Jump to content

Moto Zajednica

Formula 1

Recommended Posts

• Drug član, 3618 postova

Šumaher počeo pripreme za povratak

Novi vozač ekipe Mercedes GP Mihael Šumaher počeo je sa pripremema za povratak u Formulu 1 testiranjem novog bolida GP2 serije u Španiji.

Pošto su testiranja u Formuli 1 zabranjena do februara zajedno sa organizatorima GP2 serije Mercedes je našao rešenje da sedmostruki svetski šampion provede dovoljno vremena na staz pre početka sezone. Šumaher je zbog loših vremenskih uslova malo vremena proveo na stazi “Herez” u utorak, ali će i u sredu i četvrtak imati priliku za nova testiranja.

Od potpisivanja ugovora sa nemačkom ekipom Šumaher provodi mnogo vremena u sedištu tima u Briksvortu i zadovoljan je tokom pripremama za povratak u Formulu 1 posle tri godine.

“Moram da istaknem da sam zadovoljan svime što sam video. Svi ljudi su veoma motivisan i u tome vidim veliko ohrabrenje”, rekao je Šumaher.

Izvor B92.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Pike prelazi u NASCAR

Brazilac Nelson Pike junior najavio je prelazak u NASCAR ove sezone, pošto nije uspeo da nađe angažman u Formuli 1.

Pikeova karijera u Formuli 1 je prerano završana sredinom prošle godine, kada je dobio otkaz u Renou, a potom je otkriveno da je bio umešan u nameštanje trke za Veliku nagradu Singapura 2008. godine. A to je sigurno glavni razlog što ga nijedan od 13 timova nije želeo u svojim redovima ove sezone.

“Proteklih nekoliko meseci sam proveo razmišljajući kojim tokom će ići moja karijera ove godine. To je bila teška odluka. Moj cilj je bio da budem uspešan u Formuli 1, ali sam naučio da je sreća jednako važna kao i ambicije i pošto mojih prvih 18 meseci u Formuli 1 nije prošlo kao što sam planirao odlučio sam da se fokusiram na nešto drugo i da odem, u Ameriku. NASCAR je veoma izazovan i niko nikada nije ušao u taj šampionat kao autsajder i osvojio titulu, a to će biti moj krajnji cilj”, rekao je Pike junior.

“Nedostajaće mi Evropa i svi moji prijatelji, ali ću uvek biti ponosan na sve što sam tamo postigao. Siguran sam da ću se vratiti, jer imam mnogo ambicija, a jedna od njih je i pobeda na trci “24 časa Le Mana””, dodao je Brazilac.

Izvor B92, evo linka.

• Svrati ponekad, 158 postova

Pike prelazi u NASCAR

Brazilac Nelson Pike junior najavio je prelazak u NASCAR ove sezone, pošto nije uspeo da nađe angažman u Formuli 1.

Pikeova karijera u Formuli 1 je prerano završana sredinom prošle godine, kada je dobio otkaz u Renou, a potom je otkriveno da je bio umešan u nameštanje trke za Veliku nagradu Singapura 2008. godine. A to je sigurno glavni razlog što ga nijedan od 13 timova nije želeo u svojim redovima ove sezone.

sta ce decko kada voli kladionice  ;D  ;D

• Drug član, 1221 postova
  • Motocikl: BMW sekta

Red Bull Racing preskočiće prva tri dana testiranja u Valensiji.

Tim iz Milton Keynesa postaće tako jedina ekipa iz prošlog šampionata koja se neće pojaviti na početnim testovima u Španiji.

Kako se nagoveštava, ekipa će sačekati drugi zakazani test kako bi mogla da u novom bolidu pokrene i novi Renaultov motor RB6. Po tom scenariju, ekipi Red Bull Racing ostaje smo 12 test dana koje će imati na raspolaganju sve do početka sezone.

Ekipa će izubljeno vreme na testu pokušati da nadoknadi u vazdušnom tunelu, kao i na detaljnoj proveri bolida.

"Kao i u 2009. propustićemo prvu test sesiju sa novim bolidom, tako da ćemo se pridružiti od druge test sesije. Ovim potezom daćemo našem dizajneru Adrianu Neweyu dodatnih devet dana koje može da upotrebi na razvoju bolida. Propušteno vreme na testu pokušaćemo da nadoknadimo u vazdušnom tunelu", rekao je šef tima Christian Horner. samo

"Novi bolid nije samo bolja verzija starog bolida i za razliku od prošle godine tim nekreće od nule. Postoje veoma male šanse da se tim na prvom testu pojavi sa prošlogodišnjim bolidom", dodao je Horner.

Eklston traži uvođenje prečica

Prvi čovek Formule 1 Berni Eklston izjavio je da želi da se uvedu prečice na stazama da bi učinio šampionat zanimljivijim i omogućio vozačima više preticanja.

Eklstonova ideja, koja tek treba da dobije podršku timova, bila bi još jedna od radikalnih promena, pošto ništa slično nije uvedeno u šampionat. „Timovima sam ponudio nekoliko ideja. Zamislite prečice koje svaki vozač može da koristi pet puta u toku trke. Tako se vozači ne bi zaglavljivali jedni iza drugih, i bilo bi odlično za televiziju“, rekao je Eklston.

Britanac, koji se bori za još jednu promenu sistema bodovanja koji bi još više pomogao vodećim vozačima, se žali da su kočnice u Formuli 1 previše efikasne i da smanjuju broj preticanja koje svi navijači najviše vole da gledaju.

Uprkos tome što smatra da sport može da bude još bolji Eklston je priznao da će ovogodišnja sezona biti jedna od najboljih, sa četvoricom šampiona na startu, Džensonom Batonom, Luisom Hamiltonom, Fernandom Alonsom i povratnikom Mihaelom Šumaherom.

„Imačemo četvoricu šampiona na startu. Biće ovo dobra godina, biće dobrog takmičenja u samim timovima i između njih“, istakao je Eklston.

Eklston je, takođe, naglasio da veruje da neki od timova koji bi trebalo da uđu u šampionat ove godine to neće moći da učine zbog finansijskih problema.

„Mislim da će neki timovi imati problem da sve srede do prve trke. Ali, sačekaćemo pa ćemo videti. To je samo mali problem, finansije“, rekao je Eklston misleći na USF1, Kampos, Virdžin ili Lotus.

„Ipak, dok god imamo deset solidnih timova, to je sve što nam treba“, naglasio je Eklston.

Novi šampionat Formule 1 startuje trkom za Veliku nagradu Bahreina 14. marta. Organizatori prve trke sezone su objavili da spremaju veliko iznenađenje i da će na stazi „Sakir“ biti prisutno 20 šampiona.

Izvor B92, evo linka.

Alonso: „Ferari je porodica“

Španac Fernando Alonso rekao je da se od prvog dana oseća dobrodošlim u Ferariju i da je atmosfera u italijanskoj ekipi drugačija od njegovih prethodnih timova.

Alonso, koji je dve titule osvojio kao vozač Renoa 2005. i 2006. godine, pre prelaska u Meklaren na godinu dana i povratka u francuski tim, u prvom obraćanju novinarima kao vozač Ferarija osvrnuo se i na vreme provedeno u britanskoj ekipi. „Nisam tražio da budem prvi vozač, ali ono što nisam želeo je da budem drugi vozač, a to se desilo tada“, rekao je Alonso.

„Od prvog dana sam se osetio odlično u Ferariju. Svi u timu su me dočekali kao člana porodice. Ferari je, mislim, nešto jedinstveno u Formuli 1. Svi sanjaju da voze jedan od Ferarijevih automobila, kod mene je isti slučaj. I Ferari će sigurno biti moj poslednji tim“, istakao je dvostruki svetski šampion.

Španac je u italijanskoj ekipi zamenio Kimija Raikonena, koji je prešao u Svetski reli šampionat, i već je proveo neko vreme u sedištu Ferarija u Maranelu gde se upoznao sa osobljem.

„To je porodična okolina i svi u fabrici dele strast za trkanjem. Oduševljen sam načinom rada, jer sam navikao da ljudi šalju mejlove nekome ko je deset metara udaljen od njih. Radim 110 odsto sa timom, ako da ako tim ne daje 110 odsto od sebe, nešto nije u redu“, naglasio je Alonso.

Ferari je prošlu sezonu završio na četvrtom mestu u konkurenciji konstruktora, a takođe je ostao i bez konsultanta i legende tima Mihaela Šumahera, koji će se vratiti iz penzije kao vozač ekipe Mercedes GP. Alonso, jedini vozač u Formuli 1 koji je još uvek aktivan, a uspeo je da pobedi Nemca u borbi za titulu, uzbuđen je zbog novog izazova.

„Njegov povratak je dobar za sport. Za navijače će početak 2010. godine biti veoma interesantan. Za mene je to, naravno, velika motivacija. Kada on nije bio tu uvek mi je ona nedostajala“, rekao je Španac.

Alonso će se u Ferariju od ove sezone pridružiti Felipeu Masi, s kojim je u prošlosti imao nekoliko nekoliko nesuglasica, od kojih mnogi pamte sukob tokom trke za Veliku nagradu Nemačke 2007. godine. Ipak, Španac je negirao da postoje problemi između njih i njihov odnos je opisao kao veoma dobar.

„2007. godine smo imali nesporazum, ali smo mi ljudi željni takmičenja. To je sve u prošlosti“, istakao je Alonso.

Izvor B92, evo linka.

Drugi dan Schumacherovog GP2 testiranja

Michael Schumacher danas je odradio drugi dan testiranja za upravljačem Supernovinog GP2 bolida na španjolskom Jerezu.

Nijemac je do sada odradio dva od tri dana testiranja GP2 bolida s ciljem pripremanja za svoj povratak u Formulu 1.

Usprkos tome što je kiša ponovno padala nad stazom, Schumacher je izjavio kako su današnji uvjeti na stazi bili povoljniji, te da je zadovoljan obavljenim poslom.

S druge strane, tehnički direktor Didier Perrin je izrazio oduševljenje povratnim informacijama sedmerostrukog svjetskog prvaka: "Zahvaljujući Michaelovim impresivnim povratnim informacijama, sada imamo tehničke orijentacije za stražnji ovjes. Nadamo se da će nam sutrašnji vremenski uvjeti dopustiti još više dužih vožnji, te nam pomoći skupiti mnogo dodatnih informacija za idući bolid."

preuzeto sa hrvatskog portala

Ferrari potvrdio datum predstavljanja bolida

Ferrari je danas službeno potvrdio kako će otkrivanje njihovog novog bolida za predstojeću sezonu biti održano u četvrtak 28. 01.

Novi bolid, trenutno poznat pod nazivom 281, biće predstavljen u Maranellu u Italiji, a prvo testiranje je zakazano za 1. 02. u španskoj Valensiji.

Crvenim bolidima ove će godine upravljati Felipe Massa i dvostruki svetski prvak Fernando Alonso.

14.01.2010

Schumacher zaključio testiranja

Michael Schumacher danas je odradio treći, ujedno i poslednji dan testiranja za upravljačem GP2 bolida.

Sedmerostruki svetski prvak tokom trodnevnih testiranja na Jerezu uspeo je odvesti 1151 kilometar, a najbolje vreme dana iznosilo mu je 1 min  24.621 sek - četiri desetinke sporije u odnosu na rekord staze kojeg je postavio Kamui Kobayashi u 2008. god.

"Na poslednjem danu testiranja sam zaista mogao mnogo voziti i sve je ispalo savršeno," komentarisao je Schumacher. "Zadovoljan sam načinom na koji su testiranja ovde obavljena. Radili smo dobro, vremena i konzistentnost su bili dobri i mogli smo obaviti sve što smo imali na rasporedu. Osećam se spremnim i čim sam seo u bolid osećao sam se ugodno."

Bernie Ecclestone o novim ekipama

Ecclestone sceptical about new teams

Bernie Ecclestone says he doubts that all the new teams entering Formula 1 for 2010 will actually make it into the field.

Start-up squads US F1, Virgin, Lotus and Campos Meta have all secured entries for this year's world championship, but there have been a string of rumours about the health of the new projects. The bosses of US F1 and Campos both recently denied that their F1 programmes were in jeopardy, although Campos admits that it needs to secure further investment.

Speaking at the Wrooom media event in Italy, Ecclestone said he was concerned that not only would some of the newcomers fail to complete the 2010 season, but they might not appear for the opener in Bahrain at all.

"I think they're going to have trouble actually getting to the first race, so now we have to wait and see," he said.

"Obviously when you speak to these people they say everything's fine and there's no drama. But I'm sure there is drama."

The F1 commercial chief suggested that the requirement to run two self-designed cars was a key stumbling block for new entrants, and said he was keen on customer chassis and the option for single car entries.

"I honestly believe that one or two of these new teams that are now coming in will be much better off running one car which is supplied by any of the other teams," said Ecclestone.

He believes the global economic situation is to blame for the new teams' difficulties.

"There's one small problem: finance," Ecclestone said. "It's difficult for these teams, even with the budgets becoming more realistic, to raise that sort of money.

"You've probably heard about it, but we've got a bit of a financial crisis in the world, so there's not quite as many sponsors floating around as there were."

But Ecclestone insisted it would not be a blow for F1 if the planned 13-team field failed to materialise.

"We're okay - as long as we've got ten solid, strong teams that's all we really need," he said.

preuzeto sa http://www.autosport.com/news/report.php/id/80849

Šumaher: "Cilj je nova titula"

Vozač ekipe Mercedes Mihael Šumaher koji se nakon četiri godine vratio na stazu, izjavio je da mu je cilj osvajanje osme titule prvaka sveta u Formuli jedan.

Šumaher se povukao 2006. kao vozač Ferarija, a krajem prošle godine potpisao je trogodišnji ugovor sa Mercedesom. "Dugoročno gledano, imamo jasan cilj. Želim još jednom da budem prvak sveta. Možda se neće desiti ove sezone, ali je to realno u naredne tri godine", rekao je 41-godišnji Šumaher za sajt italijanske ekipe.

Šumaher je sredinom nedelje, na stazi Heres u Španiji, počeo pripreme za ovu sezonu.

"Očigledno je da mi godine ne smetaju. Mora da su u pitanju dobri geni. Veoma sam srećan kako su prošli ti treninzi, osećao sam se odlično na stazi", naveo je on.

Od sedam titula šampiona, Šumaher je pet osvojio sa Ferarijem, a dve u bolidu Benetona.

Izvor B92, evo linka.

• Svrati ponekad, 293 postova
  • Motocikl: 450 EXC

sve je to o.k ,mislim dovoljno je reći samo šumi ali.... 

teško pa i u naredne tri ,jer konkurencija je bolja nego ikad realno 5 vozača  trenutno mogu da konkuriču za titulu a šumi je + 1 na to sve.

će vidimo ;)

Mercedes objavio datum predstavljanja bolida

Mercedes Grand Prix F1 tim potvrdio je datum službene prezentacije njihovog bolida za ovogodišnju sezonu.

Srebrna strela biće predstavljena 25. 01 u njihovom muzeju u Stuttgartu, a prvo testiranje na stazi održaće se 01.02 zajedno s ostalim timovima u Valenciji, u Španiji.

Force India preskače prva testiranja

Force India će se pridružiti Red Bullu te neće nastupiti na prvim predsezonskim testiranjima sledećeg meseca u Valenciji.

1. Baton

2.Fetel

3.Alonso

4.Masa

5. Veber

i na kraju Sumaher

O Baricelu necu trositi reci, ipak je Vilijams bio sampionska ekipa, nisu oni zaboravili da prave bolide,

I Kubica, ako Reno bar da delic svojih mogucnosti, jer Poljak je izvrstan vozac.

Mislio sam da Sumija stavim na kraj ali ipak je zasluzio da bude negde od 4-6 mesta, zbog prethodnih poduhvata, a ne trenutnog stanja.

Mislio sam da Sumija stavim na kraj ali ipak je zasluzio da bude negde od 4-6 mesta, zbog prethodnih poduhvata, a ne trenutnog stanja.

ne verujem da ce se Brown sloziti

Brawn: Schumacher will win the championship

For Mercedes Grand Prix Team Principal Ross Brawn, the expectations are high ahead of the 2010 World Championship season. If the Englishman would have to place a bet on who will become this year's Drivers' Champion, all money would be placed on own driver Michael Schumacher.   

.... detaljnije na linku  http://f1.gpupdate.net/en/formula-1-news/226233/brawn-schumacher-will-win-the-championship/

;)

Alonso ne želi da odgovara na provokacije Lewisa Hamiltona.

Fernando Alonso, sad već zvanično vozač Ferrarija, posvetio je malo vremena kako bi odgovorio na provokacije bivšeg kolege Lewisa Hamiltona.

Objašnjavajući njihovu zajedničku sezonu u McLarenu 2007., Hamilton je izjavio da je Alonsa "oduvao sa staze".

U stvari, par McLarena je tada ostvario po četiri pobede u sezoni, završavajući sezonu sa istim brojem bodova, 109, ali se Alonso nije mnogo uzrujao kada je upitan za mišljenje o Hamiltonovoj izjavi.

"Ako budem morao da odgovaram na sve što je on izjavio, izgubiću mnogo vremena", izjavio je Alonso za Daily Telegraph.

"McLaren je dobar tim i ja sam u tom timu imao lepih momenata", dodao je.

Takodje je rekao novinarima da je razočaran manjkom vremena za testiranja pre početka sezone u njegovom novom Ferrariju.

"Imam samo sedam ili osam dana testiranja, kako bi se navikao na nov auto", citiran je od strane nemačkog Auto Motor und Sporta.

"Možda neću biti totalno upoznat sa svojim autom na prvoj trci sezone, ali najkasnije do treće trke u sezoni videćete pravog Alonsa", obećao je novinarima.

Alonso je takodje izjavio da smanjenje troškova mnogo utiče na testiranja bolida za sezonu, kao i na celu sezonu uopšte.

"Ne postoji nijedan drugi sport na svetu u kom imate samo sedam dana treniranja pre početka sezone", naveo je na kraju.

Fernando Alonso, je kao nov vozač Ferrarija, veoma interesantan novinarima zadnjih nekoliko dana na Madonna di Campiglio, pa je izmedju ostalog juče novinarima izjavio da je Ferrari sto posto njegov poslednji tim, u koji je došao spremniji nego što je bio kada je nekada davno došao u tim Renaulta, i da želi da završi svoju karijeru "sa dobrim ukusom u ustima".

Kada je upitan o mogućnosti konflikta sa timskim kolegom Felipeom Massom tokom sezone, jer je poznato da Ferrari se drži toga da su im vozači jednaki, Alonso je izjavio: "Nikada nisam tražio da budem vozač broj jedan, ali nikada ne bih bio ni broj dva u timu. To se desilo jednom davno 2007 godine u McLarenu".

Na izjave Stefano Domenicalija da je dobro što je Schumacher u timu Mercedesa, jer će tako tim Ferrarija pokazati koliko je jak i da je Alonso jedini vozač na gridu koji je dva puta pobedio Schumachera i veruje da će opet to uraditi, Alonso je sa osmehom izjavio: "Ako je šef to rekao, ja to potvrdjujem. Sve što šef kaže, u pravu je".

Na kraju, Alonso nije mogao novinarima potvrditi da li će Flavio Briatore i dalje biti njegov menadžer, ili ne.

Zbog zdravstvenog stanja Rosijev predstojeći test u Ferrariju u jednosedu iz 2008. je neizvestan.

Vladajući MotoGP šampion navodno je primljen u bolnicu Pesaro u San Salvatoreu, u Italiji, sa teškim bolovima u predelu stomaka. Lekari su ustanovili da se radi o upali slepog creva, ali nije opersan već je pušten iz bolnice sa antibioticima na kućno lečenje.

30-godišnjak je planiran da testira F2008 dva dana u Barceloni sledeće nedelje, potvrdio je početkom ove nedelje šef Ferrarija Stefano Domenicali.

Italijan je bio povezivan sa Ferrarijevim planovima da ubace treći bolid u svetski šampionat.

"Nisam siguran da će treći bolid biti dozvoljen, ali ako bude, Valentino je dobrodošao", rekao je Felipe Massa u petak na Madonni di Campiglio.

"Za nas treća mašina bi predstavljala dobar potez za F1, a pogotovo ako bi vozač kao Valentino bio zaineresovan", dodao je Domenicali.

Ralf Schumacher se susreo sa Zoranom Stefanovićem, vlasnikom Stefan GP-a.

Ralf Schumacher je još uvek u potrazi za timom koji bi ga vratio u Formulu 1, prema navodima magazina Focus.

Kao i njegov stariji brat Michael, tako i ovaj 34-godišnjak, Nemac ima nameru da se vrati u svoju Grand Prix karijeru koja se završila 2007 godine, prema navodima The German weekly-ja.

Magazin Focus je objavio da se Ralf prošle nedelje sreo sa Zoranom Stefanovićem, vlasnikom Stefan GP-a, tima koji se nada ulasku u F1 ove ili sledeće godine.

Stefan GP je preuzeo Toyotin auto za 2010 godinu, kao i motor i menjač, ceo paket preimenovao u S-01, i prošao FIA-in test bolida.

Ralf Schumacher je ranije vozio za Williams, gde je pobedio u šest Grand Prix-a, a zatim tri sezone u Toyoti, odakle se i povukao iz Formule 1.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja