Jump to content

Moto Zajednica

Honda Africa Twin

Recommended Posts

• U prolazu, 63 postova
  • Motocikl: africa twin rd04

Ej, bre, ljudi... nemojte se zajebavati zbog stvarno malo para. Kakvo bre auto ulje?! Pa ne vozite traktore, sunce mu poljubim! Afrike su fine mašine, zaslužuju kvalitetno MOTO ulje :D

Ja sam probao razne tipove ulja, najbolje mi se pokazao MOTUL 3000. Nit' preskupo, a odlično je. Gledajte da kupite ulje direktno od uvoznika i nema glavobolje.

Potpuno se slazem sa tobom a pitao sam za vase misljenje jer gledam drugara vec godinama kako u svoj dvije decenije star Kawasaki KLR dosipa,pazi ne mijenja,ulje za auto i to raznih proizvodjaca tj ono koje mu je pri ruci.I motor radi bez ikakvog problema,sto mu je najjaci argument u nasoj raspravi da li moze auto ulje u motocikl.Ja se jos nijesam osmjelio da u Afriku sipam takva ulja a sada sam ta razmisljanja odbacio.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

...gledam drugara vec godinama kako u svoj dvije decenije star Kawasaki KLR dosipa,pazi ne mijenja,ulje za auto i to raznih proizvodjaca tj ono koje mu je pri ruci.I motor radi bez ikakvog problema,sto mu je najjaci argument u nasoj raspravi da li moze auto ulje u motocikl.

Au, što mu je argument, ubilo se... Pa sam je sebi skočio u usta! Kako, bre to, motor radi "bez problema" kada popije svo ulje što mu uspe?? Popije ga zato, što sipa neodgovarajuće ulje! A verujem i to da ga je silnim maltretiranjem lošim uljima sada već toliko uništio, da može sad da sipa šta hoće, agregat je "doviđons". Prenesi ti njemu moje pitanje kako to motor radi, a troši sve što mu sipaš. A nije gorivo? :D

Ja se jos nijesam osmjelio da u Afriku sipam takva ulja a sada sam ta razmisljanja odbacio.

Drago mi je da tako razmišljaš. Nemoj to da radiš svom motoru. Nije živo biće, ja mom svašta radim, teram ga tamo gde većina ne bi terala ni raspale lešine, a ne Afriku u solidnom stanju. Jedno je kako se ophodiš prema motoru u eksploataciji. Afrika je enduro/offroad motor i ja ga tako i tretiram: bare, blato, rupe, izuzetno loš put... To je sve bre OK. On je za to pravljen. Ali je isto tako pravljen da mu sipaš odgovarajuće ulje i menjaš ga redovno. Ako se prema servisiranju motora odgovorno odnosiš i sa poštovanjem, trajaće ti mnogo duže nego što uopšte i očekuješ...

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

Ej, bre, ljudi... nemojte se zajebavati zbog stvarno malo para. Kakvo bre auto ulje?! Pa ne vozite traktore, sunce mu poljubim! Afrike su fine mašine, zaslužuju kvalitetno MOTO ulje :D

Ja sam probao razne tipove ulja, najbolje mi se pokazao MOTUL 3000. Nit' preskupo, a odlično je. Gledajte da kupite ulje direktno od uvoznika i nema glavobolje.

Potpuno se slazem sa tobom a pitao sam za vase misljenje jer gledam drugara vec godinama kako u svoj dvije decenije star Kawasaki KLR dosipa,pazi ne mijenja,ulje za auto i to raznih proizvodjaca tj ono koje mu je pri ruci.I motor radi bez ikakvog problema,sto mu je najjaci argument u nasoj raspravi da li moze auto ulje u motocikl.Ja se jos nijesam osmjelio da u Afriku sipam takva ulja a sada sam ta razmisljanja odbacio.

I ja sam kao tvoj drug u XL-a sipao auto ulje i dolevao sta sam stigao od ulja, cesto i domacih proizvodjaca dok je trosio ulje. Posle sam sredio potrosnju ulja (menjao karike), pa sipao moto ulja. Za to vreme dok je vozen na auto ulja nista mu nije falilo, nije klizala lamela.

Sipao sam auto ulja iskljucivo iz razloga velike potrosnje ulja, ti nemas razlog da sipas auto ulje kad su moto ulja samo malo skuplja i ne menja se svaki cas.

• Svrati ponekad, 405 postova
  • Motocikl: Africa Twin rd04

Ajmo afrikanci zar je moguce da nikog ne zanima LED stop :jee:

Dacu ga za fine novce.. Samo se nasrafi, nema budzenja i prepravki.. :)

Zao mi je da ga rasparcam! Ako bas nikog ne interesuje, vadim iz njega diode i pravim drugi stop za sebe.. Posto menjam ceo rep, pa mi ne igra ulogu..

Imate u oglasima detalje ili me kontaktirajte na pm.. tamo ima cena, da ne pisem ovde.. :zdravo:

• Drug član, 1531 postova
  • Motocikl: XRV 750, TZR 125

Evo, posle nekog vremena provedenog u laboratoriji i druženja sa onim divnim ljudima, moja kamila je večeras konačno završena. Ja presrećan, još samo vreme da dozvoli pa da se vozamo. Evo malo slika pre ulaska u operacionu salu i na stolu posle operacije.

post-3678-0-08869200-1298674193_thumb.jpg post-3678-0-55229200-1298674223_thumb.jpg

• Podržavam 2

Pitanje, kod rd04, ispod sedista se nalazi jedna bela "boca" koja je povezana sa kucistem za filter za vazduh.. Cemu sluzi ona?! povezana je na sam pocetak, a na drugom kraju je "slobodna".. Nemam ni jednu sliku, nadam se da znate o cemu pricam.. :)

• Svakom po zasluzi, 12444 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Ta bela plastika se sastoji iz dva posebna dela i mislim da je neka oduška.

Pitanje, kod rd04, ispod sedista se nalazi jedna bela "boca" koja je povezana sa kucistem za filter za vazduh.. Cemu sluzi ona?! povezana je na sam pocetak, a na drugom kraju je "slobodna".. Nemam ni jednu sliku, nadam se da znate o cemu pricam.. :)

Po rečima iskusnijih koji su rasklopili puno Africa, tek su na mojoj kamili videli taj slučaj sa belom bocom. Elem to je kao neki sud od iber laufa koji je verovatno za neke zemlje ugrađivan fabrički.

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

1.Aleksandra- Zema

2.twin

3.atomski mrav

......

52.acimo

53.motoljuba

54.nikola1

55.Hyperion

ih kolko afrikanaca, a koliko će ih biti na Kepijadi ili će biti svi junaci nikom ponikuše :P :P :P

Razmisljam da li da je ostavim ili da je izbacim?! :) Ako ima neku bitniju ulogu neka stoji tu.. Ali nesto mi se cini da nema :)

evo nadjoh neku sliku

http://i719.photobuc...IMG_e72_539.jpg

Baš smo pre neki dan Scuba, Dr Mabuze i ja pažljivo pogledali šta radi ta "bela plastika" na RD04. Izvadili je napolje i videli da se sastoji od dve nezavisne komore, jedna se spaja na samomoj luli usisa a druga komora ima otvor pored usisa. Iskreno, ne vidim neki visokoumni razlog zašto je ta plastika tu?

Razmisljam da li da je ostavim ili da je izbacim?! :) Ako ima neku bitniju ulogu neka stoji tu.. Ali nesto mi se cini da nema :)

evo nadjoh neku sliku

http://i719.photobuc...IMG_e72_539.jpg

Baš smo pre neki dan Scuba, Dr Mabuze i ja pažljivo pogledali šta radi ta "bela plastika" na RD04. Izvadili je napolje i videli da se sastoji od dve nezavisne komore, jedna se spaja na samomoj luli usisa a druga komora ima otvor pored usisa. Iskreno, ne vidim neki visokoumni razlog zašto je ta plastika tu?

Meni to nesto lici ako afrika na trenutak udje dublje u vodu, da ima bar malo vazduha iz te boce :jee: xD

Sta ga znam :) Sada cu da se spustim u garazu pa cu je malo bolje pogledati.. Ali ne vidim neku ozbiljniju funkciju te bocice... Ja u reku necu sa njom :D

• Bivši vlasnik Super Tenere, Afrike i Varadera, 398 postova
  • Motocikl: ADV 350

Pošto je zakačena na odušak motora, ilti iberlauf, tajanstvena posuda koju nemaju sve RD04 ima funkciju da smanji buku koja nastaje "disanjem" iz glava motora, a pošto se tu ponekad mogu naći i kondenzati, posuda ih jednostavno prikuplja. Naravno, radi se o tek ponekoj kapi, ako uopšte i ima nečega. E sad, na koje RD04 su stavljane, a na koje ne, ne znam, na mojoj iz CH je nema.

Pošto je zakačena na odušak motora, ilti iberlauf, tajanstvena posuda koju nemaju sve RD04 ima funkciju da smanji buku koja nastaje "disanjem" iz glava motora, a pošto se tu ponekad mogu naći i kondenzati, posuda ih jednostavno prikuplja. Naravno, radi se o tek ponekoj kapi, ako uopšte i ima nečega. E sad, na koje RD04 su stavljane, a na koje ne, ne znam, na mojoj iz CH je nema.

Biće da si u pravu. Za vazduh nije definitivno jer se gotovo odmah ugasi ako joj staviš ruku na usis. A šta je sa kompresijom, da li neko to zna?

Nije zakačena na odušak (iberlauf) već samo na usis vazduha, na onu "lulu" ispred kutije filtera za vazduh.

• Bivši vlasnik Super Tenere, Afrike i Varadera, 398 postova
  • Motocikl: ADV 350

Nije zakačena na odušak (iberlauf) već samo na usis vazduha, na onu "lulu" ispred kutije filtera za vazduh.

Aha, sad razumem na šta je mislio... onda drugog objašnjenja nema sem da se tu stavlja neki osveživač vazduha da pri svakom udahu Afrika lepše diše :D

• Podržavam 1

Drugari, da li neko zna kolika kompresija treba da bude u cilindrima za RD04? Hvala.

9:1= 180 psi= oko 12 bari po cilindru

E jbg 120 psi jedan 90 psi drugi.

• Zainteresovan, 863 postova
  • Motocikl: @ UBER ALLES

Drugari, da li neko zna kolika kompresija treba da bude u cilindrima za RD04? Hvala.

9:1= 180 psi= oko 12 bari po cilindru

E jbg 120 psi jedan 90 psi drugi.

A da izmeris ti to jos jednom za svaki slucaj !? Ventili OK ?

Manual ...157 > 213 PSI ili 11 > 15 bar na 400 rpm

• Podržavam 1

Ventili naštelovani, mereno par puta i opet isto. Ona pali kako inače Africa pali, radi lepo, ide ko mećava...Nije mi jasno samo to što si napisao meri se na 400rpm. Pa mereno je pri verglanju dok je drugi cilindar rasterećen, tj skinuta svećica.

• Zainteresovan, 863 postova
  • Motocikl: @ UBER ALLES

Ventili naštelovani, mereno par puta i opet isto. Ona pali kako inače Africa pali, radi lepo, ide ko mećava...Nije mi jasno samo to što si napisao meri se na 400rpm. Pa mereno je pri verglanju dok je drugi cilindar rasterećen, tj skinuta svećica.

Tih 400rpm je u stvari samo verglanje pri kome ih postize. Jbg ...ako nista drugo imas vremena dok je sneg i zima .

Tih 400rpm je u stvari samo verglanje pri kome ih postize. Jbg ...ako nista drugo imas vremena dok je sneg i zima .

Ne pada mi na pamet da ga sad rasklapam, teraću ga tako dok može. Hvala u svakom slučaju na pomoći.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja