Jump to content

Moto Zajednica

Problem sa karburatorima... !!!

Recommended Posts

• XXX, 475 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS

Ako nesto moze da bude frustrirajuce, to je kada motor nece da upali... a napolju divan dan, kao stvoren za voznju :cry:

E pa danas se to meni desilo... nisam vozio 10-tak dana i kada sam resio da se malo provozam danas, corak :?

Verglam i nista :shock: , posle 2-3 kraca verglanja osetim miris benzina... i shvatim da je presisao...... :roll:

Probao sam sve sto mi je palo na pamet da upalim motor.. i naravno nista. Malkice iznerviran :evil: (kupio sam nove pantalone pa sam bas zeleo danas da ih isprobam), zainatim se da nadjem sta je problem....

Nisam bas imao neku preveliku zelju da radim, ali nisam imao ideju kako da oteram motor koji ne radi do majstora, a da ga ne guram... :roll:

pa sam zasukao rukave i poceo da rasturam motor.... da sam imao makar predstavu da cu morati da skidam cak i auspuh da bih skinuo karburatore, verujte da bih radije gurao motor do majstora :!:

Posle par sati maltretiranja uspem da skinem dva karburatora i ustanovim da je problem u tome sto gorivo kaplje iz karburatora kada motor stoji. usisne cevi su bile pune goriva, pa zato nisam mogao da upalim motor....

Moje pitanje je (posle romana koji sam napisao :lol: ):

Kod kog majstora da odnesem (skinute) karburatore da ih servisira... tj. da ih sredi da rade kako treba.... da li mi mozete preporuciti nekog? I jos kada bi radio vikendom... bilo bi super :

U pitanju je Aprilia Pegaso 650.... Rotax motor...

Pomazite sto pre... ja bih da jos malo vozim.. dok nas ne zaveje neki sneg :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 577 postova

ako si vec rasturio auspuh i povadio karburatore, odvrni par srafica ispod, otvori ih, produvaj dizne i proveri da zatvaraju (ocigledno da nisu, dal zbog trunja, prljavstine,...), vidi i slavinu goriva, sedi pali i vozi, pa servisiraj na prolece.

inace, sneg ove zime padati nece, bice suncano i vedro sa temperaturom od 22 stepena.

• XXX, 475 postova
odvrni par srafica ispod' date=' otvori ih, produvaj dizne i proveri da zatvaraju (ocigledno da nisu, dal zbog trunja, prljavstine,...), vidi i slavinu goriva[/quote']

Ok. tako nesto sam i planirao... samo sto ovakve karburatore nisam video. Mnogo vise se razumem u karburatore automobila (vozio sam zastavu :lol: ) Mislio sam da je mozda bolje da to ipak prepustim nekom profesionalcu!

Nego za slucaj da ipak sam to budem radio... kako da proverim da li zatvaraju dizne? U stvari ja na ovom karburatoru nisam ni video gde stoje dizne, ni neki srafcic za podesavanje smese... Ako si imao nekih iskustava sa ovakvim karburatorima, daj mi neki detaljniji opis o tome sta i kako da uradim.

Hvala. 8)

• XXX, 475 postova
Eeee' date=' i meni motor juce nije hteo da upali ali uopste se niasm zacudio posto mi je crkao akumulator. :lol:[/quote']

Pa Brko, blago tebi... bar se nisi brljao sa benzinom, zamenis lepo akumulator, pa vozis :)

:D

• Zainteresovan, 577 postova
odvrni par srafica ispod' date=' otvori ih, produvaj dizne i proveri da zatvaraju (ocigledno da nisu, dal zbog trunja, prljavstine,...), vidi i slavinu goriva[/quote']

Ok. tako nesto sam i planirao... samo sto ovakve karburatore nisam video. Mnogo vise se razumem u karburatore automobila (vozio sam zastavu :lol: ) Mislio sam da je mozda bolje da to ipak prepustim nekom profesionalcu!

Nego za slucaj da ipak sam to budem radio... kako da proverim da li zatvaraju dizne? U stvari ja na ovom karburatoru nisam ni video gde stoje dizne, ni neki srafcic za podesavanje smese... Ako si imao nekih iskustava sa ovakvim karburatorima, daj mi neki detaljniji opis o tome sta i kako da uradim.

Hvala. 8)

konkretno ne znam koje karburatore imas. prvo vidi koji ti karburator pusta gorivo, pa iskoristi drugi kao reper za korekciju ovog sto zeza. mozes bez problema da odvrnes srafove koji drze donju polovinu (lonce) za telo karburatora. pazljivo, tu ima mali dihtungcic po obodu. kad skines, na telu ostaje da visi plovak, e njega potiskuje gorivo i kad dodje do odredjene visine, on zatvori diznu kojom gorivo dolazi. sad, ne znam kuda tacno idu magistrale, ali vidi gde dolazi corba u karburator, duvaj i pomeraj plovak gore, trebalo bi da zatvori. uporedi visinu zatvaranja plovka koji sljaka sa ovim koji nece i podesi ako treba.

ma, daj godiste masine i oznake karburatora pa ce vidimo...

• Drug član, 1116 postova
  • Motocikl: ZUNDAPP KS 750

pogledaj u kom ti p[olozaju stoji cesmica za gorivo i tu stavi je u polozaj off i reci mi u kom polozaju ti je ostala cesmisa. u tvom slucaju trebao si samo zatvoriti gorivo zato sto nisi vozio motor i otvoriti ga neposredno prije voznje. to i radi ubuduce a karburatore nediraj oni su ok.motor kad duze stoji ,moras mu zatvarati gorivo.

• XXX, 475 postova
pogledaj u kom ti p[olozaju stoji cesmica za gorivo i tu stavi je u polozaj off i reci mi u kom polozaju ti je ostala cesmisa. u tvom slucaju trebao si samo zatvoriti gorivo zato sto nisi vozio motor i otvoriti ga neposredno prije voznje. to i radi ubuduce a karburatore nediraj oni su ok.motor kad duze stoji ' date=moras mu zatvarati gorivo.[/quote]

Cesmica za gorivo je na rezervoaru i ona je ok. Znam to zato sto sam morao da skinem i rezervoar za ovu zezanciju....

Inace, bila je zatvorena...... :? ali to nije sprecilo da iscuri gorivo iz samog karburatora!!

• Svrati ponekad, 436 postova

Za Dellorto imas na netu dokumentaciju po kojoj mozes maltene da napravis karburator. Za ostale ne znam ali verovatno ima i za njih. Ja mogu da ti posaljem linkove za Dellorto, a ako ti treba nesto drugo pronadji sam.

• Drug član, 1116 postova
  • Motocikl: ZUNDAPP KS 750

pogledaj da li ti je cesmica ispravna ozbiljno ti kazem meni je do cesmice svaki put i ja imam isti problem. jednom sam upalio motor nakon duzeg verglanja a iz auspuha je pucao plamen od 30cm znaci da se gorivo slilo kroz karburatoreu motor jer moraju neki usisni ventili ostati otvoreni. a karburator mora propustatati gorivo i kad motor neradi jer kao bi inace radio na leru mi pricamo o rotaxu a ne o tomosu . trebalo bi da imas dva crijeva jedno da ti gura vazduh u rezervoar a taj vazduh vrsi pritisak na gorivo koje onda ide u karburatore. kad ugasis motor vakum crevo bi trebalo da zaustavi gorivo ali po meni tebi rezervoar ne drzi dobro zrak negdje tako da gorivo samo otlazi u karburatore i dalje zato ti kazem da zatvaras gorivo da nebi sam presisao i obrati paznju na cesmicu rastavi je i ocisti ona je bitna stvar kod motora u kojih gorivo ide slobodnim padom sa malim pritiskom. i jos kad otvoris rezervoar trebao bi da osjetis kako vazduh izadje vani kao kad otvoris kanister. obrati paznju.

• XXX, 475 postova
[ma' date= daj godiste masine i oznake karburatora pa ce vidimo...[/quote]

Dakle, karburatori su Japanski, Mikuni corp. Postoje na telu karburatora odstampane oznake: BST33 406 K9Y5 da li one nesto znace ,nemam pojma.

Ako neko ima neki link... javite mi...

Hvala :)

• XXX, 475 postova
pogledaj da li ti je cesmica ispravna ozbiljno ti kazem meni je do cesmice svaki put i ja imam isti problem. jednom sam upalio motor nakon duzeg verglanja a iz auspuha je pucao plamen od 30cm znaci da se gorivo slilo kroz karburatoreu motor jer moraju neki usisni ventili ostati otvoreni. a karburator mora propustatati gorivo i kad motor neradi jer kao bi inace radio na leru mi pricamo o rotaxu a ne o tomosu . trebalo bi da imas dva crijeva jedno da ti gura vazduh u rezervoar a taj vazduh vrsi pritisak na gorivo koje onda ide u karburatore. kad ugasis motor vakum crevo bi trebalo da zaustavi gorivo ali po meni tebi rezervoar ne drzi dobro zrak negdje tako da gorivo samo otlazi u karburatore i dalje zato ti kazem da zatvaras gorivo da nebi sam presisao i obrati paznju na cesmicu rastavi je i ocisti ona je bitna stvar kod motora u kojih gorivo ide slobodnim padom sa malim pritiskom. i jos kad otvoris rezervoar trebao bi da osjetis kako vazduh izadje vani kao kad otvoris kanister. obrati paznju.

Iz rezervoara idu samo 2 creva: jedno je dovod goriva u karburatora, a drugo je odvod za vodu koja udje u prostor oko cepa. Ne postoji nikakvo trece crevo koje bi pravilo pritisak. Gorivo otice iskljucivo slobodnim padom.

I ne slazem se da karburator treba da propusta gorivo kada motor ne radi. Karburatori ne rade tako sto kroz njih stalno curi benzin, vec gorivo istice iz karburatora po principu potpritiska koji stvara klip u usisnom taktu. U leru gorivo istice na isti nacin kao i kada se da gas, samo kroz druge dizne, drugim putem, druge kolicine... sto zavisi najvise od konstrukcije karburatora.

Ispravan karburator ne sme da propusta gorivo u cilindre kada motor ne radi. Ni malo.

Slavina na rezervoaru je ispravna. Ni kap ne curi kada je zatvorena (kao sto sam rekao skinuo sam rezervorar, pa bi do sada imao baru u garazi od goriva, da curi na slavini).

Hvala na savetima.

:)

• XXX, 475 postova
Ako neko ima neki link... javite mi...

idi recimo na

http://faq.f650.com/FAQs/CarbMiscFAQ.htm

pa pod PUKING PETROL

slicni simptomi...

dole pri kraju imas sheme i sta je sta...

CEPAJ :!: :arrow: :arrow: :arrow:

Hvala, nasao sam i ja isti sajt, http://faq.f650.com/FAQs/Carb_Clean.htm

ovde imam sve sto mi je potrebno...

Hvala svima,

Pozdrav,

• XXX, 475 postova
KAD NAPRAVIS MAKINU JAVI STA JE BILO BAS ME ZANIMA?

Sinoc sam krenuo sa ciscenjem karburatora, i sastavljanjem masine...

Uputstvo koje sam nasao na net-u je zaista bilo jako dobro... karburatori su mnogo jednostavniji nego sto sam mislio... za divno cudo i jako cisti, (sem bas malo taloga u posudama za gorivo). Ocistio sam ceo karburator, pregledao dizne, ventile, sve lepo produvao.... sve je bilo ok!

Problem je sa nivoom goriva.. na oba karburatora!!!! Lepo se videlo kako je gorivo curilo na rupice ispod leptira...

Malo je zeznuto proveriti koliki nivo goriva treba da bude u karburatorima zato sto plovke drzi posuda za gorivo, koju moram da skinem... pa sam se malo mucio da skontam u kom polozaju bi (po mom misljenju) trebalo da stoje plovci kada zatvore gorivo...

Da ne duzim pricu, smanjio sam nivo goriva u karburatorima, odokativno :roll:

Upalio je iz prve nocas..... danas sam dosao na posao motorom....

Malo je nemiran ler gas... do proleca me nece nervirati :biker: ... na prolece kod majstora u servis, na pravo stelovanje :D

E da, na jednom karburatoru je sraf za stelovanje smese bio skroz zavrnut :shock:

A ja se pitam sto mi motor trosi i preko 8 u gradu!!!! curi gorivo, smesa nije podesena... :lol:

U svakom slucaju, jutros sam napunio rezervoar i jedva cekam da vidim da li se bar malo smanjila potrosnja... :P cim predjem 100 tinak kilometara, javljam!!!

I mali off: pantalone su super \:D/

Pozdrav,

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja