Jump to content

Moto Zajednica

Crypton s1000 - budženje

Recommended Posts

  • Drug član, 1542 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: XLV 1000

Učestvovao Crnogorac na takmičenju u bacanju čekića u dalj i pobedio, jer je bacio čekić duplo dalje od drugoplasiranog. Pitaju ga novinari:

  • Recite, kako ste uspeli da bacite čekić tako daleko?
  • Viđi, jado, ne čekić, no bilo kakav alat mora bit’ što dalje od mene!

 

Kakve veze sad ovo ima sa moto opremom? Nikakve, osim toga što se pominje alat - podsetio me da napišem nešto o uređaju koji sam nedavno kupio, pa onda malo i preradio u jednu sasvim finu alatku.

 

U pitanju je Crypton s1000 GPS uređaj koji kod nas prodaje Comtrade po ceni od oko 16.000 dinara, u paketu sa iGo 2006 plus programom za navigaciju i kartama istočne Evrope.

DA22g_cryptonpm7.jpg

 

Isti uređaj se može naći i pod imenom GoNav s1000:

GNYmo_gonavbl3.jpg

 

ili kao Omnitech GPS:

HyKrR_omnitechif9.jpg

 

U svakoj od različitih varijanti uz uređaj se neki program za navigaciju - uz Omnitech to je Destinator, a uz GoNav ne bih znao pošto je sve na nekom azijskom jeziku koji nisam uspeo da dešifrujem. U svakom slučaju, isti hardware i slični, u mnogome kompatibilni software. Sa ovim informacijama nije bilo teško na internetu naći pregršt informacija, i što je najzanimljivije, dodataka koji fabrički ograničen uređaj pretvaraju u jednu višestruko korisnu spravu.

 

O čemu se radi? Crypton je u osnovi Pocket PC uređaj sa Windows CE operativnim sistemom, podešen tako da se pri uključivanju odmah pokrene meni sa tri "dugmeta": Media Player, Navigation, Settings. Sjajno, mogu da slušam muziku na GPS uređaju! Da, ali u tom slučaju ne mogu da koristim navigaciju.

Pošto sam bio nekako razočaran tim saznanjem, rešio sam da probam da podesim taj mali Windows prema svojim potrebama. Relativno brzo sam našao forum koji se bavi Omnitech GPS uređajem koji je, kao što smo već utvrdili, isti kao i naš Crypton. Uz pomoć vrednih i pametnih momaka odande, ubrzo stižemo do sledećeg:

404.jpg

 

E, tako. Sad je već lakše za istraživanje i preuređivanje. Kako sve to radi? Za one tehnički naklonjene:

Na SD kartici se nalazi NK.IMG fajl, u koji je spakovan operativni sistem, zajedno sa gomilom nama zanimljivih parametara u registry bazi. Na pomenutom forumu sam našao program koji iz .BIN fajla izvlači registry, tako da može da se menja, i naravno, spakuje nazad. Šta da se menja? Pa, na primer, program koji se startuje kada se pokrene sistem; gde će tražiti pojedine stvari - u memoriji uređaja (u koju se dekompresuje .IMG fajl), ili na kartici (na koju možemo snimiti svašta); vremenska zona... To nam već pruža popriličnu slobodu u radu. U paru sa Microsoft ActiveSync programom (služi za povezivanje PPC uređaja sa računarom), za većinu operacija nije potrebno vaditi karticu iz uređaja ili ga restartovati.

 

Da se vratimo na originalnu zamisao - da muzika svira dok radi navigacija. Šta je potrebno? Mogućnost da prelazimo iz programa u program, kao alt+tab u "velikom" Windows-u. Nezgodno. Crypton nema nikakve tastere koje možemo za to iskoristiti, samo ekran osetljiv na dodir. Prvo što pada na pamet je, naravno, task bar. To je ono što je na većini Windows računara u dnu ekrana, sadrži dugme "Start", aktivne programe, sat i još koješta... Vidi se čak i na slici gore. Gde je problem? Čim pokrenemo neki od programa za navigaciju, task bar nestane. Uh. Traži, gledaj, čačkaj - nisam uspeo da izbegnem taj problem. OK, idemo dalje. Druga ideja: mogućnost da pokrenem jedan program, vratim se, pokrenem drugi. Hmmm.... U Crypton varijanti, iGo programu je isključeno dugme "Exit". To brzo rešavam, ali ne dobijam mnogo. Sa fabričkim programom za puštanje muzike ne mogu da postignem isto.

Nazad na internet. Zadatak: naći program za muziku koji mogu da "smanjim", kako bih se vratio nazad u meni.. Usput pronađem par programa koji služe umesto onog menija koji se pokreće uključivanjem uređaja, a pritom su jednostavni za menjanje. Eto veselja u najavi.... Vidim da momci na istom uređaju pokreću različite programe za navigaciju. Zanimljivo. Preradih jedan od tih menija i evo kako izgleda kod mene:

ltpSs_osnovniab5.jpg

Programi:

 

V7:

YHoPx_v7ul8.jpg

U osnovi samo drugačiji skin za iGo My Way 2006 plus, s tim što može da se "smanji" - nestane sa ekrana, a ostaje aktivan! (a i lepše izgleda)

 

MioMap DigiWalker:

cdy5U_miotr6.jpg

iGo klon, čisto da se nađe...

 

Naravno, "izvorni" iGo My Way 2006 Plus:

mYuS3_igobx6.jpg

 

Dok sam nameštao sve ovo, naišao sam na nekoliko "media player" klonova, ali mi ni jedan nije bio naročito simpatičan. Nekako na kraju naletim na CorePlayer, koji ne samo što je lepši, već može da se "smanji"!

kU4fo_mediaru5.jpg

 

Problem rešen! Uključim uređaj, pritisnem žutu ikonu sa notom, otvori se CorePlayer, pustim muziku, smanjim, kliknem V7, radi navigacija... Odlična stvar je što u CorePlayer-u može da se reguliše nivo zvuka samo za njega, tako da mogu da podesim da muzika bude tiha u pozadini, a da glasovna uputstva programa za navigaciju čujem jasno i glasno. Ako hoću da menjam muziku, smanjim navigaciju, opet pozovem CorePlayer, i tako u krug.

 

Voila!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 212 postova
  • Lokacija: novi sad

svaka cast za ovako iscrpne informacije.

trebalo je i vremena i truda za sve ovo. crypton s1000 ce zbog ovakvih stvari biti jos interesantniji

potencijalnim interesentima. zbog samog podatka da je uredjaj u osnovi Pocket PC  sa Windows CE operativnim sistemom, pruza se jos bezbroj mogucnosti za njegovu upotrebu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 542 postova
  • Lokacija: Mladenovac
  • Motocikl: GS

Pa dakle ti si TESLA keve mi! Nismo ni znali kakvu smo zverku kupili, a sad jos i ove mogucnosti uh,uh,uh. E sad jos da donesem uredjaj da to preradis i kod mene i kraj. Ja te obozavam znas? Shalim se, probacu to sada da skinem sa neta ,hvala.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 628 postova
  • Lokacija: Nis
  • Motocikl: crf 1000

Bas mi je drago sto si otkrio sve mogucnosti pocket PC-ja i koristis ih maksimalno.Licno koristim Simensov pocket loox sa IGo programom i mapama za dz.i bas  sam zadovoljan sto ne moram da placam mape i programe .Ziveo avaxhome.ru

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1542 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: XLV 1000

Hvala vam na komplimentima, ali ja sam uglavnom radio copy/paste znanja drugih uz male prepravke.

 

Što se tiče plaćanja programa i mapa - interesantno polje u ovom slučaju: ja sam kupio iGo sa mapama, tako da mi je on u suštini legalan. U suštini, jer sam morao da nađem "onaj drugi" koji bi radio na većoj kartici. Pipav teren. V7 i MioMap su (opet u suštini) samo skin-ovi za iGo, koriste iste mape. Dakle, na granici smo piraterije ;), ali neka to bude druga tema, ovde bih se zadržao na tehničkoj strani priče.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1480 postova
  • Lokacija: Bratunac, Earth
  • Motocikl: R1200C, GS, DRZSM

Kapa dole Ceh! Sta ima veze sto nisi tvorac izvornog teksta? Ulozio si trud i imas smisla da te stvari poredas da zanimljiv i koristan nacin. Pazi, kad ti to kazem ja koji ne razmislja o kupovini navigacije. Bar do sad nisam >:(;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1542 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: XLV 1000

Procesor sa Strong ARM čipsetom, radi na 266 MHz. Znači programi pisani za za "običnu" x86 platformu neće raditi na njemu. Desilo mi se dva-tri puta da štucne muzika u toku navigacije, ali ništa strašno.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 292 postova
  • Lokacija: Bg

Mmmm ! veoma zanimljiva spravica i imas mali PC pored sebe !!!

 

Vidim da si natrpao dooosta dnb-a !  ;D

 

PfW50_mediaru5.jpg

:D :D :D  svaka chast za budzenje a i za goodlooking izbor muzike    ;D ;D ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 695 postova

ja imam isti crypton dao ga drugu da voza u kolima, jer nisam umeo da smislim kako da ga stavim na motor ?!?!

kako si to resio ?  ???

Plastične vezice rešavaju problem. Rastavio sam vakuum nosač, odnosno odstranio deo sa sisaljkom, a ona dva preostala zgloba pričvrstio vezicama za upravljač.

 

a kiša? vlaga?  ???

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja