Jump to content

Moto Zajednica

GPS?

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 282 postova
  • Motocikl: Kawasaki KLE500

i, eto tako, i GPS posta jos jedna od sustinskih dilema covecanstva (zvezda <> partizan, istok <> zapad, analogno <> digitalno,...)  ;D

idealan GPS je verovatno onaj koji ima garminove mape i detalje, mio kvalitet i funkcionalnost, a cenu, verovatno cryptonovu...  8)

bah, takav, verovatno nikad nece postojati, jer bi tada svi kupovali samo taj model, a svi drugi bi pali u zaborav. isto kao i pitanje o "najboljem" autu, mobilnom telefonu, motociklu (naravno), to jednostavno ne postoji, konkurencija bi se ugasila, milioni radnih mesta takodje,...  ???

zato, cemu rasprava oko GPS-a? oni ce biti sve dostupniji, razvice se u nekoliko podkategorija, bice ih u pink boji (za gdju, itd) pa ljudi, birajte sta volite (ili sta vas dzep voli  ;) ).

ali, nemojte, to nikako nemojte, nasedati na izlizane trgovacke trikove kao sto je nudjenje jeftinih dodataka da bi se istakao proizvod, npr. comtrade nudi memorijsku karticu 2GB, to je kao vrh, a to isto je u nabavci 5e (za mene), a za monopolskog igraca, verovatno 2-3e...  :o

pa ovom prilikom molim krupne igrace: ako ste nas dosad drali i lagali, prestanite da nas lazete, ako necete da nam saopstite tacne i korisne podatke, ono bar cutite, da se mi, obicni ljudi, lakse snadjemo u savremenom shoping metezu!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Pa ko se raspravlja??? Ja samo kazem da se cena za nekoliko meseci prepolovila. Pratim i neke GPS forume i vidim da se mape jako brzo razvijaju. Garminove jesu bolje, ali je razlika sve manja i manja. Drago mi je da su cene sve pristupacnije i to je poenta mog poslednjeg posta.

Ne interesuje me gde ko i posto nabavlja, danas imam za 16000 uredjaj koji je pre par meseci kostao vise od 30000.

Kao sto rekoh u jednoj drugoj temi, kupio sam Crypton Navigator with bluetooth. Ovo je malo dugacko ime za svakodnevno koriscenje pa cu ga zvati uredjaj :) U Comtrade shop-u na Obilicevom vencu, uredjaj je kostao 15900 din, plus 500 din za neke slusalice koje su se odmah u voznji pokazale kao totalni promasaj. U kutiji se sem uredjaja nalazi i kabal za napajanje sa uticnice za upaljac, nosac za vetrobrasnko staklo (ili vizir :) ) USB kabal za povezivanje sa PC-jem, CD sa slikom sadrzaja kartice i malo uputstvo.

Na uredjaju je kao sto sam perdpostavio instaliran Igo8 navigacioni softver. Posto je u Cryptonu sada 400Mhz procesor, Igo8 sasvim lepo radi. Nisam do duse imao prilike da ga probam na 266Mhz procesoru ali mi je Ceh rekao da zna da secka.

Sto se montaze tice, na mom motociklu je vizir dosta ravan, tako da vakuumski drzac sasvim lepo leze na njega. Kako sam ga postavio prvog dana, tako stoji i dan-danas. Postavio sam ga u najnizi moguci polozaj, tako da skoro dodiruje tvrdi sundjer kojim je oblozena Afrikina instument ploca. Tako uredjaj prilikom jaceg ljuljanja ipak ne pada previse nisko. Na uredjaju ne postoji nikakva zastita od suncanog svetla, kao recimo na Zumu, pa je vrlo bitan ugao pod kojim ga postavljate, ako stoji blize horizontali, jaka refleksija neba ce vam skoro onemoguciti da vidite sadrzaj ekrana.

Trebalo mi je malo vremena da provalim kako se neke stvari koriste i podesavaju, obzirom da je ovo prvi GPS koji imam. Incijalno, uredjaj se po ukljucenju na glavni prekidac sa zadnje strane budi u nekom,. da kazemo system modu. To mozete podestiti sistemske parametre ili aktivirati audio ili video plejer, podesiti jacinu zvuka i osvetljaja, koristiti bluetooth vezu i slicno. Pod sistemskim parametrima podrazumevam vreme, datum i vremensku zonu. Tu vec dolazimo do male nelogicnosti, jer stavke idu na ekranu bas tim redosledom. Podesite vreme i datum, ali kad posle postavite Belgrade vremesnku zonu, prethodna podesavanja vam se pogube, pa je potrebno malo strpljenja. Jos jedna nezgodna stvar, prilikom svakog iskljucenja na on/off prekidac, sva ova podesavnja se gube... i proceduru ponavljate. Ovo i ne bi bilo tako strasno da nisam imao mnogo puta priliku da uredjaj resetujem na taj nacin.

Klikom na GPS softvare ikonu, ulazite u navigacioni mod. Posto uredjaj pohvata satelite, prikazace vam mapu sa vasom trenutnom pozicijom u vidu malog plavog trougla. Glavni meni dobijate klikom na ikonu u donjem desnom uglu. U meniju mozete odabrati opciju NADJI iza koje se kriju razne mogucnosti. Mozete birati ADRESU sa standardnim odabirom naziva mesta, ulice i na kraju kucnog broja, mozete birati neku od POI tacaka (Point of Interest) ili neku od vasih omiljenih lokacija. Postoje dva dugmeta sa slicnim nazivima Podesavanja i Postavke, ali se jedna odnosi na ponasanje uredjaja tokom navigacije, a u vezi sa navigacijom, dok se druga odnosi na fino podesavanje uredjaja. Da ne objasnjavam detaljno menije, ali mozete birati 2D ili 3D prikaz (jako lepo odradjeno), automatsku promenu prikaza (uredjaj zumira mapu kako se priblizavate raskrsnicama i smanjujete brzinu). Mozete ukljucivati track log funkciju, sto je jako interesantna stvar. Track log je funkcija koja belezi tacne pozicije tokom puta. Kada se vratite, uredjaj ce vam kompletnu rutu izvesti u format koji mozete ucitati recimo u MapSource program i na racunaru propratiti svaki sekund putovanja. U posebnom prozoru mozete videti podatke o poziciji, brzini i smeru u kom ste se kretali. Sa ovom opcijom ide opet jedna zamerka - track log jako usporava ceo uredjaj. To se ne oseca u samom pocetku rada, vec nesto kasnije kada se nakupi kolicina podataka. Mislim da se ovo moze srediti tako sto ce te povremeno postojeci track log izvesti u poseban folder na uredjaju, i krenuti sa merenjem od nule.

main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=4636&g2_serialNumber=1&g2_GALLERYSID=130a503c6427a823a488aa9c173d47aa

Jedna od novina iGo8 je i reljef terena preko koga prolazite. Bice vam iscrtane ravnice, brda pa i veci objekti nastali ljudskom rukom. Za sada tih objekata jos nema, ali ce se vremenom njihova baza povecavati, sa poboljsanjem mapa. Takodje, uredjaj ce iscrtavati i 3D skretanja i prestrojavanja na petljama kod kojih je to moguce, recimo Mostarsa petlja. Same mape su dosta dobre, do sada su sva mesta u kojima sam bio pokrivena do nivoa kucnih brojeva, na moje iznenadjenje, priznajem. Na putu kroz Vodjvodinu sam recimo trazio kucne brojeve u Zablju i Temerinu, i u oba slucaja su adrese postojale i uredjaj me je dovodio na par metara od trazene kuce. Verujem da je vecina mesta vecih od Zablja i Temerina isto tako pokrivena.

Kada nadjete trazenu lokaciju, potrebno je da kliknete na dugme "Postavi kao odrediste" pa "Pokreni navodjenje". Od tog trenutka se mozete prepustiti uredjaju sa velikim poverenjem. Ipak, nemojte verovati 100%, desavalo se da se negde moze proci jednostavnije. Ja sam namerno isao kuda me je on vodio, ali sam znao da postoji jednostavniji prolaz. Ipak, to se desavalo kroz meni poznate krajeve, u nepoznatim sam se potpuno oslanjao na Cryptona i stizao sam na odrediste. Uredjaj vas opominje glasom na 800 metara pred skretanje, pa na 300 metara i konacno pred samom raskrsnicom. To je praceno odgovarajucim zumiranjem mape, kao i znacima sa leve strane ekrana, gde stalno imate obavestenja o sledecem manevru i daljini do te tacke. U sredisnjem delu sa leve strane ekrana imate deo sa tri pozicije, ciji sadrzaj mozete menjati po volji. Mozete postaviti podatke, kao sto su predjeni put, preostali put, preostalo vreme ili put, razni proseci, nadmorska visina i slicno. Klikom na taj deo ekrana dobijate poseban ekran u cijem centralnom delu je veliki analogni brzinomer okruzen sa svim ovim podacima, a jednim klikom se mozete vratiti na ekran sa mapom.

Sto se glasa za navodjenje tice, u uredjaju postoji na hrvatskom jeziku, ali sam Cehovom ljubaznoscu instalirao srpsko navodjenje u vidu glasa koji se zove Nevena. Jako je prijatan i odlicno uradjen, bez i najmanjeg seckanja. Kao da je Nevena sa vama na motoru! Probao sam i druge glasove (engleski, madjarski) ali ili suste, ili ima pauza izmedju reci. Da napomenem da uredjaj ima 3.5 mm prikljucak za slusalice, ali i zvuk dovoljno jak da se cuje i bez slusalica, na motoru. Do duse, samo pri manim brzinama (do 60kmh). Preko toga sum vetra ometa da ga jasno razumete, ali se i onako sva skretanja ili voznja po gradu obavlja sa manjim brzinama. Mozda je demagogija, ali je tako! :)

Ukoliko i pored svih upozorenja pogresno skrenete, Nevena ce vam (malo nervozno) reci "Vrsim PONOVO rekalkulaciju rute" i krenuti da vas navodi na cilj. Zaista je rec ponovo nekako naglasena tako da mi je bilo skoro neprijatno kad me je par puta upozorila! :)

Kreiranje rute je sjajno uradjeno u posebnom delu kojeg mozete izabrati iz menija. Imate ikonice za Pocetak, Kraj i Medjutacke na ruti, a sve birate iz menija. Uredjaj ce vam pokazati itinerer sa svim bitnim tackama za skretanje i slicno. Mozete navesti kakvim putevima zelite (ili ne zelite) da se krecete. Ja sam recimo rekao da hocu na autoput, ali bez naplate. Spravica me je lukavo vodila iz NS ka BG starim putem i u Staroj pazovi izvela na autoput, jer do BG vise nema naplatnih rampi. Idealno! Rute za razliku od Igo6 mozete snimiti i koristitu kasnije.

Sto se same voznje tice, GPS donosi jedan novi kvalitet. Pored toga sto se ne morate brinuti da li ce te naci odrediste, imate mogucnost da na mapi vidite stvari koje se golim okom ne vide, a u vasoj su blizini. Sem toga, jako zgodno je videti put par krivina unapred i tome prilagoditi voznju ili putanju kroz krivinu. Mozete videti recimo da li je nepregledna krivina pred vama duga, ima li pravca iza ili izlecete na raskrsnicu ili pruzni prelaz. U tom smislu GPS moze samo povecati bezbednost voznje.

Ono sto mi se ne dopada, a sto je mozda greska na mom primerku je sto se posle svake komunikacije sa PC-jem preko kabla, uredjaj blokirao. Mozda je do uredjaja, mozda do PC-ja, nisam skontao, ali cu se posavetovati sa Comtrade servisom oko toga. Sve ostalo radi bez greske, te smatram da je za 15900 dinara, Crypton odlicna kupovina.

• Zainteresovan, 755 postova
  • Motocikl: Multistrada 950S

hvala na iscrpnom izvestaju, izgleda da uradjaj stvarno vredi ulozenih para

imam jedno glupo pitanje, kako rade [i da li rade] mp3 i divx formati?

imam jedno glupo pitanje, kako rade [i da li rade] mp3 i divx formati?

Mp3 radi odlicno, ima mesta na kartici koja se dobija uz uredjaj (2GB). Ima sve standardne opcije za pustanje muzike. DIVX inicijalno ne radi, sa malo hakerisanja se moze u Windows koji je iza svega ovoga ubaciti potreban softver, ali ja to naravno nisam probao.

Cekamo uputstvo... :)

U sustini je jednostavno. Potrebno je kao prvo :) da se track log funkcija ukljuci pre polaska na put. Tu podesiti interval snimanja pozicije i maksilalnu kolicinu prostora na kartici koja ce tome biti dodeljena. Kod mene sam podesio 2MB. Najveci log fajl koji sam dobio je oko 800kb, za deonoicu Temerin - Vajska - Ratkovo, koji je trajao oko 10 sati.

Elem, po povratku imaces nekoliko *.trk fajlova. Lupao sam glavu sta sa njima, cak nalazio neke konvertere u MapSource ili GoogleEarth fajlove, ali to naravno nije radilo. Onda sam primenio poznatu RTFM (*) metodu i uz nju saznao da sam uredjaj ima mogucnost eksporta u *.mps format. Za svaki tracklog pojedinacno moras da zatrazis konverziju i uredjaj ti ih prosledi u odredjeni folder. Njegovu adresu ce ti dati kad zavrsi posao. Odatle USB kablom transportujes podatke na PC i tamo ih pregledas MapSource progamom koji ih direktno cita. Kada ga ucitas u MapSource mozes ga naci ako kliknes na Tracks na levoj strani ekrana, pa na Show on Map. I konacno u View meniju MapSource-a imas na dnu opciju, View in GoogleEarth koji ti (ako je Earth instaliran) daje prikaz iste teritorije, mape, rute i razmere, ali u GoogleEarthu. Sjajno!

RTFM = Read the Fucking Manual, u prevodu: Ako nista drugo ne pomogne, procitaj uputstvo!

• Svrati ponekad, 104 postova

Cekamo uputstvo... :)

U sustini je jednostavno. Potrebno je kao prvo :) da se track log funkcija ukljuci pre polaska na put. Tu podesiti interval snimanja pozicije i maksilalnu kolicinu prostora na kartici koja ce tome biti dodeljena. Kod mene sam podesio 2MB. Najveci log fajl koji sam dobio je oko 800kb, za deonoicu Temerin - Vajska - Ratkovo, koji je trajao oko 10 sati.

Elem, po povratku imaces nekoliko *.trk fajlova. Lupao sam glavu sta sa njima, cak nalazio neke konvertere u MapSource ili GoogleEarth fajlove, ali to naravno nije radilo. Onda sam primenio poznatu RTFM (*) metodu i uz nju saznao da sam uredjaj ima mogucnost eksporta u *.mps format. Za svaki tracklog pojedinacno moras da zatrazis konverziju i uredjaj ti ih prosledi u odredjeni folder. Njegovu adresu ce ti dati kad zavrsi posao. Odatle USB kablom transportujes podatke na PC i tamo ih pregledas MapSource progamom koji ih direktno cita. Kada ga ucitas u MapSource mozes ga naci ako kliknes na Tracks na levoj strani ekrana, pa na Show on Map. I konacno u View meniju MapSource-a imas na dnu opciju, View in GoogleEarth koji ti (ako je Earth instaliran) daje prikaz iste teritorije, mape, rute i razmere, ali u GoogleEarthu. Sjajno!

RTFM = Read the Fucking Manual, u prevodu: Ako nista drugo ne pomogne, procitaj uputstvo!

A onda kada to sve uradiš odeš u NASA-u da ti lepo daju diplomu i pošalju te u svemir. :)

Svaka ti čast na strpljenju. Ja bi ga zavario u beton da sve to moram da radim  ;D ;D ;D

Koliko se sećam, može to i jednostavnije. Trebalo bi iGo da može da izveze .gpx format, koji možeš direktno u Google Earth...

Igo8 izvozi samo u mps format. Pa nije ovo komplikovano, ja sam komplikovano opisao :)

• Bona Fides, 1310 postova
  • Motocikl: http://www.motoscout.de

... ima mesta na kartici koja se dobija uz uredjaj (2GB).

jel kartica standardna ili je lock? npr. da mogu da je kupim bilo gde i stavim unutra da radi ili je u pitanju neka custom varijanta? da li je moguce da mu se na karticu '''podmetnu'' npr. i neke ne-rutabilne mape (koje bih svakako kupio legalno na trzistu :) ). moj drugar ima jedrilicu dole na moru, bavi se paraglajdingom a po divcibarima vozi ATV-a tako da koristi i nauticke i sve moguce varijante. on mi je preporucio da potrazim uredjaj koji radi i sa gif mapama i sa rutabilnim mapama. kako on kaze, ljubiteljima prirode i onima koji zalaze cesto u ruralna podrucja a posebno u offroad veoma mogu da pomognu i te gif mape koje doduse ne navode ali ti daju poziciju i sliku gomile detalja oko tebe - ukljucujuci makadamske puteve, puteljke, staze itd.

• Svrati ponekad, 396 postova

Vidim da si zadovoljan ali mislim da je svaki uredjaj bez kvalitetnih mapa nefunkcionalan u zavisnosti od stepena koliko su te mape dobre ili lose.

Ovde je po pitanju mapa Garmin zakon, mada im uredjaji po performansama i nisu u samom vrhu sto se konkurencije tice (npr. tomtom je daleko brzi, software ima lepsi graficki interfejs, a isto tako i mnogi drugi uredjaji koji koriste miopap, a kao sto su Balupunkt, Bosch, pa cak i onaj Kineski krs ).

Osnova price jeste da imate sto pouzdaniju kartu sa agilno azuriranim zabranama skretanja, indeksima objekata, kucnih brojeva, a tu je domaci Garmin, odnosno Infoteam odradio svetski posao i njihova mapa vredi do poslednjeg dinara.

Sto se tice ostalih uredjaja,

miomap je izuzetno dopadljiv i prisutan kroz podrsku za sijaset uredjaja ukljucujuci i ovaj "crypton" koji je u osnovi odlican ali ima manu sa ekranom na kome se pri jacem svetlu podaci gotovo ne vide, sto se primecuje i na tvojoj slici.

Sa druge strane, tomtom je u tehnoloskom smislu otisao najdalje ali na osnovu mog pracenja njhovih planova, poslovna politika njihove kuce je jos uvek daleko od izrade detaljnih mapa za istocnu evropu a gde smo nazalost i mi.

Postoji beta verzija tomtom mapa za eastern europe koja u osnovi radi solidno ali je krajnje nepouzdana na magistralnim relacijama jer se, kako i rekoh radi samo o beta verziji koja je besplatna.

Samim tim toplo ne preporucujem kupovinu ovog inace izuzetnog uredjaja.

E sad,

sa naseg bajkerskog aspekta, ne dopada mi se kako ti je uredjaj montiran jer je pricvrscen pomocu vakuum nosaca za vetrobran i ma koliko taj nosac bio dobar i drzi kao smrt babu,  postoji opasnost da ce ti se vremenom od sunca i vibracija taj nosac u voznji otkaciti !

Za ozbiljniju ugradnju bih to fiksirao nekom cvrstom vezom sa srafljenjem, da bude sigurno. Obaska stoji da se na instrument tabli jedva vidi samo obrtaljka, a uvek je ozbiljan problem to uklopiti na neko fino mesto i da sve bude pregledno.

Ja konkretno koristim Garminov street pilot c550 u koji unesem rutu, zabodem slusalicu, stavim kacigu i uredjaj stavim u dzep tako da prilikom voznje imam glasovno navodjenje koje radi perfektno, a sam uredjaj ima autonomiju od oko 8 sati pri smanjenom osvetljenju i veruj mi da ti ekran uposte nije potreban. Tacno ti govori perfektan zenski glas koji se cuje kristalno cisto koliko jos imas do skretanja i kada da skrenes, isto tako te obavestava o dolasku na odrediste i sa koje strane, koliko jos metara imas do tamo.

Uostalom, ne zelim da mi na motoru odvlaci paznju neki dodatni ekran u koji moram da gledam a nivo buke sto od motora sto od vetra je toliko veliki da glasovno navodjenje gubi smisao,a  narocito pri malo vecim brzinama.

Pozdrav.

EDIT: Uklonjen citat.

Eh, konacno neko koga zanima GPS problematika! :) Hajdemo redom.

Mape. Teoretski, Garmin, odnosno InfoTeam ima bolje mape. U praksi, to ne znaci mnogo. Glavni putni pravci postoje i na iGo, sva veca mesta su obradjena do nivoa kucnih brojeva, manja do nivoa naziva ulica. U poslednje vreme sam dosta putovao sirom Srbije i nijednog trenutka nije bilo problema sa nalazenjem lokacije. Recimo, isao sam u Temerin kod naseg clana Joske, i uredjaj me je doveo na Joskinu kapiju. Cakpostoji sumski put kroz Kucajske planine koji vodi od Strmostena do Bora!!! Meni savrseno odgovara pokrivenost iGo mapa, a u buducnosti situacija ce sigurno biti jos bolja.

Sem toga, meni GPS uredjaj treba, mozda i vise, zbog track loga i analize napravljenog puta u MapSource i Google Earth programima. Ovaj uredjaj to besprekorno radi.

Ne znam koliko pratis GPS scenu, ali Mio i iGo su raskinuli saradnju, a ovaj Crypton nema bas nista sa Miomap navigacionim softverom i koristi najnoviji iGo8 softver.

Ekran Cryptona je posebna prica. Stekao si pogresan utisak da se slika ne vidi. Radi se o tome sto kroz iGo mozes podesiti osvetljaj posebno za dan a posebno za noc. Meni smeta prejaka osvetljenost ekrana cak i po danu, da ne govorim nocu, pa mi je osvetljaj neznatno smanjen za dan, a skoro potpuno za noc. Da kazemo i da ovaj uredjaj uopste i nije predvidjen za motor vec za zasencenu unutrasnjost automobila.

Vakuumsku nosac je namontiran na vizir prvog dana kad je uredjaj kupljen i jos nije pokazao nameru da popusti. Svestan sam da nece trajati doveka, ali planiram da napravim kasnije mnogo bolji nosac. Za sada, bez greske radi posao. U ovom polozaju zaklanja samo brzinomer,  (koji meni i onako ne radi zbog pinjona) ali Crypton ima ekran sa lepim analognim brzinomerom koji mi je potpuno dovoljan, mada ja retko pratim brzinu.

Glasovno navodjenje o kome pricas ima i Crypton, takodje zenski prijatan glas (Nevena) koji vise puta nagovestava predstojece manevre, na tecnom srpskom jeziku. Bio sam skeptican sto se tice glasovnog navodjenja na motoru i trazio sam uredjaj koji obavezno mora imati prikljucak za slusalice. Jos uvek nisam nabavio odgovarajuce slusalice pa uredja slusam bez njih. Naravno pri vecim brzinama (>80) zaista se ne cuje najjasnije. Medjutim, uredjaj se javlja samo kada predstoji manevar skretanja na nekoj raskrsnici, a na tim mestima se retko vozi preko 60kmh pa se navodjenje cuje sasvim jasno. Bar sa Cryptonovog zvucnika koji je prilicno jak. Uredjaj mi se napaja sa 12V uticnice, tako da o autonomiji ne razmisljam.

E sad, zasto bas Crypton? Citao sam dosta o GPS problematici i stekao nekakvu sliku onoga sto meni treba, za moje potrebe. Zeleo sam da uredjaj pre svega ima dobar ekran dijagonale 4.3". Uredjaj mora da ima track log funkciju i prikljucak za slusalice. Garmin pocinje sa Nuvi 200 serijom koja ima 3.5 ekran, pa otpada. Wide modeli imaju siri 4.3 ekran, ali nemaju track log, pa ni prikljucak za slusalice. Meni je to neupotrebljivo. Prvi Garmin koji ima mogucnosti ovog Cryprona je Nuvi 750 koji kosta 41000 dinara!! Priznaces da je to ipak mnogo vise od 15000 koliko kosta ovaj Crypton. Ja se ne bavim profesionalno putovanjima, pa ne znam kako bih isplatio ovoliki ulozen novac u GPS. O Zumo modelima od 800e da ne govorim. Da napomenem, u Cryptonu dobijas detaljno mapu cele Evrope za koju verujem da je na nivou odgovarajuce Garminove (nisam siguran da li moras za nju da doplacujes?) Slazem se da su Garminovi uredjaji hardverski kvalitetniji, ali za moje potrebe, meni ovo savrseno odradjuje posao.

Evo prave naprave za bajkere, izradjene bas za tu namenu.

Em sto je vodootporna em sto ima funkcionalan nosac, tako da nema sanse da prilikom voznje otpadne.

http://www.garmin.co.yu/proizvodi.php?id=163

Mislim da je jedini problem cena, za ostalo ne treba brinuti.

Ovo je nepremostiv problem. :)

Lalajko,

potpuno sam prevideo da imas na tom Crypton uredjaju pracenje brzine, a koje je sigurno tacnije od vrednosti na cajgeru, sto je fina stvar.

Imah priliku da pogledam taj uredjaj u Mercatoru ali mi nije nesto posebno privukao paznju sto se same izrade tice i stekao sam utisak da se radi o nekoj osrednjoj klasi.

E sad,

sticajem okolnosti sam kupio od nekog Slovenca posredovanjem Street pilot c 550 koji je covek bukvalno ukljucio par puta i vrlo sam zadovoljan sto se tice kvaliteta i pouzdanosti u radu jer se  nikad nije desilo da zakaze ili mu softver zaglavi a opsti utisak jeste da je vrlo kvalitetno uradjen.

Ta serija ima posebno uredjen ekran koji nije osteljiv na spoljno osveljenje tako da i pri smanjenom kontrastu slike imas jasno citljive podatke pod svim uslovima, ukljucujuci i automatsko prebacivanje iz dnevnog u nocni mod posto uredjaj zna smenu dana i noci na osnovu datuma i vremena koje ocitava sa satelita.

Isto tako mi se dopada sto IGO odlazi korak dalje sa dopadljivim detaljima koji vuku ka hibridnom prikazu terena ali je sa naseg aspekta najbitnije da ti uredjaj daje osovnu funkciju, a ona je navodjenje. Misljenja sam da ako se vozis motorom paznja treba da bude usredsredjena najvise na sigurnost i gledanje, kao osnovni postulat svakog iskusnog bajkera, sa sto manje bespotrebnih stvari koje ti bude radoznalost i odvlace paznju.

Uostalom, dizajn instrument tabli novih masina vuce ka jednostavnosti i minimalizmu, gde su istaknute najvaznije stvari, a to su obrtaljka, bzina i indikatori okolo u koje gledas samo ukoliko se nesto od njih ukljuci.

Po meni bi idealna kombinacija bila  uredjaj koji ima podrsku za bluetooth slusalicu koju imas pod kacigom i kvalitetna ugradnja koja podrazumeva cvrst i dovoljno prilagodljiv nosac za motor, sto nije zanemarljiva stvar ako uzmes u obzir da ti prilikom voznje sa masine otpadne investicija od par stotina evra.

Verovatno ti to cvrsto stoji, ali guma vremenom stari i popusta tako da je cvrsta veza na srafljenje pravo resenje.

Ja bih ga obavezno zasrafio.

Citajuci tvoja iskustva mislim da si napravio dobru kupovinu za jeftine pare, mada se nisam preterano interesovao za poslednju generaciju Igo mapa.

Znam da imaju indekse razvijene do kucnih brojeva po vecim gradovima ali je osnovna zamerka svih njihovih korisnika do sada bila cesta greska pri zabranama skretanja, sto pravi vrlo ozbiljan problem prilikom voznje do nepoznate destinacije, cak i po Beogradu jer te posle promasivanja skretanja tera na petljanje po ulicama  pa se vozac oseca kao guska u magli kruzeci po lavirintu ulica gledajuci cas u uredjaj, cas u znakove zabrane a onda uredjaj ponovo pogresi sa zabranom skretanja i tako u nedogled.

Usavrsavane mapa je ogroman posao, a ako im je za verovati da ce kroz godinu ili dve sve biti kako treba onda je Igo za svaku pohvalu pa ostaje da se utvrdi.

Kod Garminovih mapa ovakav problem skoro da vise ne postoji, a to je direktno vezano za kvalitet usluge koja se naravno i placa.

Po onome sto sam procitao na GPS forumima, to su decije bolesti koje su odavno prelezane. Vec dugo su iGo mape vise nego upotrebljive. Kao sto rekoh, sada su sasvim upotrebljive, a razvijaju se dalje...

• Svrati ponekad, 367 postova
  • Motocikl: Yamaha YZF 600 r Thundercat

Bas me je interesovalo kakav je taj Kripton i drago mi je da je neko odgovorio iz prve ruke a koliko sam shvatio jako je dobar. Konacno dobar GPS za male pare (u odnosu na Garmin koji je jako dobar ali za veelike pare). ;)

Da ne bude da ga samo hvalim, ima ponekad i problema... Recimo, posle bilo kakvog transfera sa njega na PC ili obrnuto se zablokira i samo hardverski reset ga vraca u zivot... Ne znam da li je problem konkretno u mom primerku ili se tako ponasaju svi (u sta sumnjam). Track logove je potrebno povremeno snimati na karticu jer ce se uredjaj vremenom usporavati.

Danas idem do Bgd, pa cu svratiti u prodavnicu gde sam ga uzeo. Mada, mislim da bi bilo bolje da odem pravo u njihov servis, ali ne znam gde je to...

To je za sada to, ostalo radi bez greske.

Možda ti uređaj ima probleme sa firmware - om.  :-\

Znas kako je,

tu se otvara moj skeptican stav prema nečemu šta je jeftino.

Šta god da sam kupio a da je ličilo na dobru kupovinu, uvek kasnije nastane neki problem a niti jedan prodavac  neće dati garanciju na software, a pogotovo na ono šta instaliraš u njega.

Tako zimus kupim Tomcat mp3 / mp4 player koji je ocenjen kao najbolja kupovina u toj klasi, ima čak ugrađen i radio transmiter.

Pomislim, ovo je sjajna stvar jer u Citroenu imam fabrički ugrađen radio kasetofon pa uz ovu spravicu imam kompletno rešenje za slušanje mp3 muzike, bez zabadanja kabla preko adaptera koji se gura umesto kasete. Uređaj izgleda perfektno: kristalno čist tft ekran, kućište presvučeno gumom, odiše kvalitetom i kompaktnošću, dobri tasteri, sve lepo napravljeno. Fin, tanak, autonomija ugrađene li-ion baterije do 12 sati.

Uzeh to i dobih garanciju od godinu dana. Dođem kući, pogledam uputstvo i stavim muziku u njega, pustim da svira i on se zaglavi posle par minuta.

Ugasim ga i upalim, radi normalno jedno vreme pa se ponovo zaglavi i ugasi se sam.

Probao sam svašta, čak mi ga je ljubazni prodavac na reklamaciju zamenio novim kod koga se isto dešava i ma šta god čovek da proba, uvek ista priča. Obratim se servisu i objasnim da uređaj ima očigledan problem sa firmwareom a serviser mi najnormalnije objasni da imaju velike probleme sa tim i nemaju ideju kako da to reše, čekaju da im stigne novi firmware iz Kine, a kada će nema pojma.

Vidim da od toga hleba nema, stavim ga na oglas i prodam  nekom klincu uz priloženi račun i garanciju za smešne pare, samo da se ratosiljam tog Kineskog krša i ne gledam ga više.

• Svakom po zasluzi, 12439 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Lalajko, ovlašćeni servis ti je Comtrade, Savski nasip bb.

Dođeš do buvljaka na NBgd, pa na semaforu skreneš...(u stvari ne znam odakle ćeš doći) okreneš prema Savi, pored nekih izloženih skuterčića sa desne strane same raskrsnice. Prvo skretanje levo, levo pored kapije Brodogradilišta i tu je automatska rampa (sedi čika u kućici i otvara) i videćeš novu veliku lepu crvenu zgradu - Comtrade.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja