Jump to content

Moto Zajednica

Italija - Put u Rim

Recommended Posts

• MOTO ADVENTURE PRIJEDOR, 89 postova
  • Motocikl: MOTO ADVENTURE PRIJEDOR

PUT U RIM

Neću počinjati putopis kao većina „evo nakon dužeg vremena odlučio sam da napišem......“, nego poslije dužeg vremena uz pomoć moga sina Vuka i uputstava koje mi je dao Marokanac naučio sam kako da ubacujem slike u putopis J .Pa da počnem:

Treba još napomenuti da je Marokanac kao uzor mnogima ovde kako se putuje i piše putopis postavio jako visoke standarde pa ću se truditi da bar približno napišem putopis kao on da bude kratak, jasan , sa dosta slika i naravno interesantan. U mom putopisu neću puno da pišem, nego ukratko objasniti o čemu se radi. Naime, moja malenkost Darko i drug i pobratim Pedja svake godine odvojimo par dana za naše druženje i vožnju motorom.

U početku smo išli bez određenog cilja, do mora i nazad, čisto da vozimo, bilo je odlično ali nesto je falilo. Čačkajući po netu našao sam forum BJBikersi na njemu sam pročitao dosta interesantnih putopisa i vidio kako se jedno putovanje može planski pretvoriti u dosta zanimljivo istraživanje nečega nepoznatog, obići dosta toga u malom vremenskom roku. Tako smo počeli svoja putovanja da unaprijed pripremamo i određuejmo gdje ćemo spavati, šta obići isl.. Krenuli smo od Italije, tako smo jedne godine obišli sjever Italije (Trst,Venecija ,Verona..), druge godine Rim, a treće godine sami jug Italije (Bar,Crotone....)

Nekim drugim putopisom ću napisati ostala dva, a sad PUT U RIM.

Negdje u maju smo počeli planirate putovanje te smo odlučili da on dođe do mene u Prijedor iz Novog Sada , a onda zajedno krećemo do Zadra gdje ćemo se ukrcati na trajekt za Ankonu, a onda dalje.

Ove godine sam kupio Hondu Silver Wing 400ccm, a do sad sam stalno išao na putovanja sa skuterom PiaggioX8 200ccm. Na svakom putovanju smo prelazili u prosjeku po 2000km i nikadni jednog kvara nisam imao, a čitavo vrijeme sam vozio u prosjeku 110km/h. Ovo sam napisao čisto da ohrabrim sve one koji se predomišljaju da idu sa sličnim mašinama jer sam i ja u početku čitao forume i pitao svakoga da li može ovo uopšte da izdrži ovakav put,može samo naprijed ( znao sam u danu da predjem po 500km.).Peđa na put ide sa svojom Yamahom TDM 900 koja ga odlično služi i ne planira da je mijenja.

• Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Pošto smo se našli u kratkim crtama se sve dogovorili i krecemoo....

Picture%2B077%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B078%2B%28Copy%29.jpg

Ovde smo negdje kod Knina osmatrali u daljinu da vidimo koliko još ima do Italije J, ima puno J, nastavljamo dalje.

Picture%2B074%2B%28Copy%29.jpg

• Podržavam 2

Putovanje trajektom ko nije do sad išao, moram reći da to ima posebnu draž, kad se ukrcate smjestite onda sa sobom ponesete pivo ili šta već za piti, popnete se na palubu i lagano dok pijuckate i sabirate utiske tog dana gledate kako se gube svjetla u ovom slučaju Zadra . Karte za trajekt obično ne morate unaprijed da rezervišete uvijek ima mjesta (za vozila ali... ;) ) , cijena karte varira od sezone tako da je najbolje na internetu pogledati koliko košta za vremenski period koji ste planirali da idete.

Picture%2B092%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B094%2B%28Copy%29.jpg

Ovo dole rodbina došla da nas isprati :)

Picture%2B104%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B105%2B%28Copy%29.jpg

Odlazak na spavanje u sećije koje ste predhodno trčeći zauzeli i nemojte brinuti hoće li biti neudobno jer kad se smorite čitav dan zaspite i prije nego se spustite J .

Picture%2B097%2B%28Copy%29.jpg

• Podržavam 2

Prizor je prelijep uz to znate da ste na početku nečega novog i da putovanje tek slijedi. Male pripreme i nastavljamo..

Picture%2B456%2B%28Copy%29.png

Picture%2B119%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B120%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B123%2B%28Copy%29.jpg

• Podržavam 2

U Italiji su putevi odlični alii mislim da je bolje ko može ide sporednim putevima, pored toga što se puno više može vidjeti i uštedjet ćete koji dinar jer auto-putevi su im preskupi. Mi smo se odlučili da idemo auto-putem kako bi dobili na vremenu.

Picture%2B128%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B141%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B157%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B159%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B205%2B%28Copy%29.jpg

• Podržavam 3

Kad budete gledali sledeće slike obratite pažnju na planine koje se u daljini nalaze J (kasnije sam vidio da se radi o planinama Gran Sasso i Como Grande koje su od 2500-2800m nadmorskevisine .)

Vozeći ovim auto-putem čitavo vrijem sam sam gledao u planine i diveći se njima svakog momenta sam očekivao da auto-put počne skretati polako od planina jer sam u sebi razmišljao da u koliko mi se skuter gore pokvari šta ću onda ?!...J .Moja očekivanja su bila protiv mene jer put je vodio upravo kroz njih. Bilo je jako toplo kako smo se počeli penjati ali postajalo je sve hladnije i hladnije, imao sam na sebi jaknu jer na skuteru u gornjem dijelu duva malo vjetar pa je jakna obavezna , a dole sam imao kratke hlače. Obično tako putujem kad je toplo. Kao što već rekoh postajalo je sve hladnije i hladnije, stalno sam u sebi govorio da izdržim još malo pa ću se obući. I dalje sam vozio očekivajući da ćemo se brzo početi spuštati , međutim na samom vrhu se nalazi tunel za koji samo mislili da je 100-200 metara , a bio je dugacak preko 10 km u kom se temperatura spustila toliko da sam cvokotao do izlaza, jer u tunelu nije baš pametno zaustavljati se . Kad sam izašao na drugu stranu toliko sam se zaledio da su me skidali sa skutera J .

Picture%2B213%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B217%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B232%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B212%2B%28Copy%29.jpg

• Podržavam 1

Moram još nešto da kažem onima koji nisu išli ovim putem da kako smo se iskrcali u Ankoni pa čitavim putem do Rima osjeti se tako jak i prijatam miris lavande, koliko god da udahnete malo je. Predjeli su očaravajući, sve je tako sređeno, pokošeno i na svom mjestu da nekad bude i nestvarno, znajući kako je kod nas...

Dolazak u Rim..

Picture%2B284%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B290%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B292%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B295%2B%28Copy%29.jpg

• Podržavam 1

Kad smo došli u Rim stali smo da napravimo koju fotografiju pa ćemo tražiti smještaj, a onda u razgledanje grada( utisci predobri). Ono što se na prvi momenat može vidjeti da na svakom ćošku ima nešto zbog čega ćete se zaustaviti, slikate,pogledate jer sve je interesantno .Picture%2B296%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B299%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B301%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B302%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B304%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B309%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B310%2B%28Copy%29.jpg

E sad nešto interesantno prilikom traženja smještaja , ja sam bio zadužen da sa navigacijom pronađem kamp koji sam našao predhodno na internetu , ali...nisam dobro pogledao pa sam umjesto kampa ukucao nekakav hotel koji u svom imenu ima istu riječ kao kamp i navigacija nas je dovela u sami centar grada, a kad smo stigli rekao sam Peđi da smo stigli u kamp J , on se osvrnuo oko sebe , ljuto me pogledao i pitao „pa gde ćes bre ovde da staviš šator“ J.

Picture%2B313%2B%28Copy%29.jpg

Pošto smo vidjeli da sa kampovima nemamo sreće otišli smo u prvi hostel koji nije bio skup i sobe su bile odlične ( 10e po osobi ).

Picture%2B316%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B318%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B433%2B%28Copy%29.jpg

Mali odmor i nema baš svako priliku da pije piće i odmara uz pogled na ovakvu građevinu J

Moram još da kažem da sam dosta puta čuo od nekoga ko je putovao u veće gradove pa kažu vječni grad ovaj ili onaj , a što se tiče Rima mislim da on to stvarno jeste i da će to svi koji su ga posjetili potvrditi.

Picture%2B379%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B380%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B381%2B%28Copy%29.jpg

Nastavljamo dalje..

Picture%2B389%2B%28Copy%29.jpg

Naravno u sklopu Rima slijedi i obilazak Vatikana..

Što se tiče Vatikana nisam nešto bio oduševljen jer sam očekivao da ću biti više fasciniran. Ovo je moje lično mišljen je da ne uvrijedim nekog. Kad dođete na sam trg građevine vam daju utisak da ste kao čovjek veoma mali u odnosu na sve ostalo oko vas, mislim da je to i bio cilj prilikom izgradnje kako bi se posjetiocu dočaralo to kako je on mali u odnosu na sve oko njega, jer ipak u tim ogromnim građevinama je sjedište jednog ogromnog centra moći al vrijedi obići u svakom slučaju.

Picture%2B405%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B407%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B409%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B410%2B%28Copy%29.jpg

Inetesantno policijisko vozilo (papa-policijko vozilo) :)

Picture%2B414%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B415%2B%28Copy%29.jpg

Povratak nazad u sobu na odmor i večeru jer je čitav dan bio tako napet i pun utisaka da treba dugo vremena kako bi se to sve složilo uglavi.

Na slikama ispod imate ulicu i lokaciju hostela u kojem smo bili, to da bi i ostali mogli da ga nađu jer kao što sam rekao nije loš a i cijena je prihvatljiva (10e po osobi).

Slijedi poslijepodnevno razgledanje.

Picture%2B427%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B452%2B%28Copy%29.png

Picture%2B453%2B%28Copy%29.png

Picture%2B436%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B442%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B444%2B%28Copy%29.jpg

Sledeći dan, ustajanje rano ujutru i polazak nazad.

Picture%2B488%2B%28Copy%29.jpg

Vrijeme za ručak, već sam rekao da su predjeli prelijepi sa dosta mjesta uređena klupama gdje možete da se odmorite i jedete.

Picture%2B512%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B511%2B%28Copy%29.jpg

E sad,vidio sam da Marokanac u svojim putopisima stavlja slike specijaliteta koje je jeo i to mi se najviše dopalo pa sam morao i ja J, jer ipak mi je on bio uzor pri pisanju putopisa J.

Picture%2B510%2B%28Copy%29.jpg

Sad nešto da vam opišem što sam primijetio još dok smo išli prema Rimu, interesantno je to što se na svakom brdašcetu nalazi stari grad , opasan zidinama sa crkvom unutra i velikim naseljem. Ravnice se obrađuju, a takva stara naselja su na brdima i što se više približavate Rimu ta naselja su gušća i nalaze se skoro na svakom uzvišenju. Kasnije sam se malo raspitivao i došao do saznanja da su rimski imperatori i ugledne vojskovođe kako se koji penzioniše, odnosno završi službu dobija veći komad zemlje koji može da obrađuje, on oformi ovakvo naselje, a seljaci zbog svoje sigurnosti prave kuće u njegovoj blizini.

Na slici se vidi jedno takvo naselje, a pošto smo nas dvojica jako radoznali i malo nam je to izgledalo nestvarno jer smo mislili da su to neke napuštene građevine, odlučili smo da svratimo i vidimo o čemu se radi i mislim da ćete biti oduševljeni kao što sami ja bio ..

Picture%2B481%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B519%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B522%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B527%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B528%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B536%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B537%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B550%2B%28Copy%29.jpg

Na trgu ovakvog mjesta uvijek se nalazi urezano ime imperatora ili onog ko ga je osnovao.

Picture%2B552%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B562%2B%28Copy%29.jpg

Povratak za Ankonu.

Picture%2B576%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B580%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B586%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B587%2B%28Copy%29.jpg

Planirali smo da dođemo nešto ranije u Ankonu i mogu vam reći nismo se pokajali jer i tu imate šta da vidite.

Picture%2B598%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B606%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B607%2B%28Copy%29.jpg

Picture%2B610%2B%28Copy%29.jpg

Nakon razgledanja grada slijedi ukrcavanje na trajekt.

Sad jedan interesantan detalj koji može da koristi onima što prvi put idu trajektom J. Kad smo išli iz Zadra na trajektu je bilo puno slobodnog mjesta pa smo sećije našli bez problema, međutim,u povratku nismo žurili da zauzmemo mjesto jer smo mislili da ima. Polako smo se ukrcali, vezali motore i penjemo gore a ono krenule ekskurzije iz Italije u Htvatsku i umjesto na sećijama završimo ovdeee J J J.

Picture%2B621%2B%28Copy%29.jpg

Na kraju stigli smo u Zadar ujutru i otišli na kafu da saberemo utiske i polako nazad . Od mene toliko mislim da sam uspio bar malo da dočaram ovo putovanje,prvi put pišem pa što sam pogrijesio popravićemo drugi put J

• Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja