazuje potencijal novog Suzukija na zavojitim cestama. Tek kad se nađemo u sjedalu SV-a 650 S postaje nam jasno kakva nam sve zadovoljstva ovaj mali razbojnik može pružiti. Izvanredna brzina kojom ovaj motocikl mijenja pravac kretanja, njegova agilnost u slalomu i brzina silaska u nagib iznenadit će i nekoga tko je upravo sišao sa puno obilnijeg supersportskog modela. Na kratkim i sporim zavojima SV bi se mogao gotovo ravnopravno boriti s motociklima daleko veće snage i obujma. ?ak i ako se vozi izrazito sportski, što nije osnovna namjena ovog motocikla, ovaj dvocilindraš pruža vrlo dobru zabavu. Velika spremnost reakcije na komande omogućuje ostvarenje jakih nagiba u zavojima i postizanje visokih prosječnih putnih brzina. Tome treba pridodati i odlično držanje guma Metzeler MEZ4 (kojima se ovaj model standardno oprema). Jedina primjedba koja bi se u sportskoj vožnji mogla dati odnosi se na prednji kraj, gdje je prilično mekano podešena prednja vilica uzrok znatnih poniranja prilikom naglih kočenja, što ponekad izaziva blago poskakivanje stražnjeg kotača, pa nije moguće iskoristiti svu silu kočenja diska na stražnjem kotaču promjera 240 mm. Kada je riječ o kočnicama, treba pohvaliti dvostruki disk na prednjem kotaču promjera 290 mm i čeljusti sa po dva klipića koji omogućuju vrlo snažna i postupna kočenja u svim uvjetima vožnje. Zadovoljava i mjenjač koji je precizan, dok se odnosi brzina odlično slažu s karakteristikama razvijanja snage motora. Odabere li se turistički stil vožnje, SV-S će se vozaču odmah svidjeti zbog amortizacije ovjesa na neravnom kolniku, malih vibracija motora (barem kada je riječ o dvocilindrašima), te položaju vozača u sjedalu koji pretjerano ne umara (jedino je sjedalo malo pretvrdo). Maksimalna brzina je skoro 210 km/h. Suzuki SV kojem u nazivu nedostaje jedan "S" razlikuje se po višem upravljaču, jedva nešto kraćem međuosovinskom razmaku (smanjen je sa 1.420 na 1.415 mm) i nedostatku prednje maske, što od ovog modela tvori lijepi "naked". Na kraju možemo reći kako je SV 650 S motocikl koji preporučujemo onim vozačima koji uz relativno mali trošak žele nabaviti motocikl koji u vožnji nudi mnogo zabave, kojim se lako upravlja, koji je pogodan za vožnju udvoje a po potrebi može pružiti i velika zadovoljstva u sportskoj vožnji, osobito na vrlo zavojitim cestama, gdje sve odlike dolaze do punog izražaja i omogućuju više nego dobru dinamiku vožnje. Za sezonu ´99 model SV 650 S možete naručiti u tri različite boje: u žarko žutoj, vatreno crvenoj i plavoj. TEHNI?KI PODACI Motor: dvocilindrični u V pod 90°, četverotaktni, promjer x hod: 81 x 62,6 mm, obujam 645 ccm, odnos kompresije 11,5:1, razvod: dvoosovinski s 4 ventila po cilindru, hlađenje tekućinom, elektronsko paljenje, napajanje: 2 rasplinjača Mikuni od 38 mm, spojka s višestrukim diskom u ulju, mjenjač s 6 brzina. Okvir: konstrukcija od aluminijskih cijevi, kut upravljača 25º. Ovjes: sprijeda teleskopska vilica od 41 mm, hod 130 mm; straga oscilirajuća vilica s monoamortizerom. Gume: prednja 120/60-17, stražnja 160/60-17. Kočnice: naprijed dva plivajuća diska od 290 mm s 2 klipića, straga disk od 240 mm i 1 klipić. Dimenzije (u mm) i težina: duljina 2.090, širina 715, visina sjedala 805, osovinski razmak 1.420. Težina: 185 kg Spremnik goriva: 17 litara. . Deklarirana max. snaga: 70 ks pri 9.000 okr./min; Max. okr. moment: 6,3 kgm pri 7.400 okr. /min. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stefan 24 Napisano Decembar 13, 2008 Svrati ponekad, 337 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Street Triple Prijavi odgovor kao problematičan Lep tekst iz motopulsa.Preskocio si deo koji ga najbolje opisuje,naslov...MALI RAZBOJNIK Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Bane 206 Napisano Decembar 13, 2008 Drug član, 1125 postova Lokacija: Ljubljana, Slovenija Motocikl: ex MV Agusta 800 Brutale Prijavi odgovor kao problematičan @oblak ne bih da ispadnem neki džangrizavac, ali mi svi znamo za moto plus i njihov sajt i možemo tamo da prečitamo sve te tekstove koje ti copy/paste-uješ ovde. Bilo bi lepo da napišeš ti neki tekst kao svoje viđenje nekog motora, a ovo copy/paste to može svako da uradi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bobangsxr 1354 Napisano Decembar 13, 2008 Drug član, 1138 postova Lokacija: cuprija- basel Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125 Prijavi odgovor kao problematičan eto ja neznam za moto plus ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Bane 206 Napisano Decembar 13, 2008 Drug član, 1125 postova Lokacija: Ljubljana, Slovenija Motocikl: ex MV Agusta 800 Brutale Prijavi odgovor kao problematičan eto ja neznam za moto plus ;D Još si mlad, ima vremena naučićeš :D evo za neupućene i link http://www.motopuls.com/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zli 412 Napisano Decembar 13, 2008 Svrati ponekad, 474 postova Lokacija: Finger deep within the borderline. Motocikl: Yamaha FZS 1000 Fazer Prijavi odgovor kao problematičan mozda covek nije majstor da napise al je zato majstor da uradi... (znamo o cemu pricam) kad ti nesto tako uradis a ti zalepi ovde: www.bjbikers.com/forum Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zli 412 Napisano Decembar 13, 2008 Svrati ponekad, 474 postova Lokacija: Finger deep within the borderline. Motocikl: Yamaha FZS 1000 Fazer Prijavi odgovor kao problematičan zaboravi ovo ;D i ovo poz! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
oblak 350 Napisano Decembar 13, 2008 Svrati ponekad, 337 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vespa Prijavi odgovor kao problematičan eto ja neznam za moto plus ;D Još si mlad, ima vremena naučićeš :D evo za neupućene i link http://www.motopuls.com/ Dobro bre Bane jel ti ides zamnom kao skretnicar i usmeravas me po linkovima? Procitao sam tekst i ucinilo mi se interesantnim da ga prebacim ovde ako nekog zanima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Bane 206 Napisano Decembar 13, 2008 Drug član, 1125 postova Lokacija: Ljubljana, Slovenija Motocikl: ex MV Agusta 800 Brutale Prijavi odgovor kao problematičan @oblak Link je upućen bobangsxr-u, a ne tebi. A ako nisi pročitao moj prvi post evo mogu opet da ti kažem da je lepo što si copy/paste ceo tekst sa motoplusa, ali da bi bilo još bolje da si dao i neko svoje mišljenje o ovom motoru s'obzirom da ga poseduješ pa da kažeš nešto i iz prve ruke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackbite 7 Napisano Decembar 14, 2008 Drug član, 2265 postova Lokacija: Stara Pazova Prijavi odgovor kao problematičan @oblak Link je upućen bobangsxr-u, a ne tebi. A ako nisi pročitao moj prvi post evo mogu opet da ti kažem da je lepo što si copy/paste ceo tekst sa motoplusa, ali da bi bilo još bolje da si dao i neko svoje mišljenje o ovom motoru s'obzirom da ga poseduješ pa da kažeš nešto i iz prve ruke Ne zelis da znas iskustva iz prve ruke, veruj mi. Oblake, pusti mu link. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
revolution 51 Napisano Decembar 14, 2008 Drug član, 1261 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Tja pih.....Evo i ja da napišem nešto iz druge ruke. Prošlog zime sam radio jednog SV 2003 godište, i bio stvarno zadovoljan kako agregat od 650 kubika poteže iz niskih. Ovo leto sam pakovao jednog iz 2005 godine , i moje je oduševljenje splasnulo, pošto motor ne može da iznenadi, jednostavno šta ti da do 4000 rpm, to je to. Posle toga i dalje on ide ali je to neubedljivo. Naravno ovo je vizura čoveka koji je većinu života proveo na mašinama od 1000 ccm, te smatram se be nemerodavnim za ovakve stvari. Jedina stvar koja mu se mora priznati je jako ubedljivzvuk sa otvorenim auspuhom, i fantastičan dizajn zadnjeg dela. trenutno u radionici sam rasturio za farbanje jednog SV 650 2003 godište, malo smo ga izservisirali, pa čeka bojice i proleće ;D ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 8 Napisano Decembar 16, 2008 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Lep tekst iz motopulsa.Preskocio si deo koji ga najbolje opisuje,naslov...MALI RAZBOJNIK ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Abdullah100k 8 Napisano Decembar 16, 2008 IRON WILL, 972 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Voleo bih da imam motor Prijavi odgovor kao problematičan Tja pih.....Evo i ja da napišem nešto iz druge ruke. Prošlog zime sam radio jednog SV 2003 godište, i bio stvarno zadovoljan kako agregat od 650 kubika poteže iz niskih. Ovo leto sam pakovao jednog iz 2005 godine , i moje je oduševljenje splasnulo, pošto motor ne može da iznenadi, jednostavno šta ti da do 4000 rpm, to je to. Posle toga i dalje on ide ali je to neubedljivo. Naravno ovo je vizura čoveka koji je većinu života proveo na mašinama od 1000 ccm, te smatram se be nemerodavnim za ovakve stvari. Jedina stvar koja mu se mora priznati je jako ubedljivzvuk sa otvorenim auspuhom, i fantastičan dizajn zadnjeg dela. trenutno u radionici sam rasturio za farbanje jednog SV 650 2003 godište, malo smo ga izservisirali, pa čeka bojice i proleće ;D ;D ;D ;D 'el onog sivog? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
revolution 51 Napisano Decembar 17, 2008 Drug član, 1261 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Tja pih.....Evo i ja da napišem nešto iz druge ruke. Prošlog zime sam radio jednog SV 2003 godište, i bio stvarno zadovoljan kako agregat od 650 kubika poteže iz niskih. Ovo leto sam pakovao jednog iz 2005 godine , i moje je oduševljenje splasnulo, pošto motor ne može da iznenadi, jednostavno šta ti da do 4000 rpm, to je to. Posle toga i dalje on ide ali je to neubedljivo. Naravno ovo je vizura čoveka koji je većinu života proveo na mašinama od 1000 ccm, te smatram se be nemerodavnim za ovakve stvari. Jedina stvar koja mu se mora priznati je jako ubedljivzvuk sa otvorenim auspuhom, i fantastičan dizajn zadnjeg dela. trenutno u radionici sam rasturio za farbanje jednog SV 650 2003 godište, malo smo ga izservisirali, pa čeka bojice i proleće ;D ;D ;D ;D 'el onog sivog? TAJ, nego me Sale farbar zajebava nešto Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...