Jump to content

Moto Zajednica

MZ Servis

Recommended Posts

• Drug član, 1412 postova
  • Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L

Pozdrav svima.

Nedavno sam kupio MZ ETZ 250 iz 84 godine. Kako volim starije modele, a takodje sam i ljubitelj robusnih motora, a  i vala totalni sam pocetnik izvodim zakljucak da taj motor ne bi sza sada menjao. Problem je u tome sto motoru treba servis (vise cak nece ni da upali). U  principu po mom misljenju nikakav problem nije do samog motora nego cisto ima dosta sitnih prepravki da se uradi (kvacilo, elektrika, brzinomer,...) Pa ako neko zna nekog dobrog servisera po mogucstvu na Dorcolu bio bih zahvalan za adresu ili broj telefona. Nabavio sam ja i prirucnike o mz-cu, ali koja valjda. A i pre nego pocnem prckam oko njega dajte da obrnem jos neki krug :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Situacija sa majstorima je potpuno drugačija od one koju zamišljaš, ne tražiš ga da ti bude blizu nego da je dobar i da nije prevarant a to se teško nalazi.

Mi ovde smo po poznavanju MZ-a različiti ali samo u jednoj stvari: neko može da sve radi samostalno dok se drugi, kao ja, pomažu prijateljima i majstorom.

Da bi imao bilo koji motor na koji možeš da računaš, prvo pogledaš da li ima delova za njega i koliko ti je majstor pouzdan.

Predpostavljam da tvoj motor nije održavan uopšte, ti si ga vozio koliko je išao a sada kada ne ide ti bi se vozio i dalje. Lepo, samo i on traži svoje, ako mu nije dato na vreme ume da bude baš zahtevan.

Takođe predpostavljam da ti treba majstor na Dorćolu jer bi motor gurao do njega, pošto ne pali, zar ne?

Ovde ne bi smeli da reklamiramo bilo koga a ja sam debelo uzdržan od preporuka koje bih davao drugima...

U svakom slučaju, za prvu pomoć radi štelovanja paljenja i kvačila idi kod majstora koji ima radnju pored osnovne škole PPA, predhodno ga kontaktiraj da ne bi gurao bezveze jer je sezona počela i tamo ima dosta posla.

Za početak ove dve stvari, ako nema nekih krupnijih kvarova za koje neznamo, treba da omoguće da motor bude u voznom stanju što ne znači da možeš da ga voziš već da možeš da se dovezeš do kuće ili majstora koji će ti trajno održavati motor.

Dok ne nađeš majstora, motor nemoj da voziš uopšte, može da bude jako opasno za tebe a mogući su i veći kvarovi kada već nije održavan do sada.

Javi šta si uradio.

• If in doubt, go flat out., 472 postova
  • Motocikl: KTM exc 300, Aprilia RS250

Istina, vozio ga je jedno 10 minuta posle kupovine, i dok ga je drugi drugar doterao od Novog Beograda do centra crk`o je. Za to vreme ga ništa nije održavao :)

Prvo da vam se zahvalim na odgovorima.

Skijash ne moze da mi oprosti sto sam uzeo ovog MZ-jca i pored njegovog saveta da ga ne uzimam :D

Dogovorio sam servis kod jednog od poznatijih BG majstora (bez imena da ne bilo reklame), pa cu valjda polako da ga sredim, takodje mi je covek rekao nekoliko mesta gde mogu da nadjem delove pa ce valjda bude OK.

Stvar u uzimanju ovog motora nije samo cisto da ga vozim (mislim totalni sam pocetnik, ne racunajuci neke krace izlete pre vise godina na tudjim motorima), vec da polako uz savete, a nadam se i uz konkretnu pomoc :) od njega napravim pravu masinu.

Usput sad sam merio napon na akumulatoru i izgleda da je i to problem. Veci napon ima baterija od 1.5 volte. To mi je malo cudno jer je svetlo poprilicno lepo radilo (mislim dok je motor isao). Kvacilo definitvno treba da se malo sredi (blajznuli su navojci kod rucice) kao i sauh kome je ispala granicnica na sajli. Odo sad da probam nadjem MZ brzinomer :)

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

MZ je strasno zahvalan motor za odrzavanje - ja mog odrzavam sam i zaista uzivam u tome posto su tehnicka resenja na motoru minimalisticka i pouzdana.

Za neke "dublje" stvari oko agregata sto mi je trebalo isao sam kod majstora i to sam pomenuo u podforumu servisi.

Probaj da skines akumulator i da ga napunis na punjacu (ne moze bilo koji auto-punjac) pa ako ne "drzi struju" morace da se menja. Ja svojevremeno nisam imao srece sa punjenjem, ni sa dolivanjem dest. vode u njega - kupio sam novi i od tad pali kao mina!

Da uzeo sam i napunio akumulator. Prvo starsno io je cudno da je akumulator 12V i 4Ah!!!!!!. Koristio sam punjac za akumulatore od 12V i 6Ah i sad je napon na akumulatoru 12.7V. Pokusao sam da upalim motor i nista. Amperazu na akumulatoru nikako ne mogu da izmerim. Usput posle punjenja svetla rade bas onako svetski. E onda ide druga stvar, pokusao sam da odvrnem svecicu da vidim da nije isprskana i slomio sam kljuc (koji je mislim bio indijske proizvodnje). U motoru je mesavina bezolnog i diktakol ulja (5l benzina + 1dcl ulja). Kad pokrenem kurblu cuje se kako motor radi ali kao da nema varnice.Prosto nisam pametan :)

• Drug član, 1404 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nuovo Falcone 500

Moras da odvrnes svecicu,mozda ona ne valja.Za pocetak kupi Bosnu F 100,ne kosta ni 100 din a lepo radi.Odvrtanjem svecice saznaces da li baca varnicu i da li smesa dolazi do same svecice.Ako su oba uslova ispunjena ima da upali kao mina ako je paljenje dobro podeseno.Podesavanje paljenja je vrlo prosta radnja,pozovi nekoga ko je vec radio i samo pazljivo gledaj da bi ubuduce sam znao da podesis.Trebao bi da ocistis rezervoar,slavinicu i karburator.Takodje sve sam mozes.Opet posle ciscenja neko ko se iole razume u motore moze da ti za dva min nasteluje karburator a ti opet gledaj i pitaj.Akumulator je izgleda dobar cim drzi struju posle punjenja,kada ga upalis proveri da li dopunjava akumulator.Promeni ulje u menjacu i teraj.

• Zainteresovan, 503 postova

Za pocetak kupi Bosnu F 100,ne kosta ni 100 din a lepo radi.

Slažem se da treba kupiti novu svjećicu, jedino ne Bosnu F100, nego Bosnu F75 ili F80, jer to su prave toplinske vrijednosti za MZ-a.

Hvala vam na svim savetima.

Nekako sam uspeo da odvrnem svecicu i kontakti nisu spojeni. Sutra ujutru cu odmah prvo da odem da uzmem nove i da sipam malo beznina u klip pa cu da probam. Sa obzirom kako se motor gusi dok je isao, verovatno cu morati da ocistim karburator. Takodje cu proveriti da li je dobar dovod goriva (ko zna mozda je i to). Ima jos jedna stvar granicnik na sauh sajli je spao pa tako sauha uopste nema (mada ne znam koliko bi to trebalo da ima veze)

U svakom slucaju jos jednom hvala na savetima javicu sta sam uradio :)

U prilogu je preporuka proizvođača Bosna svećica za svaki od modela motornih vozila.

Radi lakše navigacije motorcikli su od strane 93 a MZ je na 111.

U uputstvu piše da je za MZ planirana svećica F100 a kao dodatna opcija navedena je svećica iste toplotne vrednosi samo sa bakarnom elektrodom.

Logički, to bi trebalo da bude tako, šta je veće toplotno opterećenje od vazdušno hlađenog dvoraktnog motora?

E sad, mislim da ovo baš nema mnogo veze sa istinom, u Tempu (hipermarket) kupujem ove svećice dosta dugo i tek sada sam pogledao koje su vidim da su potpuno neodgovarajuće, F65P.

Po ovom upustvu to ide na neke motore manje kubikaže pa bi na MZ-u trebalo da pravi probleme... Međutim za sve ove godine - ništa, savršene su. Doduše ja ih nemilice menjam, paket od 4 komada košta 175 dinara i kad god me ne mrzi da odvrćem svećicu ja stavim novu a staru bacim, i ne gledam da li valja. U sezoni promenim oko 3 takva paketa, znači 12 komada ali nemam poima na koliko km ili na koliko vremena...

Ukratko, šta god da ne valja na motoru, baci staru svećicu i stavi novu!

SPC-99-00.pdf

Marko, pomenuo si da ti sauh nije u funkciji. Po mom iskustvu sauh je vrlo bitan deo price jer MZ je motor koji se pali "na foru" :) Ja kada sam kupio moj nisam znao da ga upalim.  ;D

Najbolji sistem za paljenje MZ-a na kurblu po mom iskustvu:

1. ugasen na prekidac, 3 puta zakurblas uz povucen sauh do kraja, vratis sauh

2. ukljucis prekidac na radnu poziciju, namestis kurblu na mestu gde je najtvrdje

3. zakurblas "muski" jednom ili dva puta

Posle drugog puta trebalo bi da upali ako je sve iole dobro podeseno.

Ako ti ni ovo ne pomogne a imas blizu nizbrdicu sedi, zaleti se malo u leru i kad uhvatis neku pristojnu brzinu ubaci u 2. brzinu. Ako dolazi benzin u cilindar i baca varnicu MORA da upali. U ovom slucaju nije bitan sauh.

Ovo sto je Bokilic napisao nikad nisam probao ali mi zvuci kao skroz validna alternativa za sauh  ;)

Ajd pa javi sta si uradio...

• Zainteresovan, 503 postova

U uputstvu piše da je za MZ planirana svećica F100 a kao dodatna opcija navedena je svećica iste toplotne vrednosi samo sa bakarnom elektrodom.

Imaš pravo, no malo mi smrdi ta usporedna tablica, jer znam da NGK BH7S odgovara Bosni F80. A u ETZ250 ide NGK B7HS. Iako, razlika je mala, pa skoro da i ne može pogriješiti.

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

Moje iskustvo sa svecicama je stavljaj sta imas!! No Proplemo MZ je to, jos da pocnem mesavinu sa zejtin da pravim hehehee

p.s. Alo bre brate DuleSlash sto mi uze avatar?? ???

Moracu da probam to sa sauhom, koga sam danas namestio.

Zamenio sam svecicu stvaio sam bosnu f80. Drzao sam je u ruci i zakurblao i struja me je bacila na pola ulice :). Varnicu nisam video al sam zato struju osetio.

Takodje sam procitao thread o karburatoru i uzeo zamenio dizne za dizanje klipa i za regulaciju kolicine vazduha (znaci nisam rasklapao ili skidao karburator). E posle toga je pocelo da mi curi gorivo iz karburatora na mestu jednog srafa koji je na donjoj desnoj strani karburatora (kada se gleda sa strane motora gde se nalazi karburator mislim da je to coka) pa mi je malo strah da se ne upalim.  . E problem sa tim sframom (ili diznom) je to sto ne mogu da ga odvrnem i vidim da ga je neki "majstor" totalno sredio pa ne mogu ni sa cim da ga lepo uhvatim i skinem pa eventualno zamenim.

Ali i dalje motor nece da upali. Moracu da nadjem ili nizbrdicu ili dva jaka ortaka pa da me guraju po ulici :)

Takodje kurbla malo nisko "hvata" (na donjoj polovini) pa se pitam da li joj hod nije previse kratak.

Ma upalice on makar uz pomoc shibice :D

Da jos jedna stvar. Kada sam sipao malo benzina (ZIP za upaljace doduse) prvo kurblanje je bilo ono pravo ali motor nije upalio. Ostala kurblanja su bila ona lagana kad kurbla lako prodje do kraja.

• Svrati ponekad, 181 postova
  • Motocikl: Yamaha FZX 750

Moje iskustvo sa svecicama je stavljaj sta imas!! No Proplemo MZ je to, jos da pocnem mesavinu sa zejtin da pravim hehehee

p.s. Alo bre brate DuleSlash sto mi uze avatar?? ???

Dule Slash to jest ja ovaj avatar imam skoro po godine... stari sam ja clan... ali promenu cu nije problem...

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

... bosnu f80. Drzao sam je u ruci i zakurblao i struja me je bacila na pola ulice :). Varnicu nisam video al sam zato struju osetio.

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Izvini, ali nisam mogao da izdrzim a da se ne nasmejem ne zbog toga sto te je prodrmala struja vec zbog dobrog opisa!!

P.S.Prijateljski savet, nikako nemoj da pritiskas kurblu rukom kada je svecica stavljena na cilindar-povratna sila moze da ti slomi ruku(kao sto je slomila mom suraku na nekoliko mesta)!!!!!

Takodje sam procitao thread o karburatoru i uzeo zamenio dizne za dizanje klipa i za regulaciju kolicine vazduha (znaci nisam rasklapao ili skidao karburator). E posle toga je pocelo da mi curi gorivo iz karburatora na mestu jednog srafa koji je na donjoj desnoj strani karburatora (kada se gleda sa strane motora gde se nalazi karburator mislim da je to coka) pa mi je malo strah da se ne upalim.  . E problem sa tim sframom (ili diznom) je to sto ne mogu da ga odvrnem i vidim da ga je neki "majstor" totalno sredio pa ne mogu ni sa cim da ga lepo uhvatim i skinem pa eventualno zamenim.

Par puta sam procitao tvoj post ali nikako da pokapiram sve sta si hteo da kazes. Ove dizne koje pominjes za dizanje klipa i regulaciju kolicine vazduha, izgledaju kao srafovi, zar ne? Sraf dugacak jedno 2-3 cm koji se zavrsava konusom. To nisu dizne, dizne su unutra, mora da se otvara karb da bi stigao do njih. Ovo su samo srafcici za podesavanje, kako si rekao, visine klipa i kolicine vazduha na leru.

Ovo gde ti curi gorivo, na donjoj strani karba nije sraf nego preliv za visak goriva u cantri i on se -ne skida- :) Ako tu curi gorivo znaci da ti glavi ventil nivoa goriva u karbu ili imas problema sa plovkom. Za pocetak ne bih ti preporucio da otvaras karb i diras stvari unutra dok makina ne upali - meni su bili potrebni meseci dok sam valjano naucio kako se radi mz karburator. Uzmi samo neki manji cekic ili nesto slicno pa kvrcni po cantri karba par puta - trebalo bi da odglavi taj ventil ili plovak. A opet, ako nastavi da preliva - racunaj da ces sigurno morati da radis karb.

Nije to sve nista strasno, najbolje je samo rano da se opredelis da li ces sam da odrzavas ovakve stvarcice ili ces kod majstora. Pre ili kasnije morace da padne ciscenje karba, slavine, filtera za gorivo, rezervoara... :)

Kada sam sipao malo benzina (ZIP za upaljace doduse) prvo kurblanje je bilo ono pravo ali motor nije upalio. Ostala kurblanja su bila ona lagana kad kurbla lako prodje do kraja.

Nisi baš razumeo Bokilica do kraja.

Za karburator nemam šta da kažem Stari Vujadin i Svakak su eksperti...

Kada si siguran da si problem sa karburatorom rešio, očisti/osuši svećicu pa kroz rupu sipaj MEŠAVINU a ne benzin, ona koju motor ide. Seti se koliko je stara mešavina u rezervoaru a nije loše da odvrneš slavinicu i sve ispustiš napolje kako bi video da u rezervoaru nema taloga/trunja koje je možda zapušilo karburator.

Ako je gorivo suviše staro ili prljavo od nečistoća, zameni ga novim, svežim i čistim.

U cilindar sipaj oko pola čašice za rakiju MEŠAVINE, zavrni svećicu, vrati lulu dobro da možeš da budeš siguran da će struja završiti na svećici i to je to.

Ne pali ga više kurblanjem, kao što neko reče treba tu osećaja koji se stiče...

Nađi dobru nizbrdicu, obezbedi dva jača tipa koja će te gurati, ubaci u drugu i ne puštaj kvačilo do baš dobrog zaleta. Oni koji guraju treba da znaju da moraju da guraju brzo, skoro da trče i da kada pustiš kvačilo ne prestanu da guraju, sila je tek tada potrebna, tada treba zapeti sve dok uz najveći gas motor ne povuče svoje gorivo iz karburatora i rezervoara i ne upali.

Vodi računa, može da se desi da lako upali i da te snažno povuče pa budi pažljiv na volanu sa se ne skrkaš negde...

P.S.Prijateljski savet, nikako nemoj da pritiskas kurblu rukom kada je svecica stavljena na cilindar-povratna sila moze da ti slomi ruku(kao sto je slomila mom suraku na nekoliko mesta)!!!!!

Ma kad pali ova moja moze i nogu da slomi :) A sto se tice skakanja po ulici mogu zamislim sta su deca koje su roditelji vodili u skolu u tom trenutku pomislila :)

Par puta sam procitao tvoj post ali nikako da pokapiram sve sta si hteo da kazes. Ove dizne koje pominjes za dizanje klipa i regulaciju kolicine vazduha, izgledaju kao srafovi, zar ne? Sraf dugacak jedno 2-3 cm koji se zavrsava konusom. To nisu dizne, dizne su unutra, mora da se otvara karb da bi stigao do njih. Ovo su samo srafcici za podesavanje, kako si rekao, visine klipa i kolicine vazduha na leru.

Da u pravu si to su samo srafcici.

Nije to sve nista strasno, najbolje je samo rano da se opredelis da li ces sam da odrzavas ovakve stvarcice ili ces kod majstora. Pre ili kasnije morace da padne ciscenje karba, slavine, filtera za gorivo, rezervoara...

Pa ja bih najradije sve sam odrzavao, ali nazalost ne znam pa cu morati da nadjem majstora (nekog ko ce stvarno i da primi motor kad to kaze). Karburator definitvno treba ocistiti jer se motor gusio (mislim dok je radio :) )

Nađi dobru nizbrdicu, obezbedi dva jača tipa koja će te gurati, ubaci u drugu i ne puštaj kvačilo do baš dobrog zaleta. Oni koji guraju treba da znaju da moraju da guraju brzo, skoro da trče i da kada pustiš kvačilo ne prestanu da guraju, sila je tek tada potrebna, tada treba zapeti sve dok uz najveći gas motor ne povuče svoje gorivo iz karburatora i rezervoara i ne upali.

Izgleda da mi je samo to preostalo. Nista odo da teram ortake da pocnu da vezbaju, trebace mi :)

Hvala vam na savetima jos jedamput

• nekrunisani kralj moto cigana, 3185 postova
  • Motocikl: 4x4

Sto se tice karburatora, mozes slobodno da malo popustis ona dva srafa sto drze karb na cilindar, okreni ga u stranu i skini mu lonce. Ne rastavljaj ceo karburator, vec samo ocisti necistoce iz lonceta, odvrni jednu po jednu diznu, malo produvaj i vrati nazad. Takodje u tom polozaju odvrni slavinu, trebalo bi da curi ko ludo, ali pritiskom na plovak bi trebalo da stane. probaj otprilike i da namestis plovak, jer cim ti curi gorivo sa strane, nesto nije u redu sa plovkom i prelivanjem. Mozda si i zajebao stvar sto si dirao te srafcice sa strane, razdesio si mu ler gas, smesu...  Probaj i da mu skines gumu (crevo) sto ide iz filtera vazduha u karb, moguce je da ne prima dovoljno vazduha , jer ko zna kakav li je i sam filter za vazduh. Za sada mi ne pada jos nesto na pamet, ako se setim , dodacu.

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Pa ja bih najradije sve sam odrzavao, ali nazalost ne znam pa cu morati da nadjem majstora (nekog ko ce stvarno i da primi motor kad to kaze). Karburator definitvno treba ocistiti jer se motor gusio (mislim dok je radio :) )

Druze nemoj se predavati tako brzo. Ja kada sam krenuo da radim mog MZ-a nisam imao pojma o MZ-cima, ali zahvaljujuci ovom fenomenalnom forumu sve radim sam za samo set meseci. Ne kazem da treba majstor ali u mom slucaju majstorima prepustam samo ono sto ne znam ili fina stelovanja, jel' tako Bokilicu??

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja