alamunja 2925 Napisano Maj 13 Svrati ponekad, 322 postova Lokacija: regionalistan Motocikl: look 695 Prijavi odgovor kao problematičan I vakumiranje ili infuzija karbona dosla na red. Koristio sam prepreg karbon za prvi sloj, a preko njega jos 3 sloja dvestagramskog karbona. Nije po PS-u, ali da probam. Prepreg je karbon na koji je valjcima nanesen sloj aktivirane smole. Postupak se radi na -18 i na toj temperaturi se drzi do momenta livenja. Prednost je sto smrznuta smola ne lepi prste i karbon moze lako da se slozi u kalup. Prepreg nakon vakumiranja obicno ide u autoklav peci gde se zapece. Ovaj moj je za obicne radionicke uslove, mada i autoklav furuna je pri kraju. Kalup sam skinuo sa Honde CB750 four. Od debele folije sam na laseru izrezao logo FARBACH, u negativu, zalepio ga i sve spricgitovao i ofarbao. Kod vakumiranja mora da se ostavi par Cm sa strane da ima gde da se zalepi duplo lepljiva traka. Ovo su naslagani lejeri karbona, peel ply i mrezica. Kod komplikovanijih kalupa ide i platno koj upija visak smole. Skupa zajebancija. Kupio sam sve osim najlona, mislio sam da moze i neki domaci. Moze ali tek kada iz pokusaja i gresaka provalim koje je dovoljno krut da se ne probusi i dovoljno elastican da se prilagodi kalupu. Ovaj odlivak je na granici da bude skart. Pri kraju sam izgubio vakum. Znam gde je greska, resivo je. U posudi je smola. Nju nakon mesanja izvakumiram u staklenoj tegli na slici, da izadju svi mehurici vazduha. Na drugom kraju je vakum pumpa. Stipaljkom odredjujem koliko ce smole poteci. Ne treba prebrzo. Nekih 5 minuta je trajalo. Na slici se vidi tamniji trag dokle je smola stigla. sutra iz poceka, dok ne dobijem odlivak bez pinholesa 8 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...