Jump to content

Moto Zajednica

potrebna pomoc za ljutu cvaju

Recommended Posts

• Zainteresovan, 577 postova

Pozdrav svima,

da predjem na stvar. prethodnih meseci, desilo mi se mozda 4-5 puta da u voznji (za nekih 3000km) samo odjednom zahuci ko da sam oduzeo gas, ja stanem, ona radi na leru, ali ne reaguje na dodavanje gasa. samo promeni zvuk, a obrtaji ni da maknu. ja je ugasim, reko sta ti je, upalim, i ona sljaka ok, pravi se luda. onda sam iscistio karburatore, bi tu svacega, postavio sam jos jedan filter i mislio to je to do malopre. sad upali, radi na leru, i to je to. ocepim joj gas, ili lagano dodam, samo pocne da huci, ali obrtaji ni makac. na kraju se ugasi jer je zadavim, ili opali ko m48 jer se nagutala a nije sagorela (na leru), pa moram i s komsijama da se kacim.

sad, cistio sam karburatore jer sam kontao da kad povuce, krene i gomila mulja, pa zacepi diznu, a na leru nekako uspe da se provuce manja kolicina. rastavicu ih opet, ali po dodatnom providnom filteru bih rekao da je sve ok. da, tom prilikom sam izmuljao i rezervoar, izbacio sam skoro blato.

e, da nije mozda nesto ocigledno, sto mi je promaklo, a neko je prepoznao?

inace, svecice su nove, sljakaju ok, koliko jutros sam zujao bes problema. masina je cvaja yamaha rd350, sa reed i power ventilima, za ove druge sam siguran da su u funkciji, ali, da ne zezaju mozda ovi prvi, na usisu?

struju sam iskljucio, za nju znam da paljenje ili radi ili ne radi. ili..?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Navigator, 1801 postova
  • Motocikl: Papričica :)

Vrlo je moguce da ti je riknula dizna, ili se jednostavno zapusila, sto bi objasnilo sitvuaciju da nece da primi gas a radi u leru(posto u karburatoru ima posebnu diznu za ler).

• Drug član, 1576 postova
  • Motocikl: BMW R1100RT

Sto se filtera za corbu tice, meni je dosta pomogao kada mi je makina trokirala (Marfijev zakon, sve je pocelo na auto putu) a u razgovoru sa Kockom, saznao sam da klasican filter za corbu moz da pomogne, ali ne koliko neki specijalan "Bronzani" koji najbolje skuplja djubre iz rezervoara i ostale opiljke. Takodje, kada istreses corbu iz rezervoara, sve sto pliva po dnu kao mehurici je voda... eto samo malo mog iskustva.. i jedno i drugo pravi haos u karburatoru. Doduse, u pitanju je bio cetvorotaktni jednocilindras od 600cc..

• Svrati ponekad, 436 postova

Izgleda blesavo, ali moze da pomogne, da nemas neku krpu ili nesto slicno sto moze da padne preko filtera za vazduh. Ili mesta gde usisava vazduh u filter? Proveri, nemoj odmah da odbacis kao glupu ideju. Taj problem nas je mnogo mucio kad smobili klinci na Tomosima.

Evo ovako. Ponovo sam ocistio karburatore, produvao dizne, inace izgledaju ok (dizne). U karburatorima se skupilo muljavine, ali ne toliko. Filter koji sam stavio propusta finu prasinu (providan je). Sklopio sve, pali ko mina, vristi u obrtaje, I pravi se luda, kao da se nista nije desilo. Sta sad, treba da trazim finiji filter? Moze neko da preporuci nesto? Nema problema da bude automobilski? Medjutim…

Onda krenem do kolege, I posle 200 metara frrrrrrr….. opet isto, radi na leru, ne prima gas. Pa nemoguce, malopre sam iscistio sve! Pali, ali nece da se zavrti.

Dosao posle 20 minuta po nju sa caletom, isto. Samo do lera! Dalje ne! Onda cale kaze, mozda je davi taj filter sto si ubudzio, pa kad potegnes, mnogo je sitno sito I zaglavi. Reko, ma da, al ajde, skinem filter, prespojim cevkom, vroom, tan-dara-mandara-paaaaaaaaaaa! Zuji!!! Jel moguce da je filter gusio, ali pusta mulj?

Provozo je malopre, ide ko blesava, naravno, pravi se luda ko da se nista nije desilo.

Neko mi predlozi da zamenim svecice, kao lose su, pa maste, pa ne moze sa jednom. Ali skocili bi obrtaji bar malo, a ona se ponasa kao da je sajla gasa precvikana!

Ne znam, 99 postao sam siguran da je rezervoar-gorivo-karburator, ali sta?

Glupo mi ovako, kao sredilo se, a dokad? Vraticu joj stare svecice, eto, ko zna.

Da,Pedriic , filtere za vazduh nista ne ometa, produvao sam I njih.

Usput, kako cistite rezervoare? Ja sam ovaj muljao sa lancima i nekim gvozdjem sat vremena, i posle ispirao benzinom, ali izgleda nije dovoljno. Ranije sam vezivao za komsijinu mesalicu i pustao da mesa sat vremena al ovaj je metar dug pa ne mogu.

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Meni je na cvaji filter pravio velikih problema kad je zaprljan ili nije nauljen. Jednostavno motor se gusio i nije reagovao na gas, Probaj da skines filter, operes ga i nauljis. Ukoliko imas airbox, probaj da donji deo kutije (posle filtera) poprskas sa sprejom za lanac (onim sto se lepi) pa ce tako i to malo prasine sto filter propusti ostati na zidovima kutije.

"...zvuci sasavo, ali meni je pomoglo..." :D

• Drug član, 1085 postova
  • Motocikl: Beta Xtrainer

Slièan problem sam imao sa vespom. Krenuo sam redom: karburator, sveæica, kontakti na bobini, èišæenje rezervoara i dovoda goriva... Ništa nije pomoglo jer nije moglo da pomogne. U pitanju je bilo zagušenje (zapušenje) auspuha! Proèaèkao sam ga šrafcigerom i, dok mi ne stigne novi, vozim se bez problema. 8)

hmmm...

imam neke "protocne" filtere, ko KN, nije njen originalni airbox.

a sto se toce izduva, suplji su skroz, nema ni prigusivace, sto mi u pocetku nije smetalo, jer sam pravio duze ture a ovih dana po lokalu pocinje da me smara.

sinoc ok, jutros opet ler. vratim joj stare svecice, sad ide, ali da li je do njih.

jbt, ne smem da odem nigde dalje, ili nizbrdo.

radije bih da mi pukne radilica, al bar znam sta je, ovako... bedak, bedak

bila mirna skoro mesec dana i evo je opet. sinoc krenem s posla kuci i cap! landara na leru!!! onda poce da kida, pa oce, pa nece, sreca, posle par minuta se povratila, pa sam stigo kuci. sad sam 99.9% siguran da je u pitanju struja. a struju ne volim, znaci, ne razumem. pogotovu njen CDI, pa davace za servo ventila, i gomilu svacega sto je zutima palo na pamet...

najgore je sto se s**nje desava s vremena na vreme i nikako da uhvatim sta je. a i brzo prodje, pa posle sta da gledam kad sve sljaka.

e sad, imam haynes uputstvo, i po njemu sam testirao sve el. komponente, i sve su kao po knjizi. jedino za sta ne daju shemu i podatke za proveru je CDI koji je skup DO BOLA!!! (obzirom na godiste i vrednost masine).

da mi neko preporuci majstora koji poznaje motore, cvaje, i dobar je sa strujom. gledao sam u Servisi ali ne poznajem nikoG. masina je yamaha, cvaja, '83...

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

Ja ipak mislim da je tebi problem u napajanju gorivom. Kao sto si i sam rekao kad si skinuo filter isla je kao luda, a sa njim nikako. Tebi treba jedan jako protocan filter za gorivo, takodje mislim da si sebi napravio magarecu uslugu ciscenjem rezervora lancima i kozna cime, jer si samo jos vise igrebao unutrasnjost i stvorio jos vise opiljaka. Moje misljenje je da treba da kupis dobar filter za gorivo i da odneses rezervoar da ga srede iznutra.

• Svrati ponekad, 205 postova

Uh majstor Darko, gadna situacija. Imao sam Jawu koja je imala sliène simptome. Zapravo, palila je na dva zuba i kucala u leru kao Doxa, ali je bila gluva na gas. Pokušao sam je varakati na malo po malo gasa, na trzaj, na svašta ali je ona i dalje samo potmulo brondala kad bih doj dodao gas. Radio sam joj struju, stavljao i skidao filter, podešavao platine ali ništa od toga nije pomoglo. Rješenje sam našao sluèajno jer sam iz oèaja poruèio nov Delorto karburator i (ne)sreæom našao PUKNUT DIHTUNG ispod starog karburatora. Ova pukotina je bila malena pa se na leru motor ponašao normalno a na veæim obtajima je samo gudao. Tebi predlažem da obratiš pažnju, kada ti motor zaglupi da ustanoviš da li ima višak goriva ili kojim sluèajem manjak. Od struje se tako ponaša kondenzator jer on može biti mušièav. Javio sam Gixeru za tvoj problem, a pošto je njemu nadimak Cvaja, mislim da æe njegova biti zadnja. :roll:

• Svrati ponekad, 275 postova

E snoopuzo, dobro si rekao èovjeku osim onog da je moja zadnja pošto veæ 15 godina nisam u cvajama premda bi volio probat jednog RG 500 Gamu :lol:

Što se tièe problema,ovdje je manje više sve reèeno još bi eventualno dodao da vidiš struju odnosno postoji moguænost da bobina zajebava,odnosno da negdje probija i to toliko malo da ti to sve ovisi o npr. kolièini vlage u okolini koja bi eventualno mogla kroz neku malu pukotinu da proðe do namotaja i zbog toga nekad radi dobro a nekad ne.

Kao što je puza rekao,i kondenzatori rade sranja,ali predpostavljam da je kod tebe sve zaliveno u plastiku i da nemožeš ništa da vidiš.

Ovo su samo teoretske predpostavke.

Nadam se da ti je kompresija ok. !?

predpostavljam da je kod tebe sve zaliveno u plastiku i da nemožeš ništa da vidiš.

jeste. :arrow: sugavi CDI' date=' iliti 'paklena kutijica'

Nadam se da ti je kompresija ok. !?

jeste. :arrow: menjo karike pre 800 i kusur km, cilindri jos uvek 'u okvirima'

postoji moguænost da bobina zajebava' date='odnosno da negdje probija i to toliko malo da ti to sve ovisi o npr. kolièini vlage u okolini koja bi eventualno mogla kroz neku malu pukotinu da proðe do namotaja i zbog toga nekad radi dobro a nekad ne.[/quote']

dobro. a sta to znaci? probija, mislis spaja sa masom, ili su namotaji izgubili izolaciju pa kad 'navlaze' a oni se cuknu? :shock: :D

aj pogledacu bobinu detaljno, ako nadjem rupu, zalicu je epoksijem.

hvala gixeru, bacam se na pos'o

ako bude to, onda da promenim oglas, znaci, rd350, ispravna, ide ko metak, za uslove relativne vlaznosti vazduha do 65% :!: 8):D :twisted: :roll:

• Svrati ponekad, 275 postova

Moguæe da spaja sa masom ili se namotaji spoje izmeðu njih samih pa se gubi vrijednost magnetskog polja.

A opet je moguæe da kad se namotaji zagriju da da se gubi negdje kontakt.

Opet kažem,ovo su sve moguæi scenariji,ali dali je baš to, samo nebo zna.

Bilo bi najbolje, da imaš isto takvu elektroniku pa da mjenjaš dijelove i da tako doðeš do zakljuèka,ali znam da je tih motora inaèe strašno malo pa ništa od toga.

I veæi majstori ratuju sa strujom i na kraju se sve svede na isprobavanje elemenata sa drugog motora.

Dobra ti je ova ideja za oglas :D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja