Jump to content

Moto Zajednica

А шта ми је ово требало!?

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 495 postova
  • Motocikl: Honda Shadow 750 Spirit, Yamasaki Sky 50, TMZ 50 LS

Ajd sad srecko malo obrati paznju na ove podatke, pa ce ti se reci samo gde si pogresio:

CILINDE+PISTON+PISTON RING

Cylinder bore 53.000-53.015 MAX 53.080

Piston diam. 52.945-52.960 MIN 52.880

MEASURE AT THE 15 FROM SKIRIT END

Cylinder distortion 0.20

Precnik klipa koji je definisan sa tolerancijama u tabeli je najveci precnik na suknjici poprecno na osu bolcne mereno na 15mm od kraja klipa (skirit end). Ti si merio zazor na celu klipa, u zoni IZNAD kompresione karike, gde je klip daleko UZI tj. manjeg precnika nego na sukljici. To merenje zazora nije merodavno. Klip je u zoni karika KONUSAN, tj. na samom vrhu klipa, gde si ti gurao kalajnu zicu, klip je daleko uzi nego na suknjici, tamo gde treba da se meri.

Izmeris maksimalni precnik klipa na 15mm od kraja suknjice, ne bi trebao da bude manji od LIMAT-a 52.880 i izmeris najveci precnik subline, verovatno ce biti u sredini stubline gledano po vertikali u pravcu upravnom na radilicu, taj ne bi trebao da bude veci od LIMIT-a 53.080. Kao sto vidis, FABRICKI PROPISANI LIMIT za najvecu toleranciju u zoni najveceg precnika klipa i najveceg precnika cilindra je 53.080 - 52.880 = 0,2 mm.

Zaboravi na merenje kalajnom zicom i spijunima, to je okonometrijska preporuka iz starih majstorskih ubzbenika. Nijedna proizvodjacka ili servisna dokumentacija se ne oslanja na takva merenja nego ISKLJUCIVO na mrenja najveceg precnika klipa (na donjem delu suknjice u pracu upravnom na osovinicu) i najveceg precnika cilindra u ravni klipnjace, tj. upravno na pravac radilice.

Ispod tabela u poglavlju INSPECTION AND SERVICING su ti date slike gde se meri klip i kako se meri cilindar. To je jedino merodavno.

Podatak koji si naveo Piston-to-cylinder clearance => 0.050mm - 0.060mm se odnosi na NOVI cilindar, dakle i klip i cilindar u fabrickim tolerancijama. Pogledaj mere za klip i cilindar u tabeli u koloni STANDARD pa ces se uveriti da je to bas to.

S obzirom da se zavrsno honovanje cilindra radi sa dubinom riseva obicno oko 1-2 stote, a da se kod tebe u cilindru jos uvek vide tragovi honovanja, bar koliko ja vidim na fotografijama, za ocekivati je da cilindar nije pohaban vise od 4-5 stotih.

Isto se odnosi i na klipove. Kao sto vidis i klipovi na suknjici nisu glatki, nego imaju "zljebove" koji suluze da "drze" ulje. Ti zljebovi su obicno oko 2-3 stote, tako da je moj zakljucak, posmatrajuci fotografije da pohabanost klipova manja od 6-7 stotih.

Sto se tice klipnih prestenova, NAJVAZNIJE je da izmeris pravilno ono na slici PISTON RING CLEARENCE IN THE GROOVE, tj. aksijalni zazor klipnog prstena u zljebu klipa.

Uobicajeno je misljenje da je veliki radialni zazor karike (piston ring end gap) presudan za kompresiju i potrosnju ulja. To je zabluda. Radijalni zazor, cak i ako je nedozvoljeno velik, na primer 1mm, predstavlja samo 1/166 deo obima klipnog prstena, dakle manje od 0,6%.

Nedozvoljeno veliki akisalni zazor pravi takozvani "pumpni efekat" i karike nisu u funkciji, kompresija pada ispod potrebne a potrosnja ulja znacajno raste.

Dakle, ne budi razocaran prvim merenjima. Uradi kako to propisuje fabrika, pa cemo doci da pouzdanijeg zakljucka.

• Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2329 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L
Ajd sad srecko malo obrati paznju na ove podatke, pa ce ti se reci samo gde si pogresio:

CILINDE+PISTON+PISTON RING

Cylinder bore 53.000-53.015 MAX 53.080

Piston diam. 52.945-52.960 MIN 52.880

MEASURE AT THE 15 FROM SKIRIT END

Cylinder distortion 0.20

Precnik klipa koji je definisan sa tolerancijama u tabeli je najveci precnik na suknjici poprecno na osu bolcne mereno na 15mm od kraja klipa (skirit end). Ti si merio zazor na celu klipa, u zoni IZNAD kompresione karike

Реших да их мало "бацим на метар" (мада немам микрометар) чисто да ме жеља мине:

1. клип: 52,92мм

IMG_4955.jpg

2. клип: 52,92мм

IMG_4956.jpg

3. клип: 52,95мм

IMG_4957.jpg

4. клип: 52,95мм

IMG_4958.jpg

Сервис лимит је 52,88мм а дозвољене - нормалне мере од 52,945 до 52,960мм. Јесте да нисам мерио микрометром (немам га за сад) али ово је у толеранцији и то у нормалним границама. :jee:

Па Слобо, да ли сам ја погрешно мерио или ти ниси лепо видео? Погледај поново где сам мерио. Тачно тих 15мм тамо где и треба да се мери.

ili servisna dokumentacija

Screenshot_25_11_2012_00_39_05.png

online photo storage

Као што видиш сви подаци које сам горе као слике поставио су искључиво Сузукијеви из овог сервисног упутства и по њима сам радио. Одакле ти идеја да сам погрешно мерио клипове?

Шпијуне и они користе, погледај слике на које се и сам позиваш мало боље. А жица је била моја, како сам сам рекао, шустерска идеја због превеликог шетања клипа у цилиндру. То се мени тада чинило превише. Такође сам рекао да ћу што је могуће пре наћи микрометар и измерити боље.

Слажем се да је клип изнад карике ужи.

Шпијуне ћу имати у понедељак и тада ћу измерити карике.

• Svrati ponekad, 495 postova
  • Motocikl: Honda Shadow 750 Spirit, Yamasaki Sky 50, TMZ 50 LS

Iskreno, Srecko, ove sam slike prevideo. Po tim merama su ti klipovi OK. Pa neka bude da je greska merenja sublerom i do 2-3 stote, jos uvek su ti klipovi u toleranciji, tj iznad limita 52.880mm.

Ti si se zalio kako si kalajnom zicom izmerio prevelik zazor, a kalajnu zicu si gurao na celo klipa. Na to sam mislio kad sam rekao da si merio u zoni iznad kompresione karike. To merenje ne smatram merodavnim.

Jos ako su ti cilindri ispod 53,08 a po fotkama bih se skoro kladio da jesu, nemas brige, bar sto se tice klipno-cilindarskog sklopa.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 262 postova

"cubi" ns i "mr"(ili sl.)bg su velike radionice za masinsku obradu , sa velikim iskustvom - svasta mogu da urade , posebno kada znas tacno da im kazes sta hoces(a ti vidim imas sve mere...) cubi ima posebno odeljenje za metalizaciju i zavarivanje i meni su skoro uradili jedan var na nekom specificnom materijalu(ne razumem se u materijale) - bez greske! p.s. rade decenijama...

Iskreno, Srecko, ove sam slike prevideo. Po tim merama su ti klipovi OK. Pa neka bude da je greska merenja sublerom i do 2-3 stote, jos uvek su ti klipovi u toleranciji, tj iznad limita 52.880mm.

Ti si se zalio kako si kalajnom zicom izmerio prevelik zazor, a kalajnu zicu si gurao na celo klipa. Na to sam mislio kad sam rekao da si merio u zoni iznad kompresione karike. To merenje ne smatram merodavnim.

Jos ako su ti cilindri ispod 53,08 a po fotkama bih se skoro kladio da jesu, nemas brige, bar sto se tice klipno-cilindarskog sklopa.

Лепо сам рекао да је то шустерски... :lol:

Нема проблема, ту смо да се помажемо и контролишемо! :takoje:

"cubi" ns i "mr"(ili sl.)bg su velike radionice za masinsku obradu , sa velikim iskustvom - svasta mogu da urade , posebno kada znas tacno da im kazes sta hoces(a ti vidim imas sve mere...) cubi ima posebno odeljenje za metalizaciju i zavarivanje i meni su skoro uradili jedan var na nekom specificnom materijalu(ne razumem se u materijale) - bez greske! p.s. rade decenijama...

Хвала за инфо... :takoje:

Juce sam sve nesto s´brda-s´dola radio. Nista nije htelo kako sam zeleo... <_<

Tako da jucerasnji dan ne smatram bas uspesnim. :jok:

Ah da, izgleda da mi klipovi ipak beze iz dozvoljenih tolerancija (doduse merio sam samo treci klip ali to je dovoljno), ako sam dobro merio... :stabre:<_<

Slike danas popodne.

• BF3 killah, 301 postova
  • Motocikl: FZS 600

Mali savet... Nemoj da stavljaš više od 3-5 slika po postu, jer se zaguši strana i nikada da se učita. Bolje je da bude više strana nego jedna sa previše slika koja se otvara u nedogled.

Što se tiče GS modela... Čudo od izdržljivosti, za svoje vreme su bili izuzetno sportski modeli, jako zahvalni za (ne)održavanje. Pratim svaki post :takoje::takoje:

kupi 2500k i 8 gb rama i neće ništa da guši :D

Mali savet... Nemoj da stavljaš više od 3-5 slika po postu, jer se zaguši strana i nikada da se učita. Bolje je da bude više strana nego jedna sa previše slika koja se otvara u nedogled.

Što se tiče GS modela... Čudo od izdržljivosti, za svoje vreme su bili izuzetno sportski modeli, jako zahvalni za (ne)održavanje. Pratim svaki post :takoje::takoje:

Sve moje slike su smanjene i "teske" su od 60KB - 200KB tako da nista i nikoga ne mogu da guse makar ih bilo 150 na stranici...

Ali sam ipak poslusao kolegu Misu i smanjio broj slika po jednom postu ukoliko to ne narusava smisao istog.

• Drug član, 1531 postova
  • Motocikl: 1090R, XRV 750, TZR 125

Srećko retki su ljudi kao ti.

Zato ti želim svu sreću ovog sveta da ti projekat uspe

i da na kraju budeš nagrađen za svoj trud.

P.S. Ja sredio svoju suzanu, pali radi ide.

Pozdrav veliki čoveče.

• Podržavam 1

Hvala ti na ovim lepim recima!!! :takoje:

Zelim ti svu srecu sa tvojim motorom :aha: i nadam se da cemo se iduce godine mozda jednom zajedno provozati! :zdravo:

• Podržavam 1

• Drug član, 1531 postova
  • Motocikl: 1090R, XRV 750, TZR 125

Bojim se da bi moja pojava na GS-u izazvala veliku količinu smeha u okolini.

Malo sam pogolem za taj motor.

Ali to ne isključuje činjenicu da treba da se vidimo. :zdravo:

Bojim se da bi moja pojava na GS-u izazvala veliku količinu smeha u okolini.

Malo sam pogolem za taj motor.

Ali to ne isključuje činjenicu da treba da se vidimo. :zdravo:

U mom selu se kaze:

" Ne jase konja onaj kome to lepo stoji, vec onaj koji konja ima!"

• Podržavam 3

• Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 4869 postova

Moze sve to progutati bez problema i 8/2 GB rama. :takoje:

• Svrati ponekad, 400 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition

Juce sam sve nesto s´brda-s´dola radio. Nista nije htelo kako sam zeleo... 1hmm.gif

Tako da jucerasnji dan ne smatram bas uspesnim. :jok:

Ah da, izgleda da mi klipovi ipak beze iz dozvoljenih tolerancija (doduse merio sam samo treci klip ali to je dovoljno), ako sam dobro merio... :stabre:1hmm.gif

Slike danas popodne.

Srečko,

Ako klip nema drugih vidnih mehaničkih oštečenja onda je - veruj mi na reč - sigurno u dozvoljenim tvorničkim mjerama i tolerancijama. Sve te minimalne razlike u tolerancijama posle rješavaju karike. Više imaj brige, da cilindri možda nisu previše pohabani. U biti sve ti je več kolega Slobans objasnio

Koliko vidim ti si ipak odlučio, da središ taj motor i to podržavam. Ali mi nije jasno zašto ulaziš u neke dodatne troškove umesto da uzmeš drugi agregat, kojeg još ima na E-bay i rešiš stvar ?

PS:

Koliko sam video do sad, tebi je gornji deo motora - glava sa ventilima i obe bregaste te pogonska osovina sa (zavarenim) zubčanikom u dosta lošem stanju i to če te koštati više nego neki dobar polovni agregat. Pa ti onda trebaju još i nove karike + svi dihtunzi + ... i na kraju če to koštati "Länge mal Breite" - ( vremena i novca ), kako to znaju da kažu kolege u Austriji.

. Ali mi nije jasno zašto ulaziš u neke dodatne troškove umesto da uzmeš drugi agregat, kojeg još ima na E-bay i rešiš stvar ?

neki dobar polovni agregat.

Где је ту онда рестаурација? То би била монтажа.

Овај мотор је још увек "на леду". Ништа није сигурно док не отворим машину. Ако унутра не буде великих изненађења има изгледа за рестаурацију. За нову годину је у плану да идем за Србију 7 дана и тада бих понео главу (комплетну) и цилиндре па да видим шта може да се уради и колико би то коштало. Од одговора би директно зависило шта даље.

Велико је питање да ли би купио "неки добар половни агрегат" јер, сви су они добри кад се продају а слика је слика...

Нешто не верујем да би ми неко дозволио било какву проверу него паре и носи. А кад однесем нема рекламација, то је то, тако да ми се може десити да ми "нови" агрегат буде у истом или јако сличном стању.

Као што већина вас зна, за ово се користи специјалан алат (како ли се беше зове :stabre:, ма рећи ће већ неко искусан). Пошто мени тај алат није доступан, морао сам да се снађем...

Ово су састојци мог "алата":

IMG_5138.jpg

Пошто је навој на ротору исти као на осовини задње виљушке, њу сам искористио у комбинацији са стварно великом гедором. Цевку сам узео јер ми подлошка није била при руци а журило ми се.

IMG_5140.jpg

Разумећете зашто ово нисам могао сликати, требале су ми обе руке... :moto3:

Ротор је пошао 3-4мм и даље неће :jok: а нисам био баш нежан... :D

IMG_5142.jpg

Према сервисном упустству, у оваквом случају треба да однесем радилицу у Сузуки да они скину јер може доћи до оштећења конуса на радилици и ротору због употребе прекомерне силе... Ништа, кад неће идем даље, за сада...

Следеће је квачило. Прво наравно шрафове:

IMG_5144.jpg

Није ли ово мало кратак шраф?

IMG_5145.jpg

IMG_5146.jpg

Пошто су шрафови различите дужине, забележио сам где је који био:

IMG_5149.jpg

IMG_5150.jpg

мада ми и није баш јасна та филозофија овде дужи, овде краћи шраф али вероватно није случајно...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja