MIHO 598 Napisano Novembar 11, 2015 Svrati ponekad, 370 postova Lokacija: Beograd Motocikl: HONDA CB250, HONDA CB360,MZ es 175/1 1966, Triumph Thunderbird 900 Classic Prijavi odgovor kao problematičan ART DECO je univerzalni dekorativni stil koji se raširio u Americi i u Evropi u 20- tim i 30-tim godinama XX u industriji i zanatsvu. Nosi karakteristike mnogih pravaca u prvom redu KUBIZMA, FUTURIZMA i SECESIJE. Nastanak ovog stila seže u početak XX veka kada je u Francuskoj bila značajno raširena SECESIJA - sa svojim jednostavnim linijama i drečećim koloritom. Pored secesije su se tu pojavljivale i moderne tendencije pre svega KUBIZAM Ovi trendovi i zaluđivanje društva za sve što je moderno, na što su uticali novi pronalasci i razvoj industrije, uticali su na pojavu novog pravca koji se prvi put predstavljen 1925 godine u Parizu na izložbi dekorativne umetnosti (Exposition Internationale des Arts Dékoratifs et industriels Modernes). Na ovoj izložbi su bili predstavljeni predmeti primenjene umetnost na koje je uticala pojava MODERNIZMA. Jedan od pionira novog stila je bio i Gerges Roy .... konsrtruktor i dizajner motorcikla Majestic. Prvi model u novom stilu je iz 1926god i dobio je ime "New Motorcycle" BMW R7 iz 1934 je sigurno najpoznatiji i najznacajni model novog pravca. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MIHO 598 Napisano Novembar 11, 2015 Svrati ponekad, 370 postova Lokacija: Beograd Motocikl: HONDA CB250, HONDA CB360,MZ es 175/1 1966, Triumph Thunderbird 900 Classic Prijavi odgovor kao problematičan BMW R7 1934 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MIHO 598 Napisano Novembar 11, 2015 Svrati ponekad, 370 postova Lokacija: Beograd Motocikl: HONDA CB250, HONDA CB360,MZ es 175/1 1966, Triumph Thunderbird 900 Classic Prijavi odgovor kao problematičan HENDERSON .... 1930god. HD.... Bugatti koncept 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MIHO 598 Napisano Novembar 11, 2015 Svrati ponekad, 370 postova Lokacija: Beograd Motocikl: HONDA CB250, HONDA CB360,MZ es 175/1 1966, Triumph Thunderbird 900 Classic Prijavi odgovor kao problematičan Jedna od tipicnih i najznacajnih umetnica ART DECOA u grfici i slikarstvu je bila Tamara Lempicka... Reklamni plakati u moto industriji..... bili su radjeni upravo u novom stilu .... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MIHO 598 Napisano Novembar 11, 2015 Svrati ponekad, 370 postova Lokacija: Beograd Motocikl: HONDA CB250, HONDA CB360,MZ es 175/1 1966, Triumph Thunderbird 900 Classic Prijavi odgovor kao problematičan Retro ART Deco 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MIHO 598 Napisano Novembar 11, 2015 Svrati ponekad, 370 postova Lokacija: Beograd Motocikl: HONDA CB250, HONDA CB360,MZ es 175/1 1966, Triumph Thunderbird 900 Classic Prijavi odgovor kao problematičan "Vespa " je jedan od najtipicnih predtavnika Art Deco dizajna... 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7429 Napisano Novembar 11, 2015 Drug član, 3088 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan Svaka čast za temu. ArtDeco stil je i dan danas je toliko usađen u ljudske navike za oblike i dizajn i uvek se smatra ... glamurom (mislim da bi to bio najpribližniji izraz). Izvinjavam se ako izlazi iz teme, ali meni su vozovi u tom stilu fascinantni:https://en.wikipedia.org/wiki/File:PRR_S1.jpghttps://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--UEXPH30v--/c_fit,fl_progressive,q_80,w_636/eaq2nxelnlu962nowcz8.jpg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MIHO 598 Napisano Novembar 11, 2015 Svrati ponekad, 370 postova Lokacija: Beograd Motocikl: HONDA CB250, HONDA CB360,MZ es 175/1 1966, Triumph Thunderbird 900 Classic Prijavi odgovor kao problematičan Svaka čast za temu. ArtDeco stil je i dan danas je toliko usađen u ljudske navike za oblike i dizajn i uvek se smatra ... glamurom (mislim da bi to bio najpribližniji izraz). Izvinjavam se ako izlazi iz teme, ali meni su vozovi u tom stilu fascinantni: https://en.wikipedia.org/wiki/File:PRR_S1.jpg https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--UEXPH30v--/c_fit,fl_progressive,q_80,w_636/eaq2nxelnlu962nowcz8.jpg Mislim da si poptpuno u temi. Art deco .... je i danas svuda oko nas.... arhitektura , primenjeni dizajn.... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4788 Napisano Novembar 11, 2015 Ne silazi, 5560 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Impresivno! Jel moze neko da sazme osnovne postulate ovog dizajna? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Novembar 11, 2015 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Malo se brkam dje mi mjesto nije, ali morao sam da se osvrnem na jedan primjerak koji mi je odavno privukao pažnju, prvo pojavom, pa detaljima, a potom i istorijom. 1925 Rolls-Royce Phantom 1 Jonckheere Coupe Teško je zamisliti da je ovo nevjerovatno vozilo u jednom trenutku svog postojanja izgledalo ovako Iako su gomile para potrošene da bi bio ono što jeste zamalo nije završio kao običan komad željeza Da ubacim i ja nešto novo, meni jedno od omiljenih djela art deco-a u arhitekturi, Chrysler-ova zgrada, inače isto malo zbrčkane istorije, zgrada je namjenjena Chrysler korporaciji ali je oni nikad nisu posjedovali niti su učestvovali u njenoj konstrukciji, ali jesu je koristili jedan period 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MIHO 598 Napisano Novembar 13, 2015 Svrati ponekad, 370 postova Lokacija: Beograd Motocikl: HONDA CB250, HONDA CB360,MZ es 175/1 1966, Triumph Thunderbird 900 Classic Prijavi odgovor kao problematičan Vincent Black Prince Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MIHO 598 Napisano Januar 21, 2016 Svrati ponekad, 370 postova Lokacija: Beograd Motocikl: HONDA CB250, HONDA CB360,MZ es 175/1 1966, Triumph Thunderbird 900 Classic Prijavi odgovor kao problematičan Honda Super Cub i Vespa GS... "Art of the Motorcycle" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...