Jump to content

Moto Zajednica

Najbrži Indijanac na svetu

Recommended Posts

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator

Videh da je davno još djura postavio temu o ovom filmu, ( http://bjbikers.com/forum/viewtopic.php?t=822&postdays=0&postorder=asc&highlight=indian&start=0) a ja æu pokušati da Vam isprièam po nešto o tom èoveku koji je roðen na Novom Zelandu i koji je vozio jedan motor celog života. Da su se odvojili, to bi verovatno bila lepa prièa o dobrom motoru i jednom sanjaru, ali zajedno, ušli su u legendu.

 

qlibO_munro2bu1.th.jpg

 

Dana 25. Marta 1899 godine u porodiènoj kuæi u Invercargilu na Novom Zelandu, roðeni su blizanci, deèak i devojèica. Devojèica je umrla odmah po roðenju, a doktor je rekao roditeljima da deèak neæe doživeti drugu godinu. Taj deèak je umro u istom gradu 6. Januara 1978 godine. Doktor je pogrešio.

 

1915 godine kupio je svoj prvi motor. Bio je to Douglas, a 1919 je skupio dovoljno novca da kupi Clyno da korpom za suvozaèa. Korpa je skinuta i motor je bio upotrebljavan za lokalne trke.

 

ER12Z_3pa1.th.jpg

 

Otvorila su se vrata garaže i u nju je uvežen glanc novi motor. U oèi je upadao odsjaj niklovanih delova, dekli na V2 motoru i predivnog crvenog rezervuara na kome je pisalo "Indian". Bila je to 1920 godina, oèi pune sjaja sa tih delova, tada su imale 21 godinu. Burt Monroe je gledao u svoj novi motor sanjajuæi o tome da se provoza po gradu. Rekoh da je bio sanjar, ali ne verujem da je u tom momentu uopšte razmišljao da æe o njemu pisati na forumu više od 100 godina pošto je roðen.

 

404.jpg

 

Indian Scout je sišao sa papira na kome je crtao Charles Franklin, prvi inžinjer u Indian fabrici. Oznaka motora je bila 50R000, a primerak koji je kupio mladi Burt bilo je 50R627. Bila je to V2 mašina od 600 kubika sa menjaèem sa tri brzine i nožnim kvaèilom. Sa menjaèa se snaga prenosila lancem na zadnji toèak. Maksimalna brzina tog motora je bila oko 55mph ili oko 92kmh. 1926 godine Burt poèinje sa modifikacijama svojeg motora. Svojim neuobièajenim metodama i tada je privlaèio pažnju. Za sledeæih 50 godina, taj motor æe dobiti mnogo modifikacija za koje je zaslužan upravo Burt. On je sam pravio ventile, modifikovao bregastu da koristi 4 umesto 2 ventila, za njih je proizveo posebne voðice ventila, pumpe za ulje i treostruke lanèanike i lanac.

 

u9zFF_2yq6.th.jpg

 

Burt je eksperimentisao sa položajem vozaèai uticajem vetra na konaènu brzinu i na kraju došao do potpuno oklopljenog motora. U ranim šezdesetim godinama prošlog veka, simpatièni dedica Burt, par puta je posetio Bonewille slanu zaravan koju su tada upotrebljavali za postavljanje brzinskih rekorda kako kolima tako i motorom. 1962. godine postavlja rekord sa svojim indijanom koji tada ima 850 kubika, vozio je brzinom od 178.9 mph (296kmh), a 1963 mu prilikom merenja brzine puca klipnjaèa, a 1967 godine, sa motorom koji je bio modifikovan na 950 kubika, postiže svetski rekord sa brzinom od 183.5mph ili 306 kmh. Zanimljivo je što je u kvalifikacijama vozio 190mph, ali se to ne uzima kao zvanièan rekord. To je 315kmh. 1967 godine Burt je dao intervju u kome je objasnio na koji naèin je pao. Rekao je:

 

"Te 1967 smo bili bomba! Išli smo veoma brzo, ali je ona (tako je govorio za svoj motor) poèela da se migolji negde na sredini staze. Da bi je usporio, uspravio sam se. Vetar je pocepao moje naoèare i zalepio mi oèi za potiljak. Nisam mogao da gledam. Izgubio sam pravac i za malo promašio gvozdeni marker koji je obeležavao stazu. Skliznuo sam na bok. Ona se samo malo izgrebala, ništa strašno."

 

QG7IG_munro1ex8.th.jpg

 

Brzina kojom se kretao prilikom tog udesa je bila oko 340kmh.

 

Burt je umro u 79. godini života, za sobom je ostavio motor koji je bio u njegovom vlasništvu celih 57 godina. Ustvari, ostavio je mnogo više od motora, ostavio je mlaðim naraštajima sliku o snovima koji se mogu dosanjati. NJegovu upornost, hrabrost i predanost možemo samo da poštujemo, kao i svaku lepu prièu koja nakon nekog vremena postane legenda.

 

xTOpZ_1wb3.th.jpg

 

najzli

 

P.S. Film u DivX formatu se može preuzeti kod mene svakim danom a košta kao i sve što se kod mene preuzima, jedna Bonžita. Ustvari, zbog Bonžite sam i napisao sve ovo... :wink:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ♥Amor Vincit Omnia♥, 1524 postova
  • Lokacija: Beograd/Kina
  • Motocikl: Fazer 600

Extra text Najzli.Ja sam film odgledala josh pochetkom ove godine, super je ! Preporuchujem svima koji ga nisu gledali da posete Najzlija sa bonzitom :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2245 postova
  • Lokacija: Beograd

Najzli, hvala za text! Fantasticno!

 

Sto se filma tice, preporucujem ga svima, voleli motore ili ne, i sto kaze Mina, bonzita u ruke i pravac kod mladenaca.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator
Da li bi Najzli poslao kopiju filma na cd-u postom u zamenu za nekoliko bonzita? :roll:

 

Samo mi baci adresu na PP. Bonžita, kada se budemo videli. :wink:

 

najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Navigator, 1801 postova
  • Lokacija: Sremska Mitrovica
  • Motocikl: Papričica :)

Dobijas od mene dve bonzite pod uslovom da mi na cd napises "najbrzi indian". Kakao sam se iznervirao kad sam na tv-u video prevod (pomislio sam da se radi o nekom nativnom amerikancu koji ucestvuje u maratonu). Jos ce mo se dogovorimo za ovu zaista cudnu robno-robnu zamenu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja