Jump to content

Moto Zajednica

WILCO ZEELENBERG,PRIPREMAMOTORA NA DAN TRKE

Recommended Posts

Guest gasa

Wilco Zeelenberg, bivsi pobednik GP250, sadasnji tehnicki konsultant Yamaha evropske trkacke divizije, objasnjava proces kroz koji tim prolazi da bi postigao stobolji uspeh na dan trke.

Prikupljanje podataka je vitalni deo modernog trkanja. Pri svakom ulasku motociklau boks, kompjuteri koji se prikljuce na motocikl omogucavaju mehanicarima da vide sve sta je i kakoje motocikl radio za vremevoznje. Kao sto to cini crna kutija kod aviona, takoi ovaj sistem snimanja i prikupljanja podataka pamti svaku bitnu funkciju motocikla, nema tajni- kazi Wilco i dodaje da ovo nije neki detektor lazikoji prati vozaca i kontrolise da lli se trudi, vec je to nacin da se dodje do korektnog podesavanja motocikla za trku. U svetumoto trka znanje je snaga, a sa modernom opremom se prikupljanje podataka timovi mogu mnogo saznati i nauciti, koliko god su njihovi tehnicari  u mogucnosti dakoriste prikupljene podatke.

Uobicajeno je da timovi pocnu prvu sesiju sa postojecim podesavanjem. Ovaj set-up je obicno baziran na osnovu proslogodisnjih ili na osnovu nekih podesavanja za vreme testiranja. Profesionalni tim ce biti u mogucnosti da prikupi sve informacije i da, u kombinaciji sa znanjem vozaca, dodje do najbolje procene za osnovno podesavanje motora. Postoji vise razlicitih oblasti koje mogu da imaju uticaj na performanse, ali je kljucno da tim vidi sta jih najvise zadrzava i usporava. Kada to rese onda mogu prci na poboljsanja u ostalim oblastima-kaze Zeelenberg.

Yamaha Motor Italia tim koristi MotoGP specifikaciju Magneti Marelli Marvel 4 sistem, koji kombinuje rukovanje agregatom i funkcije protokola podataka u istoj jedinici. Protokol podataka ,,pokriva'' sve aspekte motocikla, ram i agragat, i motociklje pokriven senzorima koji mere pokrete svakog parametra.

Za agregat je to uglavnom dijagnosticka funkcija, da bi se proverilo da sve funkcionise kako treba. Ova informqacija se moze koristiti za set-up motociklai bitna je za rad na razvoju agregata u buducnosti, ali generalno, tehnicari zele da se uvere da su nivoi performansi ti koje su oni ocekivali i da pokusaju da pronadju bilo koji moguci kvar pre nego sto se isti pojavi na stazi.

Svaki od senzora na motociklu salje podatke glavnoj jedinici za protokol podataka, gde se ti podatci cuvaju, dok tehnicar nekonektuje laptop i skine informacije na kraju svake sesije. Za nekoga ko nijeobucen, informacije u protokolu podataka jednostavno jesu skup linija rasporedjenih na ekranu. Otprilike kao sto mozete videti na ekranu za pracenje rada srca u bolnici. Ali obuceni operator moze tacno da primeti kako je motocikl funkcionisao na osnovu ovih informacija. Prikupljanje podataka je postalo mnogo pristupacnije.

Sada cak i najmanji timovi koriste osnovne sisteme za prikupljanje informacija i to omogucava mladim vozacima da dostignu vrh ranije u svojoj karijeri. Ranije mladi vozaci su sticali iskustvo na tezi nacin, pravljenjem gresaka i padovima. Sada, tim iskusnih inzenjera moze da pregleda podatke i tacno vidi kako se ponasa motocikl i time nadoknade neiskustvo svog vozaca. Naravno, ovi momci su talentovani i jako brzi vozaci, ali posedovanje ovih referenci im pomaze da izvuku maximum iz svojih motocikala.

Podaci o ramu su najkorisniji za podesavanje motocikla. Senzor na motociklu pokazuje tacnu kolicinu pokreta ogibljenja na bilo kojoj zadatoj tacki staze. Ovo je pokazano kao lnija na monitoru, i moze biti interpretirana kao iznos ili kolicina putovanja ogibljenja. Takodje, svi drugi cinioci mogu biti provereni, ukljucujuci obrt tockova, G sile i ugao nagiba. Koristeci ove podatke i povratne informacije vozaca, tim moze precizno da odredi gde se mogu postici poboljsanja.

U Yamaha Motor Italia timu oba vozaca imaju slobodan pristup podacima svog timskog kolege Ovo znaci da vozac moze da uporedi svoj najbrzi krug sa najbrzim krugom timskog suvozaca i vidi gde je isti kocio, dodavao gas i slicno. Iako su podaci prstupacni, nisu mnogo korisni ako imali kompletno razlicito podesene motore. Zeelenberg govori na osnovu svog iskustva posle testiranja Haginog motocikla na kraju proslogodisnje sezone.

Andrew Pitt ozi klasicnim stilo, birajuci brze i tece linije u krivinama.Nasuprot tome Hagin motor nije podesen standardno. On ima veoma radikalne ideje u voznji i tim je u pocetku imao dosta poteskoca da se nosi sa tim, ali kada razumete kakav set-up Haga voli, onda mozete imati rzumevanja i ceniti nacin na koji on vozi motocikl.

Kada prvi pu vozite motocikl sve vam izgleda pogresno. Nacin na koji je njegov motocikl podesen, u pocetku je prilicno spor pri skretanju u krivinu, ali kada dodjete do sredine krivine, imate kompletnu slobodu da radite sa motociklom sta god zelite i to je razlog zbog kojih on moze da vozi brzim linijama od vecine vozaca. Haga takodje pravi velike promene na motociklu izmedju trka. Na stazi Brands Hatch prosle godine promenio je menjac posle prve trke i to iskoristio za pobedu u drugoj. U Valensiji je promenio specifikaciju prednje viljuske,opet posle prve trke. Uzimajuci u obzir da ih nije testirao u kvalifikacijama, to bi bio rizik za vecinu vozaca, ali je Nori veoma iskusan i ima neobicnu moz razumevanja kako se motocikl tacno ponasa-kaze Wilco.

Noriyuki je takodje veoma upoznat sa programima protokola podataka. Petkom i subotom uvece, i izmedju trka on cesto sedi sam u garazi i pregleda podatke, prica Zeelenberg.

Mislim da on to koristi da bi potvrdio svoja misljenja i da mu to pomaze pri daljem donosenju odluka u vezi set-up-a motocikla. Jedno je sigurno, Norijev mehanicari najvrednije rade u boksu. Mislim da ni jedan vozac ne pravi toliko promena za vreme vikenda kao sto to radi on i ne bi bio u mogucnosti da pravi sve te izmene ukoliko njegov tim ne zna performanse motocikla u svakom tenutku putem prikupljanja i protokola podataka.

 

izvor:INSIDER

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja