Jump to content

Moto Zajednica

Problem sa strujom (najverovatnije), pomoc !!!

Recommended Posts

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

E pa da se i ja malo izjadam, i da zatrazim pomoc :

 

Naime, onaj ko je citao moj kratki putopis u putovanju kroz Rumuniju, mogao je procitati da sam imao nekih problema sa strujom, i da smo budzili neki trabantov regler,...

 

E pa ispostavilo se da ima tu jos nesto !!!

 

Kvar se manifetuje na sledeci nacin. Kada je motor hladan, pali iz prve, i mogu preci sa njimbilo kojim tempom oko 30-tak kilometara. Tada se izgleda zagreje do neke mere koja necemu pocinje da smeta, i pocinje da kasljuca i trza, i da gubi snagu. Tada malo skinem sa gasa i opet mogu preci oko pola km do narednog smanjenja broja obrtaja itd sve dok dodjem do toga da cetvrta brzina ne moze vise podneti tako sporu voznju, a ne mogu u trecu zato sto tada povecavam obrtaje i gusi se.

 

T.j. nije cak ni da se gusi nego motor jednostavno hoce da umre, kao da sam mu skinuo klemnu sa akumulatora. Mrtvilo, ali ako samo milimetar popistim gas ide dalje.

 

Ovih dana smo onaj trabantov regler podesili i montirali i on sada i radi posao. Mali slabije puni ali puni. Danas kada smo se vracali iz Vajske sa skupa, postalo je nepodnosljivo. Morali smo na kraju stajati posle svakih 3-5 km da se malo motor ohladi i da nastavimo. U Ratkovu kod Miki-JAWE smo uzeli i montirali bobinu od 6V umesto pobudnog kalema i cinilo se da je sve u redu... Kad je odjednom samo saseklo i motor je umro. Posle malo stajanja i hladjenja, smo opet nastavili ali malo kasnije opet isto. Joseph kaze da je to zato sto bobina vuce vise struje od kalema. OK to je u redu, ali ne mozemo da skontamo sta se desava, i zasto kod malo zagrevanja umire !!! Privremeno resenje je bilo vezati dva akumulatora i time smo dobili 6V na 24Ah i tako smo mogli nekako dogurati. Ali to nije resenje.

 

Ono sto cemo sledece uraditi ovih dana je da zamenimo kondenzator i da promenimo stujnu instalaciju za paljenje (posto su zice stare koliko i motor i u losem stanju). Takodje ce Joseph napraviti elektronski regler, da i tu pricu zavrimo jednom za svagda. Ali i pored svega ovoga nismo bas sigurni da ce nam ovo resiti problem.

 

Ako neko ima bilo kakvu ideju (koju bismo mogli isprobati) zasto motor jednostavno izgubi struju kada se zagreje, neka pise, zove, salje goluba pismonosu,... Nebitno kako. Sve predloge cemo isprobati

 

Hvala svima unapred !!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • In memoriam, 783 postova
  • Lokacija: Ottawa, Canada

Probaj da stavis dihtunhg-distancer izmedju karburatora i masine. Pretpostavljam da ti karburator lezi samo preko dihtunga na masinu. Jave su imale takve dihtunge, sa papirnim dihtungom na obe strane tog distancera. Ako nije tako, onda dolazi do pregrevanja karburatora.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Lokacija: Suburbia, blok 45
  • Motocikl: 1 Litar Honde

A jesi probao da uzmes neki noviji bajk??? Cuo sam da ti iz '55-e god. imaju problem sa strujom :twisted: :wink: :wink: :wink:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 37 postova
  • Lokacija: Pocatello USA

e pa ovako,

Sve mi se cini da ti imas problema sa paljenjem svecica. Mozda ja nisam u pravu ali ko zna. Sto se kondenzatora tice on ako radi pri hladnom motoru radice i pri vrucem. Kalemi se skoro nikada ne pokvare. Medjutim ja neznam kako vi to zovete a mi to ovde zovemo "points" i oni se nalaze kod kondenzatora. Oni proizvode varnicu i ta varnica donosi struju do kalema. pravljeni su od bakra i postoji razmak izmedju njih. Na starijim motorima kada pomeris polugu za paljenje motora ili ti kurblu onda se rastojanje izmedju tih polova pomera. Ako ti polovi nisu na pravom rastojanju onda ti ni paljenje svecica nece biti u pravo vreme. Treba da nadjes dokumentaciju i da vidis koliko rastojanje izmedju tih polova treba da bude u zavisnosti od polozaja motora. Taj polozaj ce ti biti prikazan na rupi u ploci na kojoj su polov nasadjeni. Onda izmeri to rastojanje i ako ti se rastojanje neslaze, posalji mi email i mozda budem u mogucnosti da ti pomognem da to podesis. Sto se tice stavljanja delova sa trabanta i tako to, ja neznam koliko ce ti to promeniti otpor elemenata u kolu i tako dalje. ako imas nekih pitanja posalji mi email. nedodjija@hotmail.com

Kao sto sam rekao ovo mozda nije slucaj ali mozes da probas.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Izgleda da smo nasli resenje

 

Onaj trabantov regler puni kao lud, ali tek kada ka pomognes prstom. Naime ima one lisnate opruge i njih bi trebalo nastelovati da pritiskaju ali ne previse. E ove kako god da namestimo kada ih jednom pecnem prstom proradi i radi sve dok recimo ne upalim svetlo i snaga akumulatora padne ispod 6V. Tada nece da upali sam nego moram opet da dodirnem tu lisnatu oprugu i onda opet proradi. Tada hoce da punjenje skoci cak i preko 10V.

 

Znaci sve se svodi na to da ako vozim po losijem terenu i vise se truckam bice bolje.

 

Jedino pametno sto smo smislili je da Joseph sutra na poslu ima borbeni zadatak : da mi napravi neki dobar elektronski regler. Dobice postedu od svih ostalih aktivnosti, samo da se mogu provozati do BG-a za vikend.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 24 postova
  • Lokacija: Zajeèar

Ja sam imao problema sa originalnim reglerom što nije hteo da puni kako treba. Isto sam morao da mu pritisnem neku taèku i on je onda poveæavao napon punjenja. E taj originalni regler sam odneo kod jednog majstora koji odlièno šteluje reglere i odlièno ga je uštelovao. Sad regler daje dobar napon. Imam dovoljno struje za odlièno svetlo a i dobar napon za punjenje akomulatora. Jedino mi je na motoru promenjena bombina, ona je stavljena od nekog auta i nalazi se napolju.

 

Inaèe sa malaksavanjem motora nikad nisam imao problema. Ali to je zato što je moj motor nov. :D Šalim se naravno. Nije mlad, al je malo prešao.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja