Jump to content

Moto Zajednica

Suzuki DR-kvacilo i ulje

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 158 postova
  • Motocikl: Yamaha Radian 600, Beta Xtrainer 300

Imam problem sa Suzukijem Dr 650 dakar 92god naime posle ostirije voznje po terenu  javio  se zvuk iz agregata slican zvuku male rupe na aspuhu.

Zvuk se javlja samo sa pritisnutim kvacilom tako da predpostavljam da je problem u lameli koja mi je i proklizavala par puta pri vecem gasu.

Posto sam na par mesta procitao da ovo proklizavanje moze da prouzrokuje lose ulje interesuje me da li je to tacno i ako jeste koje ulje bi trebao da sipam?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

Ja imam nove lamele za ovaj motor ako te zanima javi na PM.

Uzimaj odma i nemoj se zavaravati sa tom prico o ulju......znam svaki sraf na tom motociklu, a menjao sam naravno i kvacilo pored drugih stvari...vozim ga oko 30...40k i sve i dalje savrseno radi!!!!

Spisky imas PM...

Dzigorius sta sve podrazumevas pod kvacilom i od cega bi mogao da potice zvuk koji se cuje kada pritisnem kvacilo,da li uopste smem da vozim motor?

Vidim u profili da ti vozis DR RS pa me interesuje takodje da li moze da se ugradi alnaser sa njega na obicnog DR-a

Teoretski mozas ugraditi anlaser, ali ti treba jako puno delova koji nisu isti, dekla, frjlauf, magnet, anlaser.....pa i instalacija i automat anlasera.....to bi mogao kada bi imao celu masinu od RS pa da prepakujes.......ovako je to sako skupo....

A taj zvuk koji cujes ne bi trebao da se cuje....kakve god da su lamele, mozda korpa imam malo riseva pa ona kucka, to nije strasno......

Uzimi nove lamele, zapravo otvori pa vidi, lamele 100% + mozda opruge, i vidis kakve su ploce?????

Kada se to otvori okom izgleda sve OK...ali kada uzmes mikrometar i naprimer imeris debljinu lamele videces da je tanja za 2 mikrona...pa pomozis to sa 7 lamela i docices do 1,4mm sto je dovoljno da klizi

sta te jos zanima ti pitaj....

Imam jos par pitanja posto se nisam upucen kako funkcionisu lamele na motorima :-\

Jel se te opruge kupuju posebno od lamela? I na kakve plocice mislis?

Sto se tice korpe kao da znam da li je losa i kako cu znati da li je za zamenu ili ne?

U korpi kvacila se nalazi 7 lamela okruglog oblika sa malim poljima od frikcionog materijala ( ferode ) i tako imas recimo jednu lamelu, pa jednu ploci od metala, pa lamelu, pa pocu i tako 7 komada lamela i ploca.....na kraju svega se nalazi poklopac koji pritisce 6 opruga, negde manje negde vise......kada ti stisnes kvacilo nategnes te opruge i ovih 7 lamela i ploca se razlabave i kvacilo je odvojeno.......kada pustas kvacilo zapravo pustas da opruge stiskaju te lamele i ploce i tako se prenosi snaga.....................ako kvacilo klizi otisle su lamele na prvom mestu.........a trose se malo i ploce a opruge se zamaraju, usred pregrevanja itd. zavisi  od stila voznje.....

Ja sam pre 20000 zamenio samo lamele i kvacilo mi perfektno radi........tako da ti savetujem da uzmes te lamele od tog decka sto ti nudi......

A korpu vidis kada skines to dole......ako i ima ostecenja moze da radi jos dosta.......tako da uzmes lamele i 99% si zavrsio posao....

Eto to ti je to.......potrazi neki crtez na netu pa ce ti biti jasnije, ja sada nemam vremena.......pozzzz

Ok hvala na detaljnom objasnjenju.......ovih dana cu videti da ga oteram kod majstora pasto ne verujem da bih sam uspeo da zamenim lamele.

Jos jedno pitanuje koje ulje ti sipas u dr-a i na koliko km ga menjas?

Sipam polusint, Esso koje uzimam u Verano motorsu, znaci auto ulje, koje nije skupo kao Motul koji je najcesce falsiran, nema potrebe za davanjem previse para za ulje, sve su to manje vise kvalitetna i dobra ulja samo da su ORIGINALNA!!

A menjam ga na 4...5k.......sto nije neki izdatak jer se sipa 2, nesto malo.......

Pozdrav i napravices to lako, nije to nikakva nauka i svaki majstor ima znanja da to uradi......

Da das nekome da ti to uradi ne bi trebalo da kosta vise od 100E stim da su u toj ceni i nove lamele.......nemoj samo da das da ti to neko budzi podmecuci podloske ispod opruga.....znaci samo NOVO!!!!!!!!!

Zaboravi da ti kazem da ja kada promenim ulje i sipam novo do sledece zamene mi se samo malo spusti nivo ali ni kap ne dolivam....mozda portosi 2....3dc ulja, sto je zanemarljivo.......

• Drug član, 1847 postova

Kada se to otvori okom izgleda sve OK...ali kada uzmes mikrometar i naprimer imeris debljinu lamele videces da je tanja za 2 mikrona...pa pomozis to sa 7 lamela i docices do 1,4mm sto je dovoljno da klizi

popravi matematiku u izrazu, - mikron je 1/1000 milimetra..

Posto od kako su lamele proklizale nisam ni vozio motor doslo je vreme za njihovu zamenu pred predstojecu sezonu.

Odlucio sam da pokusam sam da ih zamenim......nasao sam kod nas lamele Tourmax i EBC pa me interesuje ako neko zna kakvog su kavaliteta?

Takodje me zanima kako da proverim stanje opruga i tih ploca od metala koje se nalaze izmedju lamela?

Motor otvoren a u nutra problemi <_<

Od 7 lamela jedna je u pacicima,druga je pukla na pola a treca je samo napukla ostale cetri su citave.

Na korpi je otkinut jedan zub koji sam danas zavario i obradio na strugu,sad se cekaju lamele koje mi dolaze u utorak.

Sta bi mogao da bude uzrok ovom lomeljenju lamela i korpe?

Pa neko izivljavanje sa kvacilom, zestok stil voznje jbg!!!????

Ocisti i operi dobro masinu, jer ko zna kakve metalne piljevine ima....

Imas neku fotku da vidimo?/

Zaboravio sam da slikam jbg.

Danas sve namontirano ali kvacilo opet proklizava :zbunjen:

Da li je moguce da je zbog metalnih ploca sto idu izmedju lamela dve ili tri su malo plave od proklizavanja!

Takodje smo zaboravili da potopimo lamele u ulje pre montaze moze li to da uzrokuje problem <_<

Ulje je bardahl 15/50

Inace ako neko ima te ploce za suzuki dr nove ili polovne u ok stanju uzeo bih!

Stavio si nove lamele i klizi???? To sto nisi potopio nema veze....

A izmeri te ploce sto imas mikrometrom pa vidi da li, i ako su potrosene koliko????

Nisam uspeo da nadjem mikrometar da bih proverio debljinu plocica ali sigurno je bilo do njih jer smo ih odneli na termicku obradu i sada je sve ok ne proklizava ni malo :moto3:

Posle par dana kvacilo je opet proklizalo,ovoga puta nabavljene nove plocice i opruge i kvacilo vise ne proklizava ni pri velikom gasu ni u jednoj brzini ali pojavio se novi problem :staa:

Motor vozim uglavnom po terenu i ako naprimer drzim malo veci gas i sporije pustam kvacilo da bih krenuo na ekstremnoj uzbrdici javlja se cudan zvuk slican nekom pistanju/kmecanju ne znam kako bih ga opisao i dok zvuk traje kao da kvacilo proklizava ali to traje sekundu dve i kvacilo zatim normalno uhvati?

U cemu bi sad mogao da bude problem da li je mozda u korpi posto smo primetili da ima malo lufta na onim nitnama?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja