forty two 0 Napisano April 10, 2007 U prolazu, 75 postova Lokacija: BG Prijavi odgovor kao problematičan Ja, za neupucene, tek treba nabavim bajk, posle cega mi sledi ucenje voznje. Pritom patim od cudne mane koja je poznata samo u nasim krajevima, da svakom poslu koji ukljucuje sopstvenu ili bezbednost drugih pristupam krajnje ozbiljno i temeljno. Imajuci u vidu ogromnu kolicinu saobracajnih nesreca koje su rezultovale ozbiljnim povredama i/ili smrtnim ishodom u kojima su ucestvovali motorciklisti, ovdasnju rubriku "Crna Hronika", brojne novinske napise i video priloge u TV vestima, kao i realnost stanja u saobracaju sa kojom se suocavamo kada, kao pesaci, prosetamo ulicama Beograda, moji najblizi se pitaju da li sam normalan. Ja naravno ne mogu da osporim njihovu zabrinutost za moju bezbednost, jer je ona prisutna, u bitno manjoj meri, i kod mene. Mislim, a zeleo bih da vidim nekoga ko ce to da ospori, da je znanje preduslov za bezbednu voznju. Tako je kod automobila, pa drzava opravdano zahteva da se vozi 40x45 min (ili 20, kretenizma li, sa psp), da bi se osigurala da ces znati ponesto kad izadjes na drum. Voznja motorcikla, slozicete se, uz to ukljucuje i odredjenu fizicku spremnost, ma koliko ogranicena ona bila, kao i osecaj za ravnotezu, i malo vise vestine i koordinacije pokreta od voznje automobila. Posto je trenutno u ovoj drzavi potpuno nemoguce naci osobu koja cete sistematicno nauciti da defanzivno vozis motorcikl, a zakon pritom predvidja nesto sto se zove samo-obuka (sto se u instranstvu ne praktikuje ni za tako jednostavnu radnju kao sto je navlacenje kondoma, nego se isto uci u skoli), pade mi na um nerazumna ideja da bi takvu obuku, kad vec ne postoji, i nije predvidjena zakonom, treba "izmisliti", tj ustanoviti. To je vec postoji u svim zemljama Evrope, a postoje i "Advanced rider" kursevi i ispiti, posto se oni zakonom propisani smatraju nedovoljnim. U to ime pozivam iskusne bajkere da odvoje vreme i pocnu da prenose znanje na mladje generacije organizovano. Znam da su vreme i znanje u 21. veku najvrednija roba i da ce vam biti tesko, ali ce vam zato jadanje u (po zlu) cuvenim rubrikama ovog foruma pasti lakse, sa smanjenim osecajem sopstvene odgovornosti zbog necinjenja. Mislim da bi se na Uscu ili slicnom prikladnom mestu, prvog vikenda kad bi organizovali nastavu, pojavilo minimum 10 polaznika sa sopstvenim motorciklima. Pri tome niko ne bi ocekivao da to bude potpuno besplatno. Ukoliko vam ovaj tekst zvuci suvuse kriticno, ili se osecate uvredjenim, najdublje vam se izvinjavam. S'Postovanjem 42, Duduk sa velikim D Neznalica predlaze literaturu: http://www.amazon.co.uk/Motorcycle-Roadcraft-Police-Riders-Handbook/dp/011341143X http://www.amazon.co.uk/How-Be-Advanced-Motorcyclist-Motorcycling/dp/0760320365/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Goran_Bgd 0 Napisano April 10, 2007 Svrati ponekad, 115 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki ER 6F Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da ti je razmisljanje i tekst koji si napisao apsolutno na mestu. Sto se tice obuke od onih iskusnijih, ono sto mogu da kazem da bi ja rado preneo svoje mozda ne bas veliko iskustvo svima koji su zainteresovani. Jedino se za nadoknadu ne bi slozio, mislim da bi bila dovoljna kola i mozda caj ili kafa pa ko je zainteresovan tu sam. Da zaboravio sam i neku cokoladu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Majstor_kvarisa 957 Napisano April 10, 2007 Navigator, 1801 postova Lokacija: Sremska Mitrovica Motocikl: Papričica :) Prijavi odgovor kao problematičan Pa u sustini, na svakom dosadasnjem BJB okupljanju koje bese masovno ili manjeg obima, posveti se uvek neki delic vremena da se skrene paznja na neke stvari koje bi trebalo da radite (ili ne) tokom svakodnevnog ucestvovanja u saobracaju. No sve sto je potrebno, to je skrenuti paznju da bi tako nesto trebalo organizovati, opeces neki rostilj zajedno sa ostalim nesigurnim kolegama, i verujem da ce veliki broj iskusnijih motorista navratiti (a da pri tom ne moraju biti ni pozvani) i da ce rado podeliti neke savete sa svima prisutnima. Ako nista nisam reko a puno sam pricao, slobodno brisite post Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Goran_Bgd 0 Napisano April 10, 2007 Svrati ponekad, 115 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki ER 6F Prijavi odgovor kao problematičan \ je napisao: opeces neki rostilj zajedno sa ostalim nesigurnim kolegama' date=' i verujem da ce veliki broj iskusnijih motorista navratiti [/quote'] Evo koliko sam ja neiskusan, kola i kafa... sad dodajem i rostilj Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
forty two 0 Napisano April 10, 2007 U prolazu, 75 postova Lokacija: BG Prijavi odgovor kao problematičan Rizikovacu da zvucim nezahvalno. Zahvaljujem se clanovima na velikodusnoj ponudi, i nemojte misliti da je ne cenim. Takodje mi na kraj pameti nije da dobru volju clanova nipodastavam. Na ovom forumu je, koliko sam mogao da uocim, dobre volje uvek bilo na pretek. Iskustvo mi medjutim govori da kod svakog slicnog neformalanog susreta ozbiljan rad gubi apsolutno na smislu, srazmerno kolicini unetog rostilja i/ili picha, pa i pechenja. Ako vam predhodna konstatacija pomalo lici na Arhimedov zakon, to me ni najmanje ne cudi. Ovako formulisana zakonomernost se, naime, "struchno" naziva "Prvi zakon jagnjece brigade". Nemojte misliti da dopustam sebi da vam popujem, ne, samo sam na umu imao nesto malo (ili malo vise) organizovanije, sistematicnije, ozbiljnije. Naprosto, u pitanju su krajnje ozbiljne stvari, i, imajuci u vidu opstu tendenciju u ovim krajevima (kojoj podleze i moja malenkost) da se svaki rad pretvori u zajebanciju, mislim da bi unapred trebalo preduzeti konkretne mere da se takav ishod predupredi, uvodjenjem minimalne mere neohodnog formalizma. Zato ne bih imao nista protiv da se na dodeli diploma roshtilja za sve pare. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
meex 50 Napisano April 10, 2007 Zainteresovan, 567 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Voge SR4 Max Prijavi odgovor kao problematičan Hmmm..meni se cini da je ova cela prica potpuno ima smisla, pogotovo sto je ovde veliki broj onih koji tek pocinju ili su skoro poceli da voze ozbiljnije mashine....Kao sto je autor ove teme napisao, JEDNOM NEDELJNO bi moglo da se organizuje malo predavanje na Uscu (kao mestu gde se najcesce okupljaju bikeri) i da uz to predavanje ide i par prakticnih primera koji bi definitivno bili od koristi i onima malo iskusnijim, a kamoli pocetnicima.... U potpunosti podrzavam ideju jer znam da na ovom forumu i u ovom gradu ima sasvim dovoljno onih koji imaju mnogo kilometara pod guzicom i koji bi na neki nacin skrenuli paznju novajlijama, sta treba a sta ne!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Goran_Bgd 0 Napisano April 10, 2007 Svrati ponekad, 115 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki ER 6F Prijavi odgovor kao problematičan Salu na stranu za rostilj i ostalo pomenuto. Ako ima neko zainteresovan da mu koliko mogu pomognem neka se javi na PM, mislim da mogu da prenesem neka znanja. I ne mora biti Usce i samo subota ili nedelja, vec kako se dogovorimo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurac 964 Napisano April 11, 2007 Drug član, 1576 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan Lepo:) Ja vec neko vreme razmisljam o novoj rubrici na forumu TEHNIKA VOZNJE , gde bi iskusniji prenosili iskustva manje iskusnima. Mogli bi i da razradjujemo raskrsnice, krivine, s krivine, lakat krivine, trkacke staze, prilazne i izlazne brzine, idealne putanje i slicno.....shaltanje, medju gas, countersteering........ Dakle sve ovo organizovano, na 1 mestu, kao na svim ozbiljnim forumima.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2033 Napisano April 11, 2007 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan \ je napisao: Lepo:)Mogli bi i da razradjujemo raskrsnice' date=' krivine, s krivine, lakat krivine, trkacke staze, prilazne i izlazne brzine, idealne putanje i slicno.....shaltanje, medju gas, countersteering........ forumima....[/quote'] Grupnu voznju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurac 964 Napisano April 11, 2007 Drug član, 1576 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan ...voznju po asvaltu, makadamu, sljunku, pesku, kamenju, blatu, betonu, stepenicama uzbrdo (Cope ) nizbrdo (SpaVe), sa ovcama, bezanje od pasa, itd itd itd...... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
meex 50 Napisano April 11, 2007 Zainteresovan, 567 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Voge SR4 Max Prijavi odgovor kao problematičan \ je napisao: bezanje od pasa' date=' itd itd itd......[/quote'] Vidis, to si lepo spomenuo, a takva situacija ume da napravi ozbiljan problem nekom ko se plasi kerova... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurac 964 Napisano April 11, 2007 Drug član, 1576 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan \ je napisao: Citiraj bezanje od pasa' date=' itd itd itd......[/quote'] Vidis, to si lepo spomenuo, a takva situacija ume da napravi ozbiljan problem nekom ko se plasi kerova... Moj se poznanik dobro slupao prosle godine sa novom novcijatom Hondom CBR 600f bezeci od par divljih sudzuka prekoplotana.... Na zapadu uveliko prodaju Pepper spray protiv pasa, i neke visokofrekventne zujalice.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
meex 50 Napisano April 11, 2007 Zainteresovan, 567 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Voge SR4 Max Prijavi odgovor kao problematičan \ je napisao: Citiraj Citiraj bezanje od pasa' date=' itd itd itd......[/quote'] Vidis, to si lepo spomenuo, a takva situacija ume da napravi ozbiljan problem nekom ko se plasi kerova... Moj se poznanik dobro slupao prosle godine sa novom novcijatom Hondom CBR 600f bezeci od par divljih sudzuka prekoplotana.... Na zapadu uveliko prodaju Pepper spray protiv pasa, i neke visokofrekventne zujalice.... Pre neki dan prolazimo nekim malim ulicicama oko 25og Maja na Dorcolu i drugar na ER-6N-u ide 20ak metara ispred mene. Pravo niotkuda pojavljuje se neka dzumara koja je mnooooogo licila na staforda ili nekog pit bull terijera (bez ogrlice) i krece da laje i da mu rezi oko nogu!! Srecom decko ima psa i nije se uspanicio pa je sve proslo kako teba i pas je odustao, ali nije mi bilo svejedno kada sam trebao da prodjem tuda odmah iza njega...stvarno treba pokrenuti to pitanje.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurac 964 Napisano April 11, 2007 Drug član, 1576 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan Kad god sam citao po stranim sajtovima i forumima na ovu temu, skoro svi su jednoglasno savetovali da se psi NE UDARAJU nogama, verovatno iz 2 razloga: da se ne bi izgubila ravnoteza, i da ne bi pas zgrabio zubima nogu ili nogavicu i povukao vozaca. U ovim situacijama, uvek se polazi od PRETPOSTAVKE da vozac nije Rambo, Tarzan, Gimnasticar, nego prosecno gradjen covek, prosecnih motorickih sposobnosti. Zato se i daju, ovako da kazem pravnicki, restriktivni i oprezni saveti. Ja u tim situacijama dignem obe noge ispred sebe dok ne prodjem, i ako sam u mogucnosti , malo ubrzam. Otprilike ga snimim unapred da li ce da me juri ili nece. Jos jedan savet koji sam procitao, naglo usporiti, da se pas zbuni, pa ubrzati i nestati u oblaku dima. Pepper spray je verovatno odlican, ali nekako imam utisak da zahteva isto toliki angazman, koliko i skinuti propeler sa Putnickog mlaznjaka, podmazati ga i zavrnuti nazad..... Mozda ti visokofrekventni tonovi koji rasteruju dzukce...ali sam nacuo da nazalost deluju na sfinkter, misic koji kontrolose debelo crevo golubova, pa kenjaju po tebi kao ludi (ovo sam izmislio ali nije nemoguce :paper: :boca: )..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čeh 1009 Napisano April 11, 2007 Drug član, 1542 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XLV 1000 Prijavi odgovor kao problematičan \ je napisao: Jos jedan savet koji sam procitao' date=' naglo usporiti, da se pas zbuni, pa ubrzati i nestati u oblaku dima.[/quote'] Ja praktikujem ovaj metod, kombinovan sa analizom predstojeæe putanje, što ponekad može da dovede do problema... Naime, pas mi nailazi pre krivine, i po navedenoj logici bih morao da ubrzavam pre ulaska u krivinu, što mi nije baš po volji... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vecicrnogorac 48 Napisano April 11, 2007 Zainteresovan, 681 postova Lokacija: Podgorica - MNE Motocikl: BMW S1000XR Prijavi odgovor kao problematičan 42, dobra ti je ideja i vi sto ste u prilici da preneste znanje na mladje to bi trebali i uradit. Bogu hvala ima dobrih ljudi koji ce izvdvojit toliko vremena da nekome eventualno spase zivot. sto se tice dzukela sto skacu gotovo pod tockove.... ja to rjesavam stisnutim kvacilom i gasom na 13.000 obrtaja... vjerujte mi da itekako odradi posao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
snowman 1 Napisano April 12, 2007 U prolazu, 14 postova Lokacija: Kad ima chorbe svuda!!! Prijavi odgovor kao problematičan \ je napisao: Citiraj Citiraj bezanje od pasa' date=' itd itd itd......[/quote'] Vidis, to si lepo spomenuo, a takva situacija ume da napravi ozbiljan problem nekom ko se plasi kerova... Moj se poznanik dobro slupao prosle godine sa novom novcijatom Hondom CBR 600f bezeci od par divljih sudzuka prekoplotana.... a ne da su brzi krv im kerecu....da navatam kojeg pa na olimpijadu sa njim...na srebrnom jezeru me jedan jurio na 40 km/h! ko da ima nitro.... :evil: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sparco 149 Napisano April 12, 2007 Drug član, 1249 postova Lokacija: underlittleforest Motocikl: nekakvo motokros sokocalo Prijavi odgovor kao problematičan Mozda ti visokofrekventni tonovi koji rasteruju dzukce...ali sam nacuo da nazalost deluju na sfinkter, misic koji kontrolose debelo crevo golubova, pa kenjaju po tebi kao ludi (ovo sam izmislio ali nije nemoguce )..... _________________ hahahahahahhahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahha sunce ti ludo hahahahahahaha kralju castim te burger u uno cim te vidim, ppunjeni sa sve marinadom urnebesom kupusom i pavlakom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurac 964 Napisano April 12, 2007 Drug član, 1576 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan \ je napisao: Mozda ti visokofrekventni tonovi koji rasteruju dzukce...ali sam nacuo da nazalost deluju na sfinkter' date=' misic koji kontrolose debelo crevo golubova, pa kenjaju po tebi kao ludi (ovo sam izmislio ali nije nemoguce )....._________________ hahahahahahhahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahha sunce ti ludo hahahahahahaha kralju castim te burger u uno cim te vidim, ppunjeni sa sve marinadom urnebesom kupusom i pavlakom[/quote'] ..mojne da zaboravish shta si obecao...ee jel ponuda vazzi i DOLJE kod VAS? Ako ja dodjem pre dolje no ti odje? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sparco 149 Napisano April 12, 2007 Drug član, 1249 postova Lokacija: underlittleforest Motocikl: nekakvo motokros sokocalo Prijavi odgovor kao problematičan VAZI a onda idemo na neshto josh BOLJE MNOGO , veci reci mu za pecenjaru nasu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kursula 0 Napisano April 13, 2007 U prolazu, 5 postova Lokacija: sabac Prijavi odgovor kao problematičan Endurac, hahah crko sam od smeha za sfinkter hahhahha. A to se tice nasih najboljih cetvoronoznih prijatelja, bolje je stati nego rizikovati da ti neka dzukela podleti pod tocak. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...