Jump to content

Moto Zajednica

popovich

Članovi
 • Broj tema i poruka

  123
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

86 Good

O članu popovich

 • Rank
  Svrati ponekad
 • Rođendan 20.07.1984.

Profile Information

 • Lokacija
  Banja Luka
 • Motocikl
  2017 Kawasaki Versys 650

Poslednji posetioci profila

509 profile views
 1. popovich

  Strujni udar!

  Hmm interesantno je ovo Level 3 punjenje baterije. 40 minuta nije toliko strašno, a uz dobar domet po jednom punjenju svakako bi moglo da se uradi puno više sa LiveWire-om. Međutim ima tu i jedno "ali", a to je činjenica da je dotični Mišel fon Tel (Michel von Tell) ovaj put prošao samo kroz zemlje zapadne Evrope (Švajcarska, Njemačka, Lihtenštajn) u kojima je infrastruktura za punjenje električnih vozila znatno naprednija od drugih zemalja prema istoku. Tako da bi touring na ovom elektriku došao u obzir ako se ide na zapad, ali prema istoku baš i ne. Da li griješim sa tom konstatacijom?
 2. Kad nešto obavljam po gradu ili kad ne idem daleko (npr. na posao, u bioskop i slično), onda ove: U istu svrhu, samo u zimskim i kišnim uslovima, nosim ove: Kad idem baš da se provozam ili na put, onda ove: Mislim da ne griješe oni koji kažu da treba stalno nositi moto obuću sa zaštitom, međutim ja sam ipak odlučio da taj smanjeni rizik na kratkim relacijama prihvatim i nosim patike prvenstveno zbog udobnosti i provjetrenosti, a onda i zbog svakodnevnice kad je sve puno lakše raditi u patikama (rad, obaveze, druženja i sl.). Kad je hladno i mokro umjesto patika nosim cipele i to je to.
 3. Dakle ipak sam ja bio u pravu od početka?
 4. popovich

  BMW K1200S

  Auu prelijep je! Ta metalik plava je moja omiljena boja, pomalo ti zavidim. Prednji kraj, sjedište, oplata, točkovi, rezervoar - sve se savršeno uklapa. I to štop svjetlo je umjetničko djelo! Nek je sa srećom drug, stvarno je jedinstvena mašina.
 5. Super izgleda početak! Taj štender je prilično kompleksan u poređenju sa mojim, tako da već sad mogu da uputim sve pohvale!
 6. Ja čekam da vidim kako će štender da ispadne kad ga napraviš.
 7. Nisam majstor i nisam vičan remontu viljuške, ali meni tu samo 3 stvari padaju na pamet: 1) ide više ulja od napisanog u tom servisnom uputstvu (izmjeriš količinu starog ulja ako ga nisi bacio) 2) nije odgovarajuće servisno uputstvo 3) nije fabrička viljuška na motoru
 8. Dobrodošao i srećna potraga!
 9. @Jozza Nisam mislio na promjenu ulja zbog samog sastava ulja, nego zbog propisanog intervala proizvođača. Starijim Royal Enfield motociklima je interval bio jako kratak, 6 mjeseci ili 5000km. Pa bi onda bilo puno jeftinije i praktičnije uzimati polusintetička nego sintetička ulja, jer sintetička mogu da izdrže puno više/duže od tog intervala bez potrebe za mijenjanjem (zbog čega su i skuplja, naravno).
 10. Sjajno rečeno kolega. Takav apriori kritički stav ni ja ne volim. Prvo podijeli sve što znaš, pa ako ne pokaže interesovanje, spretnost ili intelekt da to primjeni u praksi, onda možeš da ga kritikuješ. A ako ti se ne dâ da pomogneš, onda nemoj ni da nipodaštavaš. Mladom kolegi @lazareviccc -u želim srećan i uspješan rad, tako se stiče iskustvo i znanje. Nemoj da se obeshrabriš ako negdje zapneš ili naletiš na prepreku, niko se nije naučen rodio. Kako ide ona njemačka izreka - "langsam aber kad stigneš"?
 11. Ok, hvala na ispravci i na korisnim informacijama.
 12. Aha, shvatam. Znači mineralno vs polusintetika vs sintetika se samo uzima u obzir kad govorimo o intervalu promjene? To jest ako je interval kraći uzimamo mineralno/polusintetičko a ako je duži onda sintetičko, da ne bi bacali novac bez potrebe.
 13. @miksamgm Dakle sâm sastav ulja nema nikakav uticaj na radnu temperaturu motora? Samo gradacija?
 14. Mislim da je kolega @Blueser u pravu što se tiče mineralnog naspram sintetičkog ulja (samo moje mišljenje na osnovu onoga što sam davno pročitao, nemojte da me razapnete zbog toga). Naravno, fabrika preporučuje gradaciju i to stoji. Međutim nameće se pitanje zašto postoje onda mineralna ulja. Pa prvo postoje zbog jeftinih sirovina za proizvodnju, a isto važi i za polusintetička odn. mješavine. To je barem svima jasno. Mnogi veliki potrošači (autobusi, građevinski kamioni, radne mašine) koriste velike količine ulja i čista sintetika često nije najisplativije rješenje. Jednostavno je preskupa za ono za šta se koristi. A drugo postoje zbog pojedinih karakteristika koje određeni uslovi rada zahtijevaju ili ne zahtijevaju (a ne znači da je istina, ja samo prenosim). To jest, ono što sam ja pročitao (opet ponavljam to ne mora biti tačno pa bih volio da me neko ispravi ako je to pogrešno) je da u veoma hladnim uslovima rada (sjever Kanade, Aljaska, sjever Rusije, itd. u zimskim uslovima) sintetička ulja nisu dobra jer njihova svojstva poboljšanog smanjenja trenja u motoru zapravo imaju kontra efekat, odn. dovode do toga da motor ne može da postigne dovoljno visoku radnu temperaturu (za šta npr. postoje štitnici hladnjaka za automobile i kamione zimi, ali ne i za motocikle). Neki zbog toga koriste uređaj zvani Thermo-Bob (kome se dâ nek izgugla) da bi ujednačili temperaturu motora, pogotovo u jutarnjim časovima kad motor radi na veoma hladnim temperaturama (tipa -10°C ili niže). Vjerovali ili ne, neki ljudi voze motore i po takvim temperaturama, mada sam ja prošle zime išao Versysom na posao najniže na -6°C (i to samo nekoliko puta, većinu dana bilo je otprilike od nule pa do -2). E sad, da li je to potrebno u našim uslovima? Vjerovatno nije, barem ne za motore pošto malo ko vozi u tim uslovima. Ali neki ipak voze. I mogu slobodno uzeti u obzir polusintetička ulja upravo zbog toga (čisto mineralna ulja mislim da bi trebalo izbjegavati u motociklima). To je barem neki moj zaključak na osnovu onoga što sam pročitao, ali volio bih da čujem i druge da vidim da li taj zaključak ima smisla.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja