GhostMile 4614 Napisano Novembar 30, 2008 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Cao ljudine (i princeze), Imam jedno pitanje (kao SS noob) u vezi amortizera volana (AV od sad pa na dalje i ubuduce). Iako sam na motoru vec preko 20 godina (ako racunamo APN6 ;D) uvijek su to bili neki slabiji motori, (MZ125, CB250, GS500, CB500....) Tu i tamo mi se posrecilo da sjednem i na SS, ali to su uvijek bili tudji motori, i kratke (vrlo pazljive voznje) tako da sam se tek ovog ljeta konacno dokopao svog prvog SS-a: CBR929. Jbga, iako sam se trudio, nije me nesto lova htjela... Prvih dana smo se malo njushili i pipali, gas nije prelazio pola, lakapo dok se malo ne sjedinimo, jel.... Nakon nekih 1000 km smo se prilicno poceli jediniti, pa sam onda poceo malo ozbiljnije dodavati gas. To jest, tad sam mislio da je to bilo "ozbiljnije". Agresivniji startovi, vece brzine, ljuce / nize kroz krivine. Kraj veselja nije bio na vidiku. I onda je, kao i uvijek, (zamalo) neminovno doslo na red. Nakon nekih 7-8000 km smo se toliko sjedinili, da je gas poceo da dotice dno. Kad ga je prvi put dotakao, dozivio sam prvo ledjenje shita u dupetu. Motor se digao, ne puno (mozda nekih 10-20 cm), u blaaagom zavoju, i kad je prilikom shaltanja pao, poceo je da pleshe i skakuce volanom. U principu, gledano iz sadasnje perspektive, nista strasno, ustvari standardno, karakteristicno cimanje pri takvim akcijama, ali taj prvi put sam pozelenio. Iako sam dosta citao o AV-u nisam nikad licno probao kakav je osjecaj. Cimao sam ga u mjestu, i osjetio razne nivoe shtelanja. Sto je cvrsci manje plesa, ali i navodno vise "rada" u krivinama. Ovako kako sad motor lezi u krivini mi odgovara 100%, pa se brinem da to ne izgubim. A sa druge strane ova cimanja mi nisu nimalo prijatna i bojim se jos i eventualnog tank-slapper-a (ili kako ga vi zovete, kad totalno poludi). Kakva su vasa iskustva? Sta mi savjetujete? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
patak 108 Napisano Decembar 1, 2008 Svrati ponekad, 318 postova Lokacija: Obrenovac Prijavi odgovor kao problematičan Stavi amortizer pod obavezno .Ležanje u krivini nećeš izgubiti, samo će ti volan biti malo tvrđi na oštrim krivinama ( raskrsnicama ) po gradu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano Decembar 1, 2008 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Ako si doziveo (preziveo ;D) prvi tankslapp, znaci da si dosao do nivoa agresivne voznje gde bi bilo pozeljno da stavis amortizer. Neces ga primetiti u voznji, osim manevrisanja u mestu i skretanja na raskrsnici. Uglavnom on je samo tu da te cuva kad zateba! BTW, amortizer NIJE zastita od katapultiranja (high-side) tj. lomljenja pod gasom, on nije svemocan i nije otporan da budale. Ako ti korman cesce poigrava pri medjuubrzanjima, probaj malo da oslabis dekompresiju viljuske. Imao sam takav slucaj i pomoglo je. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pedja1 2 Napisano Decembar 1, 2008 Svrati ponekad, 112 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Stavljaj obavezno amartizer volana, i ja sam morao da ga stavim kad sam vozio CBR900RR SC33. Razlika je ogromna sa i bez amartizera. Da ne bi mnogo uporedjivao cene i kvalitet ja ti preporucujem Nemacku firmu LSL. Oni samo prave nosace, a amartizeri su od Japanske firme SCHOWA. Ubedljivo imaju naj bolji kvalitet u odnosu na cenu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Decembar 1, 2008 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ako si doziveo (preziveo ;D) prvi tankslapp, znaci da si dosao do nivoa agresivne voznje gde bi bilo pozeljno da stavis amortizer. Neces ga primetiti u voznji, osim manevrisanja u mestu i skretanja na raskrsnici. Uglavnom on je samo tu da te cuva kad zateba! Nije bio u pitanju tankslapper, vec cimanje. Mislim nije lupao po rezervoaru i slicno, ali nije prijatno. Nekih 5 cm tamo-vamo i gotovo. I od tada skoro redovno manje ili vise, kako kad. Praavi tankslapper je nesto sto zabrinjava nase koze na redovnoj bazi. Citao sam neku diskusiju ovdje na nasem forumu, ma da se najezis. Ovaj kaze drz se cvrsto, onaj kaze pusti sve, treci nema pomoci, cetvrti prica o jedinstvu s Isusom itd.... Sve u svemu, vrlo zabrinjavajuce. BTW, amortizer NIJE zastita od katapultiranja (high-side) tj. lomljenja pod gasom, on nije svemocan i nije otporan da budale. Ako ti korman cesce poigrava pri medjuubrzanjima, probaj malo da oslabis dekompresiju viljuske. Imao sam takav slucaj i pomoglo je. e yebga Svukao sam neki pdf o podesavanju viljuske, pa polako citam. Mnogo komplikovano za moj na pashu naviknuti mozak, ali sta se mora nije tesko.. ;D Stavljaj obavezno amartizer volana, i ja sam morao da ga stavim kad sam vozio CBR900RR SC33. Razlika je ogromna sa i bez amartizera. Da ne bi mnogo uporedjivao cene i kvalitet ja ti preporucujem Nemacku firmu LSL. Oni samo prave nosace, a amartizeri su od Japanske firme SCHOWA. Ubedljivo imaju naj bolji kvalitet u odnosu na cenu. Toga sam se i bojao....inace naajvise mrzim kad dodje do cijena ;D, a pogotovo za AV. Neki dan sam isao po neku sitnicu kod deal-e i tip, ispred mene u redu, izbroji tricavih 700 eura za AV. (dobio je 2 eura kusur doduse) Pretpostavljam da se polozaj vremenom narihta, bazirano na iskustvu. Tipa, jos cima = pritegni, mnogo krut = otpusti....i sve tako do zlatne sredine? poz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano Decembar 1, 2008 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Tankslappom se smatra svako nekontrolisano poigravanje volana, a ako sastavi ko sto ti kazes pun- do punog zaokreta, onda nek ti je Bog u pomoci. Kad osetis da hoce da zaigra nemoj da se drzis za korman kao da ti zivot zavis o tome (a zavisi ;D), vec onako ovlaz, ko devojku za....ruku. Cak i bez amortizera, prednji kraj moze sam sebe da smiri, ali sebe+tebe na njemu- nema sanse, pa svojom inertnom tezinom (jakim stiskom) samo pomazes katapult. Uzmi za primer kanap. Kad ga zanjises i pustis on se smiri. Sad zamisli da na jedan kraj zavezes cekic, pa ga zanjises opet, treba mnogo veca sila da se smiri, jel da? E upravo to ti cinis kad zgrabis korman. Noge su za drzanje, ruke su za komandovanje! Sto se podesavanja viljuske tice, nemoj to onako 'random' da radis, jel jos nikom dobra nije donelo. Procitaj temu (lepljiva je) u 'garazi' o podesavanju ogibljenja, tamo sam uprostio koliko god sam mogao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Decembar 1, 2008 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kanap primjer = bolje od crtanja. Vrlo dobro! Kad malo razmislim, dodjem do zakljucka da se otprilike tako i ponasam, kao djevojku za ruku. Ustvari to ide samo od sebe nekako, zato sam i morao da razmisljam sta ja radim u vezi s tvojim objasnjenjem. Ali opet, najradje bi da je sto rijedje (najbolje nikako) "djevojka" ;D A za viljusku, kao sto rekoh imam vec liter'turu, pa kad to prodjem, onda cu doci na ljepljivu da davim sa malo kvalitetnijim pitanjima. (daleko je proljece) pozdrav i hvala vam Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Decembar 1, 2008 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan oops Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...