wanjamoto 152 Napisano Januar 12, 2022 (promenjeno) U prolazu, 53 postova Lokacija: Niš Motocikl: Husaberg FE 501 Prijavi odgovor kao problematičan Legende Dakara, Jean-Claude Olivier Na današnji dan sećamo se uspešnog Dakar vozača, direktora Yamaha Motor France, i oca Yamahe Tenere Pod njegovim vodjstvom 80-tih i 90-tih godina prošlog veka Yamaha je dominirala na reliju Paris Dakar Ovo je priča o jednoj od njegove Tenere dece, Yamahi FZ750T Yamaha FZ750T Fasciniran pojavom četvorocilindričnog rednog motora u modelu FZ 750, idejni otac Yamahe Tenere (da, Yamahin model Tenere je nastao u Francuskoj), Jean-Claude Olivier, direktor francuskog uvoznika za Yamahu, napravio je 1985. godine, sa svojim timom, Yamahu FZ750T. Kao višestruki uspešni vozač relija Paris Dakar, lično je na Alžirskom reliju, kao testu za Dakar, upravljao tom "grdosijom" od 285 kg i 94 konja. Nažalost, zbog velike težine motora, u toku vožnje, pri doskoku, ram je pukao, i J.C. je polomio obe noge. Dok je bio u bolnici, stigla mu je poseta iz Japana, iz Yamahe. Nisu došli praznih ruku! U izraz poštovanja prema velikom saradniku i vozaču, Yamahini inženjeri su napravili odgovarajući ram, i poslali mu. 1986. godine je vozio sa tom mašinom Pariz Dakar i posle 15000 km stigao kao 12. na cilj. J.C. Olivier u intervju: "Prvih 200 km na etapi su mi bili najteži. Sa punim rezervoarima (65l) bi najmanje 10 tak puta pao. Motor nisam mogao sam da podignem, i čekao bih dok ne naidje neki konkurent koji bi mi pomogao." U kasnijim evolucijama, ovaj prototip koji je postizao maksimalnu brzinu od preko 200 km na čas, dostigao je 1987. godine 920 kubika. Motor nikada nije ušao u serijsku proizvodnju. U legendu jeste! Promenio Januar 12, 2022 član wanjamoto 13 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5322 Napisano Januar 12, 2022 Drug član, 1898 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Nemam više reakcija - bravo i hvala za tekst! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
plumber.ns 312 Napisano Septembar 19, 2022 Zainteresovan, 379 postova Lokacija: Nov' Sat / Vojvodina Motocikl: Adventure sports 750 Prijavi odgovor kao problematičan Ostao sam bez teksta kada sam video da je upakovan FZ 750 u enduro . Ludi su trkači jbt. RIP Jaque . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
el classico 6024 Napisano Septembar 19, 2022 Drug član, 4131 postova Lokacija: CH-HR-BiH Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue, 1985 Honda XLV750-RD01 Prijavi odgovor kao problematičan Glava YAMMAHA MOTOR FRANCE osobno sudjeluje na jednom takvom reliju kao Paris Dakar.Postoje li danas takve face u moto firmama koje svoju udobnu uredsku fotelju zamijene enduro sjedištem??Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...