Jump to content

Moto Zajednica

Dukatiji iz moje radionice

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 322 postova
  • Motocikl: look 695

I vakumiranje ili infuzija karbona dosla na red. Koristio sam prepreg karbon za prvi sloj, a preko njega jos 3  sloja dvestagramskog karbona. Nije po PS-u, ali da probam. Prepreg je karbon na koji je valjcima nanesen sloj aktivirane smole. Postupak se radi na -18 i na toj temperaturi se drzi do momenta livenja. Prednost je sto smrznuta smola ne lepi prste i karbon moze lako da se slozi u kalup. Prepreg nakon vakumiranja obicno ide u autoklav peci gde se zapece. Ovaj moj je za obicne radionicke uslove, mada i autoklav furuna je pri kraju. Kalup sam skinuo sa Honde CB750 four. Od debele folije sam na laseru izrezao logo FARBACH, u negativu,  zalepio ga i sve spricgitovao i ofarbao. Kod vakumiranja mora da se ostavi par Cm sa strane da ima gde da se zalepi duplo lepljiva traka.

IMG_20250513_141210.thumb.jpg.c52d8ffe16c882e5d3c6870a2dd6e720.jpg

Ovo su naslagani lejeri karbona, peel ply i mrezica. Kod komplikovanijih kalupa ide i platno koj upija visak smole.

IMG_20250513_101829.thumb.jpg.8cac7083fc7f8f1508fd7628c9ea1fb9.jpg

Skupa zajebancija. Kupio sam sve osim najlona, mislio sam da moze i neki domaci. Moze ali tek kada iz  pokusaja i gresaka provalim koje je dovoljno krut da se ne probusi i dovoljno elastican da se prilagodi kalupu. Ovaj odlivak je na granici da bude skart. Pri kraju sam izgubio vakum. Znam gde je greska, resivo je.

IMG_20250513_105346.thumb.jpg.7d1d23e61e48493344f1cde583d61c6b.jpg 

U posudi je smola. Nju nakon mesanja izvakumiram u staklenoj tegli na slici, da izadju svi mehurici vazduha. Na drugom kraju je  vakum pumpa. Stipaljkom odredjujem koliko ce smole poteci. Ne treba prebrzo. Nekih 5 minuta je trajalo. Na slici se vidi tamniji trag dokle je smola stigla.

IMG_20250513_141202.thumb.jpg.732d6081a1eec0bb7cbca65873bf7f59.jpg

sutra iz poceka, dok ne dobijem odlivak bez pinholesa

• Sviđa mi se 8
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja