Jump to content

Moto Zajednica

jesic

Članovi
  • Broj tema i poruka

    36
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu jesic

  • Rođendan 27.05.1971.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Kikinda

jesic's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

9

Reputacija u zajednici

  1. Druze da li si kupio cagivu i kakva su ti iskustva sa njom.Zelim i ja da uzmem jedan takav pimerak cagiva canyon 600 1996god.

  2. Da,znam naravno da nije za OFF,ali sam pomislio da može da posluži za umereni OFF. Imao sam Yamahu YZ 250(2t),tako da znam o čemu pričam,ali znate društvo,para malo-a želja postoji:) Kađiva se ukazala kao povoljna opcija(novčano),ali me odvraća to što nije baš za napolje i što je veoma retka,uopšte,samim tim dostupnost delova verovatno nije dobra. Agregat u njoj,koliko sam ja saznao jester Rotax-ov. Pegaso,F650, Canyon . . .sve je to isto . . . Razlika je u broju ventila,sistemu hladjenja i verovatno još ponešto, ali u principu koncepcija-ista. Yamahin,tj. Minarelijev agregat je Aprilija počela da ubacuje,ali na dosta mladja godišta,mislim tek 2000-tih i kusur godina. No,videćemo. Valjda će neko "sokoćalo",kao što neko reče ovde, da se nadje. Jbg,da je para ja se nebih dvoumio,tada je lako pametan biti. Kao i svi mi uostalom.
  3. Koliko konja ima ta mašina na tvojoj Kađivi,s obzirom da kažeš da je mašina Yamahina?
  4. Hvala svima! Mnogo mi znači reč svakog. Nisam čuo da je motor od Yamahe u njoj, svi kažu-Rotax,al,jebem li ga . . . Problemi koji su navedeni, su standardni od slučaja do slučaja, koliko sam mogao da pročitam. Ako iko zna šta još,pišite.
  5. Molim vas da mi pomognete u mišljenju oko Gagive Canyon 600! Tražio sam nešto oko nje,ali je sve dosta šturo. Naime,tražim motor koji bih koristio u vožnji van puteva,znači atarom. To nebi bile neke posebne vratolomije,jer niti posebno znam,niti nameravam da se roknem o ledinu,čisto umerenija enduro zabava sa društvom. Znam da taj motor nije baš za te stvari,ali da li bih mogao poslužiti? Imam jedan u ponudi,cena je,bar tako mislim dosta pristupačna 800 eura(jer dugo već tražim,kvadovi su mi skuplji,a i ostalo što sam gledao od motora,ili je matoro,ili prelazi 1ooo)Ovde bi čak možda bilo plaćanje u ratama:) Brine me to što je Gagiva,mogu li se naći delovi za nju . . .Koliko sam gledao vidim da su dosta i retke kod nas. Ima li neko iskustva sa njome? Na ovoj koja je u opciji(još je nisam video)navodno je neispravan alanser,na guranje pali. Nema točkove sa žicama,već su na njoj neki točkovi sa paucima,nešto kao super moto. Znači-treba staviti kranponke. Da li se uopšte mogu naći kranponke,a da nisu 21 col? Jer su njene fabričke napred 19,nazad 17. Trebala bi biti 96 godište,stanje će mo još videti. Koliko sam pročitao ona ima 34 konja,da li je to dovoljno za "atar"? Itd-znate šta me interesuje . . .
  6. jesic

    BJB enduro fanovi

    Da vas ne sačeka Čeda vampir . . .:)!!!
  7. Prelepe fotografije,prelepa ideja i doživljaj,svaka čast!! Moja družina je skoro slično izvela na reonu Zlatibora sa Qvadovima! Odlično!!!
  8. Poceo sam da citam temu,pa sam se odmah iznervirao. Zaista su misljenja subjektivna,te stoga mrzim da ulazim u raspravu! Ja sam imao Dr-a 2 godine. I danas ga se secam vrlo pozitivno. Najbitnije kao i kod svih ostalih,svi ce se složiti,u kakvom stanju je motocikl,od toga sve polazi! Moj je bio u odlicnom stanju,96 godiste. Vozen je dosta,i do Grcke je stizao,ali je dobijao sve na vreme,tj. o motoru je vodjeno racuna,sto je opet najvaznije. Ja sam bio zadovoljan sa svim. Potrosnja sasvim solidna,moj je trosio oko 5,5 litara.E sad u vezi toga,moj je bio slabiji u kilowatima,bar je tako unet podatak u saobracajnoj,da li je to zaista tako,ili je to zbog nekog uvoza nekada stavljeno-neznam. Ja nisam osećao ništa na uštrb snage. Opet kažu ljudi-zavisi za koje tržište je proizveden-otuda "ogranicenje" snage u KW. Moj stil vožnje je između 90-12o. Zaštita od vetra-solidna.Ali,to uvek može bolje,na svakom motociklu,nekom više,nekom manje. Kome smeta-neka se vozi autom. Takodje zavisi koje si visine-nižim ljudima to može predstavljati problem,(ja sam 175 cm)jer nema cvrstog oslonca punim stopalom,a kada toga nema-granica ka izvrtanju-je blizu!! Dr je visok motor i težak,to je po meni najveci problem,jer se lako otme iz ruku.I po meni problematican je za OFF! I sam sam se par puta srusio. Ali to je problem samo pri malim brzinama. Na putu u vožnji je super. Rad motora? Opet stvar ukusa! Moze se reci da radi kao traktor. Ali-to je DR. Meni nije smetalo. Snaga sasvim dovoljna. Voznja do 12o OK,posle toga to nije već to,mada on moze i više.Mislim da je to globalno za vecinu motocikala. A bas bih voleo da vidim one frajere koji jure 140-16o po našim drumovima i po mešovitim uslovima za vožnju u saobraćaju! To su price za decu!! Kapacitet rezervoara je mislim 24-25 litara. I to se pokazalo kao mocna stvar. Ako se normalno ponašaš-imas oko 10 litara u rezervoaru. Malo li je!? Stariji modeli,tj. DR 750 je imao veci rezervoar,ali to je za normalne uslove previše. Zamislite rezervoar od 25-30 litara koliko dodaje još na težini!Čega još da se setim? Položaj za sedenje dobar,saputniku je ok. Kod DR 8oo,kao i kod DR 65o jedna stvar je zajebana,na neki način,iako nije prevelik problem da se uradi-na svakih 6000 kilometara treba uraditi dotezanje lanca,sad ne mogu da se setim,mislim da je to primarni lanac,nalazi se sa leve strane mašine,otpusti se poklopac,dotegne lanac itd. Postoji tema o tome,čak i fotografije na BJB. Jedna stvar je još negativna-800 ccm! To bitno menja stvari kod registracije,meni je to smetalo.Posebnih problema nisam imao,niti sa menjacem,niti sa icim drugim! Nadam se da ce ovaj tekst nekome pomoci. Koliko sam primetio Dr-ovi koji se nude na našem tržištu su uglavnom stariji-91-92-godište,tako da neznam u kakvom su stanju.
  9. Čitam šta pišete drugari, pa se i ja zapitah šta uradih! Inače vozim Kawasaki ZR7, a od skora sam uzeo cvaju Yamaha YZ 250. Trebalo bi da je 91-92,godište,neka enduro varijanta-jer ima far napred. Pozadi nema ništa.Naravno,bez papira. Ofarbana je kompletna,sređena,nove nalepnice,nova gume, sasvim lepo izgleda. U ovoj godini je zamenjen klip,klipnjača idt. Cena je računata 1200, ali isplaćujem(još na rate:-))650 eura za godinu dana. Ostalo sam dao nešto drugo u trgovini, tako da mislim da sam ok prošao. Znam poreklo motora, gde je bio, ko ga je radio itd. Nameravam da se vozim sa njime po ataru,do vikendice, da uživam u prirodi i vožnji. Nemam nameru da preterano jurcam i skakućem. Koliko kapiram to će biti malko teže:-) s obzirom kako se cvaje ponašaju!:-) No, nema veze, probaću, pa možda jednog dana zamenem za neku umereniju mašinu.
  10. jesic

    Kvad Sym 300s

    Imao sam priliku da vozim ovaj kvad u celodnevnoj vožnji,po asvaltu,gradu i u off roud-u. Mene je prijatno iznenadio, vrlo je zabavan,dovoljno snage za početak. Ne troši puno. Praktičan je i dosta prepreka može da savlada. Bez problome se driftuje sa njim. Slobodno mogu reći da sam uživao.Ovaj noviji što sam vozio ima prenos kardanom. Vodeno hlađenje,dosta mesta za tovar i napred i pozadi, dobra svetla . . . Nemam puno iskustava sa ovakvim vozilima, ovo je tek drugi koji sam vozio,ali mislim da su veoma praktični. Treba shvatiti namenu ovih vozila. S njima ne možeš očekivati da juriš po asfaltu preko stotke i na dalje.
  11. Naravno da je to "Tribal" greska. I to bas na nezgodnom mestu! Sta da radis . . . Uglavnom, sve je ispalo OK i bilo je super! Bez incidenata,dosta klope za sve,simbolican ulaz,prihvatljive cene pica,solidne grupe, dobre GO GO igracice, vatromet,defile, solidne bajkerske igre . . . . . cak su i tamburasi prasili sat vremena!! E da ste to videli!!!! A fotografije možete pogledati na "MK No Limits"
  12. Odavno imam zelju da prisustvujem na nekim od voznji, ali uvek mi nekako bilo daleko i nisam imao drustva da iz Kikinde krenem. I ova tura mi nikako nije uz put, ide se skroz drugim pravcem, jedino da direktno dodjem tamo. Ukoliko sredim mašinu do tada i skontam ostalo, javicu se na vreme, tj. do 17 .o3. U suprotnom, zelim bezbednu voznju i lep provod!
  13. jesic

    KAWASAKI ZR-7S

    E svaka ti cast!!
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja