Tomos94 47 Napisano Januar 7, 2013 Svrati ponekad, 288 postova Prijavi odgovor kao problematičan Evo resio da kompletno sredim tomosa 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tomos94 47 Napisano Januar 8, 2013 Svrati ponekad, 288 postova Prijavi odgovor kao problematičan u masini je sve novo do zadnjeg dela pjd klipnjaca 6203 c3 lezajevi radilice sve je novo semerinzi komplet motor pre toga isao preko 70 sad ide 50 sta je u pitanju pomozite mi Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jovica B 121 Napisano Januar 8, 2013 Akvarista u pokusaju, 142 postova Lokacija: Rumenka Motocikl: Suzi nudista SV650 '09 Prijavi odgovor kao problematičan Mozda karike nisu legle,dizna u karburatoru zapusena...Sve je to mozda.Koji motor je u pitanju?Koji je klip unutra,kakva je stublina? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tomos94 47 Napisano Januar 8, 2013 Svrati ponekad, 288 postova Prijavi odgovor kao problematičan cilindar 38,5 klip ds dosad sam promenuo 11 klipova na 38,5 a masina je mesavina menjaca od 14-ce cilindar od 14-ce glava apn blokovi sredjni apn 4 sad je novi 38,5 ds karburator cist kao zuza Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tomos94 47 Napisano Januar 8, 2013 Svrati ponekad, 288 postova Prijavi odgovor kao problematičan sutra mi stize 39x10 madjarski klip i original glava od apn moja kineska mislim da je stublina istrosena slabija kompresija dosta na koliko se busi stublina koliko stotih Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 2070 Napisano Januar 8, 2013 Skuteras, 3701 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan sutra mi stize 39x10 madjarski klip i original glava od apn moja kineska mislim da je stublina istrosena slabija kompresija dosta na koliko se busi stublina koliko stotih Evo tu si odgovorio sto ne ide kako treba Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tomos94 47 Napisano Januar 8, 2013 Svrati ponekad, 288 postova Prijavi odgovor kao problematičan znaci stublina xd Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Januar 9, 2013 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan Odnesi na mašinsku obradu da ti premere cilindar, pa će ti oni reći na koju specialu može da se buši . Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
konstruktor 253 Napisano Januar 9, 2013 Zainteresovan, 641 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: etz 150 ,Yamaha xs 250 Prijavi odgovor kao problematičan Vrlo moguce da je cilindar istrosen.Kako uvek ima ali evo ga i sad,ako je pre rasklapanja masine isao kako kazes preko 70 a posle toga 50 verovatno ima jos nesto.Ajd prvo neke nelogicnosti,kakav je to menjac od t14 na svim tomosima osim E 90 i CTX je menjac potpuno isti (sem sto je fabricki na apn 4 i 6 bio sa 4 brzine )cak se i njihov razlikuje samo po odnosu zupcanika prve brzine.Cilindar od T14 je jako tesko naci ja servisiram tomose preko 20god i tesko da sam imao u rukama vise od 10kom za sve ove godine.Glava cilindra za cilindar od T14 bi i tebala da bude od T14 da bi se postigli odgovarajuci rezultati jer je ta glava sa drugacjim oblikom komore i sa njom ima veci kompresioni odnos.Kako ti je poslo za rukom da promenis 11 klipova,sipas li ti uopste ulje u benzin?E sad sta bi jos moglo biti nabrojacu:pogresno podeseno predpaljenje,lose sklopljena masina(prvenstveno pretegnuta radilica i menjac),neucentrirana radilica ako je menjana klipnjaca,zapusen auspuh i da nenabrajam dalje..Postavlja se pitanje i ko ti je sve to radio ti ili neki majstor?A sto rece kolega lisica odnesi cilindar de se premeri jer ako si zamenio 11 klipova na 38.5 tesko da ce izaci na 39,za madjarske klipove tolerancija busenja cilindra je 5do6 stotih ,naravno moras odneti uz cilindar i klip u radionicu gde ces raditi masinsku obradu.Tomos apn da bi isao 70+ sa standardnim delovima mora biti perfektno sklopljen i ustelovan.Svaka masina posle zamene radilice ,lezajeva ,klipa,karika tj generalne MORA da se razradjuje pa tako i tomos.Ako mogu jos sta pomoci rado cu to uciniti. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tomos94 47 Napisano Januar 9, 2013 Svrati ponekad, 288 postova Prijavi odgovor kao problematičan to sam ja sklapao masinu masina je dobro sklopljena auspuh rezona laser cist pali motor na zub 1 2 3 skace na zadnji ali nece preko 50 inace je masina na automatiku radilica je nova novcata sa pjd klipnjacom a inace dobro sklapam masine pa cu odneti cilindar da se busi na 39 po klipu i dodam onih 6 stotih Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
konstruktor 253 Napisano Januar 9, 2013 Zainteresovan, 641 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: etz 150 ,Yamaha xs 250 Prijavi odgovor kao problematičan E pa super kad se vec dobro razumes u mehaniku na Tomosu onda nece biti nikakvih problema.Probusi cilindar i gas,zelim ti uspesno majstorisanje. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tomos94 47 Napisano Januar 9, 2013 Svrati ponekad, 288 postova Prijavi odgovor kao problematičan hvala trudim se probao sam vrtiti radilicu rukom nezapinje ide glatko i lagano menjac ima zericu lufta kod lancanika i kod poluge lagano salta a i svi lezajevi u masini su novi Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Januar 9, 2013 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan to sam ja sklapao masinu masina je dobro sklopljena auspuh rezona laser cist pali motor na zub 1 2 3 skace na zadnji ali nece preko 50 inace je masina na automatiku radilica je nova novcata sa pjd klipnjacom a inace dobro sklapam masine pa cu odneti cilindar da se busi na 39 po klipu i dodam onih 6 stotih Jesi li mijenjao odnos prenosa prednji - zadnji zupcanik. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Januar 9, 2013 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan cilindar 38,5 klip ds dosad sam promenuo 11 klipova na 38,5 a masina je mesavina menjaca od 14-ce cilindar od 14-ce glava apn blokovi sredjni apn 4 sad je novi 38,5 ds karburator cist kao zuza Pa valjda je red da promenis i jedan cilindar? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tomos94 47 Napisano Januar 9, 2013 Svrati ponekad, 288 postova Prijavi odgovor kao problematičan nisam 13-32 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tomos94 47 Napisano Januar 9, 2013 Svrati ponekad, 288 postova Prijavi odgovor kao problematičan kako bolje da probusim cilindar na 5 ili 6 stotih Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Januar 9, 2013 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan kako bolje da probusim cilindar na 5 ili 6 stotih Lepo sam ti rekao, idi na mašinsku obradu pa vidi. A koliku toleranciju - to ti zavisi od dosta stvari a izmedju ostalog i od ulja koje ćeš da koristiš za podmazivanje i od toga kako ćeš to voziti ! Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
konstruktor 253 Napisano Januar 9, 2013 Zainteresovan, 641 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: etz 150 ,Yamaha xs 250 Prijavi odgovor kao problematičan Slazem se da odredjivanje tolerancije klip cilindar zavisi od puno faktora,ali na prvom mestu je kvalitet klipa a kako su ti madjarski klipovi sto se kvaliteta tice jako slabi u praksi se pokazalo da je tih 5do 6 stotih neka optimalna vrednost.O manjoj toleranciji netreba ni razmisljati,obavezno je da se cilindar ishonuje a za razradu se treba naoruzati strpljenjem(pogotovu za mladje koji nemogu da izdrze pa zavrnu gas pre vremena) i podici iglicu u karburatoru za jedan stepen, mesavina 4% sa kvalitetnim uljem koje nemora biti sintetika ali mora biti od renomiranog proizvodjaca i proverenog prodavca i tako bar 500km pa uraditi servis i onda gas.Preporucljivo je na tim klipovima zameniti karike meksim jer su na njima jako tvrde.Najlakse je kada se ima dobar ,klip cilindar se obradi po preporuci proizvodjaca i nema problema.Kako je dobar klip za tomosa jako skup od 50е pa na vise retko ko ih kupuje vecina se odlucuje za najjeftiniju varijantu(madjarski ili kineski),da bude jos tuznije domaci proizvodjac klipova Motins vise ne radi a imali su jako kvalitetne klipove.Sto se prenosa tice stavi 15/32 jer su tockovi na apn-u 17 ili 18cola(u zavisnosti od godista) a automatic je 16 cola.Videh da filter vazduha nije original da li si menjao dizne i ustelovao karburator prema filteru? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Januar 9, 2013 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan kako bolje da probusim cilindar na 5 ili 6 stotih Lepo sam ti rekao, idi na mašinsku obradu pa vidi. A koliku toleranciju - to ti zavisi od dosta stvari a izmedju ostalog i od ulja koje ćeš da koristiš za podmazivanje i od toga kako ćeš to voziti ! Ne zaboravi ponjeti i novi klip sa cilindrom. Inace cilindar mora biti obradjen prema klipu na "x" ( odredi majstor posto izmjeri klip ) toleranciju da kad okrenes cilindar i ubacis klip u njega ( ne guras, vec ga lagano pustis ) on mora svojim donjim rubom zapeti i stati u vrhu cilindra,a ne ispasti iz cilindra.Naravno klip mora izaci iz cilindara kad ga povuces rukom. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tomos94 47 Napisano Januar 9, 2013 Svrati ponekad, 288 postova Prijavi odgovor kao problematičan karburator je nastelovan dizna 64 iglica 3 polozaj od gore cilindar ce raazbusiti Radosavljevic iz Sremske Mitrovice on vrsi masinsku obradu motora inace se motor negusi u opste sad su mi stigli delovi glava je original i to novu sam uzeo iz NS imao sam madjarski pre generalne isao je preko 70 vukao uf strasno u 100 metara istera petu sa 13 32 a 15 32 nemoze da istera ni 3 karike su po meni kvalitetne kaber to su Italijanske proizvodnje 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Januar 9, 2013 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kako ti je podeseno palenje. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tomos94 47 Napisano Januar 9, 2013 Svrati ponekad, 288 postova Prijavi odgovor kao problematičan ma dobro je platine o35 zazor kondezator od juga magnet od pumpe za vodu 6v20w a na apn 17w varnica plava gusta svecica belkasta jako dugo traje svecica sa paljenjem nisam imao nikad problema 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Januar 9, 2013 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan Na koliko prije GMT svjecica baca iskru. Svjecica ti mora biti boje bijele kafe ( ili smedja ),a ne bjelkasta...Onda ti ne valja smjesa goriva, imas vise zraka nego goriva u smjesi. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tomos94 47 Napisano Januar 9, 2013 Svrati ponekad, 288 postova Prijavi odgovor kao problematičan nzm ma nemam ja problema sa paljenjem ma nije bas bela malo tamnija ali sad kad sam stavio ds klip i upalio 5 minuta da radi odma zagario sve odma uhvatila masnoca i garez kad sam skinuo svecicu i uhvatio za magnet i okrecao nema nikakog otpora slabo duva Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Januar 9, 2013 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ok... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...