Jump to content

Moto Zajednica

E sad izgleda crko i REGLER !

Recommended Posts

• Zainteresovan, 557 postova
  • Motocikl: yamaha r1

kod mene je jedino dobro sto je moj motor enduro-cross mogu da poskidam kompletnu instalaciju i vozim ga kao kros,tako da ga i sad vozim bez tog reglera

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 453 postova
  • Motocikl: imao Kawasaki KLE 500

kod mene je jedino dobro sto je moj motor enduro-cross mogu da poskidam kompletnu instalaciju i vozim ga kao kros,tako da ga i sad vozim bez tog reglera

I ja moj skuter vozim vec godinu dana bez reglera i akumulatora,palim ga na kurblu i vozim,samo sto sam se zajebao pa sam ga vozio i nocu sa svetlom i pogorele mi sve sijalice zato sto nema ogranicenja napona koje radi regler i kako das gas tako se napon popne do 20-30v i pogore potrosaci.Ako i kod tebe rade svetla,pazi na ovo.Kod nekih motora kada skines regler nema uopste struje na potrosacima (sirena,zmigavci,far,stop svetlo),a kod nekih ima kao na mom skuteru (kinez).U svakom slucaju,akumulator ti se ne puni i samo trosi struju ako ga palis na anlaser ili ukljucujes navedene potrosace,pa budi obazriv dok ne nadjes regler.Ja moju Kawu necu da vozim dok je ne skrpim komplet.

• Drug član, 1359 postova

Posaljitemi tacne oznake i nazive motora kao i dela ako ih ima na sebi pogledacu sta ima u rumuniji mada nije neka garancija da je jeftinije i da ga uopte ima na lageru.A u vezi kineza nemogu da  pomognem pre septembra , a tad mogu sigurno.

Hvala ti na dobroj volji,mislim da nije to vredno tolikog truda i da moze da se nadje i kod nas.Ja sam malo nestrpljiv pa sam hteo da nadjem regler odmah ako ga neko ima.Zvao sam dosta njih i regler mogu vecina njih da mi nabavi za 10-tak dana,tako da nije problem da se nadje,treba samo strpljenja.

Neverovatno koliko ljudi je pokusalo da mi pomogne na razne nacine ovde na forumu I JA SE SVIMA KOJI SU SE JAVILI ISKRENO ZAHVALJUJEM !!!

Mislim da je ovo najjaca zajednica motorista na ovim prostorima i zelim da dugo,dugo opstane.Ponosan sam sto sam clan iste i rado cu uvek pomoci nekom koliko mogu.

Pozdrav

• Svrati ponekad, 275 postova

I ja sam imao taj problem na svom starom GSX-u premda neznam nikoga ko nije ratovao sa tim problemom na tom Suzukiju.

Ali trebalo je ići na skup i nije bilo para za regler pa sam uzeo tri Grecova spoja te sam od njih napravio običan ispravljač koji kad sam spojio davao je oko 17 V i to sa stalno upaljenim svijetlom.

Malo sam morao češće da dopunjujem akumulator sa vodom,ali sam uspio da napravim par hiljada.

Znači ako je za silu može se, ali nema silovanja motora u crveno.

Ajd kad si već razbucao taj regler pokušaj da skineš shemu pa ga napravi sa običnim elementima, a ne sa SMD.

Biti će malo veći,ali će da radi i moći ćeš da ga popravljaš.

Biti će malo veći,ali nagurat ćeš ga već negdje.

Bitno je samo da se napravi dobro hlađenje i da su spojevi u konektoru dobri odnosno da je dovoljna kvadratura žice jer u suprotnom dolazi do pregrijavanja spoja,......

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

E,da je to tako lako :)

Nije regler samo ona plocica sa smd elementima.Ima i ispod nje elemenata,kao sto su diode i tiristori,ali se ne vide.

• Zainteresovan, 557 postova
  • Motocikl: yamaha r1

jbte ja kupio nov regler kad ono isto  ??? izgleda mi je i onaj sto sam ga rasturio bio dobar samo moze da me alternator jebe njega cu odneti da mi namotaju ako i to nije onda neznam sta je

• Vlasnik sajta, 5375 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

jbte ja kupio nov regler kad ono isto  ??? izgleda mi je i onaj sto sam ga rasturio bio dobar samo moze da me alternator jebe njega cu odneti da mi namotaju ako i to nije onda neznam sta je

Tako je mene cbr900 zezao u Grckoj 2005te. Do Grcke mi je 2 puta ispraznio akumulator, doslo mi da ga zapalim. Sva sreca da sam mogao sa Neshom da razmenim akumulator. U svakom slucaju, mislio sam da je crko regler, ali je ispalo da su namotaji gecrkt. Dzabe dadoh 90 jura Spirosu za drugi regler i akumulator, a pritom sam mu ostavio moje 'neispravne' delove... :D

Regler se lakse proveri jer mu se izmere diode na sve 3 faze u oba smera u odnosu na + i - zicu na regleru.Najcesce su zute zice faze a crveno-bela + i crna ili crno-zuta je -.  Ako je ispravan trebalo bi da daje napon u radu na akumulatoru od 13-14,5 volti do nekih 4000 - 5000 obrtaja.Ali obavezno meriti unimerom paralelno na klemama akumulatora i NIKAKO ne skidati bilo koju klemu dok motor radi.

Kod alternatora je malo teze.Moze se proveriti da li su faze simetricne merenjem naizmenicne struje izmedju samih faza na konektoru koji ide od alternatora ka regleru i to dok radi motor na leru sa konstantnim brojem obrtaja bez dodavanja gasa.Napon treba da bude isti izmadju bilo kojih faza.Regler je tada naravno skinut,tj odspojen sa tog konektora ga bi uopste mogao da izvrsis merenje na buksnama od alternatora.Za sva ova merenja preporucujem unimer sa kazaljkom,mada i oni sa displejom mogu da posluze ali su za laike malo "nejasni" u ocitavanju vrednosti,narocito pri merenju PN spojeva na poluprovodnickim koponentama (u ovom slucaju - diodama).

To je jedno,ali kompletno merenje ispravnosti alternatora je malo komplikovanije i radi se sa 3 akumulatora i 3 sijalice i dosta zica (tako je objasnjeno u uputstvu za moj KLE) i ja naravno nisam to proverio, jer prvo nemam 3 akumulatora,a ustanovio sam sam da je regler crko po jednoj fazi.

Ovo merenje sa sijalicama je negde na ovom forumu objasnio JOSKA. E sad,pre skidanja alternatora i nosenja na premotavanje ili ciscenje trebalo bi ga prvo proveriti ovim testovima.Sve to moze uraditi neki "strpljivi" autoelektricar,ali oni obicno to ne rade nego ga odmah skidaju i otvaraju.

Eto tako,pa sad ako vam je ovo nejasno da proverite sami,znaci idite kod majstora (ili sam ja bio nejasan u objasnjenju).

Pozdrav

REGLER REŠEN !!!

Stigo konačno novi u subotu i montiran na brzinu pa na skup u Jagodinu.Vratio sam se noću,svetli svetlo ko sunce,jako,belo,nije više žuto kao pre.Regler puni ko lud,drži 14volti i ne pušta,mamicu mu.

Bio sam u pravu da je samo on neispravan,nisam džaba išao u elektrotehničku školu.

Ovim putem bih hteo da se zahvalim svima koji su me kontaktirali i želeli da mi na bilo koji način pomognu,a naročito :

- Miki125

- Joska

- Raja

- Easy Rider

- Vladamir

- Ribolovac

- Sstruja

- Zhaochen

- laki

i još neki koji su me zvali telefonom a nisam im zapamtio ime.

Zbog ovakvih ljudi kao što su navedeni gore i postoji ovaj forum i ja im želim svu sreću.

Važno je naučiti da ljudima najpre treba pomoći,a posle ih ponekad i kritikovati,a ne koristiti forum prvenstveno za razna prepucavanja.

Pozdrav...

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja