vvdaniel 95 Napisano Maj 12, 2009 Svrati ponekad, 393 postova Lokacija: Budisava Motocikl: BMW F650 ST Prijavi odgovor kao problematičan Jutros mi crko akumlator, OPET. Znaci u februaru mi se prvi put desilo da nece da zavergla. Akumlator je bio u stanu, u ormaru. Kad sam ga postavio jednostavno nije zaverglao. Dopunio sam ga vodom napunio, stajao mesec dana u stanu. U martu isto nista. Opet sam ga napunio i dosad me sluzio. Zadnji put sam ga vozio u subotu mada moram priznati da sam osetio da je akumlator malo slabiji. E sad pitanje dal vredi pokusati opet puniti, ili da se ne zajebavam nego odmah kupim drugi? Situacija je hitna iz razloga sto mi je zena na godisnjem pa ove nedelje mogu motorm na posao i u subotu planiram da zapalim malo do madjarske. Izvinte ako sam udavio. Ajte sad pomagajte. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari vujadin 12 Napisano Maj 12, 2009 Zainteresovan, 738 postova Lokacija: Severni pol Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam se dosta svojevremeno zezao sa automobilskim akumulatorima, princip je isti. Elektrolit moze da se menja lako ali problem je sto se krive olovne ploce. Tu spasa nema. Moj predlog: novi akumulator. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6126 Napisano Maj 12, 2009 Svakom po zasluzi, 12439 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Nemoj da kupuješ nov akumulator dok ne proveriš stanje reglera i alternatora. Proveri napon punjenja, trebao bi sa upaljenim svetlima biti oko 13.8 - 14V. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vvdaniel 95 Napisano Maj 12, 2009 Svrati ponekad, 393 postova Lokacija: Budisava Motocikl: BMW F650 ST Prijavi odgovor kao problematičan Nemoj da kupuješ nov akumulator dok ne proveriš stanje reglera i alternatora. Proveri napon punjenja, trebao bi sa upaljenim svetlima biti oko 13.8 - 14V. Moze mala pomoc kako se to proverava? I jel moguce da su mozda kleme popustile na akumlatoru? Pa treba zategnuti ponovo srafove. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6126 Napisano Maj 12, 2009 Svakom po zasluzi, 12439 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Naravno druže da to prvo treba proveriti. Odšrafi prvo minus klemu, pa onda plus, sve lepo očisti i izgrebi i kad vraćaš nazad prvo vrati plus klemu, pa minus. Proveri nivo elektrolita u akumulatoru i po potrebi dosipaj tečnosti. Nađi negde digitalni instrument, stavi ga na opseg merenja jednosmernog napona (do 20 Volti, na primer) i premeri akumulator kad motor ne radi, treba da ima oko 12.5 - 12.7V. Kad upališ motor, napon na 2-3 hiljade obrtaja mora da dođe do 13.8 - 14V i tu da stabilno stoji sa svim upaljenim svetlima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vvdaniel 95 Napisano Maj 12, 2009 Svrati ponekad, 393 postova Lokacija: Budisava Motocikl: BMW F650 ST Prijavi odgovor kao problematičan Naravno druže da to prvo treba proveriti. Odšrafi prvo minus klemu, pa onda plus, sve lepo očisti i izgrebi i kad vraćaš nazad prvo vrati plus klemu, pa minus. Proveri nivo elektrolita u akumulatoru i po potrebi dosipaj tečnosti. Nađi negde digitalni instrument, stavi ga na opseg merenja jednosmernog napona (do 20 Volti, na primer) i premeri akumulator kad motor ne radi, treba da ima oko 12.5 - 12.7V. Kad upališ motor, napon na 2-3 hiljade obrtaja mora da dođe do 13.8 - 14V i tu da stabilno stoji sa svim upaljenim svetlima. Havala puno. Cim stignem kuci, probacu da negde navatam instrument, pa cu da probam. Mogu da dosipam obicnu destilovanu vodu? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6126 Napisano Maj 12, 2009 Svakom po zasluzi, 12439 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Naravno, običnu destilovanu kupljenu na pumpi. Pazi na nivo, da ne preteraš sa dosipavanjem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bogdan 144 Napisano Maj 12, 2009 Zainteresovan, 763 postova Lokacija: Donji Milanovac Prijavi odgovor kao problematičan A koji je akumulator i koliko je star , ako ima preko 4 -5 godina , samo baci (NE U KONTEJNER) i kupi drugi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Maj 12, 2009 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Provozaj se do Temerina,pa da proverimo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vvdaniel 95 Napisano Maj 12, 2009 Svrati ponekad, 393 postova Lokacija: Budisava Motocikl: BMW F650 ST Prijavi odgovor kao problematičan Akumlator je koliko ja zanam star godinu dana. Nabavio sam instrument tako da kad stignem kuci cu proveriti sve. A u temerin planiram vec duze vreme (nevezano za akumlator, vec za pivo) ali nikako da se sve poklopi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vvdaniel 95 Napisano Maj 12, 2009 Svrati ponekad, 393 postova Lokacija: Budisava Motocikl: BMW F650 ST Prijavi odgovor kao problematičan Sad stigao kuci i izmerio sve. Stvari stoje ovako. Akumlator je oko 11.7 V. Kad motor neradi. Kad ga upalim oko 3-4000 obrtaja oko 13.8 ali kad upalim svetla pada na 12.6. Elektrolita ima dovoljno. Sta sad. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Maj 12, 2009 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Ipak ces u Temerin Izgleda da je regler. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6126 Napisano Maj 12, 2009 Svakom po zasluzi, 12439 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan 99% regler, ono ostalo otpada na konektore i alternator Moraćeš kod Joške na "klocne" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vvdaniel 95 Napisano Maj 12, 2009 Svrati ponekad, 393 postova Lokacija: Budisava Motocikl: BMW F650 ST Prijavi odgovor kao problematičan Zovem te Joska ali izgleda da imam pogresan broj saljem ti PP. Havala svima za savete. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
guja011 167 Napisano Maj 12, 2009 Drug član, 1847 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan pre stator alternatora nero regler. eventualno diode, jer je napon na oko dobar ali kada kalira na opterećenje pre je znak da neka faza fali. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bobang 23 Napisano Maj 12, 2009 Svrati ponekad, 235 postova Lokacija: Kula Motocikl: VFR 800 Prijavi odgovor kao problematičan Sad stigao kuci i izmerio sve. Stvari stoje ovako. Akumlator je oko 11.7 V. Kad motor neradi. Kad ga upalim oko 3-4000 obrtaja oko 13.8 ali kad upalim svetla pada na 12.6. Elektrolita ima dovoljno. Sta sad. Ista situacija i kod mene, Joska izmerio, kad se upale svetla pada napon! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
guja011 167 Napisano Maj 12, 2009 Drug član, 1847 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan i šta je dalje bilo? zamenio regler i sad je sve ok? daj celu priču, korisno je. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Maj 12, 2009 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Culi smo se,pa ako sutra sve bude kako treba,provericemo o cemu se radi. Tesko da je stator u pitanju,bas mnogo retko crkava.Pre ce biti da je neka dioda u ispravljackom delu reglera prekinuta. Danas sam isti slucaj imao na virago 535,u subotu na fzr900,i u svakom slucaju je bio regler. Ako budemo imali srece,onda je mozda kvar samo u nagorelom utikacu.Ostaje da vidimo sutra. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
guja011 167 Napisano Maj 12, 2009 Drug član, 1847 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan pa jes, utikač kao element u nizu, to sam zaboravio. uglavnom meni ovakve pojave liče na mašenje koje faze , od prekida pa do diode (naravno ukljjučujući i nju) po fazi. akumulator sa svojim traljavim naponom unosi zabunu ali nije kriv kad ne dobija dovoljno pa i nemož da se napuni. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vladica69 9 Napisano Maj 12, 2009 Zainteresovan, 655 postova Lokacija: Predsednik FREE WHEELS-a VEL.PLANA Motocikl: XL 1000 V Varadero, crni Prijavi odgovor kao problematičan Izmeri napon alternatora fazno!Ne ispod 60volti na 3-4 hiljade obrtaja! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bobang 23 Napisano Maj 12, 2009 Svrati ponekad, 235 postova Lokacija: Kula Motocikl: VFR 800 Prijavi odgovor kao problematičan i šta je dalje bilo? zamenio regler i sad je sve ok? daj celu priču, korisno je. nema dalje, puni dok je bez svetla a sa svetlom taman odrzava struju ali ne puni. Pa dokle izdrzi izrdzi! Posle ,enjanje reglera kad vrisne. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
guja011 167 Napisano Maj 12, 2009 Drug član, 1847 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan pa ništa, pročitao si ideje i sugestije, bar vodove do reglera možeš da proveriš kao i međufazni napon na konektoru. bar da budeš siguran dokle je ok. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vvdaniel 95 Napisano Maj 13, 2009 Svrati ponekad, 393 postova Lokacija: Budisava Motocikl: BMW F650 ST Prijavi odgovor kao problematičan Hava svima na savetima. Akumlator dopunio i jutros dosao na posao motorom (valjda necu kisnuti). Ja koliko sam znao sam pogledao a sad je na redu majestor. Inace je dogovor pao, danas idem kod Joske ako vremenski uslovi dozvole. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bobang 23 Napisano Maj 13, 2009 Svrati ponekad, 235 postova Lokacija: Kula Motocikl: VFR 800 Prijavi odgovor kao problematičan I? Sta bi, jeste li se nasli ? Sta ste uradili? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vvdaniel 95 Napisano Maj 14, 2009 Svrati ponekad, 393 postova Lokacija: Budisava Motocikl: BMW F650 ST Prijavi odgovor kao problematičan Juce bio kod Joske. Stavljen novi regler i sad sve radi kako treba. Sve uradjeno brzo i precizno. Jos cemo videti u toku sledece nedelje da mi malo pojaca svetla. Jos sam pokupio i par saveta i to je to. Hvala Joska i svima koji su pomogli savetom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...