Jump to content

Moto Zajednica

Petre

Članovi
  • Broj tema i poruka

    585
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: Petre

  1. Ja sam koristio povremeno Elf 10-60, letnje temperature i spora voznja na offroad-u po planinama. Nije lose, jedino sto mozda krace traje (kod mene oko 4 000km, ako sudim po filingu na salteru menjaca). 

    • Hvala 1
  2. Ako ti mehanicar potvrdi da je to ovaj deo, onda pretrazi net po broju dela. Meni je to nekako sigurnije od nabavke po imenu dela.

    KAWA-SHOP24.DE

    Kawa-Shop24.de Kaufen Sie Kawasaki DUCT,INTAKE mit OEM-Nummer 14073-1675 bei einem Kawasaki-Vertragshändler.

     

     

    WWW.WEMOTO.COM

    At Wemoto UK we have Inlet Manifold Connecting Rubbers for your Kawasaki ER-5 500 2003 18456.

     

  3. Motul 7100 10/40, kupljen na amazon.de. 

    Sa Motulom 5100 sam zavrsio veoma davno, bila tada Yamaha XT. Sad, evo, zavrsio i sa 7100. Nikad vise u Suzuki SV 650. Na netu, broj onih koji se zale na njega mozes izbrojati na prste, a ja sam postao jedan od njih :) .  Mozda je i ono kad vadite stvari od vrece :)) .

    Castrol je naucna fantastika za ovo sto sam bacio. I to polusintetika.

  4. Posle 160 km, motul ode u gjubre.

    20240601_135449.thumb.jpg.aeef1bbc2fdfb8757ada3fd54d145f86.jpg

     

    Menjac ponovo klikce od srece. Meni dosla dusa na mesto.

    PS

    Pakovanje od 4 l u Nemackoj, 33,20 eura, ovde samo litarska pakovanja, 870 denara/litar (skoro 14 eura za litar).    

    • Sviđa mi se 1
    • Zbunjen 2
    • Podržavam 1
  5. Ja imao neke jeftinije, uzete u Luisu, kopija ovih. Bez aluminiuma. Iznenadio bi se koliko puta sam pao sa Yamahom (190 kg) i uvek bi odradili posao. Bez lomova. U principu, ako se to slomi, imaces znatno vise briga sa ostalim sklopovima. Onda i ne pomislis na rucice. Moje iskustvo.

  6. Pre nekoliko godina isao autom i uzeo ovlascenje. Ni na jednoj granici nisu ga trazili, u oba pravca (12 kontrola, ukupno). Ako bih ponovo, opet bi uzeo ovlascenje. Ne vredi da te neko zeza na granici.

    • Podržavam 2
  7. Evo, otprilike sta bi ja radio u situaciji da ucim nekoga svog voznji motocikla, iako sebe smatram za, u najboljem slucaju, prosecnog motocikliste.

    Pronasao bih negde u okolini neko parce puta sa nekoliko krivina i rastereceno saobracaja. 3-4 krivine i ne duze od 3-4 kilometara. To bi bilo mesto na kojem bi se stalno uvezbavalo, skoro svaki dan. Pauze od nekoliko dana su kontaproduktivne.

    U pocetku, provozas samostalno i pokusaj da upamtis tvoju brzinu u najsporijoj krivini. Karikiram, recimo 20 km/h. Onda to celo parce vozis sa 20 km/h. Ne menjas brzine, ne kocis, konstantna brzina. Tvoj fokus bi bio na liniji prolaska kroz krivinu i pozicija glave, odnosno pogleda. Progjes to koliko je potrebno, sve dok sama ne uvidis da nije nikakav problem sa tom brzinom. Onda, sve isto, samo, recimo sa 22 km/h. Polako pocinjes da dodajes novi element, recimo ovaj put, pored linije i pogleda, pokusaj da postanes svesna tvog "gripa" na upravljacu motora. Ruke i sake sto slobodnije i sto neznije drzanje rucica. Oslobodi se grca. U ovoj fazi, zaboravi na kolena, ramena, prebacivanja tezine i sl. Sedi neutralno na motoru, samo oci i nos u pravcu izlaska. Gledaj sto dalje mozes. Ako ti je pogled usmeren blizu i dole, imaces osecaj da ides brze no sto je realna brzina. Kad te neko vozi u autu, ako gledas kroz prozor dole, onaj asfalt kao da leti ispod tebe, a kad pogledas u daljinu, kao da je sporo. Kad vezbas pogled, napravi svesnu distinkciju perifernog i usmerenog pogleda. Izlaz krivine pratis usmerenim pogledom, a stanje oko tebe, levo desno, perifernim.   

    Vezbanjem stignes do (opet karikiram), neke brzine od 30 km/h. Kad se osetis sasvim komforno sa 30 km/h kroz krivinu, pojacas tempo. Jos uvek u istoj brzini menjaca, vozis na pravcu 35, a pre krivine oduzmes gas cime se spustis na 30 i odrzavas tu brzinu  kroz krivinu, pa opet ubrzas do 35. Onda uvedes u putanju i neki mali nagib motocikla.  Kad ti ovo postane decja igra, podignes brzinu i pre krivine koristi kocnicu da bi spustila brzinu na onu sa kojom zelis da progjes krivinu. Pa onda vozis jos malo brze, s tim da si na pravcu u visoj brzini menjaca, pa osim sto kocis, dodas i spustanje u nizu brzinu pre krivine.  Na izlasku ubrzas opet. Budi svesna na svaki tvoj input i kako na to reaguje motocikl, suspenzija i sl. Cilj je sto manje "uznemiriti" motocikl prilikom promene brzine i kocenja. 

    Kad to postane macji kasalj, a postace, bez obzira i ako sada mislis drugacije, uvedes "tezinu" u formuli. Gde i kako prebaciti tezinu tela.

    Mislim da je korisno i naci neki prazan parking, pa vezbati sporu trku, krugovi, cunjevi, kocenje i sl.

    Mora da se to uvezba, ali ne dozvoli da te to toliko optereti pa da se dovedes u situaciji da ti voznja postane opterecenje. Izgubis draz voznje motocikla, a kad to nije uzivanje...

    I svakako, ko sto rece Luka, mic po mic. Ali konstantno mic po mic :) . Ucenje ne prestaje nikad.

    Ima jos puno elemenata na koje treba paziti, ali postepeno uvogjenje svega, a da opet ne bude previse.  Moze se lako pogubiti u moru informacija na netu. 

     I na kraju, a trebalo bi biti prvo, prilagodi ergonomiju motocikla sebi, upravljac, rucice, komande... Isto, neka ti neko proveri (ako ne znas sama, gledaj dok to neko radi i nauci kako bi mogla i sama), amortizere i "sag" motocikla. To ima bitan uticaj na tvoje telo i na ponasanje motocikla, posebno u krivinama.

    Srecno ti bilo ovo "putovanje" u motociklizam.    

    • Sviđa mi se 3
    • Podržavam 1
  8. Juce se vratio , prosao 1000 km. Koristio sam Motorex adventure sprej za lanac i zaista ne mogu ni da se setim kad sam zadnji put cistio lanac. Pre puta, ocistio (ziva muka, koliko je bilo tesko) i podmazao sa S100 2.0. Na putu nisam cistio nit podmazivao. Po stanju, mislim da je bilo pametno podmazati lanac na 800/900 km. Dobar sprej.

    Inace, na ranijim putovanjima duzine 3/4000 km, nikad nisam cistio lanac. Na oko 500/600 km , na kraju planirane voznje za taj dan, podmazem lanac i kad prenoci, narednog dana nema da prska po felni, gumi... 

    • Sviđa mi se 1
  9. I to sam probao, davno, na Yamahi. Nije me odusevio, ali ne mogu da kazem i da je los. Nisam ga koristio vise jer na magnetu je bilo vise prasine nego na Elf-u koji sam tada uobicajeno koristio. E sad, dali je gore sa podmazivanjem ili je bolji sa ispiranjem pa pokupio vise "prasine"... ne mogu da procenim. Uglavnom, tada sam se vratio na Elf.

    PS

    Kada sam proveravao/stelovao ventile na Yamahi, dok je bio Elf, gore je bilo zaista ko suza cisto. Kasnije, sa Silkolenom i Motorexom (ubedljivo najvise "prasine" na magnetu), nije mi se dopalo, ali nisam ni znao koga da krivim, pa sam se brze bolje vratio na Elf.

  10. Danas promenio ulje na mom SV-u. Na moju preporuku, unuk sipao Motul 7100 i odusevljen na njegovoj MT9. Doneo i meni na poklon. Ja sam imao lose iskustvo sa 5100 (davno bilo, Yamaha) i nisam planirao Motul i pored euforije na netu oko 7100.

    Posto se poklonu ne gleda u zube...   SV ga ne voli. Menjac mi gori i od Repsol-a Smarter, koje sam danas istocio (prosao 4000km). Ako izdrzim bar 3000 km, dobro je. Sledeci put se vracam na Castrol polusintetiku. Od svega sto sam koristio, SV mi bio najzadovoljniji bas s tim. Po meni, Elf, Castrol, Ekstar, pa cak i Repsol su bolji. Naravno, za moj motor. Za ostale...

    • Podržavam 1
  11. 23 maj. Prosao  SH5.

    SH5 (od izlaska sa E851, benzinska Dukagjini do raskrsca sa SH22) , nema pravca, cini mi se, duzeg od 100 metara. Stari asfalt bez rupa i zakrpa. Posto nije opterecen saobracajem, odrzavanje je, verovatno u skladu sa time. Cesto se naleti na malo peska ili kamencica na putu. Na nekim mestima , obicno na desnoj strani postoji kanalcic sirine desetak cm koji je ispunjen asfaltom, ali koji nije u ravni sa ostalim putem, nizi za centimetar ili dva. Pretpostavljam da je to od nekog prosirenja puta, mozda i postavljen neki kabel, ko bi znao. U svakom slucaju, oprez. Ne bi bilo lepo da vas uhvati, niti u pravcu, a ima ga, posebno u krivinama. Zbog slabog saobracaja, lokalci su "slobodniji" pa neka vas ne iznenadi ako neki seku krivine. Ocekujte to uvek. Oko 10 km pre spajanja sa SH22, lose. Rupe, zakrpe i vise peska. Priroda je manje vise OK, ali to je vec subjektivna stvar.

    SH5  je nesto bolji u delu od raskrsca sa SH22 pa do Fushe Arez-a, posle  je jos bolji, star nekoliko godina. Brze krivine, neke i ne bas :) , vise saobracaja. Nije bilo peska i kamencica. Priroda, bar meni, nesto lepsa, ali bilo mi tesko da nagjem dobro mesto za fotke.  

    Na strani bliza ka Kuks-u, cini mi se da su muslimani u vecini (video neka svrljanja o UCK, a okolina Fushe-a i pravac ka Skadru, kao da je katolicki deo. 

       20240523_130737.thumb.jpg.f4e207c9a1aee27bb5f790a96ad3ba74.jpg

     

    Trebalo mi je oko 3 sata da odvozam ovo (do Skadra), a Cika Gugl je bio brzi od mene koji minut (u moju odbranu :) , valjda zbog sendvica i par cigareta).

    Ako imate neki putni enduro, preporuka za put. Za sportske motore ili "naked-e", koji imaju tvrgju suspenziju, ne bas. Koliko god gledao, nema neravnina, ali osetim po zadnjici. Bas dobro me istuko. A mozda je do mene. Razmazio/ostario, sta god.

     

    PS

    Zaboravio, danas vozio u povratku Prizren-Skoplje, preko Brezovice. 

    Od Prizrena do Brezovice , novi asfalt, ostalo jos oko 5 km za asfaltiranje.   

    • Sviđa mi se 3
  12. Dali neko zna u kakvom je stanju put Brezovica-Prizren? Prosle godine je bilo radova i ne bih ponovo vozio ako je stanje nepromenjeno. Ako su zavrsili sa radovima... druga stvar.

    PS

    Merkam i Kuks-Skadar (ne autoput, onaj iznad). Svi saveti su dobrodosli.

  13. Po meni, imas tri nacina sedenja na motoru, guras motor ispod sebe, sedis neutralno i "visis" na motoru.

    Guram motor ispod sebe kad sam na offroad-u, u gradu, na klizavom putu i kad manevrisem na malim brzinama (izuzetno ostre lakat krivine, polukruzno skretanje i sl.). U ovim prilikama, tezinu tela prebacujem na spoljasni fuzaster. Reakcije telom su najbrze u ovoj poziciji. Jedna od mana ovog nacina je sto je motor u nagibu vise od preostala dva nacina. Dobra preglednost saobracaja.

    Na otvorenom putu, neutralno na motoru. Koliko on, toliko i ja. Tezinu prebacujem na unutrasnjoj strani "polutke" (citaj dupeta :) ). Dobra preglednost.

    Treci nacin, ne koristim. Smatram da je to jedino za stazu. Nije mi bas prijatno. Reakcije telom su mi spore i time ugrozavam sebe u saobracaju. Da ne pominjem koliko losije vidim situaciju u saobracaju sa te pozicije.   

       

    • Sviđa mi se 6
    • Hvala 1
    • Podržavam 1
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja