Jump to content

Moto Zajednica

Cagiva Canyon

Recommended Posts

  • U prolazu, 7 postova
On 22.9.2013. at 17:21, icatenej je napisao:

Ja nemam puno iskustva sa ovim motorom što se vožnje tiče - sve ukupno oko stotinak kilometara, jer ga još uvek nisam registrovao. Ipak vozio sam razne motore tako da je i to dovoljno da steknem određen utisak. Za početak, motor je vrlo lagan i okretan. Ima jako mali prečnik okreta i lako se sa njim manipuliše u mestu. U vožnji je vrlo agilan, ima dobru ciklistiku. Od soft enduro motora mislim da ima još i ponajbolje ogibljenje u fabričkoj postavci. Napred je Marzocchi a pozadi SACHS i to odlično radi. Kočnice isto lepo rade - dovoljno su snažne i lepo se doziraju - i prednja i zadnja. Što se agregata tiče nije pretarno snažan - slabiji je recimo od XT600 ili Pegaza. Ima dobar obrtni momenat, lepo povlači između 3000-5000 o/min posle toga već polako posustaje ali se ipak lepo vrti sve do blokade. Skroz opuštena putna brzina mu je 90-110 km/h. Tu se vrti između 3500-4500 o/min i ima još lepe snage za preticanje. Pri brzini od 120 km/h vrti se na oko 5000 o/min. Lako dođe do nekih 140 km/h, sve preko toga je po meni već maltretiranje i motora i vozača. Zaštita od vetra je za divno čudo sasvim pristojna do nekih 120 km/h. Manju snagu od ostalih u klasi nadoknađuje malom potrošnjom goriva. Takođe, ima veliki rezervoar (20 litara) što mu daje dobru autonomiju.

 

Što se opšteg kvaliteta tiče, rekao bih da su mu plastike malo krtije - nisam siguran koliko su otporne na padove u mestu i slično. Što se tiče kvarova - ima dva karakteristična. Jedno je čuveni frajlauf a drugo anlaser. Frajlauf nije sam po sebi problematičan, već je problematično njegovo kačenje na magnet. Naime - pričvršćen je sa 4 šrafa koji fabrički nisu osiguravani thread lockom a i sami su bili neodgovarajućeg kvaliteta pa je na malim kilometražama dolazilo prvo do laganog odvrtanja tih šrafova, krčanja i težeg pokretanja motora a ako se to ignoriše onda do pucanja šrafova, veće štete na frajlaufu itd. Sam frajlauf (tačnije onaj deo sa rolnicama) odgovara od KTM-a LC4 (fabrička KTM oznaka 584.40.026.000) i nov košta oko 70 EUR. Anlaser takođe, sam po sebi nije problematičan deo. Problem je ako je loš frajlauf ili akumulator pa se anlaser muči. To je sve isto kao i kod drugih jednocilindraša veće kubikaže. Međutim, ovaj anlaser ima jednu začkoljicu a to je sledeće: čak i kada je korisnik pažljiv (koristi dobar i uvek napunjen akumulator, frajlauf je u ispravnom stanju itd.) posle nekog vremena dođe na red normalan servis anlasera (zamena četkica, igličastih ležajeva i slično). To takođe nije sporno, problem nastaje kad se anlaser posle toga sklopi. Naime, nosač četkica kod njega ima tri "pipka" koji naležu na poklopac i daju masu - kad se rasklopi fabrički anlaser lepo se vide mesta gde su ti pipci udarali u poklopac. Te pipke prilikom sklapanja treba nategnuti ka poklopcu tako da on ne može rukom da se skroz poklopi i onda tek zavrnuti šrafove. Samo tako se opet obezbeđuje dobra masa. Ako se sve samo zaklopi nazad, anlaser neće imati dobru masu, slabije će verglati, grejati se i vrlo brzo neki od namotaja će pegoreti. Čak ni to nije problem, kad bi anlaser imao da se nabavi, ali je to stvarno za ovaj agregat velika muka. Inače, postoji verzija ovog agregata sa kurblom i ručnim dekompresorom (išao je na Cagivu W16 600 T4/EM), i sve verzije od 600ccm imaju na poklopcu ventila predviđena mesta za ugradnju ručnog dekompresora a na klackalici izduvnih ventila ispust gde dekompresor treba da pritisne klackalicu. Ručni dekompresor rešio bi trajno i problem frajlaufa i problem anlasera.

 

U Češkoj postoji velika baza vlasnika ovih Cagiva sa vrlo jakim forumom i oni uglavnom smatraju ovaj agregat neuništivim osim već nabrojanih problema sa frajlaufom i anlaserom.

 

Na kraju - evo ga moj Canyon :)

 

cagiva_01.jpg

Imam problem sa canyonom puca na karburator na verglanju od eksplozije izbije karburator iz difuzera,menjao paljenje,svecicu ,stelovao ventile i nista pomagajte ako neko imao takav problem pozzz drugari

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Lokacija: Beograd - Miljakovac, Ljubovija
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Pazi, za takve simptome imaju samo dva razloga - ili su ti ozbiljno pretegnuti usisni ventili, ili nije dobro uzubljen. Kako si štelovao ventile? Na magnetu postoje tri repera koja se vide kroz ono stakalce na levoj dekkli - T, A i B. Ventili se šteluju na A reperu (tada je klip u TDC na kraju kompresione faze). Mada, meni to više liči da nije dobro uzubljen ili da je prezupčio.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 7 postova

Sve je to tako odradjeno ostalo mi je samo da probam da zamenim difuzor posto je puko pa je navuceno crevo na njega i stegnuto selnama dali mozda on razlog takvog ponasanja...

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Lokacija: Beograd - Miljakovac, Ljubovija
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Za početak, celo ovo pisanije oko Cagive je u pogrešnoj temi (odbitak PDV-a nema baš nikakve veze sa povratnim gasovima na usisu), pa bi trebalo admini da prebace u adekvatan podforum odnosno novu temu.

 

Ukoliko je kod tebe Canyon 600, ventili se šteluju na sledeće vrednosti: usisni 0.03mm, izduvni 0.05 mm. Kod Canyon-a 500 vrednosti su: usisni 0.05, izduvni 0.10.

 

U praksi, usisne šteluj na 0.05 tesno a izduvne na 0.05 labavo i to će biti odlično.

 

Ipak mada kažeš da je sve super sjajno uštelovano, uzubljeno itd., nema šanse da bi se tako ponašao. Uopšte nije bitno šta mu je na usisu, možeš i potpuno da skineš prirubnicu i opet ne bi smeo da vraća bilo šta nazad ako je uzubljen kako treba i ako su ventili naštelovani kako treba.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja