Nenadbg88 1543 Napisano Jul 4, 2022 Drug član, 1089 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki V Strom 650 2020' Prijavi odgovor kao problematičan Predgovor: Kad će putopis, kad će putopis... Ajde više napišiii putopiiis... Napisao si Alpe piši Albaniju... Dobri naš Duško Okej evo pišem.... Dakle da se vratimo malo unazad, čak i pre samoga događaja.... Bilo je to putovanje u Soko Grad (Nema veze sa Soko Banjom). Duško i ja na Stromovima. Malo odlučili da posetimo neistražene puteve... Zapravo Duškova navigacija prepozna svaku malo bolje utabanu njivu ili stepenice kojima je nagib manji od 60 stepeni. Kaže tu može da se prođe. Može, i ja kažem. Malo nošenja, guranja, padanja, ali prošli smo... LM, u toku su bile još uvek lude zabrane zbog Korone. Pumpe su radile do 17h a posle 19h se nije smelo iz kuće ili dvorišta. Stigosmo na pumpu bukvalno u 2 minuta do 15h, negde u okolini Pecke. Natočismo, i pun gas kući da bi stigao do 19h. (Duško je išao u UB, to nije važilo za njega). Sada kada se setim puko bi sebi šamar, vozio kao poslednji manijak da bi izbegao eventualnu kaznu... Na nepunih 400-500m od kuće, strom se gasi.... Tajac, mrtvilo, lipso, bez znaka života. Struja kaputn. 5 minuta do 19h, do policijskog časa. Proveravam aku, delovao je dobro, pokušaj još neke dijagnostike, bezuspešan. OK, guram do kuće pa ću natenane. Ništa to ne zvuči tako loše, ali postoji jedna caka. Trebalo je gurati Strominu 500m UZ BRDO sa poprilično velikim nagibom. Skini jaknu i sve što možeš sa sebe, i polako... Metar po metar. Sedi, odmori, repeat... Lipso ja tako kao brdska mazga, i nailazim na pijanicu pored puta. Reko prijatelju može li mala pomoć taka i taka stvar.... Moooožeeeeee rođeeeeeeniiii kaaakoooo daaaa neeeeeee... Objasnim ja njemu šta da radi, krenem misleći da će mi biti lakše sa njim, a on pajser se samo naslonio rukama na zadji kofer i ide zamnom... reko jebem ti živooot. Prijatelju hvala ti, ne treba više... Bar sam se smrada otarasio. Na pola puta nailazi neki momak, vidi me da se mučim, staje kolima, pita jel treba pomoć, rekoh šta misliš rođeni??? Mali kao od brega odvaljen, mislim da je mogao da iznese i mene i Stroma na leđima. Hvala mu do neba, izgurasmo Stroma do kuće kao od šale... Sutradan sam mu odneo flašu pića, ljudina! E sad.... Duškko je najavio davno da će da ide u Albaniju, pitao jel neko želi da ide sa njim itd... Strom je zbog obaveza stajao dugo tako u neispravnom stanju dok jedno veče nisu došli @promaster i @milos-v. Nije da ja nisam pokušavao, motor je bio već raskupusan do rama što se kaže. Falilo je samo stručno lice :). Ulazim ja u kuću da iznesem sok ( i u pozadini čujem zvuk veoma brzog otvaranja konektora na stromu pap, pap, pap), nije prošlo ni minut dok sam izašao napolje, farovi stroma svetle.... Kad mi nije ispalo sve ono iz ruku. Opravi ga Stefan ko jen dva... Pojedosmo picu, malo posedesmo, kaže Stef odosmo mi ti sada ovo sve sastavljaj. Pošteno! Bilo je to jedno 22h recimo... U pitanju je bio konektor na releju paljenja koji se pregrejao... Sutradan sam otišao, kupio konektor. Međutim zbog obaveza sam prilično kasno došao kući. Trebalo je sada sve ono sklopiti nazad... Gledam u motor, i onaj džumbus koji me čeka da ga sastavljam, razmišljam da li i kad da počinjem... I tako dan za danom... Dok mi jedno veče nije palo na pamet: Dule sutra ide u Albaniju! Telefon, tip tip tip... Tuuuuuuuu... Alo Duškoooooo, kad ti sutra planiraš za Albaniju? - Pa negde popodne kada završim sa obavezama štoooo? (Tuzan glas jer ide sam) Reko vidi, bili su mi Miloš i Stefan i opravili motor. Ali ja sada trebam sve ovo da sklopim. Ne garantujem ti, ali ako sve ovo sklopim u neko dogledno vreme, a neću da žurim, javljam ti sutra da li idem sa tobom, ok? - Ne seeriiiii aaaaaaaaa suuupeeeeer ajde sređuj toooooo!!!!!!!! ............... 4h ujutru... Poslednja plastika je vraćena na motor, lanac je opran, sve je 3 puta provereno. Ok prvi dan se planira do Vranja pa spavanje. Ako nešto pođe naopako, poći će u tih 500km, ako ne, nastavljamo po planu. Poslao Dušku poruku da je sve spramno i da idem sa njim... 13 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nenadbg88 1543 Napisano Jul 4, 2022 Drug član, 1089 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki V Strom 650 2020' Prijavi odgovor kao problematičan Dan 1: Jedno vrelo kasno letnje popodne. Polako se spremamo za juriš do Vranja. Duško došao do mene, sve smo spakovali. Par fotkica, i vreme da se krene. Na autoputu nema nekih posebnih dešavanja kao i obično... Održavamo oko 150 putnu brzinu, i prvu pauzu pravimo na Najs-u Nišu. U kasnim satima, stižemo u naš smeštaj u Vranju. Motor kao puška, ni štucnuo nije. Toeto! Ljubazan domaćin jako. Motori u dvorištu. Ponuđeni rakijom, pojeli picu, može da se spava... 13 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nenadbg88 1543 Napisano Jul 4, 2022 (promenjeno) Drug član, 1089 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki V Strom 650 2020' Prijavi odgovor kao problematičan Dan 2. Duško standardno, ustao uveliko pre mene. Otišao do grada, zamenio pare, popio kafu, pojeo doručak, prošetao. I naravno došao da me budi. Standardno “Alo ajde ustaj više” Ja standardno skačem, spakujem se u 15 minuta na motor, pojeo ostatke pice od sinoć, jer je to jedino bilo ponuđeno, i lagano krenusmo ka Makedoniji. E tu nas na gradici čeka carinik sa potvrdom u ruci. Kaže zbog korone dozvoljen je samo tranzit. Na koji prelaz idete, rekoh idemo ka Albaniji, taj i taj prelaz. U redu, izvolite potvrdu sa vremenom ulaza, imate 3 sata da zavržite tranzit, odnosno da izađete iz Makedonije. Hmmmmm, ok. Kuca Duško u navigaciju, ona kaže 3 sata i 27min do Albanije! Sedosmo na motore kao opareni, rekoh teraj zakasnićemo... I udaramo mi tako, bijemo po gasu, autoput srećom prazan. Prolazimo naplatnu stanicu, gledam kilometre, gledam prolazno vreme, dobri smo... Kako sam to pomislio Strom kaže drugačije! Vruuuuuuuummmmmmmmm pfffffffffffffff.... Opet mrtav. Totalno! Stajem pored puta, ne znam gde ću pre, gledam na sat, unervozio se, čupam sedište, vadim alat, gledam konektor, krećem da sečem lemljene žice... Dolazi Duško kaže nemoj da sečeš stani..... Stani!.... STANI JEBOOOTEEEEE!!!! Uze Duško špicasta klešta, i unutrašnjim delom vrha klešta (na kojima postoji deo kao turpija, nisam to ni znao), očisti kontakte na konektoru. Ajde probaj sad! Vrrrrrrm! Vraćaj sve, gledaj na sat, skači na motor gaaaaaas! Ne stižemo garant! Već vidim sebe u dvonedeljnom karantinu u Makedoniji, propao odmor, nema me na poslu, i prateći sled događaja... Silazimo sa autoputa, vozimo neki magistralni deo... Lepe krivine, lep put. Bio sam minut-dva ispred Duška. Osećam užasan bol u desnoj čizmi, i odmah sam znao šta je. Osa! Kočim, stajem, palim sva 4. Imam sva sreća pripremljen gel za te stvari! Mažem! Vraćam čizmu! Eto ga Duško! Štaa je sad koji qraaaac???? Ujela me osa Duško! Ma jebem ti osu mislio sam da si opet crko ajde vooziiiiii jeb........ ti zakasnićemoooo!!! Sedam na motor, opet gas! Dolazimo na granicu. Gledam na sat, Kasnimo dobrih 45 minuta! Mrak na oči! Vadim pasoš, i zamotavam 100e u papir ako bude problema. Bolje i to nego karantin, zajebi! Na našu sreću, nikakvih problema nije bilo. Prošli smo! Da mi je neko rekao da ću ovoliko da se radujem Albaniji! U Albaniji stajemo na prvu pumpu, da naspemo gorivo, popijemo kafu i odmorimo malo od jurnjave, i da se ja malo detaljnije pozabavim problemom oko motora. Otvaram sve natenane, detaljno čistim konektore, stežem kleštima malo ženski deo da bolje uhvati. Vraćam. Trzam, vučem, mrdam, testiram... Dobro je! Vraćam sve kako je bilo... Nastavljamo magistralnim putevima dalje ka Vlori. Stižemo u kasnim popodnevnim satima... Pravimo jedno 40 krugova da nađemo smeštaj. Našli, raspakovali se! Ajdmo na kupanjac! Domaćin nas je izuzetno srdačno dočekao. Nit je on pričao Srpski ni Englesni, niti mi ALbanski, ali savršeno smo se razumeli sve... Dobili smo ogroman apartman sa odličnim pogledom, i garažu za motore. Plaža je bila džabatela. 2 ležaljke i suncobran izlazile su nešto manje od 500din, pivo 0,5 je bilo ispod 100din. Lepo se odmorismo od puta boga mi. Sretosmo tu i nekog matorog Makedonca koji se malo začudio zašto smo došli baš ovde da se kupamo. Duško se nešto nije obradovao moru, ali ja sam boga mi odmah uskočio. Inače sam bulevar koji prolazi pored ogromne gradske plaže, koji je ujedno i centar dešavanja je prelep. Kao da sam u Majami došao bukvalno! (PS. Bio sam i tamo ) Posle kupanja samo smo prešli preko puta u restoran. Klopa je tada bila prejeftina. Dule i ja smo potrošili za komplet večeru sa pićem oko 12e tada ako se dobro sećam. Posle klope odlazimo u market da kupimo neke potrepštine za sutra, i nazad u smeštaj... Promenio Jul 4, 2022 član Nenadbg88 19 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nenadbg88 1543 Napisano Jul 5, 2022 Drug član, 1089 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki V Strom 650 2020' Prijavi odgovor kao problematičan Idemo dalje... Budi me oko 10 standardno: "ALO USTAJ 10 SATI JE DOKLE VIŠE SPAVAŠ" Ustajem, Dule raspalio klimu. Rekoh otvori malo terasu da udahnem ovaj morski vazduh (to sam oduvek voleo prvog jutra na moru). Otvaram terasu, udišem duboko.... Kad nisam umro od smrada! Dobro poznat miris pržene lamele. Pogledam dole i vidim ovo: Ne znam da li slika dočarava dobar nagib, ali uzbrdica je poprilična... Ovo je put koji vodi ka jako lepim plažama iz Vlore južno, i svako jutro je ovde potpuni krkljanac. i Svako jutro ubija smrad od lamela... Ništa, spremismo se, bogu hvala pa smo motorima. Zaobiđosmo ovaj krkljanac i pravac plaža. Obišli smo nekoliko puta kolonu na punu liniju, ali policajce kao da to ne zanima, svaki put smo dobili mahanje ruke da prođemo. Sledi malo celodnevnog relaksirnja... Večera standarno za male pare Duletova faca.... Hmmmmm, kroz koje li ću vukojebine sutra da ga vodim??? Posle punjenja stomaka, krenusmo u šetnju prelepim bulevarom na moju inicijativu. Red je da vidimo koliko je ovaj grrad zaista lep. Duško koji ne voli da šeta je malo kukao ali našli smo kompromis... Posle šetnje, nazad u smeštaj na spavanjac... 17 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tijanic93 18 Napisano Avgust 12, 2022 U prolazu, 35 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda cbr900rr Prijavi odgovor kao problematičan Super Putopis! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ПИпезос 8344 Napisano Avgust 18, 2022 Drug član, 565 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: HONDA Africa Twin CRF1000 DCT (2016), BMW C 400 GT (2020) Prijavi odgovor kao problematičan А од 5.јула на овамо нит писма нит разгледнице дељег путешествија и писанија Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ČIČA956 71 Napisano Decembar 27, 2022 Svrati ponekad, 101 postova Lokacija: valjevo Motocikl: Honda transalp Prijavi odgovor kao problematičan Prođe i pola zime putopis stoji na polovini ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nenadbg88 1543 Napisano Decembar 27, 2022 Drug član, 1089 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki V Strom 650 2020' Prijavi odgovor kao problematičan Pa da nastavimo posle godinu ipo dana...Dule se standardno probudio u 6, i čeka mene da se probudim. U 10 sati ponovno uletanje u sobu AJDE JEBOTE BUDI SE DOKLE MOŽEŠ DA SPAVAŠ!!! realna istina je da mogu da spavam dokle god me puste Ustajem, kuvam kaficu na brzinu. Gledamo planiranu rutu za danas:Rekoh, Dule, ja ću da teram i šorcu i majici, ti kako hoćeš. Previše je vruće a previše lepih stvari za videti.Kaže dule dobro i ja ću. (Do dan danas mi to nabija na nos) Ono što sledi je jedan od najlepših puteva koje sam ikada vozio. Put je izuzetno spor. Ali količina sadržaja koja se u tih 4 sata vidi do Sarande je neverovatna. Plaža-uspon-prelep park sa pogledom-spust-repeat! Pre-le-po!Nažalost sa ovog dela nismo uspeli da napravimo puno fotografija.To je bio jedan od onih momenata u kome se čovek pita da li da slika, ili da uživa.E pa mi smo odlučili da uživamo. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Shone_88 8 Napisano Decembar 28, 2022 U prolazu, 22 postova Lokacija: Beograd Motocikl: X9 500 Prijavi odgovor kao problematičan Dakle posle prolaska velike gužve u Vlori sledi 4-5 sati vožnje pored mora. Prizori kao što napisah gore prelepi, a ja magarac nisam nakačio gopro jer me mrzelo da snimam. MAGARAC! Nema veze, ajmo dalje. Stižemo u Sarandu, da popijemo kafu sa našim drugarom Mikijem koji je tu došao sa porodicom. Posle kafice krećemo putem Plavog Oka, prelepoog mesta nedaleko od Sarande. Bez brige, Duškova navigacija će se postarati da stignemo brzo... Ili neee Jedina slika koju imam iz Sarande. Miki nas slikao kada smo kretali. Dakle krećemo ka Plavom Oku. Dule vodi u jedan ćorskoka, drug, treći, i zatim završavamo na plaži umesto na putu. Desno plaža, levo velike stepenice. Vidim dule ih merka, hvata luk udesno i napešta se u stilu Travisa Pastrane. Rekoh WTF, neće valjda. Ne, neće. Pa to nije dobro. Da opišem ukratko stemenice idu u dva puta po 10-tak stepenika, a između njih ima ono malo odmaralište. pored njig postoji ona staza za kolica ili šta već koja je poprilično strma. Nema šanse da se bilo koja kolica tu spuste bezbedno. Dule odvrće gas, propinje se uz stepenice i nestaje u daljini. Ja ostao sam, bez navigacije, čekam, gledam, ne verujem. Fuck it. Idem i ja! . Prelećem uspešno, preskačem momenat gde želim da zadavim Duleta, i nastavljamo dalje. Stižemo na Plavo Oko. Blue Eye je inače izvor reke Bistrice, male reke dugačke oko 25 kilometara, a čiji se tok završava ulivanjem u Jonsko u samoj Sarandi. Vodu izvorišta karakteriše izuzetno niska temperatura, ali uprkos tome, turisti često biraju Blue Eye za kraće brčkanje ili skok sa obližnjih stena u vodu. Tekst sam naravno kopirao sa nekog proseravačkog sajta Nije šala voda ledi stopalo samo kada se zakorači u nju. Veliki respect za one koji skaču sa stena. Ubrzo nastavljamo za đirokaster. Sledi malo paetnog teksta: Đirokastra, ili Gjirokaster na albanskom jeziku, je gradić u južnom delu Albanije iz osmanskog perioda, specifičnog izgleda jer je ceo grad izgrađen od kamena. Ovaj grad karakterišu krivudave ulice, kaldrma, kuće prekrivene ogromnim kamenjem, zbog čega Đirokastra nosi naziv i “kameni grad”. Stari grad u Đirokastri je lokalitet koji najčešće privlači turiste u ovaj grad, koji je od 2005. godine zajedno sa gradom Beratom upisan stavljen pod zaštitu UNESCO. Đirokastru najčešće posećuju turisti iz Srbije pri putovanju na sam jug Albanije, do Sarande ili Ksamila, kako se ovaj grad nalazi usput ka moru i idealna je lokacija za pauzu u putu ili jednodnevni obilazak. Nekadašnji vođa Albanije, Enver Hodža, rođen je upravo u ovom mestu. Danas je Đirokastra jedna od popularnijih destinacija koje turisti u kontinentalnom delu Albanije posećuju, specifična po svojoj arhitekturi, istorijskom nasleđu, bazaru, ali i sjajnoj kuhinji koja karakteriše ovaj deo zemlje. A sad ja... Stigli mrtvi gladni. Stajemo ispred prve kafane, parkiramo motore, i sedamo. Odlučujemo se za neki mix specijaliteta (sarmica sa zeljem, ćevapi, i još neko mezo, zaboravih čega je sve bilo) Dok to ne dođe, naravno pivčuga. Dobro pivčuga i voda Posle klope sledi malo šetnje po gradu. Da vidimo šta ima. Ja u principu volim da prošetam i da vidim, ali dule nije tip koji baš voli duge šetnje, pa smo našli neki kompromis. Sledi malo slika Posle šetnje i uživanja u ovom malom gradiću, krećemo put Vlore, ali ovoga puta magistalom, jer je brža. Ali ništa manje lepša... E ovde sam već zažalio što bar jaknu nisam poneo. Majmun. Veče palo, lagistrala hladna, smrzo sam se kao pi*ka. No dobro. Beše to jedan prelep dan. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Shone_88 8 Napisano Decembar 28, 2022 U prolazu, 22 postova Lokacija: Beograd Motocikl: X9 500 Prijavi odgovor kao problematičan Na kompu je ostao stari profil ulogovan, a šifru od novog nemam, imam je na Tapatalku samo na telefonu Ali nema veze idemo dalje... Krećemo kući iz Vlore. Plan je da u danu stignemo kući. Raspaljujemo po gasu koliko to uslovi puta dozvoljavaju... Na autoputu duško iznenada staje. WTF? Jubilej 100k na Stromu. Mora da se obeleži. Uskoro, nedaleko od granice sa Kosovom, nailazimo na pumpu gde odlučujemo da sipamo gorivo. Iz restorana izlazi mali Albanac, pita nas odakle smo? Malo se tu raspričasmo čovek izuzetno srdačan pozva nas u restoran, ponudi pićem. Mi stoke tražismo i palačinke pored toga Objasni nam da je pumpa njegova, restoran takođe, kao i hotel koji se gradi. Pa je odlučio malo da nam pokaže svoj skromni kompleks... Tu posedesmo dobrih 2 sata rekao bih. Dobro se ispričasmo. I nastavismo ka kući. Ostatak puta ne vredi nešto specijalno da pominjem. Autoput i 150 na sat. Stigosmo kući kasno u noć.... Čiča miča i gotova priča. 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...